Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Digital and Classic Photography

Pasiunea mea pentru “pozat” este destul de recentă. Am început să pun un aparat la ochi acum vreo 8 ani, când am primit de la “soare” primul meu digital. Am fost prea “tânără” să prind febra aparatelor normale, chiar dacă tată-miu a fost pozar aproape serios acum vreo 20 de ani. Cum activitatea mea principală era să stau să casc ochii la el, cum developa creaţiile, e clar că nu s-a prins mai nimic de mine. Şi, cu siguranţă, nu pasiunea pentru fotografie.

Acum 3 ani mi-am luat un alt aparat foto (am mai schimbat şi noi “colecţia”), pentru a nu mai sta după fundul iubirii, să-l tot bâzâi să mă lase să mă joc cu obiectul muncii. Nu pot spune că el era “restrictiv”, că nu e cazul, dar am eu apăsările mele şi trebuia să am APARATUL MEU. Aşa că am luat un Nikon nuştiucum cu 99 de euro de la Saturn şi a fost chiar bun.

În primăvară am luat cu mine o săpunieră din aia minusculă, tot de la Nikon, primită cadou cu nişte zile înainte de plecare. Ideală, cugetam io, că e mic şi nu trebuie să trag ditai tractorul după mine. Am făcut primele poze în Manhattan cu el şi am dorit sincer să-l pun pe şine, să-l calce trenul. Sau să-l sparg. Pentru ce apăsări aveam deja, se vedeau limitările. Partea bună e că am pus laba pe un aparat destul de decent, deşi nu e DSLR şi acum umblu cu 10 kile de aparat după mine (bun, exagerez şi io, dar uşor nu e. Şi nici al naibii de compact).

Cum fotografia părea cea mai cool nouă pasiune şi o “lucram” de fiecare dată când ne plimbam prin “Marele Măr”, e clar că se simţea nevoia să mai studieze mutra mea şi ceva documentaţie, că eram la fel de bine informată despre cum se fac poze OK, pe cât eram în ceea ce priveşte construcţia de aşezăminte selenare.

Dăm într-o zi o raită prin Borders, una dintre librăriile din zona în care am locuit, şi, după o primă criză de herţ, văzând câte cărţi sunt pe orice domeniu posibil, am făcut marea sciziune şi ne-am înfipt fiecare la câte un sector. Io trăgeam mai mult pe tehnicalităţi de web, că eram deja în Rai, jumătatea a mai bună era călare pe sectorul Istorie şi făcea planuri cum să aducă în ţară vreo 1000 de cărţi măcar.

Pe când mă plimbam şi eu agale ca o damă elegantă, răsare “soarele” cu o carte în mână.

“The Illustrated Practical Guide to Digital and Classic Photography – The Expert’s Manual on Taking Great Photographs” pe numele ei complet. Scrisă de Steve Luck şi John Freeman. O “biblie” pe format A4 la “uriaşul” preţ de 10 dolari. Fază la care am declarat că nu plec fără ea din magazin. Cum cartea era totuşi destul de mare pentru luat în avion, nu că mă împiedicam eu de asemenea idei, am decis să vedem dacă nu găsim ceva mai “traveler friendly”, să nu consumăm juma’ din masa admisă la bagaj doar pe o carte. Am găsit aceeaşi carte la 5 dolari, varianta mai “îndesată”, adică poze mai mici, acelaşi conţinut.

După cum bănuiţi este pe masa mea din ţară, deci n-am plecat din Borders fără ea.

De ce ne place cartea (că nu doar eu îs îndrăgostită de ea). Pentru că are poze. Bun, serios vorbind, deşi e plină de poze relevante pentru ce discutăm acolo, e şi plină de informaţii. Nu sunt toate utile unui “digitalist” ca mine, dar datorez acestei cărţi faptul că fac şi poze mai decente, nu doar prostii.

  1. Primul capitol e pentru “soare” mai mult – “Working with Film“. Cum nu lucrez pe film, am dat mai puţină atenţie capitolului. L-am citit însă, pentru că unele informaţii sunt bune chiar şi aşa de cultură generală.
  2. The Digital Environment – intră mai mult pe “terenul” meu. Sunt explicate chestii tehnice: pixeli, rezoluţie, cum funcţionează un senzor de digital, ce înseamnă ISO, diferitele feluri de camere foto.
  3. Basic Shooting and Composition – probabil cel mai util capitol, mai ales pentru mine. Tot felul de exemple despre cum să încadrezi bine, cum să gândeşti o compoziţie etc.
  4. Exposure – The Basics – din nou chestii tehnice, dar utile mai ales pentru unul ca mine, care a trăit în pădure până acum
  5. Tone, Colour and Light – contrast, alb-negru, lumină artificială, cum să pregăteşti lumina
  6. Which Lens, Which Viewpoint – diferite feluri de “lentile” şi cum se folosesc mai bine, fotojurnalism
  7. Practical Photography – The World around You – compoziţie pentru peisaje, clădiri, animale sălbatice, cam toate situaţiile “practice” cu informaţii şi imagini relevante pentru rezultate cât mai bune
  8. Portraiture – fundal, lumină, portrete în studio, portrete în exterior, grupuri, personaje singulare, în alb-negru
  9. Basic Image Editing – multă “maculatură” pentru un designer, dar oricum informaţii bune despre ajustările “primare” de contraste, culori, focus.
  10. Advanced Image Editing – chiar mai multe detalii despre post-procesare. Munca pe straturi, montaje, aplicarea de filtre complexe. Pentru unul cu Photoshop-ul în sânge sunt destule lucruri cunoscute, dar şi unele noi.
  11. Viewing and Sharing – “scoaterea” pozelor pe printer, folosirea unui scanner, cum se trimit pe e-mail. Chestii de zi cu zi pentru mulţi dintre noi.
  12. Can you Make Money From Your Work? – competiţii de fotografie, cum să ajungi “pozar” de nunţi, vânzare de imagini pe situri specializate. E clar că majoritatea nu vom face asta, dar nu strică o lectură de acest gen.

