Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Primaria Timisoara – un pas spre civilizatie

Am avut foarte “puţine” ocazii de a discuta cu angajaţii de la Primărie, dar, câteva dintre puţinele ocazii nu mi-au lăsat un gust prea dulce: încăpăţânarea de a nu pune la punct un sistem informatic SIMPLU de luat banii (plătesc lunar ca hosting şi alte daravele cât ar fi impozitul ăla pe apartament şi totuşi nu pot accesa un site ceva unde să fac o plată SIMPLĂ ca în PayPal de pildă) şi mai ales sictirul unor funcţionari, ce ţineau deschis un singur ghişeu anul trecut, că restul damelor erau la 2 metri mai în spate probând pantaloni şi fuste aduse de o ţigancă.

Recunosc deci că mă duc ca animalul la tăiere să plătesc impozitele pe casă şi maşină, pregătită deja de draci şi sictir. Şi o mai pune mama ciorilor şi pe bunica proprietate personală să se agaţe de toarta mea, că cică să se plimbe puţin prin centru. Mă pufnea râsul gândindu-mă ce mutră va face când va vedea coada de la primărie şi “eficienţa” deja demonstrată. Măcar să nu se răţoiască vreuna la mine, că sunt mai “bitchy” în ultima perioadă şi se lasă cu Cântarea României.

Lăsăm agregatul în parcarea vechiului Comisariat şi purcedem apostolorum către Primărie, în timp ce a bătrână îmi spune că a citit ea că nu se mai plătesc impozite acolo, ci nuş’ unde pe lângă. Cum faza cu “nuş’ unde” nu înseamnă şi o destinaţie precisă, cuget io să călcăm onorata instituţie să aflăm măcar unde putem lăsa banii. Intrăm în hol şi mă postez în faţa poliţistului (sau ce-o fi). Super politicos, mă anunţă că “direcţia financiară” este în dreapta, în clădirea “de sticlă”.

Bun, ştiu unde e ctitoria respectivă şi mă mir s-o văd ÎN SFÂRŞIT terminată. Pe uşa de sticlă şi ea scrie ce instituţie e, adică am nimerit şi noi destinaţia foarte eficient.

Intrăm într-un fel de sală, în timp ce doamna mea cască ochii la gresia sticloasă, de teamă să nu se verse pe jos. Bun. Un sistem de ticketing şi 2 “variante” registratură şi relaţii cu clienţii. Cum nu ştiam ce şi cum, zic să iau un “client support” şi văd după aia. Numărul 778 era deja la audienţe, noi aveam 780. Nu apuc să ochesc ghişeul 3, că deja e rândul nostru. Bun, hai să vedem cum procedăm.

Domnul de la calculator e numai zâmbet. Îi spun că nu sunt sigură că la el trebuie să ajung, dar că anul trecut nu s-au modernizat, aşa că sunt puţin pierdută în spaţiu. Îmi spune că pot plăti direct la ghişeu şi că, dacă doresc, îmi poate spune chiar şi cât am de plătit. Zic şi io mulţam şi plec la “casierie”.

Vreo 7-8 ghişee, TOATE “active”. Mai sunt două persoane în faţa noastră şi dispar în câteva secunde. Abia apuc să iau actele la mine, că avem deja loc. Doamna este foarte amabilă şi zâmbitoare. Nu, nu e nevoie de contractul de casă, doar chitanţa anterioară e suficientă. Eu, ca o deşteaptă, vin fără chitanţa de anul trecut sau imputarea de impozit. Dar am talonul maşinii. Şoc! sunt în sistem. Da, Opel Corsa, numărul …, eu sunt Ramona Iftode, adresa. “Sigur că puteţi plăti.”

Am terminat totul în 3 minute.

Nu tu înghesuială, nu mutre sictirite, nu 4 oameni care să frece aceeaşi hârtie şi să te plimbe la 20 de ghişee. Măcar pe sectorul acesta azi am simţit că este un oraş “european”, că tot dăm noi pe spate cu chestiile astea. Am făcut o oprire şi la Romtelecom, de i-am arătat doamnei mele cum arată poate cea mai amabilă persoană cu putiinţă. Am sta la coadă 3 minute doar să nimeresc la ea, deşi al doilea ghişeu era liber. Asemenea oameni îţi înseninează pur şi simplu ziua. La Orange am aflat că mai am 25 de lei în cont (am plătit mai mult la plecarea din ţară), domnul de la parcarea cu plată se bucura să mă revadă.

Mda, am avut nişte “contacte” absolut plăcute. Să tot fie …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Multumesc,Ramona. In sfarsit, mai vad si eu pe cineva nu numai multumit, dar care si face publica multumirea sa. Ne plangem imediat de orice, dar uitam sa-i punem in lumina pe cei care isi fac treaba corect. Intr-o tara in care totul merge struna, nu ar fi nevoie sa-i laudam, ca asa trebuie sa fie toti. Da, dar noi traim in Romania…

    • Mda, dar tot trebuie sa ma duc dupa ID. Si nu pot plati impozitul pe casa, ca nu mi-s proprietarul, cel putin asa mi-au spus anul trecut, cand am vrut sa iau ID-ul. asa ca platesc masina online si tot ma duc la ghiseu pentru casa.

