Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce vrei sa stii despre SUA?

Serghei (bine ai venit pe blog) mi-a dat o idee absolut deşteaptă: să deschid un articol (ăsta) în care să puneţi voi nişte întrebări despre “Lumea nouă”, la care să răspund aşa cum mă pricep. Dacă vor fi chestii “lungi”, voi deschide articole separate pentru fiecare informaţie, dacă sunt 2-3 cuvinte de scris, completez aici.

Este clar că nu cunosc absolut totul despre viaţa în SUA (NY în special), dar, dacă tot am ars gazul pe aici aproape juma’ de an, probabil că ştiu mai multe decât cineva care a stat pe aici 7 sau 14 zile. Nu promit deci răspunsuri exagerat de intelectuale, plus că este şi doza de subiectivism, dar s-o găsi ceva interesant de discutat.

Aştept deci “provocările” voastre şi vă mulţumesc de acum pentru răbdare şi interes.

La fel de zgarciti sunt si acolo oamenii?

Nu am prins nici în România “mostre” de zgârcenie, poate e chestie de cum îţi alegi de cine te apropii. Nici eu un sunt pe principiul să dai cămaşa pentru oricine, deci poate de aia nu sesizez diferenţele 😀

Aici oamenii s-au purtat EXCEPŢIONAL cu noi. Nici dacă eram fraţi nu ne-ar fi tratat mai bine. Nu cred că vom putea vreodată să le mulţumim suficient pentru bunătatea lor. Ceilalţi prieteni, tot români, s-au purtat la fel de bine. Ne-au primit în casele lor, ne-au dat “odaia mai bună” etc. Fratele lui R. ne-a dus la el în Atlanta şi ne-au oferit acolo o şedere superbă. Am fost în Alabama la alţi români, care s-au întristat că nu stăm mai mult, dar au fost mai ospitalieri decât românii din reclame.

Am avut contacte şi cu americani “get-beget”, care ne-au părut foarte comunicativi, optimişti şi generoşi. Soţia lui M. este “georgiană” şi nu am decât cuvinte de laudă la adresa ei. Mi-a făcut multă plăcere să povestim şi ne-am simţit bine de tot şi la ei. Am mai cunoscut nişte colege de la fostul job al lui D. (prietena noastră), 3 “nebune” flecare şi absolut simpatice. Pur şi simplu ai impresia că trag pe nas, atât sunt de zâmbitori şi de comunicativi.

Deci aştept să găsesc românul sau americanul zgârcit de aici, că până acum am dat doar de oameni de nota 100. O chestie o pot spune, dacă e să dăm cu generalizările: oamenii sunt RELAXAŢI. Zâmbesc, salută, stau la poveşti.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

39 Comments

  1. La fel de zgarciti sunt si acolo oamenii?

    O sa revin cu intrebari mai incolo( numai sa ma gandesc ce vreau).

  2. Din raţiuni pur personale, aş vrea să ştiu ce reprezintă suma de 50 de dolari pentru un “average American”. Mai precis: trăieşte o săptămână din banii ăştia? Sunt banii de benzină pe o săptămână, banii de ţigări ori … what:)

    • Notata si asta.
      PS: un pachet de tigari in NY costa 10-11 USD. Deci nu cred ca te cam tin 50 dolari pe saptamana la tigari. Pe mine m-ar tine si 50 de ani, ca nu fumez 😀

    • Pai inseamna ceva “groceries”. Un tricou si niste jeans (ca is mai ieftini bine decat la noi. Sau un tricou si niste “adidasi”. 13 galoane de benzol (ce se duc repede, la ce masini au). Salariile sunt de mii de dolari, deci 50 chiar nu sunt o avere. Sa faci niste cumparaturi mai decente pentru familie costa cred 100-150 dolari ca nimic. Painea e cam 3 dolari, laptele e 3 dolari galonul (vreo 4 litri) ..

      Chiriile sunt cam peste mie (este un oras scump). Un abonament de 1 luna pe toate mijloacele de transport e 90 de dolari. 2.25 USD costa o calatorie (de fapt una si un “transfer”, deci mergi cu autobuzul si, daca intri in juma’ de ora intr-un metrou, nu mai platesti).

  3. 1. Dintr-un salariu pentru o munca usor calificata (electrician sau tamplar) iti poti permite sa te intretii (chirie + mancare)? si daca da cum de sunt atatia homelessi pe acolo? Daca nu cam de la ce conditie profesionala in sus poti fi “pe picioarele tale”? Intreb asta pt ca prin filme vezi tot timpul ca X are o munca (electrician, sudor etc) cu care in romania abia ar avea dupa ce bea apa, dar isi permite o viata pentru care tot in Romania ar trebui sa fie undeva de la medic in sus.

