Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Votul popular

Nu discutăm aici despre votul la alegeri, deşi chiar şi ăla funcţionează “perfect”, când avem atâţia lache ce l-ar vota şi pe Scaraoţchi pentru o găleată cu făină şi un kil de tacâm de pui. Discutăm despre tot felul de emisiuni unde decizia eliminării ajunge pe “umerii” prostimii. De ce zic prostime? Pentru că peste 90% dintre muritori nu au cunoştinţe SOLIDE despre muzică sau dans, aşa că nu văd cum se pot ei exprima când e să voteze pe ăl mai bun.

Observ porcăria asta la multe reality shows (am zis că mi-s ocupată acum cu So You Think You Can Dance şi The X Factor), unde, deşi există oameni în juriu, care ştiu cu ce se haleşte subiectul, votul principal e în mâna prostimii, care nu ar înţelege ce înseamnă un vocalist bun sau o coregrafie excepţională, nici dacă i-ar muşca de … unde gândesc ei. Mi se pare mai OK sistemul de la Top Chef de pildă, unde juriul este cel care decide ce bucătar câştigă runda şi care pleacă acasă. Pentru că oamenii ăia ştiu diferenţa între o mâncare proastă şi un executată corect.

Explicaţia unei asemenea strategii este simplă: prostanii plătesc să voteze, iar televiziunea încasează banul. La una dintre primele final X Factor s-au dat peste 6 mil. de voturi. La 0,35 lire cât era un vot, cugetaţi ce bănuţi a făcut televiziunea în cauză.

Pentru mine deci soluţia este clară: limitezi cât se poate influenţa publicului sau renunţi la ea, dacă doreşti să nu-ţi baţi joc de nişte oameni, ce pot ieşi din concurs pentru că nu le place prostanilor de ei sau nu sunt blonzi cu ochi albaştri.

Din ce am înţeles, la Euroviziune, lumea nu a fost neaparat încântată de deciziile lui Mr. Moculescu. Nu pot comenta, pentru că nu am văzut cine şi cu ce a concurat, iar juriile româneşti nu sunt mereu ideal de corectitudine. La fel de adevărat este că majoritatea populaţiei nu înţelege diferenţa dintre o piesă de calitate şi un rahat, aşa că într-un fel prefer să existe un juriu care să ia anumite decizii, decât un public căruia i se dă prea multă influenţă.

[poll id=”20″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

36 Comments

  1. Am votat prima optiune, problema ar fi ca televiziunile se adreseaza maselor mari, fie ele si alcatuite din oameni putin inteligenti. Din pacate principiul e “totul pentru bani”. Nu conteaza restul, ce se vinde aia emit.

  2. Am votat varianta a doua… doar ca sa impac si capra si varza. Altfel, daca e sa judec cu sange rece, as opta tot pentru prima varianta.

  3. Chiar daca sunt prosti, sunt multi ! Si ei sunt cei care devoreaza astfel de emisiuni, deci au dreptul sa voteze si sa isi asume partea lor. Nu trebuie neaparat unul ca Andrei Plesu sa decida cine merge le Eurovision.

  4. la sytycd se voteaza america’s favourite dancer deci e normal ca publicul sa voteze. La fel si la restul emisiunilor care vor rating gen american idol, eurovision, etc. Un artist trebuie sa poata impresiona publicul, pentru asta exista artistii, iar in majoritatea cazurilor nu poti cere ca publicul sa aiba cunostinte avansate despre profesia artistului. Un dansator nu danseaza pt alti dansatori, un cantaret nu canta pt alti cantareti, un actor nu joaca pt alti actori cum nici tu nu faci siteuri pt alti designeri sau nu scrii pe blog doar pt alti bloggeri.

    Eu cred ca publicul este cel care trebuie sa decida ce ii place, nu cativa oameni din juriu sa decida pt intreg publicul.

