Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Piraterie inutila

În urmă cu vreo 2 ani s-a deschis un centru de închirieri filme pe o stradă circulată de eu în drum spre muncă. De fapt mint, îs vreo 3 ani, că mergeam pe jos, după aia m-am chiaburit cu maşina.

Ştiu că mi-am făcut abonament (adică am dat buletinul să scrie omul una-alta) şi am stat să caut ceva de vizionat. Am plecat de acolo cu The Aviator şi promisiunea contractuală de-a dreptul de a veni  cu DVD-ul în 24 de ore. Mai uşoară cu vreo 2-3 dolari (dacă facem calculul în verzişori).

S-a întâmplat să nu am chef să vizionez filmul în cauză sau cred că aveam ceva de lucru în seara aia. Normal că am dus DVD-ul înapoi, că doar nu aveam chef să plătesc şi penalităţi amboulea. Mi-am făcut atunci un calcul rapid şi am realizat că “distracţia” de a vedea vreun film m-ar costa cam multişor. Plus că oferta era sinistru de limitată (în condiţiile în care nu sunt chiar consumator de blockbusters).

Aş putea (teoretic) să cumpăr filme, dar pe majoritatea vreau să le văd o singură dată şi costurile ar fi şi aşa prea mari. Serialele aş putea să le văd dezlânat şi cu întârziere (Grey’s Anatomy de pildă era dat de TVR cu un decalaj de 2 sezoane faţă de ABC. Chestie care nu deranja enorm, dacă nu s-ar întârzia difuzarea unui nou sezon şi câte un an pentru a-l prinde eventual mai ieftin, nu mă pricep).

La cinema e OK să mergi. Am vizionat ceva filme anul trecut, câteva cu “blogărimea” din Timişoara. O gaşcă faină de oameni şi câte un film destul de interesant. Costă distracţia, dar măcar sprijinim industria filmului, mai ales când pelicula merită efortul.

Ca mare amatoare de filmăraie, au trecut doar 2-3 zile de la începerea sejurului în casa prietenilor noştri, că deja mă mânca sub coadă să văd ceva. Şi vine capul familiei cu un disc în mână cu Angels and Demons (parcă). Îl întreb de provenienţă şi răspunde scurt “l-am primit”. Mda, se pare că şi la ei merge treaba cu “primitul”, cuget io foarte rapid, gândindu-mă că nu trebuie să ne mai facem noi românii procese de conştiinţă, dacă şi un american “primeşte” filme.

Terminăm de vizionat filmul, io tot dată pe spate de sunet şi imagine (un proiector, un ecran “roll-up” şi un sistem audio decent), plus că filmul nu a fost nici plictisitor nici idiot.

Peste 2 seri iar vine la noi în cameră. “Ce ziceţi, mai căutăm ceva de văzut?”. Adică, pe româneşte, iapo, ce zici de nişte ovăz?. Sigur că vedem. Dau să caut prin cele câteva discuri din cameră şi îl văd că deschide laptopul. Şi caută ceva pe un site. Netflix. Nu bag linkul (puneţi şi voi un .com în coadă), că nu scriu advertorial. Şi nu sunt singurii cu serviciul în cauză.

Şi ne fâţâim pe site să găsim ceva de vizionat. Încă nu îs io în clar suficient cu ce se întâmplă, dar stau să caut cu el ceva interesant. Mda, vrea HD să se vadă, intrăm pe categorie. Şi dă play.

Atunci cuget io că e ceva putred în Danemarca şi întreb ca omul cum poate face asta. Şi aflu care e “sistemul”.

Are un disc de streaming pe care il pune în PlayStation (cică e bun pentru mai mult decât doar jocuri. Oricum avem un singur joc cu maşini, deci nu de aia e scula în casă). Intră pe site, în cont, şi alege ce vizionează. Poţi face streaming pe comp direct sau adaugi filmul în lista PS-ului. Şi dai play.

Ce înseamnă streaming-ul ăsta?

