Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Inapoi la programul de la 9 la 5

“From nine to five”, după cum îi zic vorbitorii de engleză, detestatul program de muncă “obişnuit”, cele 8 ore blestemate de petrecut zilnic la birou, cu variaţiile sale 10-6 sau mult mai obişnuit la noi 8-4 (PM but of course). Simbol “corporatist” şi durerea oricărui angajat ce şi-ar dori mai multă flexibilitate. Ei bine, după un an de libertate totală, ca freelancer, am decis să revin printre oamenii normali cu program .. normal.

Relaţia mea cu somnul a fost mereu una de mare dragoste. Adică pot dormi ca mortu’ chiar şi la ora 14. Programul de lucru haotic a dus la situaţii destul de ciudate: culcat pe la 2-3, chiar 4 dimineaţa şi trezit corespunzător (că mai puţin de 8 ore nu dorm niciodată). Partea idioată a programului este că mă dezmeticesc pe după-amiază, muncesc iar până în zori şi dorm pănă la prânz. Productivitate ioc, organizarea se duce pe copcă şi-s mereu ca drogată.

Aşa că, de lunea trecută, am intrat la program ca  oamenii, nu ca liliecii.

Culcarea OBLIGATORIU la 12 noaptea. Nu poci să merg mai devreme la nani, că nu-s nici găină şi nici sugar. Dar miezul nopţii e “deadline”. Bun, se poate întâmpla să sar 20-30 de minute (azi noapte de pildă, că la 11 şi 50 mi-am dat seamă că în neţărmurita-mi înţelepciune articolele “listă” de azi de pe bloguri erau frumos programate, dar cu 3, respectiv un link pe el. Deci mă făceam de rahat, cu spectacol cu tot. Aşa că, înainte de a face nani, am reparat prostia şi am intrat apoi la “economie de vedere”.

Primele 2 nopţi au fost mai ciudate, acum însă pe la 11 şi ceva simt că trebuie să trag pe dreapta. Deci adorm imediat, ca orice om cu inima uşoară.

Trezirea se face la 9, când urlă alarma telefonului. Am ajuns deja să deschid ochii chiar înainte de a suna gălăgioaica, de-l aud pe potaie cum vine de la plimbare şi umblă prin cameră. Bine că s-a lăsat de prostul obicei de a mă mirosi, că mă trezeam uneori nas în nas cu jivina, de nu ştiam ce vrea de la sufletul meu.

Este ora de băut lăpticul cu Inka (a descoperit “soarele” niscaiva chestii prăjite cu o urmă de cicioare, că nu sunt amatoare de cafea) şi început bântuiala pe “neţi”.

Coroborat cu programul de muncă (lista cu “de făcut”, pusă la cale de cu seară) şi un creier în sfârşit odihnit, treaba merge tot mai bine.

Am revenit deci în rândul “oamenilor muncii”, chiar dacă programul se desfăşoară tot la biroul meu. Singura problemă acum e că, deşi programul oficial de muncă se termină la 17, io încă fac “extra-time” pe net. E adevărat că petrec timpul ăla pe proiectele mele, deci nu e chiar atât de grav.

Voi ce program de muncă aveţi unde lucraţi? V-ar plăcea o altă “aranjare”?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

25 Comments

  1. Și eu obișnuiam să nu mă culc mai devreme de 3-4AM. M-a bătut prietena la cap până am început să am un program uman: mă culc la cel târziu la 1AM și încerc să mă trezesc la 7:30AM (sau chiar mai devreme). Sâmbăta sau duminica mă răsfăț cu un somn până la 9AM (dar tot pun ceasul).

    Rezultatul?

    Între 5AM și 9AM este perioada cea mai productivă. Din păcate nu pot să mă trezesc la 5, ci de la 7:30. Nu de puține ori am făcut mai multe taskuri în două ore cât n-am făcut în restul zilei.

    În plus, chiar dacă la 7:30 mă simt adormit și obosit, după jumătate de oră senzația dispare și nu mai apare până seara.

    O fi autosugestie sau nu, dar trezitul cu noaptea în cap este benefic la umplerea portofelului 😀

    • Io nu ma trezesc inainte de 9, nici daca arde casa. Bun, daca arde eventual. Asta e limita mea de “bunavointa”, ca nu mi-s morning person deloc. Oricum e bine si la 9 😀

      Tu esti se pare mult mai matinal 😉

  2. Programul oficial de la serviciu e 9-6. Programul neoficial, facut de mine, e de la 10 la 7. Ca sa fiu fericita ar trebui sa incep la 10.30 (ca sa ma pot trezi la 9), dar nu cred ca mama noastra corporatia ar accepta chestia asta 🙂

  3. Dar tot nu ne-ai spus ce lucrezi. Ce faci tu în cele 8 ore? Designuieşti la vreo firmă? De la noi, sau din străinătate? Întreb şi eu de curiozitate 😀

  4. Eu am program de-asta, de la 9 la 5:30 si dupa multe discutii interioare, am ajuns la concluzia ca nu l-as schimba deloc. Mi-ar place sa ma pot trezi mai tarziu, dar nu mi-ar place sa stau mai tarziu la lucru, asa ca… 🙂

    • Cam la aceeasi concluzie am ajuns si eu! 🙂
      E misto sa te trezesti dupa 8, dar mai misto e sa termini munca la 17:30. Cu cat mai repede cu atat mai bine!

