Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

MLM-urile si averile nemasurate

În urmă cu aproape un an v-am povestit cu am dat io cu piciorul unicei şanse de a face bani cu găleata prin nuskin o reţea de MLM. Cum o bună prietenă m-a atras într-o cursă, invocând dorinţa de a troceri la un suc şi bagându-mi pe gât prezenţa peştelui unui diamant sau altă piatră preţioasă din “sistem”.

Atunci am simţit  nevoia să o bat până nu mai respiră, dar am cugetat că, deh, fata a băgat 200 de euro în “afacere” şi trebuie să-şi îndepărteze prietenii încercând să-i spameze cu afacerea lu’ peşte, iar io, onor mie, eram în fruntea listei. Îmi amintesc şi acum cu câtă superioritate mă privea costumul din faţa mea, încercând să-mi explice că e OK şi business-ul meu, dar că nu voi face niciodată banii pe care i-aş putea face la ei, că oportunităţi, că dracu şi lacu’. Asta mică era ca prizată, îmi recita textele lor de îndobitocit cum că voi putea să pun deştiul pe hartă şi să pot călători oriunde, că îmi pot împlini visele şi altele de genul.

M-au lăsat în durerea mea doar când le-am explicat că NU DAU DOI LEI pe şmenurile lor şi probabil consider prostituţia ca o cariera viabilă, înaine de a intra într-un asemenea sistem. Mai ales că NU sunt sales person, nu am fost niciodată şi nu aş dori să fiu. Bun.

Am plecat deci plină de dracii de rigoare, că mi-am irosit o oră din viaţă şi 2000 de neuroni, sperând însă SINCER că prietena asta a mea va vedea luminiţa de la capătul tunelului. Zău. E o tipă mişto, plină de suflet şi de pasiune, e genul de om prost de bun, care aproape că mai crede în Moş Crăciun. I-am spus şi atunci “dacă te interesează businessul ăsta, BAFTĂ!”, pentru că, dacă sunt bani de câştigat pe muncă serioasă, fata asta are şanse să-i câştige, atât este de serioasă şi de entuziastă.

Şi ne-am văzut după aproape un an, să îi pove’ cum a fost prin New York şi să mai recuperăm bârfele din toate lunile astea. Şi mă pune ăla cu coarne şi coadă s-o întreb cum merge treaba cu afacerea secolului. Pentru că, dacă era să dau crezare rubinului de mi-a tocat nervii anul trecut, cam peste câteva luni trebuia să se simtă deja rezultatele muncii. Nu erau deci câteva luni, e ANUL deja. Aşa că, dacă e să mă iau după toate poveştile lor de adormit copiii, pe vremea asta a mea prietenă trebuia să aibă deja coşmaruri noaptea cu prea mulţi bani câştigaţi, iar eu să pregătesc cât mai repede 200 de coco să investesc în marea mea afacere.

Vine şi răspunsul “păi bine, nu e vorba doar de bani, e şi chestie de dezvoltare personală”

HO!

Deci să recapitulăm. Anul trecut eram bombardată cu poveşti cum că peste CÂTEVA LUNI voi începe să câştig destul de OK şi că viitorul meu e atât de mişto, că voi angaja 10 contabili să-mi gestioneze averea. NICIUNDE în discursul ăla pentru lobotomizaţi nu spunea nimic de dezvoltare personală. Să moară capra vecinului, pe 200 de coco îmi cumpăr nişte cărţi de “self-help” de-s mai zen decât Buddha.

Deci, dacă după termenul “stabilit” în poveştile lor nu începi chiar să faci bani, ţi se bagă pe gâtlej rahatul cu dezvoltarea personală, de parcă toţi ăia de şi-au rup şalele cu porcăria asta nu doreau bani, doar să fie membrii MISA.

Cum stă a mea prietenă?

Bine al naibii. Are încă 2 mici afaceri PE LÂNGĂ superprofitabilul MLM, că mai are nişte facturi, săraca de plătit. Bun, stă la mama şi la tata, dar mai plăteşte şi ea un telefon ceva. Deci atât de bine câştigă, că mai trebuie să tragă pe 2 fronturi pentru a nu ajunge în datorii. Dar măcar şi-a dezvoltat “eul”, nu?

Cum de nu i-a mers?

Sincer? NU ŞTIU. Nu am nicio explicaţie logică (bun, aş avea aia că totul e un rahat glazurat, dar ziceţi că-s a naibii). Este genul de om care într-o asemenea afacere are şanse de 50 de ori mai mari decât mine. A lucrat aproape un deceniu în advertising. Nu din ăla de la birou, a făcut “teren” cu carul. Cunoaşte cam toţi oamenii de afaceri din oraş, cunoaşte vedete, mii de oameni. Dacă e cineva cu o asemenea plajă de “potenţiali”, acea persoană este ea. Nu, nu a tras mârtanul de coadă. Este o tipă FOARTE harnică şi pasionată. Şi culmea CREDE toate balivernele lor cu nuş’ ce scanner de sănătate şi alte chestii de genul. Eu nu aş putea vinde rahaturile astea, că nu cred în ele, ea este 1000% convinsă de măreţia acelor idei şi perfecţiunea sistemului.

Dacă un om atât de entuziast, cu toate conexiunile ei şi dedicaţia pe care ştiu că e în stare s-o pună în asemenea proiecte, nu a reuşit, io ce şanse aş avea? Nu că m-ar da gândurile din casă.

Ceea ce mă scoate DIN NOU din papuci este MANIPULAREA cretină la care este în continuare supusă. Anul trecut, pe vremea asta, i se arăta harta lumii şi că peste puţin timp va rupe gura târgului cu banii pe care îi câştigă. A tras ca un neom şi acum, la un an, află că oricum şi-a dezvoltat propriul eu. Şi că va veni şi vremea aia cu bani mulţi. Nu ştim când, dar tu munceşte şi atrage alţi proşti în sistem, că va veni şi ziua aia.

Am foarte sfătuit-o să NUMERE orele lunare petrecute în rahatul ăsta şi să încerce să vadă dacă îşi acoperă măcar “plata orară”. Să-şi stabilească un anumit “preţ” pe ora de muncă şi, dacă îl acoperă, OK, dacă nu, adio. Că poţi lucra pe 1 leu pe oră şi fără să tragi de nebun pe un sistem care mai mult te-a costat decât ţi-a dat bani. Nu mai vorbim că ţi-ai alienat toate rudele şi cunoştinţele, sătule să fie stresate cu poveştile tale afacereşti.

Nu, nu cred că acoperă nici salariul unei femei de serviciu, că altfel nu ar munci pe lângă “sistem”. Sper ca în ceasul 45 să se trezească la realitate şi să termine cu munca în folosul “comunităţii”. Mai are şanse să-şi pună PROPRIUL BUSINESS pe picioare şi să vadă lumea pe barba ei. Dar, cine ştie …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

72 Comments

  1. MLMurile îs foarte uşor de combătut şi dezbinat. Pentru că ce fac ei pentru a se promova este un simplu marketing agresiv, by the book.

    Spre exemplu, prima chestie este să-ţi vândă vise, pedalează pe dorinţele ascunse ale fiecăruia. În fond, cui nu-i place să călătorească, cine n-ar vrea să aibă maşină în 2 ani? Ţi se arată nişte oameni “ajunşi”, şi creierul crede, vrea să creadă că poţi şi tu să ajungi acolo. — se dărâmă foarte uşor precizând că visele ţi le îndeplineşti TU cu banii câştigaţi, hai să discutăm concret cât pot să câştig. Nu încerca să-mi vinzi vise.

    A doua chestie este ambiguitatea: foarte puţini sunt capabili să-ţi prezinte o schemă concretă de câştig, gen: atragi tu 3 referrals (level1) care atrag încă 8 (level2) care atrag încă 30 (level3), câştigi din asta X RON şi încă Y dacă ăştia vând cantitatea minimă k. La fel, nu prea ştiu să-ţi spună cât trebuie să vinzi dacă vrei să obţii suma X. — se dărâmă imediat, urmând logic argumentul 1, “vreau bani, tu nu reuşeşti să mă convingi că raportul muncă/bani se va mări dacă lucrez cu voi, nu ai date concrete, măcar ai idee ce faci?”

    Last thing, rahaturile cu dezvoltarea şi restul de frişcă ce ţi-l promit ca bonus. Ei îţi spun că te vor trimite la cursuri, seminarii şi alte alea ca să devii mai bun — tu ceri să-ţi dea o listă de vorbitori şi traineri pe care s-o poţi verifica pe net; poţi paria dinainte că toţi sau majoritatea sunt tot “din sistem”, brainwashing guys, foarte puţini care au calificări sau realizări palpabile în domeniu.

    Srsly, mlm-iştii îs la fel de uşor de demontat ca tembelii care încearcă să te aburească despre religie la colţ de stradă.

