Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum prinzi un prim job intr-un site de freelancing

La începutul carierei de freelancing sau când mai e nevoie de nişte bani “suplimentari”, mulţi licităm pentru proiecte în celebrele situri de freelancing: RAC, Elance, oDesk, Guru, iFreelance etc. Pentru un freelancer cu o bună reputaţie pe site şi un portofoliu excelent, câştigarea de proiecte este destul de simplă. Hai să spunem că, după 8 luni pe Elance, lucrez în general pe bază de invitaţie, fără a mai pierde zilnic timp căutând vreun proiect şi încercând să îi conving pe potenţialii clienţi că pot ceva. Sunt bine plasată în topul nişei mele, reputaţie excelentă şi un portofoliu destul de gras. Dar, am început de la ZERO, ca orice freelancer nou.

Şi, ţinând cont că începutul respectiv nu e chiar aşa depărtat, îmi amintesc câteva dintre “mişcările” făcute pentru a primi un job. După aceea totul a devenit mai uşor.

1. Petrece timp pentru a pune la punct profilul şi portofoliul.

Când eşti nou într-un asemenea site, nu se poate vorbi despre rating, feedback sau alte chestii de genul. Rangul tău este foarte mic, hai să spunem că te găseşte lumea mai repede dacă ordonează topul de jos în sus.

Singura speranţă este să convingi prin portofoliu şi informaţiile din profil. Aruncă o privire asupra membrilor din topul specialităţii şi încearcă să înţelegi ce îi face atractivi. Cum se prezintă, pe ce pun accentul în această prezentare …

Vorbeşte despre experienţa ta. Prezintă-ţi serviciile concis şi corect. Nu înflori, nu minţi. Scrie despre calităţile tale, despre modul de lucru. Fii profesional şi încearcă să îl ajuţi pe viitorul client de ce eşti tu “buricul pământului”.

Urcă în portofoliu câteva expemple de lucrări de cea mai bună calitate. Nu urca 0rice rahaturi, sunt suficiente câteva lucrări care dovedesc clar ce poţi cu adevărat.

2. Dacă există vreun test, dă-l.

În momentul în care am dat 2-3 teste relevante pentru nişa mea, rangul a sărit imediat la o poziţie mai bună. Clienţii aveau deja mai multă încredere în mine, pentru că demonstram că şi ştiu ce spuneam că ştiu. Dacă nu eşti mulţumit de rezultat, re-dă testul până ai o notă foarte bună.

3. Nu te arunca pe proiecte mari, mulţumeşte-te cu ceva mai mic.

Primul job e posibil să nu fie unul prea mare. Majoritatea clienţilor s-ar putea să nu aibă încredere în tine încă, deci e bine să mergi pe ceva mai mic. Există şi excepţii, dar în general clienţii sunt dispuşi să încerce un nou provider pentru proiecte mici.

Primul meu job a fost să modific un design de WordPress. Nu să fac tema de la zero, doar să refac parţial designul şi codul. A fost un job plătit decent şi clientul a fost foarte mulţumit. Am mai lucrat un timp împreună şi am prins astfel primele recenzii excelente.

4. Pregăteşte-te să lucrezi pe preţuri mai mici.

Mulţi freelanceri reuşesc să prindă primul proiect venind sub preţul altora. Chiar dacă sună “urât”, când eşti în competiţie cu oameni ce au un rang excelent şi un portofoliu ţeapăn, e cam greu să câştigi.

Oricum este indicat să nu licitezi chiar sub valoarea orei de lucru, aşa cum ţi-ai stabilit-o din start, chiar dacă preţul pe proiect va fi mai mic decât ce ai cere în mod normal. Nu merită să lucrezi pe nişte cenţi, deci, şi când scazi preţul temporar pentru a prinde nişte proiecte, e bine să se acopere preţul orei de muncă.

Poţi creşte apoi periodic preţurile, pentru a ajunge la un venit mai aproape de experienţa şi valoarea ta. Aşa cum creşti în ranking, preţurile pot reflecta aceasta creştere.

