Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce farmec mai au forumurile?

Suntem în era blogurilor, a lu’ facebook, twitter şi alte acadele din astea. Lumea scrie pe blog, alţii vin de comentează şi toţi pierd timpul pe “social media”. Opinia mea despre bloguri este clară: în marea de prostani cu blog, există şi câţiva pe care merită să-i citeşti. Că vorbim de România sau pe plan “enternaţional”, tot pe acolo suntem. Sunt catraliarde de proiecte ce consumă spaţiu pe server amboluea şi un procent destul de mic de situri cu informaţie decentă şi multă muncă depusă.

Susţinerea unui blog nu este extrem de grea, mai ales dacă ai deja un anumit trafic şi mai ales o disciplină de lucru. Poţi seta articolele să apară când nu eşti la calculator, poţi merge “pe burtă” cu 1-2 articole pe zi. Dacă ai mai multe, deja eşti cel mai tare din parcare. Platforma în sine este incredibil de simplu de folosit, administrarea e destul de clară, mai ales dacă ştii cum sa ţii spammerii şi nesimţiţii la “uşă”. Dintre activităţile pe care le-am desfăşurat în anii ăştia, blogging-ul a fost cea mai simplă şi cu beneficii destul de rapide.

Nu sunt fan de Twittereală şi Facebook. Este prea mult zgomot pentru a merita să pierd timpul căutând ceva interesant printre sute de mesaje idioate postate zilnic. Nu mi-a plăcut mIrc, nu văd ce mi-ar plăcea pe astea. Twitter am de formă, Facebook exclusiv pentru a mă saluta cu unii cunoscuţi. Chiar şi când intru o dată pe săptămână acolo, sunt asaltată de tot felul de invitaţii cretine, like-uri şi alte rahaturi. Că deh, sunt în lista de prieteni, fir-ar să fie mintea mea cea proastă că m-am înscris în porcăria aia.

O altă activitate pe care o desfăşor de mult timp (cu vreo 5 ani înainte de a fi blogger), este munca de forum admin. Aş putea spune că mi-am făcut “şcoala” pe aşa ceva. Acolo am învăţat să fac teme pentru diverse platforme, să instalez pluginuri etc. Instalarea de pluginuri la unele scripturi (phpBB 2.x de pildă) nu înseamnă mereu click install. Pentru phpBB, că tot vorbim de lucruri sfinte, instalarea însemna urcarea de nişte fişiere în anumite locaţii, după care începea baletul: “caută în header.tpl codul ..”, “înlocuieşte cu …”. Bun, teoretic e muncă de boi, că ţi se dă mură-n gură. Practic stăteai şi 2 ore la câte o chestie nouă, de-ţi venea să turbezi. Ştiu că am instalat un “hack” de shop pe un forum şi am modificat juma’ din fişierele forumului. Pur şi simplu credeam că nu se mai termină.

Trecerea la alte platforme ceva mai “automatizate” a fost deja boierie. Să urci nişte fişiere şi să dai click pe install. Mamăăăă, ce descoperiri.

Pe lângă treburile aste de bucătărie internă, pe un forum ai marea muncă de a pune la cale o comunitate. Dacă pe blog merge să scriu 1 articol pe zi, pe forum, dacă scriu un mesaj pe zi, s-a dus pe copcă. La început trebuie să ai măcar 5 subiecte noi deschise şi, după ce ai ceva pus acolo, începe “vânătoarea” de membri. În general lumea nu doreşte să fie într-un forum gol, un forum nu creşte fără oameni. Aşa că ne învârtim în jurul cozii. Acei primi membrii deci sunt vitali şi găsirea lor nu e chiar simplă.

După ce începe să meargă treaba, dai de dobitoci. Avem în primul rând spammerii. Ăia cu viagra, WOW gold şi Nike Shoes. Cu niscaiva pluginuri implementate, mai un anti-spam şi ceva atenţie, plus banări zilnice de email-uri şi IP-uri, începi să scapi de mutrele lor. Mai nou s-au mai şcolit indivizii,  mai ales după ce instalezi un plugin ce nu permite postarea de links decât după ce ai 5 mesaje. Niciun spammer nu are chef să posteze 5 mesaje. Ăştia noi, aşa cum spuneam, îs deja mai şmecheri. În general sunt indieni, plătiţi probabil cu 1 cent pe mesaj. Scriu replici la articole, de multe ori aproape “verosimile”. Din seria asta avem 3 tipuri: 1. ăia care scriu “thank you for the information” de câte ori apucă, 2. cei care postează replici “copy-paste” cu definiţii (SEO is …, PHP is …) şi 3. cei care teoretic ar cam scrie la subiect, dar tot o iau pe arătură.