  2. Si dupa te-ai trezit din vis .. cum te-ai simtit?
    Ar trebui o continuare de genul …
    M-am trezit vin visul cu Romania “faina”, m-am dus la spital sa vad daca nu cumva am luat-o razna. Acolo am primit confirmarea; sunt tot in Romania.

    • Zoran, scoate rahatul ala de sunet de pe site, ca omoara neuronii 😀

      Nu toate chestiile in tara is de rahat. Chiar nu e OK sa credem ca toti isi bat joc, ca nu e cazul. Poate scoaterea din catacombele de la Primarie intr-un sediu modern si aerisit si implementarea unor sisteme de minim bun simt a facut posibila noua fata a serviciilor respectivului departament.

      Pur si simplu toata lumea lucra OK, au fost amabili si politicosi, s-au miscat foarte repede si eficient. Jos palaria.

  3. ma si cluju’ o implemntat asa ceva de vre’o 2 ani. O fo’ mare problema la inceput, taranii…a pardon, nu taranii, ca aia is oameni cinstiti, si cu bun simt, … oamenii isi luau cate 10 numere… ca poate poate o sa ajunga mai repede. si nu luau pentru ce trebuia… era asa o harababura la inceput, acum s’o MAI STABILIZAT SITUATIA

    • Acum e drept ca e locuita tara … incet-incet se vor obisnui si intarziatii in cauza cu noile sisteme.

  4. Si eu am intalnit ceva functionari publici misto si care nu asteptau spaga. Sa le fie oare frica ca altfel zboara din post?

  5. eu platesc impozitul la posta de catva timp, am un feeling neplacut referitor la primarie.
    tot niste oameni deosebiti sunt la ghiseele de posta din centru,la posta mare. singurul impediment e ca imprimanta e antica, dar amabilitatea lor compenseaza.

    • N-am avut probleme cu doamnele de la Posta, acum 4 zile am platit rovigneta la ei si a fost destul de OK tipa de la ghiseu. Recomand si o “calatorie” la Directia Financiara, vei avea o surpriza destul de placuta 😉

  6. Dojo, ce mai mare “vina” pentru cele intamplate se datoreaza starii tale din ziua respectiva.
    Uneori te trezesti fericit si optimist si toate lucrurile merg bine, pentru ca nu te mai enerveaza nimicurile care in mod normal te scot din sarite. Or fi avut si aia un merit, dar meritul principal il ai tu, pentru ca nu ai vazut lucrurile care alta data ti-ar fi stricat ziua.

    • Ma bucur sa te revad 😉

      Io-ti zic sincer ca is aproape mereu ca prizata. E foarte greu sa ma trezesc cu fata la cearsaf (desi dorm fara perna), mai ales ca mi-s sanatoasa si destul de ferice. De multe ori is in pasa buna si imi “asta” altii ziua, asa ca sa stii ca nu am nus’ ce merit la faza asta 😀

      Plus ca sunt mereu ingrozitor de politicoasa si de amabila cam cu toti, de asta ma si scoate din papuci cand altii nu dau “reciproca”. Pur si simplu ieri am dat de oameni care au intelesc ca is client si ca un zambet nu strica …

      • Eee… atunci ia mai treci prin Bucuresti ca sa revii cu picioarele pe pamant. 🙂

        Eu te-am mai vazut din cand in cand.

  7. Si in Oradea ii destul de misto la primarie. Se poate plati si online, pe baza cnp-ului. Asa imi platesc impozitu la masinuta, de ex. Si functionarii sunt foarte amabili, cand trebuie sa mai dau pe acolo, pt diverse chestii.. Sper sa continue reforma asta… Feelin’ almost like in tari cu apa calda :))

  8. Sunt curios daca o sa fie asa mai tot timpul… bineinteles ca or sa mai aiba momente proaste, dar ar fi frumos daca ar fi mai rare.

  9. […] Ei, şi acum avem “finanţiştii”. Pupa-le-aş frunţile de frumoşi şi deştepţi ce sunt ei. Cine suntei? Doamnele de la “oficiul de muncă”, ce-ţi spun “nu putem opera în cartea dvs. de muncă decât în 3 săptămâni”, deşi tu trebuie să trimiţi cartea de muncă “aranjată” poimâine în Bucureşti (tu fiind în provincie). Normal, cu o Milka, este gata mâine. Aceiaşi oameni care anul trecut, în Primăria Timişoara, ţineau 7 ghişee din 8 închise la Impozite, pentru că demoazelele probau fuste şi blugi aduse de un ţigan acolo. Normal, coadă şi draci, dar ele aveau treabă. Bine că anul ăsta s-au mutat la adresă nouă şi se pare că s-au mai civilizat. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.