  5. avand in vedere ca eurovision e un concurs unde voteaza publicul, e normal ca tot publicul sa decida ce trimite. Si este foarte normal, pentru ca e vorba de parerea maselor, iar grupurile umane gandesc oarecum la fel, indiferent de paralela pe care o ocupa.
    in alte tari, juriile sunt formate din cantareti in mare voga, care au sau au avut melodii in topuri sau au un rol important in productiile muzicale si tv, gen Simon Cowell. Cand insa un om pierdut intr-o epoca demult apusa, cum e Moculescu, decide ce gen de melodie pleaca la un concurs din 2011, avem o problema. Iar cand un membru al juriului, acum 2 ani, recte Victor Socaciu, sustine ca el a votat impotriva suedezilor pentru ca sunt straini si nu au ce cauta sa reprezinte romania, trimitand in schimb imbecilitatea numita todomondo, iti pui mari probleme in ce inseamna spcializarea unui juriu. iar restul specialistilor, te strambi de ras. realizatoare la radio romania, un succes magistral, prietena madalinei manole, un fost compozitor de cantautorisme. eu as fi de acord ca in juriu sa fie de exemplu Moga. Omul stie muzica, stie ce are succes, stie ce prinde la public. Dar na, nu face parte din grupul de zei, nu?

  6. Chiar dacă votează publicul se pot face şi aşa mărşăvii. Prefer sa voteze publicul, fiindca sunt cativa oameni si stim pe cine da vina… si se vede pe fata daca ceva nu e corect.

  7. Chiar daca publicul nu stie prea multe despre muzica, pana la urma muzica e facuta pt public.

    Am risca sa avem numai muzica clasica pe piata daca ar fi sa alegeam doar dupa calitate 🙂

  8. In ceea ce priveste un concurs de dans sunt de parere ca doar un juriu poate sa decida. Asta e specialitatea lor ! Doar ei pot observa greselile care apar, publicul rezumandu-se doar la spectacol.

    In ceea ce priveste un concurs ca Eurovision cred ca publicul ar trebui sa fie cel care decide … pana la urma castigatorii reprezinta toata tara nu doar juriul !

  9. absolut de acord. cel putin mie, daca imi pui o bucatica buna in fata, e clar ca o sa votez tzatzele, nu prestatia, care dealtfel mi se va parea senzationala, mai ales la diversle cracanari

  10. Eu la noră pentru mama aş vota oricând cu cea mai faină fată. Numai că nu ştiu cum şi cine elimină de fapt. Dar, doar zic 😀

  11. votul publicului ar trebui sa aibe o pondere de 60% la ce juriu avem insa nici organizatorii nu’s mai breji, cum sa televizezi un astfel de concurs in noaptea de revelion, numai babalacii stau acasa si se uita la tv, astia din era lui Moculescu, cu aceeasi mentalitate in marea lor majoritate.

  12. Nu pot decit sa fiu uimit cit de important este televizorul in viata romanilor. Banuiesc ca se trage de pe vremea impuscatului cind televizorul era singura distractie existenta.
    Cind spun televizor includ si spectacolele de tv vazute pe internet.

    • Mihai si ce ai dori sa fac seara, dupa 10 ore de munca pe net? sa joc hora in casa? Sa ma uit la OTV? Sincer acum. Nu, cititul nu intra in categoria asta, pentru ca petrec aproape toata ziua studiind tot felul de rahaturi si scriind. Dupa ce ma intorc si de la antrenament (ca mi-s si ‘harnica’), da, imi pica misto sa casc ochii la ceva. Ca e serial, film sau reality show, nu mai conteaza 😀

      • Sint foarte multe lucruri de facut in afara privitului la tv. Pina la urma totul tine de obisnuita.

      • “La una dintre primele final X Factor s-au dat peste 6 mil. de voturi”

        Clar. Romanii astia se uita numai la televizor.

        F mult lucruri, spus fara exemplu concret, e ca frectia la picior de lemn. Si nu o zic cu rautate, caci sunt momente in care as cauta o distractie alternativa la teveu.
        distractia alternativa trebuie sa contina urmatoarele
        – ieftina
        – brainless
        – la indemana

      • Acuma nu-ti spun eu ca sa faci. Fiecare are preferintele lui. Insa e tragic daca privitul la Tv este ocupatia ta de baza.
        M, care se uita la tv 3-4 ore pe saptamina si inca traieste.

  13. Aici ii dau dreptate lui arhi. Pana la urma conteaza finalitatea: daca intr-un final, tu te intorci in sanul aceluiasi public (fie ca e vorba de Eurovision, fie ca e vorba de un pop-star care tot pentru prostani va canta), e normal sa aiba ceva de spus. Ca-s oi, influentabili, etc e una. Dar daca produsul final li se adreseaza exclusiv lor, trebuie sa aiba ceva de spus.