  2. in anu’ I de faculta am lucrat si io la o firma de asigurari (tot in sistem MLM)…am facut cateva contracte… dupa cateva luni m-am lasat…

  3. Doamne, câte aş putea povesti despre MLM-uri dacă nu i-aş avea clienţi… la câte seminarii de-ale lor am fost ca interpret… stăteam în cabină, traduceam şi mă minunam de expresia întipărită pe feţele bieţilor ce asculatu…
    Nu ştiu, uneori m-am gândit că fac cumva un sacrilegiu, că sunt părtaşă şi eu la spălarea asta a creierelor…

  4. Prostia omeneasca este cea mai ieftina materie prima. Cei care reusesc s-o ambaleze frumos scot profituri maxime.

  5. Este foarte ok sa fii om harnic si determinat. Dar inainte de atat de mult spor, trebuie sa intre putina logica si simt al afacerii. Daca a lucrat mult in advertising si,culmea, pe teren ar fi trebuit sa aiba un feeling al pietei.

  6. Pe mine ma socheaza altceva la cei care cred in “afacerile secolului”, faptul ca iti dau impresia ca li s-a spalat creierasul si ca sunt setati sa spuna o poezie. Oau ! Si de multe ori constati ca si incep sa creada acea poezie.

  7. Daaaa.Am si eu prieteni care au incercat sa ma convinga cat de bine poti ajunge daca intrii intr-un MLM.Am citit si vazut prea multe la viata mea sa mai cred in d`astea dar sunt multi care inca “lupta”.
    Si da,daca nu iasa bani te dezvolti personal.Asta e alta chestie pe care o spun multi.Ciudat fapt e ca am auzit asta si de la un antreprenor online de succes,atat ca bani cat si ca popularitate.
    Avioaneee avioaneee

  8. Doua lucruri sunt fara margini: universul si prostia umana. Insa in cazul universului nu sunt chiar sigur. (Einstein)
    Eu puteam sa incep o afacere in sistem MLM in 1995, dar mi-am dat seama inca de pe atunci ca nu-i a buna. Pfoaa! Iti dai seama unde eram acum? 😛

  9. Acu 2 ani mi se pare… atunci am fost si eu la o astfel de prezentare despre o afacere de genul. Intri in sistem si cu cat aduni mai mult oameni cu atat ai mai mult profit, e ceva de genu ca si site-urile de PTC, cu cat mai multi reffereri cu atat mai mult bani… doar ca la PTC castigi mai mult decat aici.

    Ce pot sa zic… la inceput eram entuziasmat si stiu ca taxa de intrare in “club” era 1 milion si imi faceam planuri, ma gandeam sa fac un magazin online sa le pun acolo, o gramada de lucruri… treaba e ca a fost prima oara cand am auzit de sistem si am auzit exact de la cei care-l practica, deci nu avea cine sa ma trezeasca la realitate, decat lenea! Nu am facut nimic, mi se parea prea mult de munca si o investitie era necesara si nu aveam eu bani decat pentru magazinele de la scoala.

    • ce inseamna site-uri de PTC? poti sa-mi dai mai multe detalii, eventual exemple? multumesc 🙂

      • Paid to Click. Nu am folosit siturile respective, deci nu stiu cat is de OK, dar parca asta inseamna

  10. No way. Merge daca te pricepi sa prostesti oamenii, in rest ai sanse mai mari sa iti faci firma ta, sau sa castigi la loto. Nu imi plac treurile piramidale. Out.

  11. am si eu un vecin care de prin 2005 incerca sa ma abureasca cu “afacerea” amway, am fost si la un seminar de-al lor ( ma pufneste rasu’ cand imi aduc aminte) la care toti erau imbracati la 4 ace numai eu eram in trening iar dupa ce am ascultat vreo 2 idioti care visau sa devina diamanti m-am ridicat si am plecat. Dupa gestul care l-am facut am crezut prost ca o sa ma lase in pace insa am gresit pentru ca ei sunt ffff insistenti. Dobitocul asta inca mai viseaza mertanul despre care imi povestea in 2005 insa el n-are nici macar o dacie(nici permis nu cred ca are), zilele trecute l-am vazut prin cartier si l-am tachinat ca intotdeauna: “Diamantul meu, soarele meu ai iesit la o plimbare? da masina unde e?”

  12. Am patit-o si eu cu un sef. N-am avut de ales si am fost la o conferinta, pe care am platit-o din banii mei, culmea idioteniei. Dupa 2 ore, in care aia de pe scena povesteau cum si ce fel si astialalti, din sala, stateau cu gura cascata si aplaudau de le ardeau maiinile, n-am mai tinut cont nici ca mi-e sef, nici ca-mi place job-ul si am iesit de acolo, plina de nervi si de uimire ca atatia oameni puteau sa creada asemenea prostii. Uite, ca se poate.

  13. Salutare tuturor,
    Am patit si eu ceva de genul prin 2006: o cunostinta m-a invitat ca, vezi Doamne, hai sa-ti arat o mare afacere din care o sa faci bani multi de n-o sa ai loc de ei etc. M-a pus sa ma imbrac la 4 ace, am mers cu el si cu inca 3 insi undeva prin Otopeni, mare sala mare la un hotel, toata lumea la 4 ace, normal, incep oamenii sa povesteasca cum au iesit din foame bla bla bla, cum au toti masini, case, vai, toata lumea aplauda, toti in picioare, totul e frumos, totul e bine, insa la inceput trebuie sa cotizezi vreo 2300 de euro daca-mi aduc bine aminte, pentru niste carti numite “manuale de succes in afaceri” sau ceva de genul…
    O nimica toata zicea tipul asta, daca n-ai banii, “fa si tu rate la banca si nu e nicio problema”.
    Mare prostie faceam, oricum am pierdut 50 lei (cat a costat prezenta la intrunire – de care am primit bon fiscal si o medalie :)) ) si o zi intreaga aproape…de atunci am preferat sa nu mai am de a face cu respectivul si nici el nu m-a mai cautat… auzi tu “rate la banca” :))
    “Marea afacere” se numea Delfin Int’l…

      • da, acolo nu vindeam nimic, decat vise…ideea era sa prostesc cat de multi ca sa cotizeze fiecare 2300 si din cotizatiile lor sa faca bajetii banu’.

  14. Apropo de asta, prin anul I, o ”firma” cauta specialisti in PR. Dupa ce au strans o groaza de oameni (majoritatea studenti) intr-o sala cu proiector, am aflat ca se cauta PR pentru Herbalife…adica alt distribuitor de produse dubioase.

    A fost o experienta a naibii de ciudata, dat fiindca sediul lor parea a fi un altar inchinat menopauzei.

    • Oh, in HerbaLife era si diriga noastra acum 1000 de ani. Si incerca sa recruteze si din clasa 😀

      N-am mai intrebat-o cata avere a facut din porcaria aia, tinand cont ca acum traieste dintr-un simplu salariu de profesor si ceva meditatii, cuget ca si ei schema imbpgatirii i-a dat cu virgula.

      • Cum au subliniat si altii…marea durere cu MLM-urile este faptul ca iti pui si prietenii in situatii extrem de nasoale.

  15. Foarte bine punctat.

    In ultimii 3 ani, am stat de vorba cu 2 recrutori din firme, (daca se pot numi asa) diferite , la al 3-lea, nu am mai rezistat si am plecat in primele 30 de secunde.
    Toti au aceleasi idei, zici ca exista un singur script in tot domeniul MLM:
    – nu ti se spune la telefon ce este, ci te agata cu dezvoltarea personala sau alte idei care nu au legatura cu sistemul MLM.
    – se incepe cu o lista, cati bani castigi, cati bani ai putea castiga, apoi masina, apoi excursia la New York sau mai stiu eu ce alti draci.
    – incerca sa te oblige sa le cumperi produsul “pentru test” ca doar asa te vei convinge si asa arati ca vrei sa intri in sistem, ultimul incerca sa ma convinga ca o cutie de 1800 ron e cel mai bun start.
    – iti prezinta babaurile cu traininguri si seminarii cu dezvoltarea personala si cat de mult te apreciaza ei ca tu ai potential si ca esti pasionat de dezvoltare personala.
    – te ademenesc cu faptul ca iti vor dezvolta ei reteaua pana la un punct.

    Evident am zis pass la toti, partea proasta este ca bunul simt m-a facut sa pierd aproape 1-2 ore, ascultand si exemplificand ce stiu eu sa fac.

    Partea buna, am uitat din urmatoarea zi de ei.

    • Oh, da, faza cu telefonul. Si pe mine m-a agatat prietena asta cu pretextul ca sa mai povestim ceva, ca oricum i-am spus cu niste zile inainte, cand dadea in foc de excitata ce era cu noua afacere, ca nu ma intereseaza.