Distracţia este însă cu semnăturile, când realizezi că membrul ăla simpatic a pus 6 linkuri, când regulamentul zice că pot doar 3. Ca regulă generală, nimeni nu citeşte regulamentul, dar se înfurie când sunt daţi afară sau avertizaţi. Poţi să pui să le cânte “marseieza” la înregistrare şi să pui linkul către regulament în roz chiloţiu, că nu catadicseşte nimeni să citească.

Dacă sunt români, vei primi imediat mesajul politicos “de ce mi-ai şters subiectul / de ce mi-ai dat warning?”. Nu tu bună ziua, nu tu mulţumesc. Doar de ce.

Ajungem deci la cea mai de timp şi nervi consumatoare problemă la forumuri: oamenii de pe el. În general lumea îşi vede de treabă. Pe forumurile în engleză, comunitatea pestriţă are un comportament în general civilizat. Se implică, promovează, întreabă, ajută, mulţumesc. Pe forumurile româneşti ai aceşti oameni fără care s-ar duce totul pe copcă şi ai un anumit procent de bizoni prost-crescuţi, foarte viteji din spatele tastaturii. Indivizi care nu respectă niciun regulament, care nu respectă nimic, care nu au răbdare să primească un răspuns, care consideră că totul li se cuvine. Şi care trec la ameninţări, injurii şi alte mizerii, când li se arată uşa. Genul ăsta de oameni îl fac pe orice administrator sau moderator să dorească acces la internet doar de la o anumită valoare de IQ în sus.

Şi totuşi, deşi munca pe un forum este constantă şi cere destul timp, deşi ai de lucru cu tot felul de Zorro sau spammeri, are un farmec aparte. Accesul la informaţie este bine organizat, găseşti pe categorii subiectele, dacă ai vreo nelămurire, este chestie de minute până primeşti deja nişte sfaturi, există oameni atât de mişto, încât treci cu vederea că alt lache ţi-a stricat ziua.

Dintre toate siturile pe care le-am ţinut anii aceştia, cele mai mari bucurii le-am avut cu forumurile. Am avut şi draci pe măsură, dar şi satisfacţii cât cuprinde. Consider deci că, deşi “moda” forumurilor a trecut, asemenea comunităţi au încă loc pe internet. Chestie dovedită de unele ce s-au dezvoltat incredibil şi cresc pe zi ce trece. Au fost foarte multe ce s-au pierdut pe drum, dar există încă destule pe care te simţi “ca acasă”. Unde echipa administrativă rezistă eroic în faţa oricăror probleme, unde în fiecare zi apar oameni noi, unde în fiecare zi se discută ceva interesant.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. Farmecul forumurilor e dat de comunitatile din jurul lor si de lucrurile pe care le creaza. De ex pe XDA Developers oamenii aia sunt pasionati pana la extrem de tot ce tine de sisteme de operare pentru mobil, acolo gasesti cele mai complete tutoriale.

    Problema este indepartarea spammerilor si curatarea mesajelor inutile.

    • -intr-adevar, pe forumurile de nisa este mult mai multa liniste si seriozitate, deoarece vin oameni avizati, in tema, si pasionati de nisa respectiva.
      -pe forumurile administrate de dojo, mai explicit pe invatam.net, atmosfera a fost ok mai mereu, putand fi considerat un forum foarte civilizat pe .ro(asta tine foarte mult de calitatea administratorului);
      -cel mai misto pe forumuri e ca poti intalni oameni foarte ok, cu care poti schimba idei, poti ajuta si poti fi ajutat, si chiar mai mult de atat, vorba lui dojo, te poti simti ca acasa;
      Si iar ajungem la intrebarea, indiferent ca e blog sau forum: de nisa sau generalist? Aici cred ca e problema…

  2. Au si forumurile farmecul lor. Mai ai daca ai o problema de orice natura si cauti rezolvarea pe google.

    Problema e nu intotdeauna oamenii sunt bine intentionati si poti cadea dn lac in put

  3. Forumurile sunt resurse superbe de informatii. Luam spre exemplu forumurile auto din Romania unde utilizatorii se ajuta ori de cate ori este nevoie pe langa acestea mai sunt si intalnirile periodice organizate de utilizatori.
    In Iasi am participat la intalniri cu cei de la IasiBike, AudiClub si s-a incercat o intalnire si cu Seopedia – dar a esuat.

