Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

O lume fara tigani

AS: pentru că există mereu mâncători de chestii puturoase, care sar de fund în sus, hai să stabilim o chestie. Nu are nimeni cu acei (puţini) ţigani care muncesc, au făcut şcoală, plătesc taxe etc. OK? Hai să pornim discuţia lăsându-i la o parte, pentru că, din punctul meu de vedere cel puţin, nu merită să fie puşi la grămadă cu restul jegurilor.

Viza pentru SUA se ia greu. Există oameni “eligibili” teoretic, oameni foarte la locul lor, ce au fost refuzaţi. Consulii sunt pare-se foarte selectivi şi duri în a oferi acest act, aşa că doar o grămadă de bani nu prea te ajută, dacă nu poţi face dovada unor proprietăţi în ţară, a unei cariere etc. Dacă deci nu poţi dovedi că nu te duci acolo la furat sau cerşit.

Este poate şi motivul pentru care de 5 luni nu am văzut coadă de ţigan pe aici. Prietenii noştri spun că ar exista nişte exemplare, dar io nu le-am întâlnit, aşa că nu mă pot pronunţa. Am dat de cerşetori, asta e clar, dar metoda de lucru este clar diferită de ce ştim noi din România.

În desele plimbări cu metroul, am dat cred de 3-4 asemenea indivizi. Vreo 2 cântau ceva la chitară şi apoi intrau printre oameni, tăcuţi şi politicoşi. Cine dorea să le dea, le dadea. Am văzut şi câţiva care doar spuneau “if you can spare a dollar” sau ceva pe stilul ăsta. Nu urlau, nu se lipeau de tine, nu îţi forţau mâna. Din nou, treceau printre oameni şi eventual primeau ceva. Sau, în majoritatea cazurilor, nu.

Pe stradă am dat de puţini aşezaţi, cu o căciulă în faţă şi un carton pe care scrie “please help me”. NIMENI nu se ţine de tine pe stradă, nu te atacă jde puradei, nu te înjură că îi ignori. Mai des vezi trupe sau artişti singuri prin staţiile de metrou care cântă. De la trupe columbiene sau mexicane, la cântăreţi de operă, ai cam toată fauna. Cântă bine şi unii le dau bani.

În Atlanta pare-se că sunt mulţi cerşetori. În Parcul Olimpic, “soarele” se jură că a dat de ei. Treceam pe lângă unii oameni şi el spune că unii “şopteau” să le dea bani. Tot fără să se agaţe de noi, să ne tragă de haine sau alte metode de convingere aplicate de “specialiştii” noştri din România.

Îmi amintesc cu scârbă de opritul la semafor în Timişoara. Nu mă deranjează traficul în sine, pentru că de obicei am timp, muzica e bună în maşină şi e aer plăcut, dar, de câte ori stau pe gânduri sau doar savurez relaţia mea cu dojomobilul, se găseşte un tuciuriu să se lipească de mine să îi dau ceva. Chestie care nu funcţionează, pentru că ignor indivizii de genul ăsta.

Nu am realizat până acum ce plăcut este să te plimbi prin oraş FĂRĂ să auzi din spate “du iu spic hingliş?”, fără să se arunce 4 puradei sa urle “tanti, ne daţi?”. Chiar ai timp să VEZI oraşul, să faci poze, să te bucuri de ocazia de a vedea şi altceva decât urbea natală. Dacă te aşezi pe o bancă într-unul din multele parcuri sau chiar la o terasă, nu te atacă puradeii să le dai un suc. Chiar dacă teoretic în NY este interzis să cerşeşti, practic se ma face şi asta, dar, tot practic, se face într-un mod totalmente neitruziv. Aşa că nici nu te deranjează.

Şi acum mă bucur gândindu-mă ce frumos e pe străzile noastre. Cum nu poţi ieşi din casă, fără să te acosteze “antreprenorii” de culoare, cum ieşirea la o terasă e ocazie de nervi, pentru că sunt insistenţi şi chiar agresivi, cum în unele oraşe trebuie să le plăteşti “dreptul” pentru că ţi-au “găsit” loc de parcare (mai exact ştii că, dacă nu plăteşti, te trezeşti cu maşina praf) etc.

Şi, colac peste pupăză, poliţia ameninţă cu grevă generală. Da, domnilor, meritaţii salarii excepţionale, pentru că v-aţi făcut treaba exemplar. Se dau amenzi pe bune, oraşele noastre sunt sigure, sunteţi pe primul lor în topul încrederii românilor, sunteţi competenţi, curtenitori, eficienţi şi deştepţi. Meritaţi salarii excelente, pentru că ne simţim la fel de în siguranţă în ţara noastră ca în Germania sau Austria.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. O lume fara tigani « Dojo Blog…

    Cateva luni departe de tara, un lucru de care nu mi-e dor: tiganii….