      La faza cu NY, probabil nu mai is eligibila, ca am fo’ deja acolo 😀

  16. Foarte fun articolul 🙂
    Si eu am fost o perioada intr-un MLM… culmea, nu m-a “recrutat” nimeni, citisem eu pe nu-stiu-unde despre MLM ca e un sistem “de viitor” si am vrut sa aflu mai multe (am cautat-o cu lumanarea).
    M-am inscris, dar ma bucur ca mi-am dat seama singur de limitele / lipsa de baza / etc. ale MLM-ului, si astfel am iesit 🙂

  17. Trebuie să fii foarte naiv, dacă mai ai îndoieli asupra faptului că acest gen de “afacere” este o escrocherie. Pentru mine nu este nicio diferenţă de principiu între MLM şi FNI, Caritas sau SAFI.

    • nu ca vreau sa apar musai neaparat MLM-urile, dar nu e chiar asa 🙂

      in FNI, Caritas, SAFI sau Delfin dadeai bani si primeai o chitanta si promisiunea unor castiguri fabuloase (unii au scos bani frumosi, cei mai multi au pierdut tot ce au bagat)

      in cazul MLM dai bani si primesti niste produse pe care le poti revinde… amu in restul detaliilor (calitatea, utilitatea si pretul produselor, mai ales la unele MLM-uri) prefer sa nu intru, dar ma refer strict la principiul de business aici, care e f diferit

      • Corect. Sunt de acord cu tine, Stefan. Ideea e sa faci o analiza si sa tragi concluzii pe criterii logice. De exemplu, eu am analizat foarte in detaliu algoritmul de calcul al bonusurilor folosit in Amway. Si mi se pare unul foarte corect (mentionez ca nu mai am de mult nicio legatura cu Amway). Exsita niste similaritati intre chestii gen Delfinul sau Caritas si MLM, dar exista si niste diferente fundamentale. Dupa cum ai precizat tu: la nivel al principiului de business.
        Cred ca intotdeauna, atunci cand vine vorba de bani, intrarea sau nu intr-un business, etc. sa gandim dupa criterii logice (in cifre) si nu dupa unele emotionale.
        Deci daca o chestie seamana cu alta, nu inseamna ca e acelasi lucru.
        Totusi, MLM-urile raman cu hibele lor: peer-pressure, marketing agresiv si uneori inselator, etc.

  18. Deci articolul asta a venit la momentul potrivit. Saptamana trecuta m-a fentat o prietena sa merg la un OPEN de la NU Skin Enterprises. Eu sunt sceptic in privinta MLM-urilor, dar am fost din lipsa de ocupatie. Aia de acolo nu prea m-au convins, asa ca am avut o intrevedere particulara cu prietena si cu mentorul ei, un diamant. Acum sunt pachete si de 1000 de coco, si dupa intrevederea aia mai ca as fi bagat 1000 de coco ca sa fac 10000 pe luna, cica atat castiga diamantul respectiv.
    Am citit articolul asta si asa mi-a pierit cheful sa bag 1000 de euroi in afacere, am sa ii spun diamantului ca eu vreau bani, nu dezvoltare personala de 1000 de euro.

    • intamplator, chiar cunosc personal oameni care castiga 2000-10000$ lunar din NU skin, dar dupa ce au investit f mult (munca, bani, timp, efort…)

      adica poti sa atingi acel nivel, dar este intr-adevar f greu, nu e pt oricine

      • Stefan, ceea ce conteaza pentru mine sunt urmatoarele detalii:

        – cat timp au investit pana sa inceapa sa castige (deci numar de ore)
        – cati bani au bagat in sistem deja
        – cat au castigat ca tarif orar sau cat au muncit amboulea pentru “viitor”.

        Ca faza cu 2000 de dolari nu e imposibil de atins, pentru unul in web development de pilda. Si asta inseamna ca am facut bani DIN PRIMA CLIPA, nu peste 3 ani de munca si salahorit.

        E interesant de vazut cati din “angajatii” respectivi chiar castiga decent (adica peste 2000 de dolari, daca tot iti comprimiti toate relatiile pe prostii din astea) si cati aduc bani de acasa si se dezvolta personal.

        Nu neg ca sistemul poate aduce bani, interesant ar fi de stiut cine castiga cu adevarat si cati sunt cei doar pe post de carne de tun.

      • @Dojo 🙂

        cel care castiga ~10000$ a investit f mult

        – bani: la inceput 1000$, pe urma nu stiu cat exact, dar cursuri, intalniri, seminarii, calatorii, banuiesc ca inca vreo 1000-3000$ cel putin

        – timp: f mult, timp de aproape 3 ani, intre 4 si 10 ore pe zi si f multe weekenduri; cate 5-10 intalniri pe zi

        – tarif orar: greu de estimat, dar la un venit de $10000 lunar, “s-a scos” in cateva luni (dupa ce a inceput sa castige semnificativ, ma refer)
        [in primul an n-a castigat aproape nimic, doar cat sa se intretina, cateva sute $ lunar; in al doilea an cam 1-2000 $ lunar, iar acum $10000]

        In legatura cu “am facut bani DIN PRIMA CLIPA, nu peste 3 ani de munca si salahorit”, iti dau dreptate, insa daca ma intrebi in locul cui as vrea sa fiu acum, iti spun sincer ca in locul lui:

        pentru ca tu daca luna viitoare nu lucrezi, nu mai primesti niciun ban, dar el daca isi ia azi concediu pe un an, tot ii vin lunar sume cu mult peste 2000$ 😉

        chestia asta cu “angajatii” este o mica rautate gratuita, pentru ca in MLM nu esti angajat, nici macar colaborator, as zice; a face un MLM echivaleaza cu a face o afacere, iar daca nu o tratezi ca atare, nu vei castiga nciodata din asta (vorbesc generic, nu la tine ma refer)

        asta explica si rata succesului/esecului

        e la fel ca in orice afacere: tragi, ai, nu tragi, nu ai

        intreab-o pe prietena ta daca a investit (bani, timp, efort etc) cat a investit cunostinta mea si daca spune nu, vei avea raspunsul de ce doar 10% din cei care fac MLM ajung sa castige satisfacator din asta 😉

        poate nu intamplator, si rata afacerilor clasice care nu ating 5 ani de viata este tot 90%, aint that funny? 🙂

        PS: in urmatoarea mea carte, la care lucrez acum, tratez probleme precum educatia financiara, antreprenoriat, venituri pasive, investitii etc, din acest motiv am studiat intens in ultimii doi ani inclusiv MLM-urile si am ajuns sa-mi dau seama ca multe idei pe care mi le-am format in trecut erau simple prejudecati

        PS2: nu, nu sunt in NU Skin 🙂

      • Stiu ca nu esti de-al lor, ca nu ma oboseam sa discut 😀

        prietena asta a tras aproape un an pentru ei, fara sa castige mai nimic. Este normal ca un business sa scoata profit mai greu, dar nici nu poti trai din banii parintilor 3 ani, pana incepi sa castigi. DACA incepi sa castigi. Probabil ca sistemul se bazeaza putrnic pe amaratii care nu rezista sa munceasca 3 ani pe vorbe, dar oricum cotizeaza.

        Oricum ar fi, mie nu mi se pare cea mai buna chestie. In 3 ani as aduna peste 30.000 de dolari doar “datorii”, ca mai si traiesti, poate ai o rata etc. Pe mine deci o asemenea chestie nu ma atrage DELOC, chiar si dupa detaliile pe care le-ai oferit.

  19. Hmm. Abia ce m-am bagat intr-o chestie deasta gen MLM. Am platit 560 euroi. Deja ma gandesc ca am gresit 🙁

  20. Ma bag si eu la urma… 🙂 Dupa o intrunire din asta sectanta de la Amway, anul trecut, eu am inteles ca din MLM-urile astea se castiga, dar numai in primii ani de la intrarea pe piata a produselor respective. Cu alte cuvinte tre sa fii printre primii care pun bazele piramidei, si daca fraieresti suficienti care sa te urmeze si sa lucreze pentru tine, tu traiesti bine cativa ani. Dupa aia, depinde de tine ca sa pornesti alt MLM, probabil, si sa gasesti alti fraieri.