Normal că, în momentul în care am văzut “loading”, eram gata să merg să încălzesc nişte lapte să beau, eventual să îl trimit să fumeze o ţigară etc. Că doar ia timp. Mda, 5 secunde. Şi a început filmul. Nicio pauză, nici un tremurici. NIMIC. Puteam să jur pe coada lui Juni că filmul e pe discul ăla din PS sau că e pe vreun comp în cameră şi de fapt suntem conectaţi la el.

Dacă nu ai chef de streaming, comanzi un DVD. Vine prin poştă ÎNTR-O ZI. Poţi să îl ţii cât doreşti, fără penalităţi. Îl returnezi (ai un plic “auto-plătit” în interior, ferească sfântul să plăteşti câţiva cenţi poşta) şi comanzi altul. Normal că putoarea din mine ar sta călare pe streaming, că e şi mai comod.

Cât îl costă pe prietenul nostru acest corn al abundenţei cinematografice? 9 dolari pe lună. NOUĂ DOLARI.

Ce vezi prin sistemul ăsta? Cam de toate. Vechituri şi filme noi. Nu ştiu cum se văd la cinema, dar am vizionat deja The Blind Side şi Angels and Demons. Probabil că e vreun decalaj faţă de cinematografe, că le îngroapă altfel, aşa cum îngroapă deja firmele de închiriat “clasice” cu preţ pe DVD închiriat şi penalităţi la depăşirea perioadei convenite.

Există seriale, documentare, show-uri de televiziune, plus filmele “normale”. Nu sunt 500, nu sunt 1000. Sunt MULTE. Ai de unde să alegi la orice oră. Şi doar intri în cont, alegi şi vizionezi. Da, e streaming, nu ai fişierul. Nu ai însă nevoie de el, atât timp cât ai acces de oricâte ori doreşti. Şi ia 5 secunde să încarci filmul.

Iubi spunea că ai HBO-ul, dacă vrei filme. Da, pachetul “extra” de la UPC (noi pe ăştia îi avem acasă). Nu ştiu cât costă, că eu nu am pachetul. Ştiu însă că HBO dă nişte filme sinistre şi 2-3 ca lumea. Că Cinemax 2 a repetat Gladiatorul timp de o săptămână. Sunt şocată de rahaturile difuzate la HBO Comedy. Probabil stau io prost cu simţul umorului.

Nu asta e soluţia. Nu nişte programe obosite care freacă 3 filme bune pe lună şi în rest pun tot felul de umpluturi. Nu repetarea unui film până provoci greaţă. Nu 3 dolari pe un DVD închiriat şi returnat în 24 de ore. După care cauţi ca boul prin câteva sute de filme de duzină.

Un DVD cu un sezon Grey’s Anatomy costă la Borders 70 de dolari. Am văzut şi făcut stânga împrejur. Pe un sistem de genul ăsta văd totul până la sezonul 5 inclusiv. Sezonul 6 e în derulare pe ABC. Cu 5 minute de reclame la fiecare 5 minute de film ( nu ştiu dacă ăştia au ceva de genul CNA, dar e cam necesar, sincer). Dar îl vezi joi seara, ca tot omul, după care e Private Practice. Şi pe alt program House MD. Dacă ai poftă de revederi, te loghezi pe situl minunat şi bagi vizionare. Că doar te costă 9 dolari pe lună.

Al nost’ prieten deci primeşte discurile de la Netflix, nu cum îl bănuiam, săracul. Ştie din auzite ce e cu torentele, că e sys admin. Soţia nu reuşeşte să bage la cap ce este asta. “A, intraţi pe site şi descărcaţi. Da, ca la noi”. Apucă-te să îi explici femeii că nu e ca la “voi”. Că nu avem un asemenea sistem, atât de ieftin şi bine pus la punct, încât să nu merite efortul să scoţi din alte “surse”. Că descarci de la alţii pe “ne-ve” şi că, deşi nu colecţionezi fişierele în cauză (în majoritatea cazurilor dau shift+delete imediat după vizionare), tot eşti pe lângă lege.

