Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Link love

“Bloggerii mari nu dau link către ăia mici”, “nu ştiu cum să mai cresc blogul”, “nimeni nu-mi dă link”, cam aşa sună lamentările din blogosferă de care cam dai zilnic. Toată lumea DOREŞTE link, dar să ferească sfântul să ofere ei înşişi. Cum 99% dintre bloggerii noştri sunt specialişti SEO, au citit ei odată că nu-i exagerat de indicat să dai link prosteşte şi că ideal este ca blogul tău să primească mai mult decât dă. De la nişte idei până la urmă de bun simţ, s-a ajuns la o adevărată nebunie.

Chiar dacă fură idei de la altul, poze sau alte acareturi, bloggerul nostru va face orice îi stă în putere să nu ofere link. Că scrie doar https://www.situlplagiatdemine.ro, că pune redirectare prin javascript, orice este bun dar să nu dea link curat că pică blogu-n dinţi. Extrem de puţini oferă link CURAT dofollow, că doar la valoarea lor nu se cade să dai link aşa ca prostul.

Şi totuşi mai sunt pământeni, care nu îşi bat joc de alţii şi nu stau cu unghia în gât când trebuie să pună de un http … Iată şi nişte motive pentru a lăsa tâmpeniile la o parte (linkuri ascunse, redirectări şi alte mizerii) şi de a oferi un link cinstit când e necesar:

Ce ţie îţi place …

Majoritatea celor care-şi rumegă disperarea că “a-listerii” îi ignoră, evită ca dracul tămâia să ofere un link. Dar le-ar plăcea să primească 200 de linkuri pe zi, de preferat de la ăia de au 4000 de vizitatori pe zi. Să se simtă, nene. Ei bine, dacă ţie nu ţi se pare de bun simţ să mai dai un link, de ce s-ar omorî alţii? Nu ştiu, o fi chestie de karma … în general însă, în momentul în care oferi links către alţii, aceştia vor avea grijă în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat să-şi plătească “datoria”.

Se creează noi legături

Am prins în anii ăştia drag de unii oameni din domeniu. Pe care probabil nu m-aş fi obosit să-i deranjez cu augusta-mi persoană în mod normal, că nu-mi place să intru-n sufletul omului ca şi chiloţii în fund. Cu toate acestea, într-un anumit moment al vieţii noastre online, ne-am “linkuit”. Ori eu am iniţiat acţiunea, ori ei au considerat un articol suficient de interesant, încât să merite un link. Regula bunului simţ spune că e frumos să intri pe la ăla de-ţi dă link şi nu de puţine ori am descoperit bloguri interesante şi oameni ce m-au atras. Şi totul a pornit de la faptul că unul dintre noi a făcut acest pas.

Culmea, îţi aduce trafic

Teama ancestrală a bloggerului român este că i se scurge tot traficul către x-ulescu din secunda în care dă link. Ceea ce uită majoritatea onorabililor specialişti SEO este că un trackback e vizibil şi pe blogul ălalalt. Asta înseamnă că, dacă tot te-ai inspirat dintr-o măreţie de articol, faptul că ai continuat discuţia la tine şi ai dat, ca tot omul de bun simţ, un link curat, te va ajuta ca şi linkul tău să apară în articolul respectiv. Bun, jos, la secţiunea de comentarii, dar aţi prins ideea.

Ţinta linkului, chiar află de intenţiile tale

S-a întâmplat de suficiente ori să mi se bată obrazul că n-am prins o leapşă sau nu am observat un comentariu relevant pe un articol de pe alt blog, deşi autorul a avut sărmanul intenţii bune şi a dat link. Din ăla cu “redirect”, să nu prind ceva “SEO juice”. Ei bine, deşi sunt uneori chioară şi amnezică, de ceva timp cel puţin sunt cam călare pe situaţie, când vine vorba de blog, links şi alte daravele. Deci în general cam citesc lista de “trackbacks” pentru a nu rămâne ca proasta pe lângă discuţii. Un link “ascuns” NU APARE ACOLO, iar eu chiar nu sunt Mafalda să bănuiesc cine ce doreşte de la mine. Petrec extrem de puţin timp prin statisticile sitului, deci orice link “curat” ar trebui să apară în “incoming links”. Dacă nu apare, probabil nu există.