  21. Am fost si eu la o intalnire de genul MLM convinsa de o colega de servici, imi pare rau, eu o credeam prietena si ea ma crede naiva sau proasta?
    Eu nu inteleg de ce trebuie sa ne intalnim la un bar si nu intr-un birou asa cum ar trebui, de ce nu au nici o adresa aceaste MLM-uri, sa presupunem ca ceva nu este in regula si vrem sa-i dam in judecata unde trimitem plangerea sau pe cine anume dam in judecata..
    Intrebarea mea este oare nimeni nu poate stopa acest flagel al excrocheriei?
    Se vand creme, pastile asa zise nutritive, dar oare au fost verificate de persoane calificate? raspunsul este nu

  22. […] Prietena mea s-a băgat în rahat cu un MLM de mai bine de un an. A plătit 200 de euro să intre în sistem, i s-a promis marea cu tot cu sarea din ea, după 12 luni şi mai bine de MUNCIT SERIOS şi pus la bătaie toată reţeua de parteneri (a lucrat 10 ani în advertising, deci chiar are destule contacte), i-a ieşit nasol cu virgulă. Şi-a neglijat propria afacere, pierde timp aiurea acum cu “educarea echipei”, în timp ce diamantul ce a recrutat-o, dacă întreabă UNDE SUNT BANII PE CARE TREBUIA SĂ-I CÂŞTIG DE LUNI BUNE DEJA, îi spune că uite ce frumoasă dezvoltare personală a făcut etc. […]

  23. M-a sunat un domn, mi-a spus ca nu ne cunoaștem personal, avem un prieten comun, si că are un job pentru mine. Este speech-ul pentru invitatia pentru prezentarea unui business MLM. Pentru că nu am putut vorbi, l-am rugat să îmi dea prin sms adresa. Mi-a scris numele, locul și ora intalnirii. Nu m-am prins că este vorba de MLM, nu conteaza ca am mers cu CV-ul, conteaza ceea ce voi povesti ulterior.

    Ieri seara l-am căutat pe google, ca să văd ce firma este, ce post poate fi, mi-au apărut niște poze ale unui tânăr feroce, mai mult porno, și am zis că este o coincidență de nume, așa că m-am lăsat pagubașă, nu am mai căutat nimic.

    Astăzi am mers la întâlnire. Eram distrusă că întârzii, pentru că mă plimbam pe lânga o cafenea, nu găseam numărul 5. În sfarsit am intrebat care este numarul 5…, era cafeneaua… .Am intrat. Nu am credit la mobil, așa că am rămas năucă și m-am uitat … ce mă fac, cum dau de el? Chelnerul m-a intrebat, ce cauți dulceață?

    Pe X.

    Aha, vino cu mine.

    Mergeam în urma lui. Mă imaginez ca într-o telenovelă de prost gust, când apare Fat Frumos pe muzica lui Julio Eglesias. Mă duce la o masă unde stătea un tânăr senzual, un adevarat chipendeals. Îmbrăcat perfect, gelat perfect, cu ochi mari și clari, verzi ca marea. Din start m-am simțit nervoasă, pentru că nu imi place senzualitatea unui bărbat când facem business, și mă gândeam ce job pot să am la acest Playboy. Îmi pare rău și mă jenez să spun că îmi venea să stau cât mai gheboasă, să fiu cât mai urâtă și regretam că aveam unghiile făcute. Dacă am fi mâncat ceva împreună, poate mi-ar fi venit să mănânc direct din farfurie. Aceste simțăminte pe care le aveam crescând în mine ma fac sa imi observ latura apropiata de maimuta, lipsa de sensibilitate si nedezvoltarea personala si acuta lipsa de maniere. Imi cer scuze … .

    Mi-a povestit foarte studiat si charismatic planul de afacere la o companie de multi level marketing. Domnul era format, educat personal, scria perfect, avea o agenda perfecta, avea un stilou perfect, o conduita perfecta, o tinuta perfecta, o voce studiata si mult lucrata, cunostinte de manipulare si relationare cu oamenii.

    La sfarsit i-am spus ca l-am cautat pe net, dar cand i-am vazut poza nu am cautat mai adanc, m-am gandit ca nu este adevarat, nu este el in poza (el era in poza). El a ramas siderat de ce i-am spus, eu am ramas traznita ca i-am spus asa ceva, mi-am dat seama de gafa facuta, pentru ca Fat Frumos se inrosise pana la urechi. Atunci, pentru ca un dram de maniere tot cred ca am … i-am zis ca i-am scris gresit numele si era un domn foarte batran, iar el la telefon mi se paruse cu o voce tanara … .

    Am ajuns acasa. Din nou google. Vai mie. Acest domn are afaceri clasice (doua) si este la un nivel maxim intr-ul MLM (asa cum e Diamant la Amway).

    Si vai, ce am vazut pe net.

    L-am vazut dezgolit, rusinos de senzual, dansand la PRO TV rusinos de sexy, intr-un videoclip fiind mai mult decat tandru cu pițipoance sexy. Am văzut o adevarata isterie pe forumuri de discuții despre acest personagiu. L-am vazut cântand muzica latino romaneasca si … mi-am dat seama ca este a doua oara cand l-am vazut live, prima data a fost la Opera, cand a jucat si a cantat o opera, un remix modern al unei opere vechi. Am văzut țâțoase isterice pe șcenă alaturi de el, care il priveau rușinos de excitate.

    Oare la vreo pițipoancă i-a prezentat planul de afacere MLM? Dar ce credibilitate are el acum față de mine, când eu l-am văzut pe internet în chiloti?

    Oare câte femei isterice nu ar fi vrut să fie în locul meu, la masă cu marele EL? Și eu am stat la masă, fără să știu cine este, și îmi venea să mă râcâi pe față ca să fiu cât mai hâdă, ca reacție la aerul pe care îl emana … .

    Și cum îi mai strălucea verigheta pe deget.

  24. Am fost implicat cred ca in toate sistemele MLM posibile..si pot sa spun ca marea majoritate sunt o mare pacaleala…eu ma inscriam pt ca doream sa mai fac un banut in plus in timpul studentiei, dar nu recrutam (asta e alta poveste) ci vindeam (imi ajungea comisionul din cosmetice, prafumuri etc). Am fugit cat am putut in momentul in care unii m-au luat la o prezentare tampita: sa-i fii vazut cum cantau, se aplaudau se se felicitau reciproc ( m-a bufit rasul, am zis ca astia sunt nebuni).
    Acum sunt la casa mea am si un bietel si am zis ca am nevoie de banuti..asa ca am acceptat oferta unei prietene sa ma inscriu intr-un MLM. Produsele pe care le-am recomandat eu sunt pt curatenia in casa..dar nu am reusit sa vand prea mult..desi preturile sunt mici ( in jur de 10 lei produsul)..asta e..nu merge vanzarea ca doamnele sunt obisnuite sa cumpere de la supermarket tot ceea ce au folosit…sau cred ca eu nu ma pricep sa recomand. In schimb eu le folosesc foarte mult pt ca sunt ieftine si forte bune ( o spun fara sa exagerez).
    In concluzie cred ca MLM-ul nu-i de mine, sau mai bine zis sunt un vanzator prost, ca de retea nu ma apuc!

  25. He he he! Acum asta se invata la sedintele de brainwashing: daca n-ai castigat material te-ai dezvoltat personal…Nice!Daca ai copii si n-ai ce sa le dai sa manance le spui ca pot fi mandri de parintele lor ca s-a dezvoltat personal, la banca unde te indeamna chihlimbarii astia sa faci rate ca sa cumperi Maculatura si Porcariile lor, spui cand vine scadenta “n-am cu ce plati rata dar m-am dezvoltat personal” iar banca sigur va intelege si te va pasui, prietenii pe care-i aburesti sa intre in ciorba o sa zica “vai iti multumesc, sunt mai sarac decat cand am intrat, noroc cu dezvoltarea personala ca ma face sa uit de foame”. Acum lasand gluma la o parte trag o concluzie serioasa:rau au ajuns!

  26. Daca “opinia mea conteaza” inseamna ca voi fi luat in calcul. Nu MLM-ul e problema, ci oamenii care lucreaza in el.

  27. Domnule Stefan Murgeanu baga un pui de somn si un dus cu apa rece poate asa te trezesti la realitate, caci acum esti in lumea viselor.