Aş plăti 9 dolari pe lună pe ceva similar ce să funcţioneze în România? DA şi iar da. Fără discuţie. Decât programele “suplimentare” de la UPC, mai bine un sistem în care aleg EU ce doresc şi când doresc să vizionez. Aş fi prima cu ăia 9 dolari în dinţi. Să am de unde să aleg filme bune sau seriale şi să am un streaming ce nu se gripează de 10 ori pe transmisie.

Într-un asemenea caz nu cred că merită să mai descarci filme de pe unde se poate. Că durează mai mult download-ul decât un streaming. Şi pentru că 9 dolari nu consider că sunt o sumă uriaşă, chiar şi pentru România.

Voi aţi da banii ăştia pe un asemenea sistem? Credeţi că ar “prinde” la noi?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

43 Comments

  1. Eu, deşi nu sunt un fan al cinematografiei, aş prefera varianta plătită, având în vedere calitatea, timpul şi posibilitatea aproape nelimitată de a alege!

  2. Io iti spun sincer ca nu mi-as permite sa dau 20-50 de dolari pe un film. Am gasit unele care mi-au placut pe la BestBuy sau Borders, dar alea bune costa nasol de mult. Si, dupa cum ziceam, nu tin sa colectionez, prefer sa pot vedea cand mi se arata si apoi sa dau delete. Sau sa fie un streaming OK, incat nici sa nu cobor fisierele. Sa dau 3 dolari pe 24 de ore de inchiriere, iar este o suma, mai ales cand de pe sursele “neoficiale” iei moca.

    Un asemenea program insa zic ca ar face inutil “efortul” de a apela la resurse ilegale. Este un cost totusi decent, mai ales daca urmaresti macar 5-10 filme pe luna. Asa isi fac si ei o idee despre succesul filmelor si gandesc ca pot plati drepturile catre producatori bazat pe statisticile de streaming. Zic si io, nu stiu cum se platesc drepturile de autor de catre un asemenea sistem.

    Adevarul e ca pe aici cinematografele incep sa se cam goleasca. E la fel de adevarat ca au crescut brusc pretul biletelor cu 26% si cred ca asta nu incanta publicul. Au ajuns biletele spre 17 dolari cred la unele filme.

    Blockbuster sau cum s-o chema un gigant din asta de inchiriat “clasic” si-o cam ia peste bot nasol, aud ca sunt puternic loviti de aparitia noilor sisteme. Daca se adapteaza din mers, ma gandesc ca mai au o sansa. Altfel s-au cam dus pe copca.

  3. Eu zic ca ar prinde un asemena sistem, mai ales ca pirateria exista mai mult datorita sistemelor de-a dreptul tampite de distributie (date de lansare diferite in functie de tari, disponibilitate pe un anume mediu abia dupa muuuuult timp, etc) nu din cauza ca oamenii n-ar vrea sa dea bani pe un film :).

  4. Oricine ar da 10 dolari. 30 de lei și pentru un pensionar sunt o sumă derizorie, dar până atunci, recunosc că mi se pare stupid să dau 100 de lei pe un DiViDi și să-l uit printr-un cotlon după aia. Long live the torrents ! (at least in Europe). Nimeni nu dă 5% sau 10% din salariul lunar pe un DVD.

  5. Din cate am inteles eu, o sa apara o noua televiziune digitala….. o sa vezi orice doresti platind ceea ce doresti, la preturi groaznic de mici….. o sa dispara clasicele posturi, iar oamenii o sa vada emisiuni, avand la alegere mii de posibilitati.

    Deci tehnic se poate.
    Acum ramane de vazut cine implementeaza sistemul la noi. Poate dai idei…. la mine rds-ul merge ok, deci ar putea sa duca un film, de ce nu ? Si eu as da 9 lei…. chiar si 9 dolari sa vad filme. Acum nu ma uit la tivi pentru ca nu suport reclamele. Asa ca se pune praful pe obiectul cu pricina.