E un semn de apreciere

Dojoblog e “dofollow”. S-a buşit pluginul la trecerea pe 3.0, dar am remediat. Nu doar că nu se “mătrăşesc” linkurile, dar le las cât mai curate şi mai frumoase. Pentru că îmi respect comentatorii, cei care aduc un plus de informaţie şi au constituit această frumoasă comunitate de pe acest blog. Pentru că îi respect pe ceilalţi bloggeri, cei pe care îmi face plăcere să-i vizitez aproape zilnic. Pentru că nu mi-e frică deloc că-mi fug vizitatorii pe blogul x sau y, nu de alta dar, dacă eu pot scana 100 de bloguri zilnic, de ce aş crede că lumea citeşte doar dojoblog?

Prin acest “link love” de care unora nu ne este teamă am reuşit să descoperim noi bloguri interesante, să comunicăm idei, să ne “lepşuim”, să construim comunităţi de comentatori şi să creştem audienţa pas cu pas. Chiar dacă nu e indicat să transformi un site într-un “link farm”, câte un link curat şi de bun simţ nu a omorât pe nimeni. Dimpotrivă.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

26 Comments

  1. Cam asta-i şi ideea, în general ce găsesc pe bloguri e din categoria articolelor bune de aruncat, one-time read gen. Cine dracu dă link către rants sau către poante?

    Eventual mai adaugi pe vreun agregator articolele chiar bune şi documentate, dar cele care să te facă în mod activ să scrii ca răspuns … îs foarte puţine.

    Plus că, să fim serioşi, grosul ideilor vine din offline, din ce citim, vedem sau interacţionăm. Nu-i nevoie de un link către altul care a zis fix aceeaşi chestie.

  2. Ai dreptate, dar uite, majoritatea articolelor mele nu se potrivesc cu nici un fel de link:). Spune-mi te rog, linkurile introduse in comentarii pe alte bloguri sunt bune sau nu ? Eu am mai pus, dar nu am fost prea sigura ca fac ce trebuie.
    Se fac tot felul de tutoriale de SEO si de castigat bani etc., dar nu scrie nimeni un articol pe larg si pe inteles despre linkurile astea, Ramona…

  3. @Zina: am scris eu ceva despre linkuri, am pus URLul chiar in acest comentariu. Nu este foarte cuprinzator, poate insa te ajuta.
    Sunt de acord cu tine, Dojo: ca sa primesti, trebuie sa si dai, asta e regula generala si functioneaza si pe bloguri. Si, atata timp cat nu trimiti linkuri catre bloguri cu continut dubios sau foarte indepartate de tine ca si abordare, si atata timp cat faci lucrul acesta cu masura (pana la urma, persoana respectiva trebuie sa si “merite” acest link), obiceiul acesta nu are cum sa iti dauneze. Regula generala de urmat este: cu masura si bun simt.

    • Am citit, multumesc foarte mult, dar as fi vrut ceva si mai amanuntit. Uite, Ramona zice de link-uri do-follow. Ce sunt alea? Nu se poate sa faca cineva o clasificare a tuturor linkurilor si sa explice ce e fiecare si cum se face el. Cred ca ar fi un articol foarte citit…

  4. @zina: nu toate link-urile din comentarii ajuta la seo; iti promit ca voi reveni cu un articol; nu te-am uitat 🙂

    @dojo: e greu de schimbat mentalitati inradacinate foarte adanc, dar … azi un pic, maine un pic;

  5. @Zina: “do-follow” este de fapt un termen prin care se desemneaza paginile/siturile/blogurile care NU utilizeaza atributul “no-follow”. Acum “no-follow” este un atribut care asociat unui link in cazul de fata anunta motoarele de cautare sa nu urmareasca/acorde importanta/transmita autoritate paginii catre care trimite linkul respectiv.
    Acum, ideea initiala a fost de a nu transmite autoritate celor care spameaza, comenteaza doar de dragul de a obtine mult doritul link. DAR discutia continua si ajungem la argumentatia din articolul lui Dojo: este un semn de apreciere fata de oamenii care iti citesc articolele, mai iau din timpul lor ca sa le comenteze, de multe ori adaugand valoare articolului respectiv. Si eu sunt de acord cu acest punct de vedere.