      • OMG, oameni buni, ne meritam soarta. Domnule Murgeanu, nu am nimic de adaugat, da am zis sa marim numarul celor care au fost invitati sa li se prezinte o afacere MLM si nu au patit nimic rau… ba dimpotriva 🙂

  28. Am fost invitat si eu de curand la asa ceva(inca mai functioneaza din plin!)
    Iata ce baga wikipedia:MLM companies have been a frequent subject of criticism as well as the target of lawsuits. Criticism has focused on their similarity to illegal pyramid schemes, price fixing of products, high initial start-up costs, emphasis on recruitment of lower-tiered salespeople over actual sales, encouraging if not requiring salespeople to purchase and use the company’s products, potential exploitation of personal relationships which are used as new sales and recruiting targets, complex and sometimes exaggerated compensation schemes, and cult-like techniques which some groups use to enhance their members’ enthusiasm and devotion.
    Ei bine toate astea s-au intamplat punct cu punct!!!(nu mie, altora)
    Tipa care prezenta era” Double Diamond Director”, flutura cataloage, impartea cadouri, mostre, inscrie-ti oameni, noi nu vindem produse, suntem aici sa va ajutam sa va indepliniti visele, va oferim un magazin virtual, faceti bani vanzand, dar mai bine vindeti si ajutati si pe alti sa vanda, fotografii, filmulete, excursii,bonusuri, dolari, bla, bla, bla…Un marketing agresiv al unor vise” tampite.
    Realitatea: nu te invata sa vinzi; nici nu are cum, tipa nu a lucrat in vanzari si nici altii.
    Rolul ei este sa recruteze, nu sa vanda produse. Totul este o gigantica piramida(se lauda ca are mii sub ea, probabil ca asa este) in care intra , se zbat si apoi abandoneaza mii de oameni anual.
    Toata schema lor incalca clar legea dar a dovedi este foarte greu si nimeni nu este interesat sa-i pedepseasca atata timp cat dau probabil o mita consistenta.
    Mai mult ca sigur ca platesc extrem de putine taxe la noi reusind sa exporte toate profiturile prin tot felul de transferuri de costuri; este o caracteristica a tuturor multinationalelor de a face tax avoidance.
    Banii azi nu se mai fac din taxarea recrutilor la intrare, ci din manevrarea extrem de subtila a acestora de a face ei toata treaba prospectarea pietei, publicitate, vanzare, incasare bani, promovarea companiei. Astfel compania are foarte putini angajati efectiv si isi transfera costurile asupra “fortei de munca”. In plus, platesti tot: pixuri, agende , calendare, mostre, pungi,tipizate(si inca ce bani cred ca se fac din asta!).
    Bineinteles ca ei nu incurajeaza pe fata stocurile dar nici nu te descurajeaza; in schimb, nu poti stabili tu preturile, modul in care vinzi, modul in care iti faci advertising; esti practic intr-un business captiv, o varianta de franciza daca vreti.
    Cei mai multi se ard repede pentru urmatoarele motive:
    – nu au cinostiinte elementate privind piata, cum functioneaza, cum vinzi, etc.
    – nu stiu sa prospecteze piata, sa vanda, sa faca publicitate, sa isi mentina clientii; mirajul recrutatrii, retelei le ia mintile si isis recruteaza clientii, taindu-si ei singuri craca de sub picioare si distrugandu-si singuri piata.
    – suprasaturarea pietei cu agenti de vanzare; prin natura mlm nu te poti extinde geografica cand esti jos, deci actionezi pe o piata mica, finita; suprasaturarei ei cu agenti, produse si publicitate iti distruge rapid orice sansa de a te dezvolta; de altfel, cred ca si pe asta se bazeaza profitul lor; cei care resusesc sa reziste in sistem sunt cei care sunt extrem de cinici si au si un capital de lucru, nu numai un capital investitional si atat.
    NU reuseam totusi sa inteleg de ce sunt mai nou asa de agresivi(mlm asta este in cosmetice… nordice, desi de mult au sediul real intr-un paradis fiscal, ca toate mlm-urile mari)
    Motiv: UE vrea sa scoata de pe piata toate produsele testate pe animale; asta scoate de pe piata marii lor competitori, deoarece ei au fost ceva mai grijulii bagand bani in politica de compliance cu normele UE si extinzandu-se doar cu vanzarile in tarile non-ue si producand produse in afara UE sub licenta strict controlata pentru a le putea aduce pe piata(cunosc destul despre standarde si piata UE ca sa stiu ca daca nu te conformezi te extermina rapid concurenta prin lobby negativ), bineinteles pe niste costuri si salarii derizorii.
    Au fost ceva mai atenti si cum isi duc afacerile in tarile ceva mai destupate la cap, in sensul ca acolo accentul se pune pe vanzari(cum de altfel si este legal sa faca, inclusic la noi!!), evitand cu grija suprasaturarea pietei si delimitand clar afacerea pe zone, ceea ce la noi nu fac, lasand vanzarea si reteaua sa se dezvolte haotic, stiind bine ca isi recupereaza banii din non-cosmetice.Iar agresivitatea de a recruta, daca altii dispar din piata, este probabil directionata d pentru a umple golul; ganditi-va cati se vor arunca la mlm ramas in piata!!!
    Concluzie; capcana cu miere functioneaza din plin.
    PS MLM ar functiona legal daca s-ar axa strict pe vanzari, si-ar controla strict agentii, ar dezvolta o retea de vanzari intai de tip single level marketing, apoi din astia ar pune directori zonali pe baza de performanta, nu tot felul de scheme. Probabil ca asa ar manca si ei o paine ceva mai mare din retail, nu 1-2%. Dar de ce sa riste? Tot ce urmaresc este PROFITUL.
    De aceea cei care in tra trebuie sa fie constienti de riscuri, dar, bineinteles, nu sunt.
    Iar faptul ca aceste mlm sunt la limita legalitatii lucrand pe conventii, pfa si af si nu pe carti de munca expune si forta de munca consecintelor legale, unele destul de dure.
    PPS Compania nu vav va ajuta cu NIMIC! Totul cade pe voi, iar escul este numai la vostru, ei sunt “O POVESTE DE SUCCES”
    SUCCESURI, MLM-isti!

  29. Preventiv; cei care vor incerca sa ma convinga de virturile mlm, abtineti-va!
    Sunt destul de citit in micro si macroeconomie, piata, marketing, retail si altele ca sa imi dau seama de cat de tampite sunt mlm-urile ca model de business.
    Daca faci un raport timp/ venit/ profit, vei descoperi ca faci mai multi bani ca salariat onest.
    Spun unii ca si o firma este schema piramidala; foarte fals, pentru ca firmele nu recruteaza mii de oameni pentru a selecta si a da afara din sistem pe cei neperformanti; afaceristii adevarati urmaresc dezvoltare durabila si fidelizarea salariatilor sa ramana si sa munceasca, nu sa abandoneze; numai mlm-urile si alte asemena business-uri(ENRON, anyone?) fac “rank and yank”, adica dau “ranguri” (pin level in engleza) celor “performanti” si ii scot afara(“churn”-cern) pe cei neperformanti, rata de scoatere din sistem/abandon fiind in cazul mlm de 99%, nu 90% ca in cazul altor start-upuri.
    Am uitat marea lor marota: nu ai costuri de startare mai nou, nu platesti nimic, iti dam gratis o afacere la cheie. HAI SICTIR! Costurile de a iti dezvolta “afacerea” sunt extrem de mari in primii ani pana “urci” , costurile de a mentine “rangul” sunt la fel de mari; bineinteles ajuns in “varf” scoti banii(cam in 15 ani am gandit eu), dar rezultatul financiar nu va putea compensa: alienarea rudelor si tuturor celor din cercula tau social initial, ura celor recrutati ai abandonati pe parcurs si suferintele financiare si psihologice provocate lor, sanatatea distrusa, timpul pierdut, samd.
    Cei mai rau este ca se axeaza asupra recrutarii unor oameni tineri, abia iesiti in viata, profitand de naivitatea si lacomia lor; distrugandu-le initiativa, demnitatea si finantele, aceste mlm practic distrug esenta insasi a capitalismului original: clasa de mijloc viitoare si antreprenoriatul mic si mijlociu ioc,samd. In curand, foarte multi oameni vou uri capitalismul si piata libera(o, da, alta marota: piata este libera, poti sa faci ce vrei, poti sa te eliberezi din chingile tale de gospodina la cratita, poti sa devii independent/a, bani gramada samd). BS!
    Efectele sociale sunt insa mult mai perverse: disparitia solidaritatii sociale si de grup(doar i-ai exploatat, nu?), instrainarea, disparitia discernamantului si a reperelor morale(trebuie sa elimini tot ce e negativ in viata ta si sa te dezvolti, inclusiv critica celor care iti vor binele, nu?); caderea inevitabila a celor multi atrage alte consecinte in plan personal, dar si social: ura fata de capitalism , afaceri, libera initiativa. Iar toate astea sapa la baza societatii si in final la baza democratiei, pentru ca , ca si in politica, numai”smecherii”, “baietii destepti”, care au intrat devreme si
    s-au “orientat” si calca pe cadavre ajung ” departe”; de aia vom cadea prada , probabil, unei noi dictaturi. Iar autoritatile nu fac NIMIC pentru a-i stopa, mai ales ca firmele mama au armate de avocati, contabili si lobby-sti foarete bine platiti pentru a contracara rapid orice enforcement.
    Ce mi se pare deosebit de abject este pedalarea pe visele oamenilor: sanatate, independenta finaciara, casa, masina, calatorii. Daca oamenii ar realiza ca fericirea ta si a familiei si alte asemenea “nimicuri” sunt mai importante, mai ales sa fii OM, nu caine cu semenii tai, nu cred ca astia
    ar avea succes. OFFFF!
    PS IA r distrugerea liberei initiativa bineinteles ca nu duce la cresterea PIB, locuri de munca samd.
    O zi placuta!