  6. Se poate spune ca exista si la noi pbxtv.ro pentru a viziona reluari ale unor programe TV.

    Pe de alta parte, la noi in tara un sistem din acela (gen Netflix) ar costa mai mult de 9 doalari din mai multe motive:
    -noi avem TVA
    -la noi vor fi foarte putini clienti (comparativ cu SUA), deci venituri mai mici si deci mai greu de cumparat (sau inchiriat) o baza mare de filme.
    -la noi vor exista cheltuieli cu subtitrarea filmelor, care sunt majoritatea in lb engleza
    Ar fi si motive sa fie ieftin, dar nu pariez pe ele.

    Deci sunt român (sărac) şi sunt mândru să folosesc torrente pentru a descărca filme.

  7. Vizitator .. ceva de genul zicea si “soarele”. Ca la noi baza de consumatori ar fi sensibil mai mica, deci pretul nu ar ajunge atat de jos. La cubtitrare nu m-am gandit, ca eu vizionez fara de niste ani buni. M-ar omori profa mea de engleza 😀

  8. DA, AS DA SI $15 nu numai 9. In conditiile in care le-ai prezentat tu: loading pret de x secunde si calitate f buna. Deci intereseaza-te cum faci sa-l implementezi si la noi … si devii milionara in E/$ in cateva luni 😉

    Si DA, acum sunt si eu torrentar.

  9. 9 dolari chiar nu e o suma ucigasa. problema cu Romanica ar fi ca sistemul sa fie mediatizat, ca altfel putini ar fi cei care aflandu- se in categoria mari cinefili ar afla, pe cont propriu, de initiativa. repet, 9 dolari nu inseamna sfarsitul lumii. incet, dar sigur o sa incepem si noi sa ne educam. cum? vazand cum fac strainii…

  10. Si eu m-am gandit daca ar prinde netflixu la noi si am ajuns cam la aceeasi conlcuzie. probabil nu , pentru ca ar fi mai scump 🙁
    Oricum, e o inventie geniala. DVD urile merg brici (in 6 luni am prins unu zgariat si l-am trimis inapoi) plus ca au documentare pe care si daca ai vrea sa le cumperi nu le gasesti peste tot.

    • Bun venit pe blog. De acu’ ce comentezi intra direct.

      Unde esti “localizata”? Mi-s curioasa sa discut si cu alti utilizatori de netflix. Prietenii nostri is super incantati de el, dar e bine sa discuti si cu altii 🙂

      • Eu sunt in texas. Pana sa ajung aici nu auzisem de netflix. Momentan am dous DVd uri de la ei pe care le tin de vreo 2 saptamani …. ca am vazut tot alte filme si pe astea le-am cam ignorat. Au o bulina foarte rosie de la mine pentru ca nu te taxeaza daca tii filmul mai mult. Am inchriat acu vre-un an (in ro) un film si am uitat sa-l duc inapoi si a ramas la mine 2 zile (cred) in plus. Inchirierea a a fost 5 Roni. Penalizarea……. vrea 10. Not cool 🙂

  11. O tentativa de acest gen , dar timida inca, este Muvix punct ro. Nu stiu cum merge, mi s-a parut complicat sistemul, au inceput doar cu plata prin SMS, acum vad ca au bagat si prin card. Preturile sunt decente, intre 1 si 3 euro aproximativ. Clar se poate si mai bine, dar e o alternativa decenta deocamdata la Netflix.

    • 1-3 euro PE FILM? Limitat la 24 de ore, adica tre’ sa il vezi in 24 de ore, altfel expira ze credit. E o initiativa OK, dar inca mult prea scumpa.

  12. Nu cred ca ar merge un sistem de felul asta la noi. De ce? Pentru ca s-ar gasi unii care sa frece la melodie streamingul acela, sa dea fload pe site, sa beleasca situatia in care ochii ar vrea sa vada un film fara intreruperi. Plus ca le-ar fi spart contul, s-ar folosi carti de credit false, le-ar virusa siteul etc.
    Exista si pe la noi ceva siteuri de streaming bune, cu subtitrari la filme, dar cu o baza de date cam low.
    In plus, pacatul torretului nu se va considera neiertabil in urmatorii 3-5 ani.