    Altfel, in cazul bucatarilor, amatorilor de tuning si altele, publicul este restrans si specializat (si in general nu prea voteza => e nevoie de un juriu).

  14. Ma uitam zilele trecute la un tip care a castigat American Idol cred, un flacau ce batea bine peste suta de kile si ma gandeam ca la noi n-ar ajunge unul ca el in finala indiferent ce voce ar avea. Dar am impresia ca la ei conteaza totusi si parera juriului.
    Eu as face 50% public – 50% juriu.

  15. vox populi, vox dei !!!

    pt concursuri gen, american idol ,portugal idol, etc …. mi se pare normal sa conteze ” vocea ” poporului , chiar daca poporul e prost pt ca , in definitiv , este vorba despre idolul americii ,idolul Portugaliei etc ci nu de idolul juriului , logic .Si daca America sau Portugal il place pe X-ulescu atunci….asta e .Pt restul , slava sfantului , exista si alte optiuni , gen Bach ori Pink Floyd .

    In privinta Eurovisionului as opta pt un 50-50 nu de alta dar daca am lasa alegerea integral pe umerii prostimii nu m-as mira ( in ro ) sa trimitem un Guta si atunci chiar ne-am da definitiv cu firma in cap . Deci un juriu, chiar daca miroase a naftalina , e binevenit ca sa catareasca cat de cat calitatea cantaciosilor .
    Bineinteles , idealul ar fi un juriu competent si “modern ” dar …..

    Pt alegerile electorale insa sunt pentru sistemul Romei antice ,cand doar oamenii cu ceva scoala aveau dreptul de a vota . In special pt anumite state imbecilizate asta ar fi , cred , unica solutie de a iesi la liman .

  16. Pai depinde de la caz la situatie: American Idol/Megastar/alte asemenea is showuri targetate intern, muzica si muzicienii promovati prin ele sunt in primul rand pentru consum intern al tarii in care se desfasoara asa ca astea pot avea si 90%pondere public 10%juriu. Pentru ca pot fi segmentate in emisiuni gen 90% public si 90% juriu functie de ratingul urmarit si nivelul postului – la OTV ar fi 95% public la concursul ManeleStar iar la TVR 3/Cultural ar fi cam 75% juriu la EuroSlagar.

    La Eurovision e alta mancare de peste. Asta e o ciorba de vointa populara+cumetrii intre tari+promovarea unei tari care sa gazduiasca urmatoarea editie asa incat problema se pune altfel. Un fifty-fifty ar fi de dorit pentru ca manelistii ar fi contracarati de juriu iar dinozaurii de cei care au mai vazut si alte tari. Pana la urma concursul asta e un fel de a materializa sloganul ala al UE “unitate in diversitate” si atunci jobul juriului ar fi sa asigure faptul ca melodia poate fi atribuita tarii care o promoveaza iar treaba publicului e sa asigure votabilitatea melodiei in alte tari.

  17. Cred ca as lasa si publicul sa voteze dar cred ca juriul romanesc ar trebui intinerit.
    Ce D-zeu trebuie sa existe inlocuitoe si pentru “maestrul” Moculescu..

  18. Pai, mai intai La multi ani Dojo:)! Sa ne fie bine (si) in 2011!
    Treaba asta cu votul specialistilor versus votul popular framanta lumea de multa vreme. Ideea e ca atata vreme cat vorbim de programe televizate, care depind prin urmare de rating, deci de public, nu ai cum sa ignori publicul. In plus,sms-urile alea fac si ele o groaza de bani. Daca va uitati cu atentie la emisiuni in care publicul nu ar avea de ce sa participe- cele de stiri, de pilda- realizatorii inventeaza cate o intrebare cu sopul aparent de a afla parerea publicului pe o tema. Desigur ca nimeni nu e interesat de parerea publicului ci de sms-urile platite ale publicului. Revenind.Juriul “de specialitate” este in cel mai bun caz format din mai mult de un specialist- Supertalent, in Germania de pilda, are un juriul format din 3 persoane, din care doar Dieter Bohlen are vreo treaba cu muzica sau cu arta. Restul sunt persoane care sunt puse acolo ca sa faca show. CAt priveste Eurovisionul, doar in tari din blocul estic mai reprezinta ceva, in vest toata lumea il trateaza “la misto”, ca sa spun asa.

