Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Apartamentul de juma’ de milion de dolari

Cu toate că benzina este sensibil mai ieftină decât la noi, că găseşti tot felul de “scule” de IT sau vestimentaţie la nişte preţuri de te freci la ochi, plus că mai poţi folosi tot felul de cupoane, de scazi chiar şi mai mult nişte preţuri mici, în domeniul imobiliar, New York city stă aşa cum prevede orice om – la preţuri ţepene. Am văzut prin oferte case din alea de lemn (io le zic de plastic) sau şoproane, după cum le zice “soarele”, cu preţuri începând de la 200.000 de mii de dolari. Bun, ăla e un coteţ, dar cică e casă. Există în rest case de la 3-400.000  până la nişte milioane bune, dacă e vorba de Manhattan.

Treceam acum vreo lună prin Upper West Side şi căscam ochii la o casă. Normal, pozam tot ce mişca. Un muncitor (cineva angajase oameni pentru o renovare cred) îi spune lui iubi “you should buy it, not take pictures”, referindu-se la o casă de vânzare. Costa doar 2 mil. de dolari. După glumele noastre obişnuite (ai tu ceva bani pe contul de card, să luăm coşmelia?), am continuat plimbarea şi munca de pozar.

Acum aproape 1 săptămână ne-a invitat un prieten la el. Locuieşte în New Jersey, vis-a-vis de Manhattan. Apartamentul lui de 3 camere, la etajul 22, a costat cam jumătate de milion. Mortgage, că majoritatea au şi aici rate la casă. Mulţi l-au considerat nebun, pentru că, la preţul ăsta, lua o casă în Queens, nu 3 camere. A mai plătit şi 30.000 în plus pentru că este pe partea dinspre râu.

Se declară absolut fericit de alegerea sa însă şi, vizitându-l, am înţeles de ce:

Asta vede el în fiecare zi pe geam.

Normal că am făcut zeci de poze (s-au şocat ceilalţi prieteni ai lui când au văzut 2 nebuni cu aparate mari şi trepied) .. le veţi vedea pe situl meu de “Travel Photos” (că mi-e tot mai greu să le gestionez altfel. Tot ce am cu “Manhattan Skyline” este în categoria lui, voi urca şi restul de poze făcute din NJ. Acum plec la plimbare că s-a făcut soare. Prin şi io nişte ore de preumblat.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

14 Comments

  1. Mda… Eu zic, ca si tine, ca e o mica mare diferenta intre a sta in New Jersey cu juma’ de milion de dolari si a sta, de exemplu, in Militari, intr-un apartament de 3 camere pe care l-ai luat tot cu “mortage”, in urma cu 2 ani la vreo 120.000 de euro. Cu vreo 800 de euro rata lunara si convingerea ca totul creste. Si te-ai trezit in 2 ani cu salariile reduse, rata crescuta, apartamentul la 60% din valoare, plus inerentele probleme legate de vechimea locuintei (la asa un pret nu gaseai ceva mai acatarii, ce sa faci).

    • Si aici se devalorizeaza imobiliarele, dar un asemenea apartament tot nu va scadea la pret prea mult, tocmai pentru priveliste. Plus ca, pentru 2 oameni cu 1 copil este absolut OK. Oricum, sensibil mai mare decat apartamentele noastre de 3 camere. Cred ca e dublu fata de al meu din Romania sau pe aproape …

    • Nu-s din Bucuresti, deci nu cunosc zona, dar e pret mare. Cu banii astia iti iei o casa la vest de Central Park de sta matzul in coada. Acu e drept ca n-ai de unde gradina 😀

  2. Hehe, misto subiectul…
    M-au pasionat intotdeauna locuintele. Casele, nu apartamentele. Desi un apartament in New Jersey (album Bon Jovi… :)) e altceva si e alta mancare de peste. De rechin…
    Vorbea cineva pe-aici de o casa de 2-3 milioane in Aviatorilor? Ma lasi? 🙂 Aviatorilor? Max 1 milion ar trebui sa fie casele (deosebite) in Bucuresti. Pentru ca ai iesit din casa si dai de puradel la semafor. Si tot asa, pot curge motivele pentru care Bucuresti-ul e un vax-albina in materie de standard de locuit. Poate in alta viata, nu a noastra…

