Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cate bai trebuie sa aiba o casa?

Am petrecut vreo 2 ore cu o cunoştinţă acum câteva zile, să admir planurile de casă şi pozele de pe şantier. Mi-au cerut sfatul în ceea ce priveşte unele elemente de “design”, plus că doreau să se laude cu noua realizare. Nicio problemă, este un eveniment fericit pentru ei, de ce să nu ne bucurăm impreună?

Şi apoi trecem la planul de casă.

Nivelul de jos (parter) arată ceva de genul: hol, birou cu baia lui, living, bucătărie, cămară, dressing, încă o baie plus o scară ţeapănă ce îi va duce la etaj. Acolo avem 3 dormitoare, fiecare cu baia lui. În general o singură baie va avea şi cadă, restul sunt pe sistemul “budă-lavoar-duş”. 5 BĂI!

Am făcut nişte glume proaste, spunându-i că, dacă stă prost cu banii, poate face casa pensiune, că doar fiecare cameră are baia ei. Lăsând miştourile la o parte şi încurajarea de “lasă că vedeţi ce interesant este să cureţi 5 băi”, creierii mei îs blocaţi de număr.

Să ne explicităm. Am apartament de 3 camere. Avem o baie. OK, e apartament model vechi, naiba ştie. În cursul anilor am fost 5 persoane, apoi 4, acum 3. De cel puţin 25 de ani de când îs io “conştientă” nu cred să ne fi apucat o sfântă problemă la maţe de 3 ori. Nici atunci n-a făcut nimeni pe el, că ne-am triat ca la urgenţe, pe măsura “gravităţii”.

Hai să înţeleg că ai şi un “vece” de serviciu, când poate fac toţi “bucurii” şi nu au antrenamentul triajului. Dar să mor dacă înţeleg de ce ai nevoie de 5 băi. Nu, nu e Versailles, este o amărâtă de casă pe 300 m pătraţi, cu 5 camere “efective” (că tot le place Anteniştilor cuvântul). În loc să ai o cameră în care să poţi mişca fără să dai cu picioarele de mobilă, pierzi metri pătraţi viabili pentru “căcăstoare”.

Probabil că sunt eu ţărancă nespălată, de nu văd utilitatea a 3 băi peste orice plan de bun simţ (după creierii mei). Dormi în baie? Stai la “birou” de pe budă? Poate pierd eu din vedere nişte amănunte.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

26 Comments

  1. Acuma, e cu dus-întors treaba, dar eu aş zice aşa: o baie de serviciu la parter pentru musafiri şi maşina de spălat dacă nu are alt loc destinat, o baie matrimonială şi o baie pentru copii. O baie pentru 3 copii să zicem. Dacă-s mai mulţi … hm, deja ar merge deja 2 băi la copii. Depinde câţi copii….
    Plus de asta, bună observaţie: până cureţi 5 băi, îţi trece tot elanul şi-i pui pe toţi să folosească numai baia de serviciu…

  2. Mie imi place ideea ca fiecare dormitor sa aiba baie proprie. Mi se pare insa stupid sa ai baie in birou. What for? E de ajuns o baie la acelasi nivel cu biroul.

  3. in genere, un apartament cu mai mutl de 2 ocupanti are doua bai. sigur, daca juniorul are 2 ani, el are baia lui, sub forma de oliţă. dar pentru restul e nevoie de doua.

    asta ca sa evitam jenantul de a face pipi in chiuveta, cum se intampla la baierame 😀

  4. Depinde de cati oameni locuiesc in casa. La ai mei in apartament sunt 2 bai, una usa in usa cu camera mea, alta usa in usa cu camera lor (e drept ca sunt una intr-un capat si cealalta fix in celalalt capat al apartamentului). Eu m-am simtit mereu foarte bine ca am avut baia proprie. Acum stau singura, imi ajunge o baie. Dar e foarte importanta pentru mine, mult mai importanta decat bucataria, la aia as putea renunta ca oricum nu gatesc, mult mai importanta decat dormitorul, da-l naibii ca de dormit pot dormi oriunde. Dar n-as rezista fara baie – eu unde ma mai spal? Mie imi trebuie baie, birou si debara (ca am munti de haine 😆 )

  5. Pentru 2+1 ocupanti de apartament cred ca arhisuficient 1 baie normala + wc serviciu. descoperi utilitatea celei de-a doua “incaperi” atunci cand o ai. 😀

    offtopic: hmmm, ce idee buna de domeniu …. arhisuficient.com :))

  6. Eu intreb pentru ce au nevoie de 3 dor/mitoare, 2 nu ajungeau si mai faceau sus o camera de ceva….si nu vad rostul baii din birou ca doar nu e sef de multinationala sa is prinda secretara in flagrrant.
    Poate au menagera ai noi nu stim.