  19. mihai, mie mi se pare tragic ca inca se gasesc tipi ca tine, gata sa dea verdicte, neputand sa inteleaga ca fiecare om isi gaseste relaxarea in ce vrea. pariez ca de cand nu te uiti la tv, ai devenit mai bun, mai util societatii, de fapt ce sa mai, toata casta asta a voastra, a celor ce nu se uita la tv, sunteti cei mai tari.

    • mie imi place ca atunci cand ceri alternative, se uita/citesc superior si raspund “daca tie iti place, n-ai decat”

      motivul clar: lipsa lor. Toate caracteristicile televiziunii sunt greu de gasit in alta parte. Serialele de pe net intra tot la teve.

  20. Poporul voteaza in functie de cum are sanii, ce smechereste vorbeste, cat de lacrimogena este povestea, etc. Eu as alege varianta juriului, dar juriul ala trebuie sa fie corect, sau sa fie ales de computer dintr-o lista de 100 de oameni, si ei sa afle in ziua concursului ca fac parte din juriu, si dupa ce sa aflat sa nu poata lua contact cu exteriorul petnru a fi influentati, ei bine , ce vorbesc eu aici este utopie.
    Legat de moculescu, stiu pe cineva care a platit spaga banii pe care au vandut o garsoniera acum multi ani, pentru a iesi pe primul loc la Mamaia, nu sa putut pre primul loc ca acolo a fost spaga mai mare , dar sa ales cu locul 2, i sa spus de la inceput pentru suma asta ai locul 2

  21. Hai ca nu este un subiect atat de “fanat” incat sa nu mai intereseze.

    In acste cazuri este vorba despre democratie (cumparata sau “free”) Adica demosu’ zice : “mda … merge” sau “no, e de pork !” si asa ramane fiindca asa este obisnuit demosu’ – e mult, se exprima (deci decide), se aplica decizia.
    Ca nu are ureche ? Nu conteaza … da’ cine zice ca n-are ? tu ? unul ? voi ? doua zeci ? … Ha ! noi suntem … (aici depinde si de situatie – scandal la coada sau referendum national). Oricum, majoritari.

    Deci majoritatea decide ! Cu atat mai mult cu cat majoritatea beneficiaza.
    Sa nu le dai voie ? Esti mort (la inceput doar la figurat dar daca se ingroasa gluma chiar la propriu) ! Ingradesti dreptul de exprimare. Sa le dai voie ? S-ar putea sa iti ingradeasca ei dreptul la o viata normala. Grea decizie.

    Nu imi place sa ma uit la emisiunile la care vulgu’ decide, rade gros si idiot la comanda sau aplauda precum o foca la circ. Dar trebuie sa ma uit ca sa mai “iau pulsul”. Daca se decide ca de maine cei care au ochii albastri sunt “dusmanii boborului” ? Tre’ sa fiu pe faza si sa imi pun lentile de contact colorate – verzi or fi mishto ? poate … sa intreb lumea ?

    L-am auzit mai zilele trecute, la TV, pe Horia Moculescu spunand ca cantaretul (nu, nu am “festelit-o”, asa am vrut sa scriu) Adi Minune are o voce extraordinara. Ok, este parerea omului. Dar nici eu nu am ascultat numa’ cainii latrand asa ca am si eu termen de comparatie. Acu’ ma intreb, ce vroia omu’ ? Sa se puna bine si sa jurizeze vreo parangelie ?

    • te inteleg ca esti anti-manele, dar spre informarea ta, Adi Minune este unul din putinii cantareti de pe piata (si nu doar de pe piata manelelor) care are studii muzicale aprofundate. Omul stie sa cante si are cu ce.

      • @arhi – nu am comentat pregatirea interpretului, am spus ca am termen de comparatie iar din aceasta pozitie, nu pot sa spun (precum Moculescu) ca are o voce “extraordinara”. Eu nu l-am auzit in nici un fel de piesa serioasa care sa ii solicite calitatile si care sa ma faca sa spun : iata ceva extraordinar. Si apoi este greu sa crezi ca are o voce extraordinara daca si Villazon Rolando are tot o voce extraordinara.

        Nu ma dau in vant dupa manele, eu fac parte din cei 10 %. Dar asta nu are nimic de a face cu pregatirea lui Adi Minune.

        Si nu am de gand sa votez 🙂 (oricum nu conteaza, sunt in minoritate).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.