5. Nu îţi pierde încrederea în forţele tale.

Prinderea unui prim job este destul de dificilă, când eşti “ăla nou” de pe site. Cu licitări inteligente, o prezentare profesională şi un portofoliu bine pus la punct, nu e chiar imposibil. Sunt clienţi care vor avea încredere în tine şi oricum, e loc de muncit pentru toţi. Perfecţionează munca de “marketing” şi BAFTĂ!

—–

Voi ce sfaturi aţi mai putea oferi? Cum a fost primul proiect câştigat şi ce credeţi că v-a ajutat să “agăţaţi” clientul?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

30 Comments

  1. Pertinent, dar in realitate lucrurile au beneficiat de un brutal recul. Cu toate acestea aceasta ,,piata,, functioneaza cu semne vitale inaintea altor ..activitati,, aflate in obstescul sfarsit…

  2. Tweets that mention Cum prinzi un prim job intr-un site de freelancing « Dojo Blog -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Christian Vasile, Udrescu Gabriel. Udrescu Gabriel said: Un articol excelent marca dojo: Cum prinzi un prim job intr-un site de freelancing cc @catalinbuzatu @sadakro https://bit.ly/bhLpA4 […]

  3. Hai ca am sarit si eu in barca (chit ca-s freelancer pe copywriting & strategie cand am timp, nu pe webdesign). Sfaturile sunt in mare parte de bun simt, dar ar mai fi de tratat si problema monopolului – multe siteuri tind sa aiba doar 10-15 oameni foarte bine cotati care primesc mai toate joburile pe cand restul sunt lasati in deriva.

  4. Corecturile le fac in general in privat dar n-am niciun contact – Pe prima pagina e scris ”Frealance Forums!” (e un ”a” in loc de ”e”). Sterge comentariul asta dupa corectura 😀

  5. Saru’mana de corectura. S-a facut 🙂

    Nu stiu ce sa zic despre monopolul in cauza … este adevarat ca, in secunda in care ai un loc bun in top (vorbesc de elance, ca acolo prestez), cam primesti o caruta de invitatii. Eu am scazut din top 10, dar, pana sa plec din tara, eram pe locul 4. Primeam zilnic peste 10 invitatii, din care imi alegeam apoi proiectele. Sunt multi clienti care aleg bazat si pe criteriul asta …

    Oricum, nu pot spune ca m-am simtit marginalizata, chiar si cand inca nu aveam rating. Exista clienti pentru orice. Sunt aia care platesc mii de dolari fara sa clipeasca si altii pe care poate ii agati pentru ca ai lasat din pret. Deci exista peste cam pentru orice fel de balta sa zic asa 😀

    • Bun venit pe blog 😉

      Nu am studii de specialitate. Am facut “Litere”, deci stiu engleza bine. Web design fac din 2002. Am creat atunci un site despre arte martiale (ca aveam idei de articole si nu stiam unde sa le pun). L-am facut in Front Page si un prieten mi-a aratat cum sa urc fisierele prin FTP. N-am stiut nimic pe vremea aia.

      Dupa asta am inceput sa tot muncesc pe site, sa schimb “designul”, am trecut pe dreamweaver (citisem pe forumurile de webmasteri ca FP “strica” rau codul). Nu stiam io ce e cu codul ala, dar am facut transferul. Dupa asta am invatat niste smecherii in HTML si am intrat mai tare pe “piata”.

      Citind atatea articole si fiind prezenta in cele mai mari forumuri de specialitate (is dojo si acolo), normal ca spiritul demiurgic m-a “pocnit” din nou, asa ca am mai tras niste situri. De fapt forumuri. Am invatat pas cu pas sa bibilesc designul pe ele (phpBB la inceput, apoi am cumparat niste licente de VB, IPB si apoi MyBB). Am invatat si partea de design .. dupa ce pierzi niste mii de ore prin editorul grafic, incepi sa le “scoti”.

      Acum 3 ani am trecut si la wordpress si am bibilit teme pentru el. Tot facand situri pentru mine si primind aprecieri de la alti webmasteri, am realizat ca pot face si pentru altii si lua un leu. Asa ca am continuat munca si studiul de una singura.

      Domeniul asta are marea calitate ca este deschis ca informatie. gasesti milioane de articole despre web design, html, php etc. Deci, daca vrei sa inveti, ai de unde. Informatia e gratis si destula.

