Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Grand Designs

Dacă v-aţi plictisit de seriale şi tot felul de daravele, plus că nu aţi petrece timpul pe vreun post românesc de televiziune, azi vă recomand un documentar pe care-l “mestec” de ani buni. Am prins câteva episoade pe Travel and Living şi mi s-a făcut poftă de mai mult.

Fiecare episod e simplu structurat: Kevin McCloud se întâlneşte cu câte o familie şi discută despre proiectul lor mirobolant de casă. Pentru noi prezentarea asta se face şi 3D, să înţelegem cine cu cine votează. După asta începe distracţia: curăţat terenul sau lucrat la structură (dacă e vreo cocioabă de patrimoniu peste care se construieşte), fundaţii, ziduri, acoperiş, ferestre, finisaje etc.

Cum socoteala de la târg dă cu virgulă faţă de aia de acasă, mereu se întâmplă ceva: nu se dau aprobările, sau se dă ceva peste cap, se surpă terenul, nu mai ajung banii etc. Oricum bugetul este mereu depăşit, chiar şi cu 10.000 de lire. Chestie pe care inginerul meu mi-a explicat-o deja, când vedea că-s şocată pe tema asta.

Avem tot felul de “căsuţe”. De la fantezii moderniste, la “cottage” model vechi, la castele, hambare sau turnuri de apă, locuinţe “lacustre”, locuinţe sub pământ, sfântul le mai ştie. Făcute din tot felul de materiale (până şi cauciucuri vechi pe post de zid), izolate termic cu orice poţi să-ţi imaginezi, ajungând la paie, lână sau hârtie. Cu “beton” pe jos, cu podele de lemn, de răşini, gresie etc. Cu scări de lemn, de beton, de fier, de sticlă. Cu un nivel, cu două sau chiar 3.

Unele sunt atât de reuşite, că mi se face pur şi simplu ciudă, altele atât de imbecile mi se par, că nu pot înţelege cum de le plac. Case amenajate cu mult bun gust sau “ţigănite”, dar niciuna la fel. Plus că unele sunt construite în nişte zone de vis.

Sunt 10 sezoane (din ce am găsit eu), deci suficiente case de explorat, de la o schiţă la produsul finit.

Recunosc că am vizionat cu gura căscată 9 sezoane jumătate (mai am câteva episoade din 10) şi că nu mă mai satur de documentar. Am scris în trecut despre ce “prostii” financiare au făcut şi englezii ale căror case le admirăm acum, dar ce rămâne în urma lor este chiar interesant.

Recomand deci serialul. Vă las să vă delectaţi şi cu 2-3 poze mai interesante.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. Dacă nu mă înșel băiatul a fost o vreme pe discovery. Din păcate nu se mai difuzează, deoarece știm că televiziunile care transmit în ro lasă sezoanele baltă sau le repetă la nesfârșit.

    • Era pe Discovery Travel and Living. Dadeau romanii peste cap lista de episoade, asta e adevarat. Sau era vina celor de la “centru”, habar nu am.

      • Nu cred că e de la centru, din câte am înțeles eu programul acestor posturi internaționale se face regional. Probabil la ora trei sau la cît era difuzat făcea un rating mult prea mic și cred că l-au scos. Mie îmi pare rău că nu se mai difuzează.

  2. Am vazut cateva episoade din GD cand era difuzat de DC, acum mi se pare ca nici nu mai e difuzat in .ro.Poate din cauza ca multe din casele alea nu sunt chiar pe gustul romanului – unii construiau la dracu`n praznic vs. romanu` care parca nu e multumit daca nu-i vad cat mai multi casa in care sta; altii se apucau de construit la 60-70 de ani, varsta la care un roman are in plan cel mult constructia unui cavou; majoritatea alora era satisfacuta de design simplu si curat, care e scump fara sa epateze vs. mentalitatea de pe aici unde daca e scump atunci trebuie sa fie si mult.
    Imi plac 2 lucruri la GD:”gazda” si tematica.Kevin McCloud fiind de profesie designer stie sa citeasca si apoi sa prezinte fiecare plan, stie sa puna intrebarile potrivite si sa completeze momentele cand esti tentat sa spui “wow, arata bine dar…ce-i asta?” Tematica e faina pentru ca e cumva inspirationala: nu prezinta orice proiect de constructie, casa respectiva trebuie sa aduca ceva nou sau inovativ fie ca e vorba de sustenabilitate, gestionarea santierului sau frumusetea designului. E interesant sa vezi cum este reinviat un hambar din secolul XVIII, o uzina de apa sau cum e construita de la 0 o casa in padure. Cred ca tipul asta de “edutainment” e un inceput pentru ca in tara asta sa se construiasca case mai frumoase si mai putine blocuri pe orizontala.

    • Ovi, bun venit pe blog.

      Nu stiu daca deciziile astea sunt bazate pe ideea ca nu le place romanilor, ca aia de se uitau la serial, probabil aveau ceva intre urechi, deci nu intra neaparat in sectorul manelistilor de zi cu zi.

      Kevin e clar ca se pricepe, imi plac si explicatiile si micile sicane fata de gazdele lui. Are si simtul umorului si clar isi stie treaba.

      Unele cladiri nu m-au foarte impresionat, dar majoritatea m-au lasat pur si simplu cu gura cascata. Sunt cateva absolut geniale. Si, daca sunt si in vreo locatie din aia mai “bucolica”, mai ca-ti vine sa te muti acolo, cu tot cu clima lor “discutabila” 😀

  3. Urmaresc de multa vreme serialul asta documentar, pentru ca, pe langa lectura, una dintre pasiunile mele este amenajarea casei. Cum prea multe nu pot schimba la a mea, ma delectez cu schimbarile spectaculoase pe care le fac altii, in serialul respectiv.

  4. E foarte misto emisiunea, mai ales din punctul de vedere al diferentei intre cum gandim noi si cum gandesc ei, referitor la ce semnifica o casa…

  5. am vazut si eu cateva episoade cand eram abonat la Boom tv si aveam discovery travel and living insa dupa ce l-au scos din grila lor de programe nu l-am mai cautat si acum imi pare rau.

  6. Nu ce fac astia dar de fiecare data reusesc ceva misto. Au niste idei trasnet 😛 mi-ar fi fost si mie de folos cand am renovat casa 😛

  7. Grand Designs | Dojo Blog…

    Despre un serial-documentar ce merita vizionat, chiar daca nu avem planuri de constructii senzationale….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.