Cam asta este în mare organizarea informaţiei. Cartea este uşor de citit chiar şi de către un vorbitor de engleză mai puţin avansat (“soarele” m-a întrebat de 2 sau de 3 ori ce înseamnă câte un cuvânt, în rest a citit fără probleme). Ilustraţiile sunt excelente şi explicaţiie foarte uşor de urmărit. Este clar că nu mă va face mai puţin anti-talent decât sunt, dar oricum am sesizat imediat o îmbunătăţire în calitatea imaginilor “surprinse”. Încep să văd altfel lucrurile şi să fac eforturi mai serioase de poza ceva cât mai frumos posibil.

Sunt cred catraliarde de cărţi pe această temă, voi continua “săpăturile” (dacă aveţi recomandări, le aştept cu interes), dar aceasta a fost prima de specialitate pe care am citit-o şi a fost chiar pe înţelesul meu. Recomand deci cu căldură.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Spre rusinea mea, imi neglijez aparatul foto – un Canon nici prea prea nici foarte foarte. Cred ca pana la urma il pun in caseta de sub bancheta masinii, ca sa nu-l mai uit acasa.

    • Eu nu am “scula” chiar perfecta, e un bridge vechi de 4 ani. Un Panasonic Lumix FZ-50. Daca pune ‘soarele’ lentile pe DSLR-ul lui, ma lasa deja nasol in urma ca si calitate a imaginilor. Oricum insa, poti invata compozitie si pe o sapuniera, sunt multe chestii care nu mai tin de aparat, cat de omul ce-l tine in mana. 🙂

  2. Sunt adeptul cartilor, si mai recent in format digital.. ar fi o idee sa caut cartea asta :). Aparat foto digital am doar sub forma de sapuniera, mai de mult un Sony dragutz care nu a fost fericit sa inghita apa din Grecia, si mai recent un Nikon. De vreo 2 luni incoace caut si eu un DSLR, preferabil second hand conform bugetului meu, absolut suficient pentru pasiune. Reusesc poze dragutze, mai ales pentru un incepator si as face un pas inainte in directia asta. Pana acum nu s-a lipit niciunul de mine.. Daca stii vreun Nikon sau Cannon cu stabilizator optic pe obiectiv, as fi interesat 🙂

    • Stabilizatorul optic pe obiectiv e un dezavantaj major, din punct de vedere al banilor. Obiectivele sint scumpe ca dracu’, eu am cumparat unul, la mina a doua, cu 1500 $, pentru un prieten.
      La un aparat care are stabilizatorul in body (cazul Olympus E 620) ai avantajul ca poti, cu ajutorul unui adaptor ce costa 10-15 euro, sa folosesti obiective de la aparate pe film. Eu am trei din astea…

  3. As fi curios sa stiu cati romani isi planifica fotografiile dupa calendar. Cunosc pe cineva care a asteptat 2 ani sa faca o anumita fotografie (umbre, pozitii, alea – alea) si … in momentul respectiv a refuzat sa faca click. A pastrat imaginea privita prin obiectiv doar pentru el.

  4. Da e fain de tot domeniul asta, doar ca la noi nu prea se omoara nimeni cu cartile.. Am si eu una faina de tot si am observat ca e si bine vanduta pe amazon The Photographer’s Eye: Composition and Design for Better Digital Photos. Eu am dat vreo 110 lei in librarie, dar am gasit dupa aia pe net si la jumate de pret, dar asta e. 🙂 Spor la pozat in continuare si sa ne arati si pe aici fotografiile tale.

  5. Dacă o să câștig SuperBlog, un DSLR aș vrea să-mi comand. Și mie mi-ar plăcea să reușesc să fiu o bună fotografă, ca hobby, nu ca să fac bani din asta, dar îmi plac imaginile surprinse frumos, cu mult talent sau chiar incognito. Și trebuie și un pic de pricepere la ele 🙂

  6. Dojo, ma bucur sa citesc ca ai asemenea inclinatii. Nu stiu la tine cum e, dar de cand cu freelance-ul parca am tot mai putin timp si chef sa-mi scot batranul aparat la treaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.