    • Pai… Sa fi distribuitor, sa oferi omului un produs sau un serviciu viabil, ce nu se gaseste in piata, nu este un JOB? Doar ca esti platit doar atunci cand omul cumpara de la tine si nu de la SUPERMARKET ca-i mai ieftin. Iar daca se cumpara prin intermediul tau nu primesti numai tu comision ci cel putin in 3 persoane care fac acelasi lucru: Constuiesc o retea de distributie a unor produse sau a unor servicii. In comertul retail costurile cu franciza sunt deosebit de mari, iar ca sa faci un butic cu marfa de la METRO este BISNITA in cel mai pur sens al cuvantului. Cititi domnule Ioan macar o carte despre networkmarketing. Va laudati ca sunteti CULT. Scoala de afaceri – Robert Kiosaky, Prezentarea de 45 de secunde -John Failla, Conducta de milioane, Secretul mintii de milionar – T. Harv Ecker. Dati cu bata in MLM fara sa intelegeti modelul de afacere care este 100%etic, transparent si viabil. Aratati-mi o afacere care poti sa o incepi cu un telefon mobil si 50$/luna de care cumperi PRODUSE si/sau servicii si poti castiga comisioane. Nu MLM-ul este vinovat de numarul mare de persoane care renunta, ci oameni ca dumnavoastra, plini de prejudecati si conservatori din cale afara.

  30. Sper ca cei care au creier sa isi dea seama de ceea ce am spus si sa nu mai dea apa la moara mlm.
    Va multumesc.
    Cu stima.

  31. Da, ai dreptate cu ce sustii, dar din pacate in afara de bloguri (ca acesta) nu prea mai trateaza nimeni problema. Nici autoritatile, nici emisiunile si publicatiile economice,nici altii abilitati.Am mai nimerit de curand la o prezentare a unui mlm, in care tipa respectiva incerca sa ma convinga ca nu-i sistem piramidal(aratandu-mi o schema un pic altfel, dar daca intorceai foaia pe care era desenata iesea tot o piramida). Imi mai spunea ca se pot scoate bani, iar la replica mea ca deocamdata trebuie sa bag bani mi-a raspuns ca asta-i diferenta intre un intreprinzator si un om de rand, intreprinzatorul investeste. Asta e! Te prostesc ca faci afacerea vietii tale, devii buisnessman si de fapt o dai cu oistea in gard rau de tot… Auzi: “1000E este o suma modica pentru oricine”.Unii oameni nu au acesti bani, altii au dar sunt toate economiile lor stranse cu greu si mai sunt oameni care au, i-au castigat usor dar de ce sa-i arunce pe fereastra, nu? Chestia privind cresterea lor economica in ultimii ani este plauzibila, pentru ca intotdeauna pe timp de criza au tinut porcariile astea(vezi tunurile din anii ’90). Mai este problema cu prieteniile stricate; dupa politica, fotbal s.a. acum a venit randul mlm-urilor sa fie teme de disputa si stricat prietenii. URAT!

  32. Dojo darling 🙂

    ai scris un articol pe un subiect despre care lumea nu stie prea multe, nu intelege nimic, dar ii place sa discute

    stiu ca ti-a adus trafic, dar ti-a adus si comentatori care nu stiu prea multe (la subiect), nu inteleg nimic (pe subiect), dar le place sa discute… iar unii vad ca o dau in manifestari aproape paranoide (vezi remarca cu dictatura si te apuca fie plansul, fie rasul)

    eu doar ma amuz 🙂

  33. Stefan, articolul e de aproape 3 ani. Daca doresc sa scriu pentru trafic, pun poze cu gagigi in fundul gol, nu scriu articole din astea 😀

    Am cunoscut ZECI de oameni care au pierdut timp aiurea (si bani) cu sistemele astea. Nu conosc NICIUN OM care sa fi avut succes. Deci permite-mi sa ma indoiesc 😉

    • @dojo

      eu nu cunosc nici un om care sa fi avut succes in industria cinematografica… oare ar trebui sa am indoieli? 😉

      iar daca citesti mai jos comentariul domnului Ioan sunt sigur ca vei intelege de ce voi incerca sa comentez cat mai rar la acest post de acum incolo

  34. Romanul s-a nascut salariat si asa o sa moara. Cand cauta de lucru intreaba: “Cat imi dai pe luna ?” nu “Ce am de facut pentru banii astia?” Deci nu ma mira comentariile…Cati dintre cei care au comentat prefera sa lucreze pe comision sau cu plata la ora, decat cu salariu fix lunar? Poate 1% e mult 🙂

  35. D-le Murgeanu, nu stiu ce studii aveti, nu va cunosc.
    Am studiat si la noi si afara si drept, si stiinte politice, si economie, si si pot sa va spun un singur lucru: democratia se bazeaza pe libertatea fiecaruia, dar si pe solidaritatea grupului si pe o puternica economie de piata, pentru ca un stat democratic, cu rule of law si toate libertatile garantate, inclusiv economice, nu este ieftin; o economie de piata adevarata nu este insa bazata doar pe multinationale, ci mai ales pe imm si initiativa privata a micilor antreprenori.
    Or, daca distrugi solidaritatea de grup, initiativa privata si societatea este fracturata in insule individuale; unde mai este baza societatii democratice? Nu clasa de sus, caci ei supravietuiesc bine mersi in orice regim; faptul ca aceste mlm exact asta fac, distrugand financiar o insemnata parte a societatii, asta este un factor destul de insemnat la distrugerea clasei de mijloc.
    Or, in Romania a avea o clasa de mijloc este vital pentru supravietuirea democratiei.
    Poate nu vrei sa intelegi ca societatea democratica este si individualista pana la un punct, dar si o societate a solidaritatii, trebuind cu totii sa punem umarul, indiferent de avere, rang, etc. Or daca nu exista acest sentiment, daca este exacerbata lacomia si alte asemenea, individul care a esuat incepe sa urasca regimul care faciliteaza asemenea fraude, incepe sa urasca pe cei din alte clase samd.Credinta ca democratia este un sistem in care doar smecherii o duc bine si restul suntem carnea lor de tun mineaza orice rezistenta la …instaurarea regimurilor autoritate si/sau totalitare, ca doar trebuie sa hne laum revansa, nu? Surpriza: tot “smecherii” cad in picioare si atunci devii cu adevarat “carne de tun”
    Iar fracturarea societatii este cea care aduce dictatorii la putere, cazul nazismului fiind mai mult decat elocvent. Crezi ca nu se poate repeta? Mai gandeste-te cand si cum a venit Hitler la putere si cu sprijinul cui.
    Nu imi plac americanii in mod deosebit, dar unii dintre ei au idei bune; un tip mai destept ca mine spunea ca toti trebuie sa platim pentru a avea acces egal la binefacerile societatii democratice si ca nimic nu este “free lunch”. Ori multinationalele astea din sectorul mlm, mai mult decat alte multinationale, exact asta nu fac: isi fraudeaza forta de munca, isi fraudeaza salariatii, evita taxarea corecta si urmaresc un singur lucru: Profitul.Si se folosesc de infrastructura pentru care toti platim taxe si impozite, fara sa isi plateasca corect partea lor. Mai mult, mutinationalele mlm nici nu cred in asta, desi, evident, nu exista in neant ci intr-o societate care le pune la dispozitie aproape pe gratis acele lucruri care le permite lor sa se dezvolte: infrastructura, legi, piata, securitate si stabilitate. De aceea se fac astazi eforturi ca toti sa plateasca taxe si impozite pe masura ventiturilor, profiturilor si averii dobandite si nu in baza “smecheriilor” financiare de evitarea taxarii.

    PS1. Nu sunt un paranoic si ar trebui sa iti ceri scuze pentru asta ca eu nu te-am facut pe dumneata in nici un fel, desi vad ca esti pe fata suporterul unui sistem de “afaceri” care de n ori a inselat oamenii si le-a furat tot. Iti recomand calduros o carte “Merchants of deception”, este despre Amway, taticul mlm, si ai sa iti dai seama despre ce vorbesc.
    Iar daca “business”-ul asta este de mare viitor cum isi fac reclama, de ce oare la nivel mondial sunt de-abia 1% din retail cam din 1959 incoace si nu cresc mai deloc peste cota asta? A, stiu de ce! Din cauza “railor” alora din retail-ul clasic, care au 99% din piata.
    2. Eu cred in democratia sociala si statul bunastarii generale; un stat care permite devalizarea economica a cetatenilor sai nu reprezinta locul meu ideal de a trai; de aia trebuie sa ne luptam si sa facem tara asta un stat cu adevarat democratic si social; si sa fie clar ca suntem pe ultima suta de metri, alta sansa nu cred ca mai pupam.
    3. Fiecare este liber sa rada sau sa planga, insa momentan cred ca ar trebuie mai degraba sa scrasnim din dinti ca asemenea lucruri se mai pot intampla in anul 2013.

