Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum poti sa postezi zilnic pe blog?

Un blog activ atrage mai mult trafic şi chiar mai mult interes din partea advertiserilor. Pentru asta “ideal” este să nu treacă prea mult timp între articolele postate. Deşi există discuţii privind “sufocarea” cititorului, dacă se postează de mai multe ori pe zi, mai ales conţinut “greu”, cert este că în acest domeniu, mai mult e mai indicat decât prea puţin. Dacă doreşti să te înfigi puternic în blogosferă şi chiar simţi că ai ceva de spus, un program de un articol pe zi nu e chiar o idee rea. Cu nişte efort şi ceva planificare, este mai mult decât posibil. Iată câteva sfaturi pentru a putea posta zilnic.

1. Nu poţi posta zilnic.

Nu mi-am pierdut minţile, ştiu ce titlu are articolul şi despre ce vorbesc aici. Şi uite că vin acum să vă spun că NU VEŢI POSTA ZILNIC! Punct.

Există săptămâni întregi când vă puteţi ţine de programul stabilit. Eu am vreo 3 luni şi ceva de când postez zilnic pe blog şi aproape că mi-a ieşit. Asta nu înseamnă însă că scriu zilnic. În majoritatea cazurilor reuşesc să-mi acord minutele acelea zilnice pentru a scrie. Există zile însă în care nu scrii. Eşti bolnav (am fost răcită acum câteva zile şi am cam zăcut în pat, cu “ăla micu” în braţe şi tot felul de seriale pe el), pleci la vreo nuntă, înmormântare, călătorie, naşte nevasta, se îmbolnăveşte câinele etc. Există clar zile în care nu te poţi atinge de blog, deci e important să înţelegi asta şi să faci alte “şmecherii”, încât vizitatorii tăi să nu vină degeaba.

2. Un plan este binevenit.

Am scris deja despre “orarul” meu de scris. În mare mă ţin de el, când e cazul să fiu mai spontană, pot sigur ori să înlocuiesc articolul, ori să scriu încă unul. Nimic nu arată mai prost pe un blog, decât să vezi din 10 noi articole 7 pe o temă. E normal să te irite ceva şi să doreşti să împărtăşeşti ideile, dar, când respectiva temă te obsedează atât de mult, e posibil să oboseşti oamenii.

Gândeşte-te clar care sunt în general subiectele pe care doreşti să le atingi şi pune la punct un plan de bătaie, ce să te păstreze “proaspăt” ca inspiraţie şi să ofere cititorilor nişte binevenite pauze. Chiar dacă un cititor e mai puţin interesat de un anumit subiect, îl poţi recâştiga mâine cu ceva mai pe gustul lor. Cred cu tărie în LIBERTATEA de a-ţi conduce editorial blogul, dar e indicat să jonglezi cu acel conţinut încât să atragi mereu atenţia.

3. Dacă ai azi timp, scrie şi pentru mâine.

Programul meu zilnic este destul de “haotic”, când e vorba de muncă. Este clar că sunt online mult timp, dar, când am un deadline, e posibil să nu acord timp proiectelor mele nici 5 minute măcar. Pentru că am altceva de făcut. Asta ar însemna că într-o zi scriu 5 articole şi în următoarele 10 nu mai apare nimic. Dacă tot scriu alea 5 articole, unul apare şi restul intră la “schedule”.

Pentru a scăpa de stresul scrisului pe ziua respectivă, am început planificarea “pentru a doua zi”. Scriu azi şi mâine la 1 dimineaţa apare articolul. Există o singură mică problemă: dacă e un articol de “actualitate”, sistemul ăsta de planificare ar scădea interesul. Normal, dacă azi mă roade inspiraţia şi informaţia trebuie să intre AZI, voi publica imediat articolul, dacă nu, bazat pe programul de scris, va intra în ziua stabilită.

Prin sistemul acesta am scăpat de stress, cred că e cel mai mare câştig. În loc să mă trezesc disperată că e deja ora x şi nu am postat nimic, am timp să gândesc articolul şi va intra singur, când eu dorm tun, astfel încât cititorii chiar mai matinali să aibă ce să citească la cafea.

Tot pe principiul acesta, dacă am inspiraţie într-o zi, voi scrie articole pentru mai multe zile şi voi putea acoperi o perioadă de inactivitate sau doar voi avea o binemeritată pauză uneori.

4. Drafts, notiţe, idei.

Avem deja nişte probleme rezolvate: un orar de subiecte, câte o tură de articole pregătite “pentru zile negre” şi eventual un bun obicei de a pregăti articolul de mâine chiar astăzi. Dar de unde dom’le atâta inspiraţie?

