Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un blog mai bun (VII) – comentezi si existi

Am discutat asta ieri pe forumul de webmasteri şi cred că e bine să dezvolt subiectul. Discuţia a pornit de la mesajul unui membru nou, ce doreşte să promoveze un blog interesant, dar nu doreşte să se “bage în seamă” comentând şi pupând dosuri prin blogosferă. Din păcate, am veşti proaste: nu comentezi? Nu prea exişti.

1. Lumea nu te caută pe google.

Facem toţi diverse eforturi de promovare, pentru a atrage vizite de peste tot. E normal să-l ai şi pe “gogu” la plan, că de acolo mai vine câte unul rătăcit să mai citească ce scrii, dar în mare parte lumea vine că te-a citit pe undeva (în comentarii) şi are impresia că treaba aia dintre urechi nu e doar să nu-ţi plouă în gât.

Ca orice mare consumator de blogăreală, citesc zeci de bloguri pe zi, dar NICIODATĂ  nu le-am găsit pe Google. Le-am găsit din blogroll sau, în majoritatea cazurilor, din comentariile lăsate de autor pe alte bloguri.

Aşa că, dacă nu ai de gând să elimini chiar cea mai bună cale de a atrage atenţia, lasă apăsările şi pune mâna de comentează.

2. Nu cred că există o chestie mai tâmpită decât faza asta cu “nu mă bag în seamă”.

Nu ştiu dacă mai sunt naţii atât de împiedicate ca noi, dar prostia asta cu “băgatul în seamă” ne dă şansa de a domina lupta pentru cei mai proşti din curtea şcolii. Da, ştiu că prin gimnaziu sau chiar liceu, analfabeţii clasei îşi ascundeau prostia făcând mişto de “tocilari”. Că nu puteai deschide gura la o lecţie, că se şi tulbura rahatul în ei.

Şi se pare că sunt destui care aduc în adulţie spaima de a SPUNE ce gândesc. Nu susţin ideea  de a pune comentarii batjocoritoare, chestie la care românii sunt specialişti, susţin ideea de a scrie un comentariu, când simţi nevoia să aduci un plus de informaţie.

Nu te mai tot stresa că se uită vreun “şmecher” urât că apari în comentarii. Ideea este că BLOGGERUL DOREŞTE SĂ COMENTEZI, că doar nu vorbim ca proştii de unii singuri. Dorim comentarii, dorim să ştim ce ai de spus, ce gândeşti. Atât timp cât nu te ţii de miştouri de prost gust sau de jigniri, chiar şi un comentariu “negativ” este binevenit. Pentru că nu deţinem niciunul adevărul absolut şi informaţia poate creşte calitativ prin munca tuturor.

3. Nu trebuie să pupi în dos pe nimeni.

Altă teamă pur românească – să nu spui chestii prea frumoase, că doar nu pupi pe nimeni sub coadă. Dacă îţi place un articol, spune asta. Pur şi simplu. Dacă te-a stârnit, explică ce nu-ţi convine în el şi cum ar putea fi mai bun. Adu critici CONSTRUCTIVE şi, dacă te lasă inima, eventual câte o laudă. Asta nu înseamnă însă că, dacă nu eşti de acord cu bloggerul în cauză, nu-ţi apare comentariul.

Nu trebuie să pupi dosuri, e destul să comentezi CALITATIV şi la OBIECT. Dacă nu eşti de acord cu articolul, scrie de ce şi păstrează un ton civilizat. NICIUN OM cu toate ţiglele pe casă nu şterge un asemenea comentariu.

4. Iar ăia mari nu îi lasă pe cei mici.

O atitudine de asistat: bloggerii mari nu-i ajută pe cei mici. Hai să învăţăm un refren şi să-l cântăm împreună “Nu-mi dă nimeni nimic! Nu-mi dă nimeni nimic! Nu-mi dă nimeni nimic!”

E bine de ştiut şi în viaţa de zi cu zi, dar divagăm. Deci nu-ţi dă nimeni nimic nici în blogosferă. Pentru că nu eşti tata sau bunicul. Nimeni nu-ţi datorează nimic, fiecare îşi vede de oala lui. Iar tu, de a ta.

