Okra

Ieri, pe când vajnicii noştri bărbaţi cu gâga mică erau la “bici”, că nu ne-am fript destul la Flushing Meadows cu o zi înainte, dojo avea treabă. Muncă organizatorică, nu te pui. Şi, cum trudeam eu pe ogorul online, vine D., mama prietenului nostru, să mă întrebe dacă sunt “temerară” în ceea ce priveşte mâncarea. La câte mutre am făcut când am mâncat la Natives, nu pot spune că accept orice, dar, să fiu sigură, am întrebat-o dacă Okra asta nu înseamnă ceva vieţuitoare “viermifore”, că din astea nu aş avea curaj. Nu, okra cică e nuş’ ce legumă. Na, hai să vedem.

După ce am lins farfuria şi am şi spălat-o (cu bureţelul, deşi puteam s-o duc linsă, că era curată bine), am interogat-o în ceea ce priveşte reţeta. Şi, dacă tot n-am fost prezentă când s-a comis mâncarea, măcar să ştiţi cum s-a făcut (că reţeta e destul de simplă şi pentru mine).

Întâi şi întâi vă prezint okra

Aşa arată nepreparată. Nu ştiu dacă e sau nu prin România, cuget că, la câte chestii ciudate se vând pe la noi, s-o găsi. Dacă nu, asta e, ramânem cu reţeta pentru când avem ingredientul principal.

Ingrediente

  • ceapă – o bucată mijlocie
  • usturoi – 2 căţei
  • okra – juma’ de kilogram – tăiată feliuţe sau, mai deştept zis, “rondele”
  • roşii – 3, mari
  • pătrunjel
  • cumin (un “spice” indian, cred)
  • ardei iute – 2-3 bucăţele (pe ăsta îl veţi folosi după gust)

Preparare

  • se mărunţeşte ceapa şi 1 căţel de usturoi. Se pun la prăjit pentru 2-3 minute
  • urmează okra. Se pune peste ceapă şi usturoi şi stă la “bronzat” alte 4-5 minute
  • se dă focul mai mic şi amestecul se mai ţine cam 4 minute
  • roşiile se pun în apă fiartă şi rece, după 30 de secunde, pentru a se “despieliţa”
  • după ce au rămas “nude”, se taie mărunt
  • adăugăm roşiile peste amestecul existent şi se şin încă 8-9 minute la foc
  • se adaugă şi puţină apă, cam o jumătate de cană
  • pentru un gust bun intră în acţiune o jumătate de linguriţă de cumin, sare, piper şi puţin ardei iute, pe care îl dozaţi după plăcerea de a mânca mai iute sau nu
  • fiertura mai stă la fiert cam 10 minute şi la final se “încoronează” cu puţin pătrunjel şi cu al doilea căţel de usturoi, mărunţit şi el

Rezultatul e foarte gustos şi arată cam aşa.

După cum puteţi vedea, avem şi o garnitură de cartofi natur. Plus că am apucat să bag furculiţa de câteva ori, după aceea abia mi-a picat fisa că poate ieşi de un articol “culinar”.

Poftă mare!

Orice share ajuta. Multumesc.
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

16 Comments

    • dojo

      Aha, deci ii zice si altfel pe la noi. Saru’mana de precizare 😉

  1. Wow. Si noi tot un fel de pastai am mancat azi… Fasole bine. Okra suna bine! 🙂

    • dojo

      Bre, fasolea-i sfântă. Am terminat de halit o porţie ieri, că iar s-a făcut pe aici o tură de păsulă din aia ca la mama acasă. Să zici că nu au românii obieciuri bune …

  2. Prima data cand am gustat eu mancare de bame eram la o masa simandicoasa undeva in Turcia, si tot asa, o doamna intreaba ce sunt astea? La care un domn neaos de prin Oltenia ii zice: mancare de puțișoare, duduie! Unii au ras, altii au lamurit-o pe doamna cum e cu bamele, dar mie de atunci numai la puțișoarele aluia imi fuge gandul cand aud de bame 🙂

    • dojo

      Na, că au şi poreclă 😀

      Abia aştept să merg la “hipermarchet” să cer puţişoare. Eventual să am şi aparatul de pozat, să imortalizez reacţia.

  3. TIM

    Interesant, cu toate ca nu am mancat vreodata cred ca as incerca o portie, asta numai ca arata bine in foto 😉 .

  4. Dannielph

    La ce foame mie nu pot sa ma gandesc la mancare ca is plin de gust de medicamente in gura…. dentist si alea alea.

    • Serginho

      iar nu prea sunt fan zacusca :))

  5. ady

    nu tre’ sa te duci la hipermaerket, doar la piata. am vazut, aici la bucuresti. nu le cunoasteam, nici din auzite, n-am incercat.
    acu’ e a doua oara in trei zile cand dau de ele pe net. va trebui sa le incerc.

  6. “Ieri, pe când vajnicii noştri bărbaţi cu gâga mică erau la “bici”,”.
    Noroc ca ai continuat cu mentionarea “friptului” ca pe mine ma dusese gandul cu totul in alta parte. Ma si miram “ia uite dom’le ce minunatie de femei…ele gatesc si barbatii la biciz…si cu aprobare cu tot” :))

    P.S. aaaa….”gâga mica”=copil….:P

  7. Alina

    Hi, hi, hi… papa bun la dojo pe blog 🙂 O mica precizare: bamele astea se fierb destul de putin, daca stau prea mult pe foc devin baloase, seamana cu – scuzati comparatia – niste… muci 😀

  8. avemblog.net

    Okra | Dojo Blog…

    O mancare de okra, usor de preparat….

  9. Nu cred ca exista la noi dar arata bine, as incerca-o 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.