    Imi cer scuze ca am facut chat si polemica pe blogul dumneavoastra. Eu am cunoscut zeci pe persoane, inclusiv in familia mea largita, care s-au fript rau de tot cu mlm si cu alte “afaceri de vis”(Caritas, FNI,samd). Iar ura lor fata de statul care a permis sa fie devalizati este palpabila,( nu doar mlm-urile i-au furat, admit, dar ei inca sunt in piata si fura!); nu stiu pe ce lume traieste d-l Murgeanu, dar sondajele de la noi arata ca avem incredere in … Armata si Biserica, adica in cele mai nedemocratice institutii; increderea in democratie si in puterea votului si in domnia legii in sens democratic, nu autoritar,sunt foarte joase, si asta nu numai la noi.
    D-le Murgeanu, familia mea a trait “pe viu” binefacerile unei dictaturi: deportari la Canal, confiscari, colectivizare, anchete la Secu. Sunt un realist oripilat de faptul ca multi spun azi “ce bine era pe vremea aia”; mai ales multi tineri.
    Ori daca le furi banii, visele, demnitatea si independenta financiara si statul lasa cu calm sa se intample asta cam ce credeti ca vor deveni acesti tineri? Nu aveti impresia ca vor deveni niste adulti usor de manipulat si de spalat pe creier, exact cam cum a fost la noi la instaurarea comunismului? Eu unul nu cred in beneficiile unei dictaturi, de orice fel ar fi ea, dar multi pe care ii stiu de-abia asteapta sa vada “executii pe stadioane”, linsarea “smecherilor”, “sa-i belim pe toti politicienii si imbogatitii si toate curvele si parvenitii de la tv”; da, cam asta e feeling-ul multora. Pe dumneata nu te infioara asemenea primitivisme in Romania lui 2013? Pe mine da, pentru ca de la ganduri nu mai este mult pana la fapte. Rabufnirea de primitivism din perioada 1989-1991 ar trebui sa ne puna serios pe ganduri.
    Un bun amic mi-a zis deunazi ca abia asteapta “ziua securii”. Intelectual fin, cu staif, are asemenea ganduri: sa-i rada pe toti cei pe care ii considera el vinovati de “dezastrul asta de societate” in care traim. Cam asa gandeau si legionarii – “un foc sfant, purificator” – si comunistii – ” sa construim un om nou”. Traim si azi din plin “beneficiile” unor astfel de “politici”. Nu cred ca ne dorim sa ajungem din nou o societate a “luptei de clasa”.
    PpS Stiti d-le Murgeanu ca au fost oameni care au luptat si care au murit la noi pentru ca paranoia sa nu se instaureze ca si regim politic, caci asta a fost comunismul, parerea mea, o mare de paranoia? PAcat daca nu stiti, eu asta vreau sa nu se mai intample, sa se lupte si sa moara romanii intre ei. Nu cred ca cer prea mult…

  36. Eu cunosc oameni de succes care s-au realizat prin MUNCA, nu hotii, nu smecherii, nu mlm-uri.
    Iar a fi salariat nu cred ca este o mare tragedie, fiecare cu parerile si conceptiile lui; eu personal n-as trage la comision nici mort, am muncit si muncesc pentru un venit mai mult decat decent si nu mi-au trebuit zeci de ani pentru asta. Si nu am inceput de sus, am inceput de jos de cand eram student si acum la 35 ani sunt si realizat financiar si fericit si casatorit si cu copil. NU banii, averea, pozitia sociala si alte asemena tampenii sunt un scop in viata, ceea ce faci cu banii, averea si pozitia sociala pentru fericirea ta si a familiei si, indirect, si a celor din jur este crucial de important! A munci doar pentru o recompensa financiara fara a te gandi mai departe de marimea contului mi se pare o lipsa de maturitate intelectuala si nu numai…
    Fiecare pasare pe limba ei piera!
    PS nu cunosc miliardari care sa ajunga la averi altfel decat prin inteligenta, creativitate,munca, sudoare, suferinta si lacrimi; si nu ma refer la parvenitii si invartitii de la noi…si de pe alte meleaguri.

  37. […] Oricine poate începe o afacere MLM, dar este nevoie de perseverență pentru a continua și a dezvolta. […]

  38. @Dojo Este un cerc vicios: Tu te inscrii bucuros intr-un MLM. Prezinti si prietenilor oportunitatea. Ei nu se inscriu dar pe ascuns urmaresc activitatea ta. Tu nu castigi bani pentru ca prietenii tai nu s-au alaturat. Unii cad in capcana de a prezenta DOAR cunoscutilor si apoi se opresc. Apoi trece un an si nu ai facut bani si prietenii zic “Am avut dreptate. Ti-am zis din prima zi ca e o prostie”. Mai exista si posibilitatea 2 in care esti perseverent si nu asculti de oamenii PAIE(Pesimistii, Atotstiutorii, Invidiosii,Expertii) si ajungi sa ai succes si bani multi. Prietenii vad asta si zic: “Ce noroc pe asta ca a fost la inceput. Acum e prea tarziu sa intru ca banii in MLM ii fac cei care sunt la inceput, stiu asta ca si Gheorghe a intrat in nushce MLM si nu a reusit.” Foarte important este sa alegi si un MLM de care trebuie nu primul care-ti apare in cale. Primul lucru foarte important este sa nu platesti licenta sau taxa lunara/anuala. Cand vine vremea sa plateasca taxa anuala de reinnoire a licentei o mare parte din echipa ta va disparea. 2. Produsele sa nu fie de nisa greu vandabile( ce crezi ca e mai usor sa promovezi? Bratari magnetice cu proprietati miraculoase nedovedite stiintific sau produse alimentare din magazine obisnuite sau combustibil ?)

    • Alin, bun venit pe blog. Eu am destui prieteni care s-au inscris (inca din ’99) si nu cunosc absolut niciun exemplu de om care sa fi facut bani OK din sistemele astea. Chiar si aia care s-au inscris la inceput. Daca i-am luat la intrebari, au recunoscut ca au investit timp si bani, dar fara rezultate. Deci sunt cat se poate de circumspecta 🙂

  39. mi se permite sa fac eu pe avocatul diavolului?

    rog studiati
    ORDONANŢĂ nr.99 din 29 august 2000 a Guvernului României privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (publicată în Monitorul Oficial nr. 424/1 septembrie 2000).

    aici se scrie asa:

    Vânzările directe
    Art. 42. – (1) Vânzarea directă este acea practică comercială prin care produsele sau serviciile sunt desfăcute direct consumatorilor în afara spaţiilor de vânzare cu amănuntul, prin intermediul vânzătorilor direcţi, care prezintă produsele şi serviciile oferite spre vânzare.
    (2) Vânzarea prin reţele (multilevel marketing) este o formă a vânzării directe prin care produsele şi serviciile sunt oferite consumatorilor prin intermediul unei reţele de vânzători direcţi şi independenţi care primesc un comision atât pentru vânzările proprii, cât şi pentru vânzările generate de reţelele de vânzători direcţi şi independenţi pe care i-au recrutat personal.

    Vânzările piramidale/etajate
    Art. 43. – Sunt considerate practici comerciale interzise:
    a) vânzarea piramidală, vânzarea practicată prin procedeul denumit “bulgăre de zăpadă” sau orice alte procedee similare care constau în special în a oferi produse/servicii consumatorilor făcându-i să spere că le vor obţine fie cu titlu gratuit, fie la un preţ redus faţă de valoarea lor reală şi condiţionând vânzările de plasarea contra plată de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare către terţi sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri;
    b) faptul de a propune unei persoane să colecteze adeziuni sau să se înscrie pe o listă făcând-o să spere câştiguri financiare rezultate din progresia geometrică a numărului de persoane recrutate sau înscrise.

    astept pareri, evident si PRO, si CONTRA, ca de-aia e democratie! 🙂

      • da, dle(dnă) grigoraş de la oraş, am citit cu sufletul la gură modificările aduse de L 650/2002 la ceea ce m-ar fi intereast în principiu, anume art.45 şi 46 din HG99/2000.

        exact ca-n shakespeare, mult zgomot pentru nimic! articolele cu pricina, în esenţa lor, rămân la fel. cu alte cuvinte, apreciez zelul domniei-voastre în a veni cu legea actualizată, însă -ce să vezi? – rămâne cum am stabilit!

        probabil că pe dixtinşii (sic!) parlamentari i-a prididit nevoia acută de a consfinţi, prin lege, o h.g., spre a-i da o greutate mai mare că, vorba lui gigi becali, e “pe parte economică direct”!

        dar, oricât m-am sforţat eu, n-am remarcat decât aceeaşi mărie cu altă pălărie!

        s-auzim de lucruri fine/ tranzistoare şi bobine!

