Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Romania ar putea fi lovita de criza alimentara

Abia ce m-am trezit de câteva minute, conform programului de somn ce funcţionează bine de tot de o lună şi mai bine. Sunt răcită, aşa că, în loc de tradiţionalul lăptic de dimineaţă (nu beau cafea), bag pe gâtul “râşcâit” de răceală Coldrex Max Grip. Trebuie să contramandez o întâlnire şi nici la antre nu merg, că nu am de gând să dau “bunătăţi” celor 60 de oameni de acolo. Deci îs cu capsa pusă, după cum puteţi bănui.

Şi nici nu ajung bine în bucătărie că aud vestea apoteotică “vai, dă foametea peste noi!”, prezentată de una bucată bunică super-credulă când vine vorba de televiziuni. Îi arunc aşa peste umăr că, la cum halim doar de import, oricum nu avem agricultură, aşa că … mare brânză. Plus că noi ăştia din vest suntem la un pas de Ungaria, deci, dacă tot rămâne România DIN NOU la coada clasamentului, ne facem cumpărăturile peste graniţă, chiar mai ieftin decât la noi. Dar hai să ne isterizăm, că nu ne putem începe naibii ziua cu ceva frumos.

Trec pe lângă televizorul din sufragerie şi văd că scrie pe “burtieră” că România AR PUTEA fi afectată de criza respectivă. Bineînţeles că celenteratele de pe post iau interviuri de parcă mâine ia foc toată mâncarea din ţară şi vom muri de foame. Condiţionalul-optativ din propoziţia aia nu înseamnă MÂINE. Înseamnă doar că putem la fel de bine să n-avem nici pe dracu, dar televiziunile noastre au epuizat ştirile şi dezvăluirile despre moartea cuiva şi nu pot începe ziua decât băgând spaima în populaţie. Populaţie care le urmăreşte cretinismele cu religiozitate, de zici că se uită la Moise cu poruncile, nu alta.

Imediat după ce am plecat din ţară şi am început să vorbesc cu ai mei pe Skype, au început să-mi toace icrele cu prostii din astea. “Vai, nu ne mai dau pensiile!”. Pe asta o aud din aprilie. A bătrână era atât de turbată, mai să facă al şaselea infarct, ce i-ar fi clar fatal. I-am tăiat-o ca din drujbă că, dacă face vreo bucată cu inima, nu apuc să vin decât la parastas. Am liniştit-o subit, mai ales după ce i-am explicat că, şi dacă se întâmplă neîntâmplata cu pensia, îi dau EU banii ăia lunar, doar să nu se mai streseze. Că sunt mulţi bătrâni care nu au pe nimeni, şi ăştia ar trebui să tremure. Nu ea care are totuşi 2 copii cărora le PASĂ de soarta ei.

A venit şi recalcularea minunată. Are 70 de lei în plus. Culmea. E drept că-i pierde cu impozitul şi asigurările, dar ideea de bază este că NU I S-AU LUAT BANI.

Deci 6 luni a stat ca pe ace, doar pentru că nişte imbecili din presă bagă spaime aiurea, fără să ştie despre ce vorbesc.

Au mai urmat isterii colective cât am fost plecată, până i-am spus că, dacă are de gând să-mi piardă timpul cu rahaturi din astea, nu o mai sun. “Spune-mi despre TINE!”, i-am cerut, aşa că stăteam la poveşti cu ora să aflu ce o mai doare, ce au făcut câinii, cu cine a mai vorbit la telefon dintre rude. Asta mă interesa, nu ce se zice la televizor, că oricum o ţin dintr-o isterie în alta. Dacă n-a murit careva, atunci ne va lovi sfârşitul lumii. Poate în 2012. Sau poate peste câteva mii de ani, de parcă ne pasă de peste câteva mii de ani. Sau se dă legea X, ah, stai, că nu se mai dă. În fiecare zi 2-3 “tocşouri” despre câte un subiect din ăsta, voci ridicate, draci, isterie.

Avem 70 de programe pe cablu, pentru care plătim în fiecare lună. Culmea e că românul nostru arde gazul pe alea româneşti, de pe o isterie pe alta. Şi tot ei se plâng. Ai mei erau turbaţi acum câteva zile că “îs aşa de nesimţiţi ăştia de la televiziuni, că nu lasă nici morţii în pace”, în legătură cu nuş’ ce dezvăluiri senzaţionale după moartea unei vedete de pe la noi. Nu, nu sunt nesimţiţi, sunt DEŞTEPŢI.