    2. Sunt n documentare despre prostia tipica americana, mai bine zis documentare in care se sugereaza ca majoritatea americanilor sunt dumb si noroc ca importa creiere din toata lumea altfel ar fi la nivelul de a se lupta parte in parte cu indienii. Aici ma refer la oamenii aia prin documentare care cred ca x tara faca para din us, care habar nu au ce presedinte au, care dau tot felul de raspunsuri naucitoare la intrebari relativ simple si nu musai de cultura generala. Exista asa ceva sau e doar o impresie construita fortat si americanii sunt destul de isteti ca popor (americanii aflati macar de 2 generatii acolo) ?

    3. Pe acelasi principiu as vrea sa te intreb daca sunt 70& de la “plinut” in sus ca sa nu zic grasi :)? Nu am inteles cum de in unele documentare sunt indicati drept poporul cel mai gras din lume si totusi in aceeasi tara auzi ca sunt cele mai elaborate programe de fitness si tot felul de lucruri de genul asta.

    4. Comunitatea romanilor de acolo este dezbinanta si invrajbita de rautati si invidie sau ea nici nu exista ori este pur si simplu un alt stereotip cu care cei din Romania sunt obisnuiti sa gandeasca despre cei de peste ocean?

    Mai am tot felul de intrebari din astea tampe, dar te las sa respiri 🙂

    • Nu stiu cum e in SUA, dar incearca sa opresti niste romani pe strada si sa ii intregi sunt e Gautemala sau Zair pe harta… s-ar putea sa ai surprize. Probabil e plin de americani tampiti, dar nici cu romanii nu mi-e rusine.

      • …sau sa ii pui sa scrie un comentariu 😛

        Deci: “sa ii intrebi unde sunt”.

    • O sa-ti raspund eu la prima intrebare.
      Dintr-un salariu de electrician/tamplar/instalator/etc. de multe ori traiesti mai bine decat cineva care are o facultate.
      Un electrician face in jur de 55-60.000$/an (nu stiu cat face in NYC, eu iti spun cam cum se castiga prin Caroline si Atlanta) si daca il tine spinarea poate ajunge si la 100.000.
      Instalatorii si tamplarii castiga la fel de bine, dar nu stiu sa-ti dau cifre.
      Poti intretine o familie linistit dintr-un salariu de “meserias”.
      La intrebarea 2 nu prea are rost sa-ti raspund, dar uita-te in Romania cati oameni “destepti” vezi. Cati romani stiu ce capitala are Zimbabwe sau pot enunta mai mult de 5 state americane? Nu prea multi… Cat despre importatul de creiere iarasi e un mare mit. Treaba cu lipsa de calificati e o scuza a companiei sa aduca indieni si alte natii ieftine (inclusiv romani) (de fapt exista o multime de absolventi locali si nu e nici un shortage de persoane calificate)
      La intrebarea 3 depinde de la oras la oras, de la zona la zona. Sunt multe persoane supraponderale, dar daca te-ai uita mai atent ai vedea ca nici Romania nu sta prea bine. Chestia e ca doar SUA si UK isi fac statistica asta in mod profesional.
      La intrebarea 4 depinde de comunitate. In Atlanta in comunitatea de asa zisi “pocaiti” nu era nici o vrajba. In rest nu stiu ce sa-ti zic.

  4. M-ar interesa să știu cum se distrează cei de vârsta mea, să zicem, apoi și lumea, în general. Adică destrăbălare în tot sensul, gen e normal să fii high la petreceri și să fumezi chestii sau e totuși ținută situația sub control ?
    Și cam cum sunt educați copiii / tinerii ? Îi vezi pramatii încă de la 14 ani sau … ?
    Nu de-alta, dar sunt tot felul de emisiuni pe MTV la care mă mai uitam ( 16 and pregnant, My Sweet Sixteen etc. ) și îmi rămăseseră întipărite ideile acestea-n cap.
    Și ultima … chiar e țara de vis, locul unde îți poți îndeplini toate visele ?

    • Nu poti generaliza. Sunt zone si zone. N-as vrea sa spun ca o anumita etnie sau o anumita rasa are mai multe probleme desi de multe ori cam asa e.
      Problema cu gravidele tinere exista, dar iarasi in general in familile cu probleme.