      Asa ca s-au implinit 8 ani de “facultate”. am mai redus munca, dar in urma cu niste ani petreceam cel putin 4-5 ore pe zi citind diverse chestii si incercandu-le, ca asa inveti 😉

      Daca doresti sa inveti si tu mai multe, iti recomand cu drag http://www.invatam.net (forumul meu de web design romanesc) sau http://www.wtricks.com (forumul “englezesc” din 2004)

      • Multumesc frumos!

        Aveam cateva idei, dar in plus nu strica niciodata…
        Marea mea problema ramane timpul si va trebui sa-l gestionez foarte bine intrucat, se pare, imi doresc cam multe… 🙂
        O sa fac o vizita prin forumurile pe care mi le-ai recomandat si mai vad ce si cum.

        La buna vedere…

  6. Te-am vazut si eu pe Elance 🙂

    Nu cred ca am luat proiectul ala .. sau nu stiu sincer. Sunt destul de “selectiva” mai nou, mai ales ca nu am timp de munca asa ca inainte. Preturile clar pot sa mai creasca. Am dublat fata de anul trecut, dar mai e destul loc in sus. Iti doresc bafta si merci de adaugiri.

    Te astept (daca ai timp) si pe gofreelancing.info .. e nevoie de oameni care “mananca’ painea asta 🙂

  7. Salut,

    Si eu am inceput sa prestez pe elance in urma cu vreo 2 luni. Nici acum nu mi-am pus la punct un portofoliu in profil. Si totusi am prins si inca prind proiecte. Foarte multi potentiali clienti se bazeaza doar pe calificativele primite de mine.. Recunosc am avut bafta sa prind primele proiecte si sa primesc primele calificative 100% pozitive.

    Foarte important pentru a prinde proiecte, cel putin pe zona in care activez eu (customizari wordpress, atat pe template-uri cat si functionalitate), este propunerea propriu-zisa pe care o faci atunci cand licitezi pentru un proiect nou.

    Cel mai bun sfat pe care l-am citit pentru a castiga licitatii/proiecte: personalizeaza propunerea. Niciodata nu folosi (acelasi) mesaj standard. Bine, unele texte se repeta mereu orice ai face. De exemplu: partea in care te prezinti pe tine si abilitatile tale.
    Dar sansele de a prinde proiectul cresc daca:

    – pui intrebari relevante clientului. Chiar si o chichita nesemnificativa care poate fi neclara e mai bine sa fie lamurita din start. Am observat ca sunt apreciate intrebarile care duc la lamurirea unor cerinte ale clientului.

    – propui solutii (eventual si alternative) clientilor pentru cerintele clientului. Arata-i clientului ca stii exact ce trebuie sa faci, ofera-i informatii. Nu e nevoie sa intri in detalii tehnice, insa vei creste in ochii clientului. Partea asta cred ca ajuta cel mai mult la castigarea unui proiect.

    Primul meu proiect castigat pe elance a fost conversia unui design (facut in photoshop) din .PSD in tema de wordpress functionala. Era pentru site-ul unui muzician, el personal ocupandu-se de toate. Mi-a acordat proiectul (desi aveam profilul chelbos si licitasem dublu fata de cel mai mic pret ofertat) doar pt ca i-am dat de inteles ca si eu sunt pasionat de muzica.

    Apoi proiectele au venit mai usor. Uneori nici nu mai licitam pe proiecte, reveneau clientii cu noi proiecte pt mine. Pe elance, alaturi de calificativele maxime, o statistica foarte utila din profil o consider a fi “customer repeat rate”.

    Totusi cred ca ar fi cazul sa-mi pun la punct un portofoliu si alte descrieri, precum si sa dau testele relevante pt mine.

    Multumesc pt articol.

    Bafta tuturor.