Mereu se întâmplă ceva, aşa că ideile vin. Indicat e să nu le laşi să “zboare”. Am o agendă pe care notez câte un titlu, pentru a-l putea mai apoi dezvolta. Folosesc din plin setarea de DRAFTS, unde iarăşi pun titluri, pentru că în general cam ştiu ce doresc de la articol.

Dacă într-o zi mă loveşte inspiraţia pe un anumit subiect, îl voi trata într-un articol chiar atunci (dacă este de aşa mare actualitate), dacă nu, îl pregătesc pe mâine sau rămâne în drafts, până este nevoie de el. Acest articol de pildă are titlul salvat de vreo 4 săptămâni, au fost mereu altele prioritare, acum a prins “lumina”.

Calitatea conţinutului este FOARTE IMPORTANTĂ, iar postarea de articole decente zilnic nu e ceva chiar foarte uşor. Să munceşti zilnic pe blog nu cere doar talent la scris şi “flair” la a găsi subiecte interesante, ci şi multă DISCIPLINĂ şi ORGANIZARE.

În loc să te stresezi că trece ziua şi nu ai scris nimic, poţi oferi constant conţinut, având un plan serios, articole pregătite în avans şi o selecţie de “schiţe” şi idei la care să apelezi de fiecare dată când nu ai un subiect fierbinte pe ziua respectivă.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

26 Comments

  1. @Dojo – Si eu mi-am propus sa postez zilnic pe blogul meu. Cateodata reusesc, cateodata nu. Acum depinde si de timpul liber pe care il acorzi blogului.

    Hmmm, nu prea folosesc functia “Drafts”. Daca o sa-mi vina vreo idee si nu voi avea inspiratie, voi salva acolo, iar urmatoarea zi voi continua.

    In concluzie, trebuie sa ai timp liber si inspiratie ca sa postezi zilnic pe blogul personal.

    • Ionut, drafts e o chestie foarte utila. Uneori poti salva un articol partial scris, daca e ceva mai mare si nu poti sa-l termini intr-o tura de scris, dar si doar titlul. Asa iti este usor sa vezi cam despre ce ai titlurile si sa le dezbati, cand ai o zi “moarta”. Este indicat sa ai macar 10-15 drafts in general. Eu am vreo 30 cred.

  2. La Multi Ani de ziua Romaniei !
    Ai mai scris acum o vreme ceva despre programarea articolelor si rezerva pentru zilele in care nu poti sa scrii. Am bagat la cap si am avut grija sa scriu mereu trei articole “inainte”. De curand am avut zile “moarte” si tactica asta mi-a prins foarte bine, am putut sa public macar un articol pe zi. Sfaturile tale sunt foarte bune si eu iti multumesc foarte mult pentru ele.

    • Zina, cu mare placere. Am ignorat orice sistem de planificare mai mult de 2 ani si iti spun sincer ca nu a fost OK. Aveam zile in care nu postam deloc si, daca era doar cate una, nu conta. Existau insa “serii” de zile in care nu aparea nimic si mi-era pur si simplu scarba sa scriu dupa aia, stiind cat de lipsit de constanta este continutul meu.

      Plus ca, odata ajunsi in NYC, s-a dus pe copca orice organizare “normala”. Asa ca, dupa ce am citit “31 Days for a Better Blog” mi-a picat in final fisa ca, daca am de gand sa bloghez mai serios, ar fi cazul sa ma ajut si eu cum pot.

      Asa ca mi-am facut orarul ala de subiecte, pentru ca postam cate 10 articole la rand despre NY si nu stiu cat de mult chiar interesau asa la gramada, am inceput sa folosesc drafts si sa scriu de azi pe maine.

      Rezultatul se vede. Traficul a crescut cu 100%, lumea stie ca scriu zilnic si vine pentru noi articole. Este un efort constant, dar merita.

      Plus ca mi-e tot mai usor sa scriu. In loc sa ma dau cu capul de pereti “dar azi despre ce soarele meu mai scriu”, am articolul deja pregatit, inca vreo 30 de idei in drafts si o anumita disciplina, care zic ca face cat 5 kile de talent.