  40. In Romania marea majoritate a oamenilor, au un salariu intre 200 si 500 euro/luna . Acesti bani in MLM castigi foarte usor, far sa lucrezi zilnic 8-10 ore,daca vrei sa castigi mai mult (1000-5000 euro)incepi sa lucrezi 8-10 ore/saptamana!!! MLM face toata lumea ,numai ca nu stie acest lucru (o reclama la un post TV de cateva secunde cat costa oare? oare cine plateste in final reclama? si oare cine se inbogateste dupa toate reclamele).
    Aceste sunt fapte reale ,ca ne place sau nu ne place , mai sunt multe de spus dar nu vreau sa conving pe nimeni, fiecare traieste cum doreste( pentru visele lui sau pentru visele altora)
    Ps. si in MLM poti sa nu reusesti ,dar cati au pierdut in afaceri zis “normale” mult mai mult, succesul depinde de atitudinea fiecaruia in orice face.

    • Petrica, o televiziune nu este MLM. Cred ca folosesti gresit definitia.

      O reclama TV este platita DE AFACEREA care se promoveaza: deci Renault (daca fac reclama la Dacia), Coca-Cola, BRD etc. Televiziunea in cauza are de platit licente, aparatura, mentenanta pentru aparatura, decoruri si alte daravele, plus o armata mai mica sau mai mare de oameni, pentru care se platesc taxe, salarii etc.

      Nu are Multi Level Marketing treaba cu modul de functionare al unei afaceri ‘clasice’ si cu siguranta nu cu o televiziune 😀

      Dupa reclame nu se imbogateste nimeni, televiziune isi achita daravelele si face profit, iar compania care a platit reclama poate are vanzari mai mari si face profit mai OK. Si da, daca se imbogateste careva, o face pe un sistem clar, bine definit, nu pe povesti de adormit copiii cu bani care se fac in timp ce dormi.

      Daca am de ales intre afacerea mea care sa-mi produca 1000 de euro pe luna de pilda si MLM care-mi promite mia asta dupa ceva timp (ca nimeni nu poate garanta acest lucru), prefer la orice ora un job normal sau o afacere, cu riscurile pe care asta le implica.

      Uite, as veni la ce MLM spui tu, daca mi se da PRIN CONTRACT (si se respecta) certitudinea ca, dupa 3 luni in sistem fac 1000 de euro/luna. Daca nu, am dreptul sa cer despagubiri si plata retroactiva a banilor pe care nu i-am facut, desi MLM-ul in cauza dadea ca si cert acest castig.

      Intr-o afacere nu ai aceasta certitudine, imi vei spune, dar, in cazul unui contract de munca angajatorul se OBLIGA sa-mi plateasca un anumit salariu lunar, ca are sau nu incasari … deci …

      • Industria de vanzari este alcatuita in patru categorii:
        1. Vanzari clasice – Buticul de la scara blocului, plafarul, farmacia, supermarketul,etc. Daca este inchis si/sau nu vine lumea acolo se da faliment.
        2. Vanzari directe – Compania face marketingul clasic si externalizeaza forta de vanzari unor oameni “priceputi” in acest domeniu care sa inchieie contracte cu clientii si plateste de obicei 100% pe baza de rezultat (ai vandut vezi comision xx% NU ai vandut vezi gaura covrigului).
        3. Vanzari prin mijloace media – Internetmarketing, Telemarketing, Vanzare prin posta, vanzare direct prin telefon, etc.
        4. Networkmarketing, Multi Level Marketing, Coop Mass Marketing sau mai nou Social marketing – Acelasi lucru ca si la vanzari directe doar ca exista un plan de compensare prin care primesti comision pentru vanzarile facute in mod direct dar si cele facute in mod indirect. Aici intra cine vrea (nu trebuie sa ai o pregatire specializata pe vanzari), dar ramane cine poate pentru ca plata comisionelor se face doar celor ce obtin REZULTATE (reusesc ca prin promovarea produselor sa se vanda pachete de produse). De obicei exista sistem de instruire ce realizeaza duplicarea modalitatii de distributie (de aici rezulta nevoia de dezvoltare personala). De obicei distribuitorii sunt consumatorii fideli ai produselor companiei pentru ca remarca valoarea produselor respective. Nu poti sa faci promovare sau vanzarea unor produse in care nu crezi. Marketingul se face prin mijloace neconventionale (youtube, bloguri, etc.) sau exclusiv de catre distribuitori. Comisioanele sunt castigate pe baza unui plan de compensare universal valabil. Cu alte cuvinte ai aceleasi comisioane ca si cetateanul din SUA, Franta, Rusia sau alte state in care compania isi desfasoara activitatea. In plus, de la un anumit nivel de cariera, poti sa iti desfasori activitatea in mai multe tari.
        Ca sa castgi un comision de 1000lei trebuie sa faci calculul matematic pe baza planului de compensare al companiei respective si al valorii pachetelor de produse/servicii pe care vrei sa le promovezi. Exemplu: Compania plateste 10% pe trei generatii si are pachete de produse ce valoreaza 100lei, 250lei si 500lei. De obicei se ofera si bonusuri pentru rezultate remarcabile, dar nu complicam calculul. Deci daca ai 20 de clienti care in fiecare luna comanda automat pachetul de 100lei rezulta un rulaj de 2000lei. Mai ai 5 distribuitori care au acelasi rezultat ca si tine rezulta un rulaj total de 5*100+5*2000 = 10.500lei. Total 12.500lei. Sa zicem ca unul dintre cei 5 are si el 5 distribuitori. La 12.500 se mai adauga 10.500lei deci un rulaj total in valoare de 23.000lei. Tu castigi 10% din aceasta suma, deci 2.300lei comision pe luna respectiva. Oameni implicati in intreg procesul: 250. Deci este nevoie de valoare mare a pachetelor de start (500$-5000$) sau un numar mare de oameni. Cu cat numarul de oameni este mai mare, cu atat mai greu este de facut managementul. 90% din oameni NU stiu ce sa faca, cum sa faca sau de ce s-au apucat de MLM. Nu iau in serios aceasta oportunitate de afacere si de aceea rata de succes este extraordinar de mica. 1 din 100 de oameni reusesc sa obtina venituri substantiale (peste 5000$ lunar venit constant). Restul pierd timpul, banii si viseaza la caii verzi pe pereti. De aceea castigul este garantat dar succesul este optional.
        Nici o companie din lume nu te plateste in domeniul vanzarilor pe termen nelimitat cu un salariu consistent daca nu obti rezultate remarcabile. In MLM daca nu iti formezi o organizatie stabila, sanatoasa, disciplinata, sansa de a castiga sume de 5 cifre este foarte mica. De obicei organizatia este oglinda liderului care o conduce.

        A.S.

  41. Salutari tuturor.
    Am citit cu sufletul la gura ce s-a postat mai sus. Foarte interesant. Am fost interesat de acest blog datorita faptului ca sunt pe cale sa pun umarul la urnirea unui astfel de sistem. Astfel vreau sa invat din greselile ante-mergatorilor mei. Deosbita consideratie pentru ceea ce au spus Ioan, Alex Stoian, Alin Militaru, Dojo si Stefan Murgeanu. Am desprins multe din postarile voastre. Multumesc si sper sa ne mai auzim.

  42. Buna ziua, avet un forum foarte interesant …
    Merita spus ca, foarte probabil, compania Herbalife traieste ultimele luni din viatza sa. Cautati in Google “Bill Ackman and Herbalife” si veti intelege despre ce este vorba.

    Foarte putini Romani stiu ca, pentru mis-reprezentarile castigurilor in MLM pot da firme in judecata. Toti fosti distribuitori Herbalife, care au fost dusi de nas, se pot organiza si da Herbalife in judecata acum, pana are firma bani in cont.

    Deci cea ma buna metoda de a castiga bani cu MLM: organizarea unei firme juridice, care va gasi si va organiza distribuitori falimentati, va face proces public, inclusiv cu interviewuri la televiziune si in presa. Proasta publicitate nu este in favoare firmelor MLM si ei vor plati bani fostilor distribuitori ca sa taca din gura.

    Herbalife, de exemplu, plateste regular celor care i-i dau in dugecata, pune in Google “Lawsuits Herbalife”. Cel mai recent pentru $15 mln ( Cazul Bostick ).

    Romanii, nu fiti prosti. Proasta publicitate este o frica nemaipomenita MLM-urilot, folositi ocazia sa ve inbogatiti de pe sama celor care vor profita de saracia voastra.

    Succes si salut din Marea Britanie ( scuze, aproape am uitat sa scriu Romaneste… caci greseli nu se atribuie lipsei de educatie dar faptului ca stau in strainatate de peste 20 de ani)

    Alex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.