  7. Bai, io cre’ca aia-i casa de curve. Ca se stie ca curvele-s cele mai curate femei. Fac dus si de 10 ori pe zi.

  8. :)) iti spun eu de ce: pentru ca nu s-au putut decide la modelul faiantei. Si atunci ca sa nu iasa cu scandal, au facut cate o baie pentru fiecare model de faianta.
    🙂

  9. Io crecă 5 băi la 10 camere este îndestulător. Fiecare două camere cu baia lui.
    Păi cănd ai atătea odăi, înseamnă că poţi plăti şi gazul şi apa şi lumina şi o demoazelă în putere, care azi să facă demisolul, mâine parterul, poimâine etajul şi răspoimâine băile.Toate.
    Nu toate băile trebuie să aibă cadă, dar, foarte important, să aibă ferestre mari care să dea înspre înafară şi geamuri lăptoase, să nu vadă vecinii când te epilezi inghinal.
    Ideal ar fi să fie băi cu pantof cu toc pe uşă şi băi cu gheată de lucru pe uşă ( cu alte cuvinte, fără bideu).
    Aşa ar trebui să arate casa ideală, pe care ar trebui s-o vinzi şi n-ai cui, când or mări impozitele pe proprietatea ta, ca să contribui la prosperitatea lor şi pauperitatea ta.

  10. Uhu! 5 bai??? Inca putin si puteau spune ca in fiecare zi a saptamanii fac pipi intr-o baie diferita! :)))

    Dar na, fiecare om cu piticii lui! Eu de exemplu daca mi-as face casa, as vrea o bucatarie cat 2 camere mari! Da, stiu, ar fi cosmarul curateniei Cred ca m-am uitat la prea multe filme americane de am obsesia asta 🙂

  11. Dupe posibilitati!
    Daca te dau banii afara din casa, da, n-spe bai. Ca-ti permiti si menajera non-stop. Daca nu, nu! Constructia + dotarea unei bai iti mananca minim 10 mii de euroi, grosso modo…

  12. si eu am 2 bai la 3 camere (e un bloc de prin ’80) … dar vorba ta, nu stiu daca am avut nevoie sa le folosim pe ambele mai mult de doua ori (si atunci s-a intamplat de sarbatori, cand venea familia cu cateel si purcel la noi…) , si ca sa raspund la intrebare, la o casa cu 5 camere, nu cred ca ai nevoie mai mult de 2 bai…poate 3,, sa zicem ca in baia nr 3 iti pui masina de spalat (baia de serviciu)…

  13. Stau intr-o casa cu parter si etaj. Avem Wc-ul de serviciu jos cu masina de spalat si dus in loc de cada. La etaj sunt 4 dormitoare cu o singura baie. Mare. Cu de toate. Suficient, daca ma intrebati pe mine, care le spal de-mi ies ochii. Da’ ce stim noi, niste tarani.

  14. Io va recomand cite doua bai la fiecare dormitor. Nu intru in detalii “tehnice” dar exista un moment asa, mai in miez de noapte cind poate vrea si moldoveanu’ si moldoveanca sa faca un dush… Si apoi si “buda de urgenta” aia pusa imediat linga usa de la intrare, foarte buna atunci cind te taie o pisare dupa ce ai fost retinut in trafic…. Deci 6-7 bai la o casa cu patru camere e un minim necesar, sa manince si gura copiilor instalatorului o piine…
    A, nu, faptul ca-s inginer de instalatii in constructii n-are relevanta, doar nu credeti ca vreau sa va bag in cap idei fanteziste ca sa aibe breasla mea comenzi duble… 🙂
    Acu’ recunosc si ca exista pericolul de ti se duce vorba-n sat: a, familia cutarescu? Cacaciosii aia cu ‘spe bai in casa!

  15. Câte două băi pe fiecare etaj este ok. Asta dacă ambele etaje sunt locuite. Altfel nu cred că se justifică două etaje.

    În general este de preferat să ai mai mult de o baie, pentru că există situații de urgență, când două persoane sau mai multe se grăbesc dimineața sau la una din băi se înfundă canalizarea, chiuveta, WC-ul, se sparge o țeavă ceva, etc.