Nu mai are rost să se omoare să realizeze emisiuni bune, pentru că prostălăii oricum se uită. Nu are rost să facă eforturi să pună pe picioare în fiecare zi ştiri REALE şi gândite, că românii oricum le ridică audienţa. Emisiunile s-au transformat în lătrături, umorul în pornoşaguri, cu greu poţi numi una sau două emisiuni ce merită efortul de a le viziona. Dar românul şi-a înţepenit degetul pe 5 butoane de pe telecomandă şi uită că are la dispoziţie TOTUL: istorie, călătorii, culinar, sport etc.

Aşa cum s-au dus pe copcă emisiunile şi ştirile pe sănătosul principiu că “las’ că merge”, faptul că vor scădea alarmant audienţele, ar putea schimba ceva. În momentul în care recunoşti clar că nu îţi place să mai caşti gura la prostălăii de dimineaţă, la ştirile cu violuri sau transmiteri în direct de la înmormântări, SCHIMBĂ CANALUL. Închide rahatul ăla de televizor şi citeşte o carte. Sau joacă-te cu copiii/nepoţii tăi. Tricotează. Nu ştiu, orice, dar nu urmări rahatul ăla. Când tu vei face asta, pe televiziunea în cauză o va durea sub coadă. Când sute de mii de oameni, la fel de nemulţumiţi ca tine, vor face asta şi le va da cu virgulă tabelul de audienţe, ceva se poate schimba.

Pentru că altfel vor muri de foame. Advertiserul doreşte să i se pună reclama pe emisiuni cu succes. În momentul în care tronsonul orar este compromis, televiziunea are de ales: readuce oamenii pe post sau pierde bani. Şi oricum, la cât de proaste sunt emisiunile, concluzia că avem prea multe televiziuni e orice dar nu neadevarată.

Chiar dacă sunt prea proşti sau rău intenţionaţi să ridice ştacheta, măcar nu-ţi ucizi neuronii amboulea cu toate isteriile zilnice. Nu pot sincer să înţeleg masochismul ăsta al românului. Să nu suporţi emisiunile alea, să te obosească o Dana Grecu ce urlă aproape toată emisiunea, dar te uiţi cu sfinţenie la rahaturile astea. Şi te culci cu draci în cap, te trezeşti pe urletele de la emisiunea de dimineaţă şi vii acasă după-masă pentru a te “energiza” cu morţi şi violaţi. Oi fi eu dusă cu pluta, de nu înţeleg chestiile astea.

Ştiu că pe când eram în liceu şi învăţam în disperare, seara, înainte de culcare îmi permiteam doar o “bucurie”: un sitcom. Erau la televizor ori MASH, Familia Bundy sau A treia planetă de la Soare. Vizionam episodul şi mergeam la culcare râzând. Cred că obiceiul ăsta m-a ajutat să nu-mi pierd minţile în ultimul an de liceu, când, dacă eram cu ochii deschişi, învăţam la ceva. Am păstrat obiceiul şi acum, după mai mult de un deceniu. Am pe comp seriale, emisiuni, chestii la care mi-e drag să mă uit. Şi, înainte de nănică, mai arunc un ochi pe comp. Sau, dacă e un televizor în zonă, vreun show. Că e Cake Boss, Grand Designs sau orice altă prostioară, e oricum de 1000 de ori mai plăcut decât să urmăresc ore de zbierete şi injurii voalate.

Dar se pare că suntem puţini cei care avem PRETENŢIA de a nu înghiţi rahatul altora pe nemestecate. În rest, o populaţie nemulţumită cască ochii în fiecare zi la emisiuni pe care nu le iubesc, dar de care nu se pot lăsa.

Mda, cică ne paşte criza alimentară. Poate.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

20 Comments

  1. Eu am renunţat de mult să le mai văd prostiile. Deschid TV-ul să văd vreun film, un documentar pe vreun post de bun simţ sau vreun meci. În rest îi las să facă absolut ce vor, dar nu cu mine. Oricum habar nu au pe ce lume trăiesc.