Când deschizi un blog, nu te aştepta să-ţi sară nimeni în ajutor. Lumea are şi altă treabă. Scrie calitativ, fii prezent în comentarii, fii simpatic. Din când în când, chiar şi “ăia mari” te vor sprijini. Dar nu o fac tot timpul ŞI NU E OBLIGAŢIA LOR. E blogul tău, distracţia ta.

Nu sunt un blogger mare. Scriu de 3 ani. Cunosc deja o parte însemnată din “a-listeri”, cunosc cred sute deja de alţi bloggeri. Nu am aşteptat niciodată nimic de la nimeni, am cap să scriu şi să comentez. Asta este o atitudine sănătoasă: scrie, fii bun, fii prezent. Vei fi şi observat.

5. Pffuu. Finalul.

În concluzie, că deja mă doare spatele de când tot stau pe scaun: foloseşte comentariile ca pe un “branding personal”. După ce ai scris niscaiva articole deştepte pe blogul cel nou, dă iama peste câteva bloguri mari şi comentează UNDE AI CEVA DE SPUS. Scrie comentarii de bun simţ. Asta e cartea ta de vizită în blogosferă. Eşti troll sau blogger “mişto”? Alegi singur calea.

Vizitează alte link-uri din comentarii şi blogroll. Comentează pe blogurile ce te atrag şi vei avea încă nişte surse de trafic.

Comentariile pe bloguri sunt una dintre cele mai puternice metode de promovare. Atragi atenţia printr-un comentariu deştept, eşti prezent, lumea începe să te cunoască. Nu e vorba de pupat dosuri, nu e vorba de băgat în seamă. E blogging.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

34 Comments

  1. Eh, marea majoritate sunt pustani care cred ca pe bloguri ploua cu euro, ca google ads te poate imbogati si ca tot ce trebuie sa faca e sa dea copy/paste de undeva.
    E bine sa le spui oamenilor ca vor castiga mai bine ducandu-se cu colindul decat apucandu-se de bloggerit. 😀

    • Si eu sunt un pustan…. de 16 ani… si sincer nu caut bani din blogareala… E ceva distractiv… interesant… Am descoperit ca ma ajuta sa meditez asupra unei mari varietati de subiecte si sa-mi formez o idee… doua… si sa le impatasesc cu cititorul meu…

      Foarte bun articolul… mai deschizi cativa ochi in plus…

  2. La punctul 3 sint citeva cuvinte de adaugat: in primul rind romanii nu stiu sa asculte. Si apoi daca asculta nu stiu sa accepte critica. In majoritate asteapta doar laude si cum incerci sa spui ceva negativ esti fie cenzurat fie vezi reactii depllasate.

  3. Asta cu comentatul e aproape unica sursă de trafic (ieri printr-un link într-un comentariu am avut cel mai mare trafic de când am pornit la drum), de pe google spre exemplu mie îmi vin maxim 10 pe zi, poate fi și zero căci gogu mai niște multe site-uri de afișat pe lîngă al meu. Eu aș mai adăuga ceva pur și simplu să scrii, cu cât ai mai mult material și zile de blogăreală cu atât vei crește. Eu sunt mic dar timpul mă face mare. Iar comentariile inteligente te fac remarcat. Când zic inteligent mă refer la obiect și cu ceva esență.

  4. De 12 zile nu am mai postat nimic pe blogul meu. De 12 zile nu am mai comentat nimic, pe nici un blog. Nici pe facebook sau twitter. Si totusi am avut cateva vizite pe site ziele acestea. De ce? De unde? De la cine?

    • Vizite mai ai. Daca mentii insa inactivitatea, vei ajunge la un trafic foarte mic. Nu sta numai in traficul de pe google, ai blog de nisa, SCRIE si promoveaza. Cateva vizite nu cred ca vor fi suficiente, mai ales ca ai reclame si banuiesc ca ti-ar placea sa le “clickuie” careva 😉

    • Am si eu un blog cu bani pe net & shits.Am in fiecare zi ~60 de vizite si n-am mai postat nimic de o luna.
      Insa pe blogul meu, vin mai greu vizitatorii, cum nu promovez blogul cateva zile, cum scade traficul :).Din 2011 vreau sa incep sa-l promovez foarte mult, dar lenea ma doboara de cele mai multe ori.