    Fixul meu este însă cu băile cu suprafață mică. Nu suport băile strâmte. 😀

  16. Pai… cam asa e cinci camere, cinci bai. Daca casa nu este facuta special pentru turism este exagerat 😀

  17. Daca are casa 5 camere, presupunem ca la un moment dat vor fi si folosite toate 5 – deci intre 5 si 10 oameni vor avea nevoie. Cum proiectele se fac totusi pentru medie si nu pentru varfuri, sa gandim pentru 2 persoane.

    Iar pentru 2 persoane mai degraba merita sa faci doua bai complet utilate, cu mentiunea ca izolezi cada sau dusul cu geam transparent astfel incat o persoana sa poata face dus iar alta sa se spele pe dinti. Cu doua bai dotate astfel nici n-ai spart toti banii de casa si nici nu ramai descoperit chiar daca ai 2-3 vizitatori. Hai sa zicem ca esti personaj cunoscut si vin tot felul de oameni pe la tine, mai bagi si un WC de serviciu ( daca gradina din spatele casei nu e destul de onorabila 😀 ).

    Dar sa pui 5 bai .. omu’ sigur n-are sechele din alte experiente? :))

  18. noi suntem 5 adulti si o pisica pe o singura baie. si de multe ori se simte nevoia a macar unei
    toalete de serviciu (nu din cauza pisicii :)). in copilarie, acasa, eram 2 adulti si 2 copii pe o baie si o toaleta de serviciu
    (buda si chiuveta) si era numa bine.
    parerea mea e ca de la 3 oameni in sus: o baie plus toaleta de serviciu (buda, chiuveta, dus).
    in functie de cati barbati/femei vor locui in casa se poate suplimenta numarul de bai. majoritatea barbatilor prefera dusul. asa ca:
    1 baie + 1-2 toalete de serviciu ar fi suficiente pentru o familie de maxim 6-7 persoane.
    (1 baie +1 toaleta de la 3 oameni in sus, chiar daca e vorba si de 1 copil in cei 3, ca 🙂 copilu’ creste).
    parerea mea.

  19. Io cre`ca omu` n-are ce face cu banii. 5 bai?!? Doamne! La parter ar fi ajuns una si la etaj doua (una pentru dormitorul matrimonial si una pentru celelalte doua dormitoare).
    Vorba cuiva de mai sus, cu 5 bai isi poate folosi casa pe post de pensiune. In ce zona e? 😛

  20. Depinde si cum ai gandit casa…

    Uite cum am gandit eu… la parter o baie mare (deci una) unde sa am si masina de spalat si cosul cu rufe murdare si toate chestiile de genul unde evident nu vreau sa-mi intre si musafirii asa ca mai adaug o baie de serviciu (plus una egal doua)… pe urma la etaj dormitorul matrimonial cu baie proprie ca chiar nu am chef dimineata cand ma trezesc sa marsaluiesc pana jos sa fac baie (plus una egal trei), dormitoarele copiilor (unul pentru baieti si unul pentru fete desi posibil pana la urma si sa nu am copii) cu o baie pentru ei la mijloc (in stilul bailor din caminele studentesti) (plus una egal patru) si pe urma camera de oaspeti unde ii gazduiesc pe cei care stau peste noapte si care evident nu au cum sa vina peste mine sau peste copii la baie (plus una egal cinci)… deci imi ies si mie tot cinci bai la o casa chiar mai mica decat a prietenilor tai (240 de metri patrati fata de 300).

    Acum nu zic ca toate baile astea au fost musai, dar sincer sa fiu daca ar fi sa fac din nou planul tot asa l-as face… si nu e vorba de faptul ca toate baile ar fi folosite simultan, ci de faptul ca e mult mai comod sa ai baia aproape decat sa marsaluiesti cu un cearsaf in jurul mijlocului prin toata casa… just my 2 cents.

  21. Minim 2 bai, 3 daca vrem sa ne spalam pe picioare vara.

    1. pentru spalatura totala si wc
    2. pentru dus si wc
    3. pentru masina de spalat si spalat pe picioare

  22. Cred că asta cu baia în fiecare cameră e efectul unei frustrări a românului ce a călcat de două ori prin hoteluri de 4* şi a zis că i-a pus dumnezeu mâna în cap, altfel nu-mi explic.

    Pe de altă parte, eu sunt obsedat de spaţiile de depozitare într-o casă. Îmi place să am rafturi peste tot şi de obicei le umplu. Poate că alţii sunt obsedaţi de wc-uri 🙂

  23. De obicei exista baia de oaspeti, baia matrimoniala, baia copiilor si baia de servici. Toate mai putin de cea de servici au cabina sau cada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.