  5. Am descoperit si eu ca nu e viata asta cu trezitul la 12 ziua. Eu de un an am alarma numai la 7 dimineata. In prima luna a fost mai rau, dar acum nici nu-mi mai dau seama. Atat mi-a intrat alarma aia in cap ca acum pot fara grija sa ma culc fara sa-mi pun ceasul ca e garantat ca ma trezesc singurica la 7, maxim 7 jumate. Dar mai este si faza ca eu niciodata n-am fost bufnita/pasare de noapte :))) Prefer sa ma culc odata cu gainile si sa ma trezesc tot cu ele…

  6. Nici eu nu pot sa adorm inainte de 12 noaptea, si ma trezesc pe la 8.30-9.00 cel tarziu. Si am programul asta de cel putin 16 ani. Mi-a intrat in sange. Ma simt bine cu el si asta e. Bine, exceptiile de trezit foarte dimineata, se intampla atunci cand e musai, pentru plecat undeva.
    De aia de fiecare data cand ma duceam la cosmeticiana, ma muncea gandul ca o sa mor in chinuri grele, pentru ca aia de fiecare data imi repeta aceeasi chestie: ai cearcane, te culci tarziu! Apoi urma predica: chiar daca dormi opt ore, nu se pune ca atunci cand te culci de la 22.00 cel tarziu, pentru ca macar doua ore de somn inainte de miezul noptii conduc la odihna reala a corpului care fix in orele alea secreta nu stiu ce chestii minunate si bune pentru organism. Deci cum nu dormi intre 22.00-24.00, esti ultimul om de pe pamant, care nu secreta chestii minunate…

    • Am dubii în privința beneficiilor somnului de dinainte de 12 noaptea. Bineînțeles că dacă te culci la 10 seara și te scoli la 6 dimineața vei fi mai odihnit decât dacă te culci după 12 și te scoli la aceeași oră. Iar dacă dormi același număr de ore, atunci probabil că lumina soarelui și zgomotul de afară influențează în mod negativ calitatea somnului.

  7. buna seara,lucrez intre 9-17 de multi ani.trezitul merge si acum greu, nu dorm mereu compact noaptea si cand suna telefonul, exact atunci savurez! n-as schimba programul totusi si asa acopera o mare parte din zi!

  8. salutari,
    ei bine, programul de munca inseamna 2-4 nopti pe saptamana si pate 1-2 de 13-23(outsorching). program fix de somn nu mai stiu ce inseamna de cand am terminat liceul ca de exemplu alaltaieri m-am bagat la somn la 22 si la 5 eram in picioare, ieri (aka aseara) la 24 si la 3, adica acu juma de ora, eram fresh. un lucru e cert, azi dupamasa bag 2-3 ore de somn de frumusete si is ready to join the fun.

  9. hmmm, programul meu?
    ma trezesc la 5 dimineata, lucrez de acasa pana la ora 7:30
    Pe ora 9 trebuie sa fiu la birou, unde lucrez pana la ora 17. De la ora 18, pana la ora 22 lucrez din nou de acasa (am 3 joburi 😉 … la tati ni’i greu 😀 )
    Da sti ce’i fain… ca daca nu am chef sa merg azi la nici unu din joburi nu ma duc… si nu’i bai… problema e sa imi termin lucru la termen 😉

  10. Fiindca ma intereseaza cu adevarat BIORITMURILE UMANE, v-as solicita sa va interesati SI DE ORA DE NASTERE DIN ZI ! Consider ca are o mare influenta asupra orelor de somn.
    Cu deosebita consideratie
    c. cosovan

  11. Bine ai revenit “oficial” ca prezenta se face simtita oriunde ai fi 😛

    Potaia ta te miroase? 😛 Al meu vine si da cu laba sa ma trezesc sau trage un latrat, mai ceva ca alarma de la telefon 😛

  12. am programul haotic de vreo 6-7 luni insa mi-as dori sa pot sa ma organizez pentru a avea un program de la 8.30 la 17.00 dar iubesc prea mult sa lucrez dupa orele 22.00 cu o cafea pe birou.

  13. Eu am norocul că trebuie să las puiul de cioară până-n 8.30 la grădiniţă, iar pentru asta străbat tot oraşul. Deci mă apuc de lucru la 9 cel târziu. Până la 16 productivitate totală. Dup’aia scade …

  14. Eu ma trezesc la 8 si regret sincer. Cel mai dulce somn pentru mine e ala de la 8 la 10 dimineata. Asa ca in fiecare zi cand ma trezesc la 8, adica 5 din 7, imi vine sa plang. Si nu pierd noptile, ma culc cel tarziu la 12, fac sport, mananc normal, alea-alea.
    Productivitatea am observat ca e maxima la ore diferite, depinde foarte mult ce am de facut. Scrisul creativ merge dupa ora 15-16. Restul treburilor merg facute dupa 11. Stau la birou pana la 18, maxim 18:30 (chiar daca, shame on me, mai ajung si la 10) si incerc sa muncesc la capacitate maxima si sa nu pierd timpul pe net, ca sa plec la cat vreau de la job.
    Am avut o perioada, in facultate, cand ma culcam la 4, 5, 6 si eram varza, nu ma puteam concentra. E drept ca somnul bun de noapte ajuta foarte mult, dar pentru mine, se pare, alea 8 ore nu sunt de ajuns. Din pacate, imi trebuie cam 10 🙁 Si sa ma culc la 10, cand in unele seri ajung acasa la 9 (mai o bere, mai o iesire, mai o sala), mi se pare culmea. Vreau si eu sa-mi vad iubitul la fata mai mult de juma’ de ora :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.