  5. Și americanii sunt la fel de prost crescuți, încât să considere coșul de gunoi un obiect de lux neidentificat?

  6. sunt curios care-i salariu mediu pe economie acolo? câţi $$$ ai nevoie pentru un trai decent? iar prin trai decent se înţelege:

    1. plăteşti chiria într-o zonă care să-ţi permită un drum până la servici cu mijloacele de transport în comun care să nu depăşească 2 ore pe zi, dus-întors.

    2. să plăteşti facturile gen curent, apă, gaze, căldură, internet, etc.

    3. să poţi mânca măcar o dată pe lună la un restaurant nu foarte luxos

    4. să poţi face un cadou măcar o dată pe lună cuiva drag (cadou nu înseamnă neapărat o maşină sau o casă. un buchet de flori will do the job, e exemplu).

    • Ce ai enuntat tu acolo nu e departe de ce se considera poverty line aici. Depinde unde locuiesti. Daca locuiesti in NYC probabil nu e asa usor sa platesti chiria si sa ai si bani de distractie si alte nebunii dintr-un salariu mic. In alte zone nu prea vei avea problema asta desi saracii sunt saraci in orice tara.
      Ca sa ai un trai decent iti trebuie cam 50.000$/an. Prin trai decent inteleg sa-ti permiti o casa, o masina la 2-3-4 ani, o vacanta de 2 saptamani, etc.
      Mancatul la restaurant aici(sau acolo ca acuma-s in Romania) de multe ori e mai ieftin decat mancatul acasa. La un restaurant mai rasarit nu e prea scump. Nu stiu de NYC unde e dojo, dar in sud iti permiti oricand sa mananci la un restaurant (sigur, nu de lux) si dintr-un salariu de 35-40.000$.
      Facturile sunt in general de 100-200$ in functie de zona.
      Cadourile iarasi, nu sunt o problema pt majoritatea.
      Salariu mediu pe economie nu stiu cat e… dar esti considerat middle class (clasa de mijloc) daca faci cam peste 50.000$ (desi unii zic ca si peste 40.000$ nu e chiar asa). Teoretic absolventii de facultate cam pe salariul asta intra… practic se intra pe 40 si ceva. Cam pe la mijlocul carierei tale esti undeva in jur de 70-100 de mii. Bine …acuma depinde si de meserie si de multe alte lucruri. Ah si depinde si de stat sau oras (taxe/costuri/etc). Probabil in NYC 50.000 nu inseamna la fel de mult ca in sa zicem Indianapolis (oras respectabil de altfel). E si un calculator de compara cheltuielile (dintr-o perspectiva de middle class) pe bestplaces.net parca.

      • Unul, bine ai venit si merci de precizari. din ce am vazut noi in Sud e mai lesne traiul, in NYC este mai scump. 🙂

      • Nu stiu cat de scump e NYC (adica am o idee), dar stiu ca pt. multi nu merita. Si din ce am auzit sau din ce-am vazut sunt sigur ca nu merita. Daca aici (in Piemont (Georgia-Caroline-Alabama)) iti poti gasi un room-mate la o casa de 2 camere intr-un cartier frumos si nici nu simti chiria, in NYC cu room-mate cu tot te costa cat aici chiria pe toata casa plus utilitati.
        Alta problema e cu taxele enorme (in NY si in statele democrate-n general), dar cred ca in NYC salvezi bani la transport (aici se duc cam 200-250$/benzina in functie de unde lucrezi… de ex. sunt multi care stau in orasele invecinate Atlantei si lucreaza in Atlanta… conduc 2-3-4 ore/zi).
        In sud mai pierzi bani pe curentul electric (ca ti AC-ul pornit non-stop din mai pana-n septembrie-octombrie), dar per total am inteles ca iesi la fel ca in nord (cu facturile lor de iarna si curent in cateva luni de vara… plus ca am impresia ca e mai scump curentul).
        Totusi marea problema (unde pierzi cei mai multi bani) in nord sunt taxele.

  7. Pe mine m-ar interesa cum stau cu conexiunea la internet: cat costa, ce viteze, ce restrictii, chestii de genul asta.
    Merci

  8. Ramona, buna ziua mi-ai dat, belea ti-ai capatat. Te saturi acum de intrebari 🙂

  9. As vrea sa stiu multe despre SUA, dar nu sa le citesc… ci sa le simt, sa le vad, sa le miros, sa le ating si sa ma bucur (daca e de bucurie).