  6. Știi ce-i lipsește articolului ăsta? Tocmai un link spre un blog bun, dar cu unici puțini. Doar zic 😀

  7. Hehe, mi-ai facut o seara faina. Unde ai dat de bloggeri care nu mai pot de durere ca nu primesc link? E foarte tare treaba asta, adica ma amuza pana nu mai pot. Dom’le sa fie inteles: daca scrii ceva relevant si placut oamenii vor veni la tine. Si poate ca vor mai aduce pe cineva. Daca astepti sa iti pice atunci e de bai. Orice ai face, continutul e cel care il face pe om sa ramana sau sa revina, nu linkul. Interesant articol.

  8. nu i-am inteles niciodata pe cei care nu dau link sau mai rau pe cei care dau link nofollow. Multi cred ca link-urile nofollow ajuta si e adevarat, te ajuta sa devi un/o nesimtit/a.

  9. Eu in general nu fac link exchange nu din cauza ca mi-ar fi teama sa nu imi fure cineva traficul :)) si pentru ca eu nu vreau mai mult trafic. Ma rog, am 2 link-uri catre 2 pagini ale unor prietene, dar asta-i tot. Si ele primesc trafic de la mine, nu invers.
    Stiu ca suna ciudat, dar eu nu pun nici tag-uri la articole. Tot din acelasi motiv.
    Asta nu inseamna ca nu creste inima in mine cand vad ca intr-o zi sar de 35 de vizionari, pentru ca asta inseamna ca oamenilor care au intrat, le-a placut ce au vazut si au dat mai departe. Sau cand ma mai indesi tu la “bune de citit”, pentru ca asta inseamna ca cineva ma apreciaza exact asa cum sunt. Imperfecta si cu gura mare 😀
    Ti-am mai multumit, dar iti mai multumesc odata. Inseamna mult pentru mine faptul ca ma citesti.

  10. buna sugestia ta, doar ca pt profani ca mine, care inca umbla pe varfuri,nu e extrem de clar.oricum ce era de priceput in mare am prins si promit sa incerc sa urmez!

  11. @Tudor si Iulia : Va multumesc foarte mult. E foarte placut sa vezi ca exista cineva care chiar vrea sa te ajute !
    @ Dojo : Inspirata ca de obicei ! Tare binevenit subiectul asta. Poate mai scrii cate ceva despre cum sa cresti si sa intretii un blog. Eu m-am apucat de bloggerit din placerea de a scrie si de a-i ajuta pe altii sa se apropie de cultura, dar imi place sa fac si blogul sa progreseze calitativ.

  12. Ma, eu dau link la toata lumea, nu stau sa numar cat primesc si cat dau. Oricum, vizitatorii care iti vin de pe linkuri din alte parti trebuie sa ii tii la tine pe blog scriind ceva interesant, altfel vin si se duc. Degeaba iti dau link jdemii de alte bloguri, mai mari sau mai mici, daca ce scrii este egal cu zero. E adevarat, multe linkuri inseamna pagerank mai mare care inseamna vizibilitate in google, care inseamna vizitatori mai multi. Numai ca aia sunt vizitatorii de pe google, care daca nu gasesc la tine pe blog ce cauta ei pe guglea, nu stau sa citeasca, eventual sa si revina.

  13. eu nu pun , dar am avut surprinderea sa puna cineva linkul meu pe alt site :* intr-un articol… ma revansez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.