    Cat despre Unitele State din America, cred ca e de vis vacanta! 🙂 Cum se simte criza… pe strada, prin magazine? Zici ca e ieftina benzina? Ia, spune-mi, ai vazut motorhomes in New York? 🙂

    • Sunt multe magazine care se inchid. chiar in Manhattan am gasit multe cu “clearance sale – shop closing”. Prin Queens si alte zone, destule cu grilajul tras. E adevarat ca se mai si deschid unele, dar parca mai putine. In Manhattan gasesti si pe 5th Avenue anunt cu “prime retail space to rent”, dar nu vreau sa ma gandesc cat costa 😀

      Lumea zic io ca totusi cumpara. In weekend te calci pe picioare prin Macy’s sau alte shopuri din astea. Preturile sunt oricum foarte bune, plus ca au tot felul de cupoane si sales.

      Motorhomes inca nu am vazut, dar planificam sa iesim un pic din “mar”,asa ca probabil vor fi de vazut. Orasul in sine e misto de tot insa, mai ales daca ai timp sa il bati cu piciorul cum trebuie.

      Benzina e cam spre 3 dolari galonul (aprox 4 litri), deci mai ieftina decat la noi. Cred ca in total insa ii costa mai mult, ca toti au tancuri de masini de sute de cai putere.

  3. Ai prieteni ce au case de juma’ de milion de $?
    Ce noroc mai ai unii, eu am numa lefteri ca prieteni 🙁
    Multumesc de sfaturile despre partea cu hostingul si despre blogging si webdisgn.

  4. Un pic off-topic: scuze de linku’ cu masina de paine, e un articol de acum 100 de ani… Cred ca a fost retinut cine stie de cand (cred ca ai scris si tu despre obiectul cu pricina). Uff, nici nu vreau sa ma gandesc la cate posturi ti-oi fi comentat cu el 🙁

    • Iulia, don’t worry, vorba prietenului nostru. Daca era ceva in neregula te cenzuram mai ceva ca Securitatea 🙂

  5. Da, stiu si eu despre preturile dintre apartamente si case la ei.Mi-a povestit amicul venit temporare din State. Dar totul deinde de proritatile omului, ca daca isi lua casa in Queens si avea job-ul in Manhathan , nu era prea avantajos pentru el.
    Ei iau in calcul distantele, cat ii costa benzina sau isi pot permite sa aibe o preferinta sa aibe apartam,entul cu vederea spre rau etc.
    Ei isi cumpara totul in rate de la masina si pana la casa. Orcum este bine ca la ei a inceput economia sa miste..

    • Prietenul nostru lucreaza aproape de Queensboro Bridge. Adica la buza Manhattanului sa zic asa si sta in Queens. Merge cu masina la munca cam 30 de minute (ca e trafic si aici, chiar si cu 5 benzi pe sens). Fratele lui a stat prin tinereturi in Manhattan, ca era mai cool, si dadea 450 de dolari chirie. Statea cu inca un prieten (deci 900) intr-un “one bedroom”. Ne-a si aratat casa in care a stat .. au avut loc sa puna 2 paturi in camera si un dulap. Masa n-a mai intrat. Cam astea erau conditiile pe acolo, dar era in “miez”.

      Acum cu 2000 inchiriezi un apartament acolo (nu stralucit si nici langa Central Park :)), sau o casa in Queens, intr-o zona linistita plina de case si flori. Am pus acum inste zile poze cu o asemenea straduta. Prefer asta decat galagia si praful din Manhattan.

      Daca e sa intri la mortgage, nici io n-as pune banul pe ceva central, pentru ca te costa cat nu face. Nu ai loc de parcare, nu ai nici macar 2 metri de verdeata, doar galagie si trafic. Plus ca unele zone din Manhattan (Chinatown, Little Italy sau Harlem) nu is chiar indicate pentru niste oameni care doresc sa traiasca intr-o relativa curatenie si liniste.

      La faza cu ratele, nu ii poti acuza ca sunt prea responsabili, ca multi au nus’ cate carti de credit si intra in overdraft de s-a incheiat. Si dupa aia se mira ca ia banca dobanzi. Sunt si aici destui care cheltuie amboulea si nu au pic de educatie financiara, dar sunt si destui cu capul chiar foarte pe umeri. Si o chestie mai admir la ei: nu sunt atat de disperati ca noi. Nu stau sa intoarca o declaratie de 10 ori pe toate partile, sa se dea cu capul de pereti ca iar a crescut benzina la pret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.