      • DeMaio is no more. Scriu, din câte vezi, dar DeMaio nu mai apare pe piaţă. Am şters contul definitiv 🙂

  2. “Pentru că altfel vor muri de foame” – asta e de pe vremea de mijloc a comunismului… era una din cele mai mari spaime ale omului de rand de-atunci, ca va muri de foame! Old times!

  3. mash, a treia planetqa de la soare si fam bundy, ce vremuri erau. Tin minte ca abia asteptam sa vad urmatorul episod si apoi la somn ca aveam ore de la 7 dimineata.

  4. N-am televizor. Singura pierdere este că nu pot comenta pertinent la articole din astea.

    Şi că o serie de cunoscuţi cred că sunt pocăită. Dar asta nu e chiar o pierdere 🙂

  5. Daca astea le plac la oameni… Publicul rural sufera rau la aceste stiri, dar ii si fac sa le vizioneze cap-coada.

  6. Eu nu mă uit la teleizor dar din când în când, mai trec pe la o Antena3 sau o Realitatea pe net. Şi de obicei “din când in cândul” ăsta e inainte de culcare. E nasol să te bagi in pat cu capul plin de aiurelile politicienilor aşa că m-am obişnuit ca în fiecare seară să mă uit la un episod, două de desene animate sau la Mr Bean, ceva.
    Şi am văzut şi eu dimineaţă ştirea asta cu criza alimentară iar partea nasoală cică vor fi afectate şi vecinele noastre Bulgaria şi Ucraina. Nu mai ţin minte dacă şi Ungaria :Dt

  7. Am si eu in casa o mama si un tata care ma anunta zilnic ca va fi cutremur. Nici nu vreau sa ma mai gandesc la TV si la programele lor tampite. 🙁

    • Macar noi suntem in directia opusa “epicentrului”. Asa ca macar pe tema asta nu se isterizeaza lumea pe aici.

  8. Subscriu la boicotarea televiziunilor de stiri. Dar degeaba, intr-adevar suntem o natie de hipnotizati, ne uitam ca masochistii in dintii care ne macina creierii. Fara sa vedem dincolo de ei nu numai castigul financiar generat de rating, ci si manipularea politica grosolana care vrea sa ne tina in aceeasi stare de dobitoace asistate. Sa nu cumva sa puna unul osul la munca.
    Pe de alta parte, zicea cineva mai sus ca populatia rurala face si drege. Eu am vazut ca la tara lumea se uita – tot cam dobitoaca, dar de alt fel – la Taraf TV si Etno TV. Pentru aia ce zice Realitatea si Antena e ca si cum ar zice Sarkozy, e undeva in afara puterii lor de atingere. Nu prea stiu cum s-ar putea face dezintoxicarea asta, in ambele tabere.

  9. Of, Ramona, parca mi-ai citit gandurile ! Am si eu , in familia mare, un segment care se uita sau macar asculta tv de dimineata pana noaptea, bineinteles ca la cele mai “agitatorice” posturi si emisiuni. Si pe urma se plang ca nu au somn, sunt nervosi tot timpul si cu degetul pe tragaci 🙂

  10. Excelenta analiza! Ca om care lucreaza in presa (din fericire nu in Romania) pot sa iti spun ca e o minciuna ca publicul vrea emisiunile astea gen Acces Direct sau Happy Hour. Nu, publicul ar alege si altceva mai de calitate DACA i s-ar oferi. Insa aceste emisiuni sunt IEFTINE iar televiziunea are un profit maxim din producerea lor. Ar avea si cu altfel de emisiuni profit, dar vrea mult si repede. Se lacomeste. Asta este singurul criteriu de selectie a unor astfel de emisiuni in grila de programe. Asta pe de o parte. Pe de alta, mi-e mila de jurnalistii care accepta sa modereze astfel de emisiuni. Ma intreb cum de nu intra in depresie. Pe o Simona Gheorghe, dupa ce isi aranjeaza frumos parul, dupa ce se imbraca asa, frumos, si se parfumeaza, nu o apuca oare depresia cand intra in platou si scormonest in tot rahatul lumii? Oare, oameni ca ea, ca Dan Capatos sau Maruta, sunt multumiti de “cariera” lor???