  13. Eu lucrez in mobile streaming (mobile TV). Acelasi lucru, doar la un singur pas mai la stanga (rate de transfer mult mai mici 100-300 kbps).
    La noi in Romania nu ar merge un sistem dinasta, nu pentru ca nu ar exista clienti, ci pentru ca exista taxe pe care trebuie sa platesti pe la o mie de institutii ale statului, 90% din ele nici macar nu ai auzit. Toate aceste taxe se vor regasi in pretul filmului sau al abonamentului. Si pe langa asta mai vine si garda sa-ti dea amenda ca nu ai autorizatie lunara de la ORDA, pentru ca nu esti cu plata la zi si nu ai sa arati chitanta de 50 ron sau te miri ce motive iti invoca.
    In strainatate se poate pune in practica sistemul “shared revenue”. Din pretul unui abonament sau film vizionat, isi ia statul cota parte si din ce ramane se imparte fifty-fifty (sau procente negociate) intre detinatoul de drepturi de autor si operatorul ce furnizeaza serviciul de streaming. That’s it.

  14. Zoran, cunosc partial problema cu cele enspe mii de taxe la tot felul de comitete si comitii, ca am lucrat in radio 10 ani. ai mare dreptate aici, se platesc tot felul de chestii la “beneficiari” care n-au nicio treaba cu actul creativ in cauza. Sunt sume mari ce se pierd pe drum, de te sperii.

    Un sistem de genul asta ar fi zi io destul de OK si ar aduce “la lumina” macar o parte dintre cei care acum acceseaza resursele prin metode ilegale. Daca onor ORDA si alte “comisii” prefera sa mentina taxele lor uriase si cam prea multe din pdv-ul meu, vor lua in continuare taxe pe nimic, pentru ca nu pot taxa torentele. Si, daca ar dori sa bage la mititica utlizatorii, ar trebui sa bage aproape toata populatia tarii, chiar si pe domniile lor, ca ma indoiesc ca au numai materiale cumparate corect la preturile exorbitante la care le putem noi accesa

  15. Am citi articolul si intradevar cred ca si eu asi prefera sa stau in casa sa vad 5-10 filme bune pe luna la alegere pe 15 $ chiar , cat despre solutia cu taxele e simpla incercam noi sa o folosim la firma unde lucrez : mutam firma in bulgaria si activam in romania , rezultatul taxe mai mici si explicite pentru ce platesti…

  16. Mai, dar nu exista deja asa ceva? E drept ca nu platesti pe luna, ci pe film vreo 2-3 euro. Cu sistemul asta e drept ca te poate ajunge mult mai mult de 15 dolari pe luna. Nu mai stiu exact care e site-ul dar stiu ca am vazut o data pe la zoso…

  17. Este un sistem foarte bun. Si noi il folosim de ceva vreme, functioaneaza nu gluma , mai ales ca am acces la o gramada de filme printre care dodumentare pe care le vezi calitativ HD si cu un sunet cu bun simt. Pe langa serviciul asta pe langa filme ai acces on line la You tube direct pe dvd Blueray-ul tau unde poti sa vezi ce vrei pus ai serviciul Randora Box Radio unde ai acces la muzica care se aude nemaipomenit.

  18. La ce devvorator de filme si seriale sunt, mi-ar conveni dar sunt sigur ca se va implementa greu un asemenea serviciu la noi.
    Ce fainn de ei ca au asa ceva.

  19. Daca ai posibilitatea materiala incat sa cumperi un film sau sa il inchiriezi este perfect, daca nu, inteleg de ce ai pirata.