  5. @Bani pe net: n-a zis nimeni ca singura sursa de trafic pentru un blog sunt comentariile. Dar este o sursa de o calitate incontestabila. Una este sa iti vina pe blog cineva care mai stiu eu ce cauta – uite si un link, sper ca Dojo sa il aprobe, e de pe blogul meu:
    https://blogdebucuresti.ro/2009/11/12/raspundem-cititorilor/

    si alta e sa intre la tine pe blog un om care a fost impresionat, sau, hai, sa nu folosim vorbe mari, deja convins de ceea ce ai tu de spus.

    In perioadele in care nu scriu am in continuare trafic. Din motoarele de cautare preponderent, asta si pentru ca am habar de cum functioneaza si, desi nu intentionez pe blogul meu care este unul personal, uneori se mai intampla sa imi iasa mai stiu eu ce expresie ultra concurentiala prin prima pagina a Google. Si da, vizitatorii vin, insa daca continutul meu nu e pertinent pentru ceea ce cauta ei, cum vin, asa pleaca. Si ma trezesc, atunci cand nu scriu, cu ditai bounce rate-ul.

    La tine nu se aplica in totalitate, pentru ca tu ai un subiect clar, asa ca cine te cauta, gaseste si ceea ce cauta. Dojo insa cred ca vorbea in special de blogurile personale.

  6. Eu o chestie generalizata asta cu frica de socializare si spus parerea.

    Cred ca e mostenita un pic si de la parinti din vremea comunismului unde daca ziceai ceva gresit, ala erai!

    Cred ca mai dureaza o generatie doua pana se spala vechile idei.

  7. Foarte bun articolul. Asa credeam si eu la inceput, nu era vorba de bani. Seara imi facusem blogul, iar peste 3 zile aveam 100 de afisari de pagina. Fara promovare, fara nimic. Peste vreo saptamana aveam 200. Surpriza, blogger contoriza si vizitele mele. Cand l-am inscris intr-un site de statistici aveam 1-2 vizitatori unici pe zi. Parea prea frumos. M-am demoralizat la inceput dar cu timpul a crescut blgul.

  8. Aș avea niște superlative pentru naturalețea cu care scrii 🙂 parcă aș fi stat cu tine la o cafea…
    Mulțam.
    După Sărbători, îmi fac timp să comentez pe blogurile interesante.

  9. apropos de asta, eu am observat un fenomen foarte ciudat 😉 :

    cand scriu pe blog in mod regulat, traficul (relevant) creste

    cand scriu din an in pasti, traficul scade

    al naibii blogging! 🙂

  10. Totusi, sunt destui care comenteaza doar ca sa se afle in treaba, mai ales pe blgourile cu trafic mare, fara sa aiba nimic de zis. Iar asta inseamna ca si-au depasit teama de punctele 2 si 3 de care zici :)Mie imi pare ca aia dau doar bine la numarul de comentarii de pe blogul respectiv, sunt cum ar veni, aplaudaci/figuranti, iar lor insile sau blogurilor lor nu le foloseste la nimic.

  11. Interesant articolul tau si deasemenea logic. E clar ca:
    1. Daca nu scrii nu vei avea vizitatori – la ce sa vina cititorii care sunt abonati la blogul tau daca nu ai scris nimic nou de 2 saptamani?
    2. Daca nu “te bagi in seama” pe diverse bloguri nu te va cunoaste lumea – pai din miile de bloguri romanesti, de unde sa te ia omul daca nu te vede in niciun blogroll, in niciun comentariu, nicaieri?
    3. Chiar si google are nevoie ca blogul tau sa fie linkat de alte site-uri/bloguri pentru a sti ca existi.
    Si ar mai fi multe, dar este nevoie de vointa si… un strop de noroc uneori.

  12. Foarte adevarat! Eu inca am mare parte de vizitatori veniti din comentariile pe care le las pe alte bloguri.

  13. Se pare ca Google nu mai e la mare cautare, sau ma rog, in Romania lumea nu prea mai cauta pe Google.
    Am un blog pe nisa reclamelor tv si sunt pe prima pozitie in Google Romania. Ghiciti ce? Nu conteaza, google imi trimite pe blog 20-30 de unici pe zi, restul (90%) vin de pe blogurile pe care comentez.
    Probabil pe nisa jocurilor sau ce mai cauta lumea pe net treburile stau altfel.