    PS: @Dojo, relativ recent am primit amandoi o invitatie pt un proiect. N-am putut sa nu observ ca eram singurii invitati 🙂 Declinasem invitatia, din simplul motiv ca eu nu prea am simt/viziune pt design. Altfel, iti faceam concurenta 🙂
    PS2: Ti-am observat si preturile.. Cred ca ai putea sa ti le maresti lejer cu maxim 20-25%. Dar aici tu stii mai bine 🙂 Bafta in continuare

  8. Am prins un prim job. E ceva usor in wordpress. Primesc 5$/ora si trebuie sa lucrez 5 ore.

    Am si eu cateva intrebari:
    – Cum ma asigur ca nu iau “teapa”?
    – Daca proiectul are 5 ore/saptamana si eu iau 5$ pe ora, conteaza cat lucrez?
    – E obligatoriu sa folosesc timesheet si alte tampenii?

  9. @dojo – Iti multumesc foarte mult pentru ca ai avut timp sa scri un articol despre freelancing. Ma va ajuta foarte mult in viitor.

    Sper ca in cel mai scurt timp sa imi pot aranja cum trebuie portofoliul meu si sa fac update la profilul de la Getafreelance. Dupa ce voi pune la punct portofoliul si profilul, ma voi apuca serios de freelancing in aceasta vara. Mutlumesc inca o data de articol.

  10. i0nyy, Nu ar trebui sa conteze, dar in cazul ala inseamna ca ai gresit cand ai acceptat job-ul evalunadu-l la 5h

  11. Salut Ramona,
    sunt la al doilea job pe elance si acum is blocata in nestiinta! Este un job la care as vrea sa bidez numa’ ca nu-mi vine…restul bidurilor apar ca si cum ar fi awarded (apare suma si delivery date-ul, numai semnul awarded nu), respectivul client pare-se ca a selectat toti providerii care au bidat indiferent de pretul cerut. Ce sa inteleg eu de aici? Ca va plati toti providerii pentru aceeasi munca? Sau ca vom presta toti la el si la final se decide pe care sa-l plateasca? Ajuta-ma te rog, sa nu trimit mail la elance, ca tare nu imi place sa am de-a face cu “autoritatile” :). Multumesc anticipat! Te tzuc!

    • Daca simti ca nu e ceva in ordine, NU TE BAGA. Si eu refuz lucrarile care nu-mi plac, sau clientii care nu mi se par OK. Faptul ca a invitat 1000 de provideri nu inseamna nimic. Oricum, in secunda in care decide cu cine sa lucreze (nu stiu daca poate selecta mai multi pentru munca, eu nu am reusit ca si client decat sa am un singur provider), trebuie sa bage banii in escrow. Daca nu a finantat escrow-ul NU LUCREZI. Daca dispare in ceata la predare, in max. 1 luna ai banii, pentru ca sistemul forteaza eliberarea. Am avut un client neinteresat de plata si mi-am luat banii asa.

  12. Mersi frumos! De atat mai aveam nevoie sa-mi indrept putinele connectsuri catre alt job care este mult mai bine platit si pentru care (woohoo!) am fost si awarded! Incepe sa-mi placa rau de tot frilensingul asta 😀 (desi e 4:40AM). Take care!

  13. Este foarte greu .. m-am inscris acum 3 zile dar nu reusesc deloc sa castig un proiect. Toate sunt luate de catre indieni sau pakistanezi . Sunt pe freelancer si prima dezamagire am avut-o azi cand i-am facut la unu 2-3 exemple din ce imi cerea sa ii arat ca stiu , a zis ca este ok si ca ma va contacta ca apoi sa descopar ca a dat proiectul la altu …

    Nu am mai practicat freelance pana acum si daca sunt experti pe aici , orice ajutor e bine venit .

  14. Va rog sa imi spuneti daca pentru a lucra pe elance, freelancer am nevoie sa fiu PFA.

    Multumesc

  15. Am asa o intrebare. Tu zici ca ai terminat litere. Bun si eu. Facut si doua mastere tot in domeniu. Acuma nu ca sa sa ma laud ci doar ca sa intreb si eu ce sanse am in freelance, am ajuns cu burse internationale prin Germania, Franta, UK si momentan lucrez editare (voluntara neplatita damnit!!! ca sa fac experienta) cu o editura din Oxford, am publicatii cu ei etc. (Altfel in Romania is somer ca n-am pile) Am doua intrebari:

    1. Se gasesc slujbe de redactare/editare/proofreading pe elance? (sau alte site-uri de profil. Cam ce scoruri ar fi pe ora pentru un nou venit? Iar apoi daca ajung sa am ranking si whatever iara aceeasi intrebare.