  20. Normal ca ei nu pirateaza, nu e nevoie! Da, as plati chiar si 20$/euro pe asa ceva. Ai mei si asa platesc enorm pt diverse pachete de la boom, si niciodata nu au filme bune de vazut. Nici alea de pe Hbo nu sunt cine stie ce. Asa ca da! Ar prinde, multi ar fi foarte fericiti sa poata beneficia de asa ceva. Ar fi o adevarata revolutie!

  21. Dojo , o parte din comentarii au dat raspunsul partial la intrebarea din final : da as da 9 $ pentru o treaba de-asta . Dar , pentru ca intotdeauna exista un dar , cand crezi ca vom avea aceleasi sericii la aceleasi preturi ca si in US ? Dar salarii ?

  22. tac’su bun venit 😉

    Dam pe UPC mai mult de 9 dolari pe luna. Deci bani sunt. Pentru pachetul “digi” etc. Nu cred deci ca suma asta ar fi o problema. 🙂

  23. Dojo… sistem d-ăsta nu merge la noi.
    1) Baza de clienți prea mică.
    2) Taxe enorme (tva, drepturi de autor, pla mea… fel de fel de aiureli).
    3) Tendința mioritică de a “păcăli” sistemu’ (ce, băh, aia se îmbogățesc…alea-alea)
    Desigur, poți să aduci în discuție ideea de a invita compania Netflix în România.
    Da’ noi nu ne vindem țara, ce dreaq’… 🙂
    Deci, nu, n-o să vezi ceva similar în Ro în toată viața ta.
    Bucură-te de sistem când ești în vizită.
    Peseu: Există motive pentru care chiar dacă tu ți-ai face cont la netflix în America… nu poți să vizionezi abonamentul în România.
    https://community.netflix.com/forum/topics/instant-streaming-to-pc-in

  24. As da 9$ sa vad filmele online, cu streaming bun decat sa stau 20-30 min sa le downloadez sau sa le vad pe alt site de filme online, pe care stau 20-30 min sa se incarce filmu, si sa astept 5 min sa se incarce pagina care e plina de nspe mii de reclame ca sa faca si “webmasteru” niste $

  25. Eu personal , nu cred ca acest sistem ar prinde la noi pentru ca , la romani , ”daca ai de unde sa iei gratis , de ce sa mai platesti ? Doar toata lumea face!”

  26. […] a pune 50 de minute de publicitate la 60 de minute de film, am decis acum câteva luni să stau pe Netflix mai mult. Nu mergea cu sistemul “tradiţional” de scos filme, că nu doream să se […]

  27. Nimeni nu face nimic pentru a opri pirateria. Motoarele de cautare ar putea face ceva, dar nu fac, prefera sa sustina pirateria.
    Moca is better. 😀
    Noi, romanii avem filelist(si trackere..). Nu ne trebuie Netflix. 😀

  28. Pentru cine e cu adevărat interesat: https://vpnfreedom.com/netflix/how-to-watch-netflix-in-europe/

    Acum stau și eu să cântăresc dacă să dau 17$ pe lună(dacă iei VPN pe un an) ca să pot să văd filmele direct. Până acum am tot mers în fiecare joi la cinema la avampremiere…e ca un viciu. Dai un 13 lei pe bilet(dacă nu e 3D că mai nou numa de-alea fac, și eu oricum nu văd nimic, am avut strabism)…ocazional 8 că doar sunt “fidel”…mai vin vreo 8 pe un meniu nachos și suc…altfel nu se poate…suntem deja la 21. x4 = 84. Asta dacă nu mai pui că dor mergi în mall…mai iei un KFC ceva, ce mama măsii, sau dacă nu ratezi avampremiera și mergi în weekend când “ronțăiala” e 16 lei.
    Dilema mea e în a avea filmele totuși aproape de data apariției…și-aici intervine decalajul de la noi, care le primim la cam o lună de cele mai multe ori față de restu, puține cazurile când e mai aproape, sau în același timp.

    Dar totuși…să renunți la acea experiență? Chiar dacă mulțumesc lui Dumnezeu, am un monitor de 27″, tot nu e cât dita-i cearceafu la cinema :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.