    • mai degraba as crede ca nu google nu e la mare cautare, ci reclamele tv 😉

      • Pai lumea cauta reclamele tv pe youtube sau trilulilu, nu pe google. Sper ca lucrurile sa se schimbe in 2011 si blogul meu sa se bucure de aceiasi atentie ca emisiunea Apropo Tv.

  14. Unii poate nici nu-si doresc sa existe. Sau ma rog, isi doresc sa fie mai invizibili.

    Referitor la lumea nu te cauta pe google: la inceput, absolut toti cei care-mi ajungeau pe blog de pe google ma cautau exact pe mine… ma rog, nick sau titlul blogului. Abia apoi au inceput sa apara cei care cautau ciocolata sau cosmetice. Si apoi… formol? (facepalm)

  15. La primul punct depinde, daca ai un blog cu articole bune si tutoriale de ce nu ? Dar daca scri ce ai facut tu azi si alte chestii tipice, clar NU!

  16. Ciudat lucru, la blogul mic-micut, pe care vin intre 100-150 de oameni pe zi, am pe la 25% din vizite de pe google. Dar, fara sa imi pormovez articolele pe situri gen cica.ro, eram cu totul pe dinafara. Zic si eu: daca te-a provocat cu ceva un articol este bine sa scrii un comentariu. blogosfera tine de interconectivitate, cum altfel sa intri in contact cu oamenii daca nu te promovezi in ‘nspe mii de feluri? Si, poate, un lucru foarte important este sa tina omul minte sfatul tau: acela de a crea continut de calitate. Omul vine o data, dar revine?

  17. Pe mine mă caută lumea pe google, așa ceva n-am mai văzut … :)) Tot văd acolo ori welcome to the machine blog ori miscellaneous11 ori chestii combinate din astea două cuvinte. Mie sincer îmi crește inima când văd, că nu mă pot gândi la lucruri negative ce să iasă din asta. 😛

  18. Ai dreptate in ceea ce spui, Dojo.
    Cat am avut treaba in casa nu am avut timp de net si ca urmare a scazut tot,: trafic, , tot..
    Blogul este ca o revista, la care ai abonati., dar daca mergi la alte reviste si iti mai dai cu parerea te faci cunoscut”aaa asta e ala care a scris chestia aia”, de regula bloggerii isi tin minte comentatorii si te si ajuta uneori, cand nu te astepti.
    De multe ori am primit mai myult ajutor de la diversi bloggeri decat de la amici din lista de mess.

    Ar fi ideal daca s-ar pastra peste tot un limbaj civilizat cum vad la blogurile pe care le frecventez.

  19. Asa e, Ramona. De la tine am invatat acum vreo trei luni ce important e sa comentezi pe bloguri, dar si sa primesti comentarii pe blogul tau. Daca ne gandim bine, comentariile sunt ratiunea pentru care scriem pe blog si nu intr-un jurnal de sertar.
    @ Cartim – Subscriu din tot sufletul la ideea limbajului civilizat !

  20. In primul rand imi cer scuze ca nu am citit celelalte comentarii, dar este prea tarziu si totusi as vrea sa adaug ceva la ce ai zis in articol:

    Se pot aduce vizite de pe google si chiar foarte multe cu ajutorul SEO. Evident ca toata lumea pe google intra cand se intereseaza de ceva si mai putini vor cauta bloguri prin comentariile la alte bloguri. Sunt de acord cu tot ce ai scris mai sus mai putin treaba cu google. Principalul trafic pentru orice site ar trebui sa vina de pe google si din retelele sociale. Deci pe langa traficul adus cu SEO ar ramane si promovarea in Social Media.

  21. am ajuns sa citesc cu mare intarziere acest articol. dar, se pare ca niciodata nu e prea tarziu pentru sfaturi bune. chiar ma temeam sa comentez pe blogurile cele mai cunoscute din Romania, de teama sa nu fiu acuzat de pupincurism sau sa spun o tampenie cat mine de mare. 😀

    in schimb, comentam destul de des la bloggeri mai mici, bloggeri care se aflau la inceput de drum – ca si mine. cu multi dintre ei am reusit sa mentin o oarecare relatie de prietenie in online – daca pot sa o numesc asa. 🙂

    in alta ordine de idei, felicitari pentru articol. cel putin pe mine m-ai convins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.