  2. pai stai asa, americanii au tiganii lor … mexicani, cubanezi, negri si tot asa … uitam ca au ridicat un zid de aparare intre ei si mexim? oare de ce? pt ca aia sunt tiganii lor … asa cum franta si italia ne percepe pe noi si daca nu eram in UE in maxim 10 ani ridicau si aici un zid … pt noi si bulgari, dar noi ce vina aveam?

    nivelul tau de trai a crescut, zic eu, dar mai mult ca sigur ca si in orasele americane daca iesi la niste terase mai dubioase e plin de tiganii lor. totusi, nici pe dorobanti nu-s la cersit tigani sau sunt?

    e de ragat treaba … vorba ta, sa cerseasca, dar ce fac ei e de-a dreptu talharie … se baga ins ufletul tau si …

    de ce nu-s bagati la puscarie? in franta nu-s puscarii? eu nu inteleg ce asa mare chestie? sa le dea amenzi pt cersit, nu platesc,. hop si la parnaie, la sapat santuri, la maturat, la orice

    • Ionut, americanii au treaba cu negrii. Si cu spaniolii. Astia cersesc de obicei. Dar, asa cum am precizat deja, m-am plimbat destul prin Manhattan sau aiurea fara sa traga nimeni de fusta mea. Nu zic ca nu au problemele lor, ca le au. Dar eu ca turist AM LINISTE. Nu ma trage de maneca niciun puradel la Empire State Building, ma plimb lejer pe malul garlei sa ma holbez la Statuie, fara sa aud “da si mie”. 🙂

  3. Nu pot fi decat de acord. Atat. Voi avea o interventie mai vitriolica atunci cand se baga pasaretul din ONG-uri pe fir. Atunci va fi distractiv 😀

  4. Langa iesirea de metrou pe unde ies la suprafata ca sa ajung la varul meu este o patiserie. Acolo au un ditamai afisul in geam: “Stimati clienti, cersitul este ilegal. Nu-l incurajati.” Si totusi sunt cersetori in jur (drace, pe langa toate patiseriile sunt cersetori). Si oamenii le dau bani.

    La metrou se aude din cand in cand o voce feminina: “Nu incurajati cersetoria dand bani sau foloase materiale cersetorilor din statiile de metrou. Aveti dreptul la o calatorie civilizata, iar prezenta acestora contribuie la discomfortul dumneavoastra si al celorlalti calatori.” Realitatea este ceva mai urata. Nu doar ca sunt cersetori in statii, dar sunt cersetori si in vagoanele trenurilor vechi. Uneori si in trenurile noi. Sunt unii care vin la fiecare cu acel “da si mie!” Si exista oameni care le dau bani. Am luat-o odata pe una cu “mai bine imi dai tu mie, ca eu n-am pe toata saptamana cat ai strans tu de dimineata!” Raspunsul: “ce-ai zis? da si mie!”

    Pana la urma cred ca ar trebui amendati cei care le dau… orice in afara de suturi in dos. Daca au bani de dat, macar sa-i dea pentru ceva util.

  5. Problema cu tiganii se poate rezolva nemteste sau italieneste. Dupa ’89 cei mai multi tigani au ajuns in Germania si doar o mica parte in Italia, Spania sau Franta. Acum doar o mica parte mai sunt prin Germania, majoritatea sunt in Italia, Spania sau Franta. Nemtii au rezolvat-o in liniste, nu stiu cum, da’ au rezolvat-o. De italieni si francezi doar gura e de ei.

    • Cum adica nu stii cum? :)) Au batut la ei prin puscarii de n-au mai vrut sa auda de Germania, plus ca acolo toamna si iarna e frig rau, iar dormitul prin corturi nu-i chiar comod, asta e motivul pentru care au emigrat mai la cald!

      Plus ca in Germania sunt si tiganii lor, ei stiau ce le poate pielea, in schimb, francezii si italienii au patit ce meritau. Uitam cum ne faceau nou morala ca nu-i educam si cum tiganii sunt buni, dar nu-s programe? Sa le face ei programe acum! :))

      In 10 ani au tot fost oameni cu ei, dar cand au vazut ca n-ai cu cine s-au cam saturat si acum fac ei galagie cum faceau romanii la inceputul anilor 90! Fraierii! :))

  6. foarte bun articolul!
    curios cum de nu a aparut inca un aparator al acestor specimene…mai nou ne mustreaza alte tari ca ii discriminam…

  7. Io zic sa-i asteptam la aeroport. Cu paine si sare. Si cate 50ml de furadan. Sa le fie de bine :))
    Ideea este ca nu reusim sa ne mobilizam sa-i tinem din scurt. Ne plangem ca niste tzatze de la tara, dar nu facem nimic. Oare slovacii si ungurii cum reusesc sa-i tina in frau ?