    • Pai is multumiti. La salariile alea, probabil ca li se pare ca fac chiar cultura 😀

  11. cat priveste “jurnalisti” de la Realitatea, Antene si chiar B1 acolo nu mai e vorba de jurnalism ci de manipulare politica. Daca populatia este atat de tampa sa nu inteleaga asta …

  12. @Maddame: esti in trend, desi poate nu ai televizor ptr ca nu ai timp, vrei mai degraba sa citesti sau sa iti petreci timpul cu familia:)In vest “se poarta” debransarea de la TV!

  13. eu am ajuns sa am o problema si cu radioul. locuiesc singura il cam tin in functiune cam tot timpul cat sunt acasa. acu’ vreo saptamana a fost fratelo in vizita si mi s-a jucat in canale. cum nu stiu frecventa la radioul pe care il ascultam de obicei (numai muzica cu 1-2-3 minute de stiri la “fix”) am ajuns cu “cu cursorul” la un post care are stiri mai lungi si ceva emisiuni. si incepe sa ma enerveze.
    tre’ sa-mi fac timp sa-mi caut postul. sau poate imi recomandati voi ceva, va rog. un post care sa-mi dea numa’ muzica si atat, cu frecventele din bucuresti, dc e posibil. nu neaparat ceva specializat, dar fara manele, hip-hop, muzica sa fie.

  14. Bine scrii, Dojo!
    Soacra-mea traieste pe Antene si a facut un diabet de groaza.
    Mumei i s-a defectat tembelizorul si-am lasat-o doar cu radio. De atunci, sunt 4 ani, ma inteleg din nou cu ea, nu mai e psihopata.
    Am prieten, nu-i pocait, e catolic, n-a avut niciodata televizor. Si-a crescut 4 copii, 2 sunt la casele lor, de fapt sunt voluntari in tot felul de programe ale Crucii Rosii, acum in Africa respectiv Asia, unu’ in facula, altul in liceu. N-ar fi scos veci asa copii daca avea televizor. Gandeste-te ca orele alea zilnice de belit ochii la prostii s-au transformat in citit…

    Despre apocalipsa zilnica:

    Ii tot zic soacra-mii- “Dac-as fi Mnezio, pe astia de va plangeti continuu, fara sa aveti pic de memorie, v-as tranfera in timp, inapoi in epoca lui Ceasca- pita, zahar, ulei pe cartela, curentul taiat la ora 10, kanci caldura si apa calda, 2 ore de program la tembelizor cu plenare si dansuri tematice… Sa va iasa din cap c-acu’ e rau.”.
    Cum pana mea e rau cand avem mai mult de 10 kile de carne in frigider (oare de ce, vine foametea aia de la stiri!?!?:-)) ), cafea, zahar, ulei, faina, etc cat sa supravietuim cateva luni… Cand pensiile babelor casei sunt peste salaru’ fetei de la butic…
    Cand stai acasa, pe bani buni, 2 (doi) ani dupe fatare!
    Cand nu mai faci cozi la farmacie, sa-ti iei medicamente, ca “s-a bagat”…
    Aaaa…
    Ca astia de ne conduc sunt toti talhari?!?
    Pai NOI ii alegem pe aceiasi, de 20 de ani!
    Nu-mi ziceti ca fostu’ secretar de partid de la Geologie, aka Tapu’ nu se stia bine cu sefu’ de la Hidrologie, aka Bunicuta, ca cel ce invartea conturile in valuti ale lui Ceasca, aka Motanu’ Felix, nu era la catarama cu reprezentantu’ cu flota de cara marfa pe care se incasau valutile, aka Marineru’-Chior. TOTI sunt din aceeeasi gasca, acelasi partid unic, se cearta pe caprarii doar cand e vorba de impartit placinta numita Romanika, dar nu se vor baga veci in parnaie unu’ pe altu’, fiindca sunt din acelasi clan mafiot… Si-n timpu’ asta noi punem botu’ la vrajelile comandate de ei, tembeliziunilor… O cam meritam, parerea mea!

  15. si eu ma uit la tv. pe programele romanesti urmaresc meciurile unei echipe romanesti (nah, microbismu’) si in rest discovery science, travel & liv si mai nou ID. in rest, nu mai folosesc tv-ul. de ceva vreme nici pc-ul nu il mai folosesc. m-am plistisit de tehnologie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.