  10. […] în care să încerc să răspund la întrebările lor despre SUA, normal, aşa cum mă pricep. Serghei mă întreabă dacă este adevărat că un procent mare de americani au probleme cu “g…. Sunt şi alte întrebări în listă, pregătesc “documentarea” pentru ele şi voi […]

  11. @unul mersi mult de răspunsuri. 50.000$ pe an => 200$/zi. acum mi-am format o idee mai bine conturată despre viaţa în state. Păi scuze, dar ai mei amândoi câştigă într-o lună cât câştigă un average-american într-o săptămână. şi muncesc, pentru că în învăţământ nu se stă.

    @Vasi +1 pentru întrebarea ta.

    @dojo mai există dial-up în state?

    • Pai venitul ala e al clasei medii…
      Mediana salariilor (pe locuinta) e la 52.000$ national si variaza de la stat la stat de la aproape 70.000$ la aproape 40.000$. Deci sunt destui care fac si sub 50.000$. Oricum trebuie sa intelegi ca intr-un stat subdezvoltat prin midwest sau sud cu 30.000$ poti trai la fel de bine cum ai trai cu 50.000$ in NYC (de fapt numai diferenta de taxe e de vreo 20%…). Marile orase sunt extrem de scumpe si de aia apare un fenomen specific tarilor de lumea a 3-a mai precis vezi complexuri luxoase si 100m mai incolo o cladire de oameni ce traiesc la limita saraciei.

    • Din banii aia ai de platit asigurari (casa, masina, sanatate). Cele la masina nu difera asa mult de la stat la stat, cele la casa te pot ajuta sa ramai cu ceva banuti buni in plus. Acum la sanatate depinde… in general fie imparti cu anagajatorul plata ei, fie iti plateste angajatorul tot… fie la slujbele mai proaste platesti tu totul… si nu e ieftin.
      Pe urma trebuie sa platesti taxe/impozite and stuff. (mediana aia e calculata dupa taxe… (in general in US salariile apar inainte de taxe pt ca acestea difera de la stat la stat si chiar si de la oras la oras).
      Pe urma din banii aia trebuie sa pui deoparte pt pensionare. Trebuie sa-ti platesti rata la casa sau chiria (daca platesti chirie nu mai platesti asigurare la casa, dar ai alte dezavantaje pt ca mortgage-ul il poti deduce la impozit). Rata la masina, etc.
      Oricum 50.000$ iti ajung sa traiesti in stilul clasei medii fara probleme si sa si pui deoparte bani. Ah …problema e ca multi absolventi au de platit si creditul pt facultate (unii chiar si 100.000$) si in primii ani isi cam cheltuie tot salariul. Mediana aia de 52.000 inseamna ca 50% din populatie castiga peste 52.000, iar 50% sub 52.000. Asta la nivel national… in unele state dupa cum ti-am zis e peste 70.000$ sau peste 40.000 (respectiv sub).
      Oricum ce se considera sarac in America…. si nu doar in America e ridicol cu ce se considera sarac intr-o tara de lumea a 2-a sau lumea a 3-a. Cand ma gandesc ca in Romania sunt persoane ce traiesc cu 200 RON… (e drept ca detin pamant si niste animale cu care nu mor de foame, dar in rest nimic).

  12. Buna Dojo,

    Ma bucur ca am dat de blog-ul tau, ai un mare talent la scris, efectiv te captiveaza…
    Am o rugaminte la tine, in primavara aceasta voi merge in vacanta in Puerto Rico, la intoarcere voi avea escala la JFK, New York aproximativ 8 ore.
    In principiu am incercat sa imi fac un itinerar dar nu stiu daca timpul imi este suficient, macar sa trec pe langa anumite zone daca nu am timp de mai mult.
    Ma poti ajuta cu un traseu rapid prin NY? As dori sa incep vizitarea cu World Trade Center si sa urc pana la Center Park, pe jos pentru a vedea cat mai mult, ma rog, cat este posibil din Marele NY.
    Calatoresc singura, nu stiu engleza bine si daca poti sa imi dai niste date: de unde iau metroul, unde cobor, de unde iau metroul pentru a reveni la aeroport, cum ti se pare aeroportul JFK, cum recunosc care este trenul pentru terminale si care este trenul pentru exterior respectiv statia Jamaica?
    Crezi ca ma pot incadra in timp, astfel incat sa ajung cu cel putin o ora mai devreme la aeroport?
    Iti multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.