  8. In Centru Vechi in Bucuresti iesi la terase, dar iti tii poseta lipita de tine. Se strecoara puradeii care stau in super casele din centru si te buzunaresc pana sa apuci sa primesti comanda.

    Politia nu face nimic. Nici legile nu le prea sunt favorabile, adica mai mult de luat la sectie si tinut o noapte…

  9. a strecurat dojo o vorba la un moment dat: “nu se injura daca nu le dai”. mie imi vine sa dau pumni in gurile unor babe, car enu par tiganci, cel putin una dintre ele, nu pare deloc, care stau la intrare la metrou big berceni si care mai mult injura si blesteama ca nu le dai, decat sa ceara efectiv ceva.
    nu ma intereseaza culoare, dar astora le-as sparge dintii. daca vreau sa dau, dau dar nu ma blestema sau injura tu ca nu-ti dau. norocu’ lor ca nu-mi place scandalul, ca m-as fi luat de ele. baba aia de langa patiserie pare ca si-ar fi luat doctoratul in scandal.

    aaa, si ma mai enerveaza atitudinea actuala a francezilor: cica nu-i integram?! da’ ce pana facem: tot felul de ajutoare (mancare, rechizite) ca sa-si trimita plozii la scoala, locuri asigurate fara examene si taxa la liceu si facultati, legislatie de incurare a muncii, tot felul de chestii.
    care vor, vor, se integreaza ei insisi prin actiunile/activitatile lor. care nu vor, nu vor, si degeaba se fac tot felul de chestii la absolut toaate nivelurile.
    acu’ ceva timp, prin prisma locului de munca, am aflat de unu’, (angajat totusi) nu stia sa scrie, nu stia sa citeasca. totusi voia un serviciu bancar. stiti toti ca trebuie sa-ti citesti si sa semnezi contractu’ ala. am zis pas, nu pupi tu serviciul asta ca dupa aia vii si tipi ca n-ai st stiut aia si ailalta, cum sa stii daca nu stii sa citesti contractul. la ce-am vrut s-ajung?! l-am indrumat la cursuri de alfabetizare. gratis. “nu-mi trebuie mie sa stiu sa scriu si sa citesc”. voila ce vrem noi sa integram si ce tipa lumea de ce nu integram.

  10. Cu toate ca recunosti si, din cate inteleg, apreciezi tiganii care muncesc, isi platesc taxele etc, articolul tot are o nota foarte discriminatorie. Este de inteles faptul ca este foarte deranjant si sufocant ca in Romania exista acesti cersetori destul de “agresivi”, dar pana la urma, acestia se afla in pozitia aceea si datorita noua, datorita comportamentului nostru. Tot oameni sunt si ei, dar care poate au suferit mai mult decat noi, sau care au crescut in medii care i-au adus in situatia in care sunt. Crezi ca cineva se nastre dorindu-si sa cerseasca? Eu nu cred.
    Incheind, consider ca prin acceptarea si respectarea lor, ca fiinte umane mai intai, si mai apoi ca membrii ai unei comunitati, cu multa intelegerea si vointa, ii putem ajuta sa se integreze.

    • dariam, cand 99.9% dintre tiganii cu care am avut de lucru in 30 si ceva de ani sunt de ‘discriminat’, permite-mi sa fiu circumspecta la adresa lor.

      Nu sunt in strada din cauza mea, eu muncesc, platesc taxe, nu stau cu mana intinsa. Da, sunt romani care au impresia ca ii ajuta, dar nu vad de ce sa sufar eu din cauza lor. Oricum, nu stiu cum se intampla, dar in ultima perioada nu am mai avut atat de des ‘placerea’ sa ma impiedic de ei. Probabil e prea frig sau au migrat in tari mai bogate 😀

    • @dariam
      Uite că eu știu un copil care vrea să cerșească și care n-are chef de școală. Săracul nu știe nici măcar să citească ca lumea, deși am încercat să-i explic cât de util e acest lucru. Verișoara lui deși cerșește și ea, dă pe la școală și cel puțin la citit stă bine.

      Mor cu integrarea asta a lui pește. Să-ți aduc aminte de locurile pentru țigani de la licee și facultăți?

  11. Eu atunci cand indraznesc unii sa se aporpie de mine, in special puradei ii iau la bataie fara mari regrete. Va propun sprayuri paralizante, aparate cu electrosocuri si arme in casa. Indiferent ca sunteti femei sau barbati, cand unii se apropie de voi nu exitati sa reactionati, puneti electrosocurile pe ei etc… Stiu ca e riscant, da, mi-am luat bataie, si da, am dat bataie altora. Stiu ca violenta nu rezolva in mod normal lucrurile, insa in cazul acesta nu prea mai ai alta varianta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.