    2. Inafara de ce ziceam mai sus ce poate face un literist in freelancing?

    3. Vad ca tu te-ai reprofilat. Nu exclud nici eu posibilitatea asta la nevoie maxima. Sunt doar curios ce ai citit sau ai urmat ceva cursuri de ai alunecat in zona astalalta a fortei? Sau doar asa, independenta de capul tau?

    Multam anticipat

    • Nu am facut niciun curs. Am inceput sa lucrez pe situri in 2002, in 2009 am intrat serios pe business (in anii anteriori mai luam asa cate un client de plictiseala, dar aveam job, deci nu era o prioritate – ma gandesc acum ce proasta am fost).

      Poti face bani pe proofreading, content writing etc. Adica sa corectezi, sa scrii de la articole pe blog si posturi pe forum la carti pentru clientii in cauza. Traducerile merg de asemenea.

      Forum posting: https://topadmin.net/jobs (e chiar marketplace-ul meu). Joburile nu sunt uriase, dar se mai prinde cate ceva. Sa-ti faci cont de paypal. Mai este postloop.com pentru forum posting (rate-ul e ceva mai mic decat la mine, dar ai multi potentiali clienti). Pune si siturile de freelancing normale: elance, freelancer, odesk, guru etc.

      Sunt bani de facut si de pe continut. E de munca, dar incet-incet misti ceva. Am content writers care fac cateva zeci de dolari pe luna (bani care vin, nu pleaca), am si oameni care fac cateva sute de dolari din diverse situri si combinatii.

      • Mersi mult.

        Mai vroiam sa te intreb niste chestii.

        Eu am urmatorul plan de bataie si sunt curios cum iti suna tie ca idee. In primul rand ca incerc sa ma orientez pe elance intr-un mod foarte serios.

        Asta in speranta ca in timp (un an jumate) o sa ajung sa fac macar 1000$/luna la 5-6 ore pe zi.

        Pasii mei sunt urmatorii:

        1. Am dat deja vreo 10 teste pe elance si la toate ies cam in primii 20% si imi pun bulina dinaia. Am intrat in grupurile de experti la Office.

        2. Invat SEO si Copywriting

        3. Vreau sa investesc in verificarea CV-ului.

        Dupa un mic calcul asta pe mine m-ar costa cu toate diplomele plus testele de limba Cambridge si etc undeva pe la 200$ cat si sa imi fac upgraded membership la Elance.

        Si aici e intrebarea mea. Se merita investitia in verificarea CV-ului?
        Din experienta ta:

        Un CV verificat in totalitate aduce un bonus considerabil de incredere din partea clientilor?

        Din nou o alta intrebare. De ce ar angaja un american sau englez un roman sa-i faca editing si proofreading (inafara faptului ca lucrez ieftin) Ca bun, eu ma stiu, verificat, parfumat o sa am portfolio gros dar oare nu prefera vorbitori nativi indiferent de ce credentials am eu?

        Cum suna planul? Cat si, de asemenea ce parere ai de cele intrebate?

  16. O intrebare am si eu. Daca lucrez la un proiect si in lista apare altcineva cu “awarded” inseamna ca lucrez de pomana? E teapa?
    Multumesc.

  17. Felicitari pentru articolele foarte folositoare. Le-am citit aproape pe toate despre freelancing, dar am o nelamurire… mi-am facut cont pe elance (pentru graphic design), am completat profilul, am dat o parte din teste, dar unde as putea gasi care este marja de pret pentru un anumit job, ca sa pot cere un pret mai mic la inceput sau ca sa cer un pret corect? La licitatiile la care am participat nu am vazut cat au licitat ceilalti sau nu stiu unde se vede acest aspect… Multumesc mult

    • Daca iti iei premium account, poti vedea si cam pe unde se situeaza preturile. Atentie insa, daca dai constant preturi mici, primesti mai putine puncte, deci cresti in ‘rank’ (si in pozitia pe elance) mai incet.

      Eventual cauta joburi foarte mici si da 20-25 de dolari rate-ul (20 e minumul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.