      Me bucur ca-ti “iese” noul sistem. Bafta in continuare 😉

  3. Mare lucru disciplina. Mie nu-mi iese nicicum. Desi postez zilnic nu toate textele au greutatea pe cae as dori-o, unele sunt scrise in viteza, in maxim 10 minute si asta se vede. Dar tre’ sa o iau intr-o directie ca asa nu se mai poate. 🙁

    • Nina, nu te plange tu, ca la tine chiar nu e problema de calitate. Hai sa fim seriosi, ca in fiecare zi scoti cate un articol de ma apuca ciuda 😀

  4. ma io de un an si ceva, postez zilnic (luni pana vineri 😀 )… efectiv asa mi-am propus eu, sa fac pauza Sambata si Duminica (binenteles ca in concediu nu postez)… imi anunt cititorii ca pana pe data x nu o sa fiu…
    Si da, ai dreptate, nu postez zilnic…sunt zile cand imi programez articolele (plec in delegatii, bla bla bla)

  5. Am citit si sfaturile din articolul tau precedent si am decis sa postez si eu zilnic. E 1 Decembrie, asa ca luna asta voi avea articole cate n-am scris de cand am dat drumul la blog.

  6. cand spui: “eu o sa scriu in fiecare zi pe blog” atunci apare cate ceva ce te tine departe de taste si din pacate eu inca nu am reusit sa-mi planific vreun articol pana in prezent insa sper ca pe viitor sa devin mai organizat pentru ca urasc zilele in care nu am nici un articol postat. Mersi pentru sfaturi, uneori parca e nevoie ca sa-ti spuna cineva cue trebuie sa faci chiar daca tu stiai dinainte.

  7. la punctul 3 sunt cel mai deficitar. Daca azi am timp, il voi investi in orice numa’ in blog nu. Si probabil ca si rezultatele sunt pe masura.
    Oricum, multumim pentru sfaturi si pentru nominalizari la “bune de citit”. Chiar m-au ajutat sa (vreau sa) evoluez.

  8. eu mai am obiceiul sa scriu o serie de articole pe aceeasi tema, articole pe care le programez la un interval aleator

  9. Cu drafts-urile la mine e mai aiurea pentru ca nu imi aduc aminte ce vroiam sa exprim si mai ales daca-s chestii personale. Pierd din savoarea posturilor. Oricum mi-am propus sa inviu blogul, ca tare mi-e dor sa scriu 😀

  10. 80% din blogurile de la noi sunt generaliste, asa ca nu vad de ce n-ar posta zilnic. Subiecte de interes din sfera politicului sau a socialului sunt zilnice, asa ca acei bloggeri nu au probleme de genul asts.
    Problema postarii zilnice intervine la blogurile de nisa, subiectele de abordat sunt mai putine si nu se adreseaza oricui. De aceia si comentariile sunt mai putine ca numar…

  11. Problema scrisului zilnic tine si de momentul in care postezi articolul pe ziua respectiva. Eu de obicei apuc sa scriu un articol dupa-amiaza dupa ora 14:00 ceea ce nu e foarte bine.

  12. Si ora la care postezi este foarte importanta. Cititorii mei fideli, de exemplu, sunt obisnuiti sa-mi citeasca dimineata blogul. Eu postez dupa orele pranzului, poate ma disciplinez…

  13. Aviz pentru bloggerii noi…decat sa te scremi sa scoti un articol nou zilnic,care poate fi o porcarie mai bine scrii pt inceput mai rar dar mai calitativ.

    • Absolut OK. Daca iti este mai natural sa postezi de 3 ori pe saptamana, asa postezi. E indicat insa chiar si in cazul asta sa existe un ritm. Adica postezi luni, miercuri si vineri de exemplu, nu alandala 😀

  14. le scrii pe toate odata si le pui sa se publice la ore/zile diferite si gata. eu nu fac asta. scriu zilnic de 1 /2 ori, dar de ex au fost zile cand am scris 5 unu dupa altu, ca joi, iar vineri si sambata am petrecut si n-am mai intrat pe net, dar regula e de 2 ori pe zi. pana la urma nici nu conteaza, la mine e … de plictiseala si joaca! 😀

  15. E adevarat, adesea nu poti posta zilnic. Chiar daca reusesti sa postezi zilnic o vreme, nu postezi la fel de mult zi de zi. Solutia? Fie pui mai multe postari (cand ai timp, chef si surse de inspiratie), daca se poate, programandu-le sa apara decalat, la ore (si chiar in zile) diferite, fie scrii intr-un fisier aparte diverse articole, copiindu-le treptat pe blog, fie (daca reusesti) iti creezi mai multe bloguri “de nisa”, pe care sa postezi, alternativ, ori de cate ori ai materiale disponible pentru fiecare dintre ele.

  16. […] dacă nu ne ‘ţine’ să postăm 5 articole pe zi, pentru unii un articol zilnic pare a fi ceva mai uşor de atins. Pentru că 2012 stă sub semnul unei munci mai serioase şi mai bine organizate, mi-am impus să […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.