  4. Am dat de atatea persoane “interesante” pe unele forum-uri. Sincer, m-am cam speriat si am renuntat la ele. Parerile unora au fost prea mult pentru mine :)).

    Prefer sa ma rezum la blog si la cei pe care ii citesc.

  5. Este o problema a forum-urilor care, cred eu, apare tot din cauza calitatii nevigatorilor, fiind nevoie de un IQ, asa cum spui, de la o anumita valoare in sus.

    Eu am “vazut” forum-ul ca pe un loc unde vii cu idei personale, probleme personale si le pui in discutie. Asta inseamna sa ai idei (sau probleme). Administratorul poate sa taca.

    Blogul este un loc al unuia cu idei, idei pe care ceilalti le comenteaza, uneori le copiaza. Aici nu ai nevoie de idei, le are blogger-ul. Deci administratorul nu poate sa taca …

    Calitatea navigatorilor scade, de aceeea scade si traficul pe forum-urile unde se discuta subiecte care, cat de cat, cer o contributie personala deci un IQ. Sau poate ca este mai multa lume cu computere decat cu idei personale, decat erau, sa spunem, cu 5 ani in urma.

    Sau pote ca oamenii au discutat tot ce este de discutat, si-au lamurit toate nelamuririle si acum se rezuma sa comenteze ce le trece altora prin cap fiindca prin capul lor au trecut deja toate – nu mai au dileme, au numai certitudini.

    Alta diferenta : pe un forum este mai greu de gasit un comentariu de genul “misto, mi-a placut” sau ” cool, da-i bataie”. Pe blog se pot gasi mai multe pseudo-comentarii care se rezuma la doua – trei vorbe, pentru a se folosi de “do-follow”.

    Este o tendinta pe care am observat-o. Sper sa nu fi interpretat gresit.

  6. Pe forum exita o componenta esentiala: controversa, asa ca sa nu ii spun scandal pe majoritatea forumurilor, deci for exista intotdeuna

  7. Forumurile de genul ăla mi se par ușor depășite. Reddit, StackExchange și încă un site pe care n-o să-l nominalizez mi se par viitorul.

    • 1. ale mele 😀
      2. SitePoint.com, TheAdminZone.com, KarateForums.com (daca trecem la arte martiale), MartialArtsPlanet.com, BudoSeek.com, Archwired.com (pentru cei interesati de ortodontie).

      Am pus doar cateva dintre sutele de forumuri pe care am cont si activam odata. Pe asta apar ceva mai des.

  8. Evit forumurile. Multe din informatiile gazduite de ele au fost postate contracost in perioada lor de glorie.

    • Tudor, cum conra-cost? ai platit pentru articole sau sa ti se publice articolele? Eu nu am platit si nici nu stiu sa se fi platit pentru scrisul pe comunitati. Pe ale mele nici atat.

  9. Am de 2 ani un forum de nisa pe care-l administrez singur, fara moderatori de sectiuni. Am strans in acest timp aproape 17.000 de membri inregistrati,… multi, putini, atat s-a putut. E o munca titanica pe care doar cine a avut vreodata un forum in administrare o poate intelege.
    In ciuda celor scrise mai sus, forumurile din .ro sunt foarte acesate, eu de exemplu am un trafic zilnic din 4 cifre.

  10. urasc forumurile nu stiu de ce si facebook si twitter ,am doar blog si id de mess ,imi este de ajuns ,nu as pierde timpu pe forumuri ,imi place forumul webmasterilor pentru ca gasesti lucruri utile blogului 🙂

  11. Nu sunt un fan al forumurilor, n-am mai activat pe unul de ani buni, dar in anumite domenii sunt o sursa buna de informatii, mai ales daca vrei sa afli experientele altora. Recunosc, majoritatea forumurilor pe care intru sunt cele culinare 😀

  12. Forumurile au farmecu lor, si eu am fost ani buni admin pe un forum , moderattor pe altele dar am inceput sa nu mai am timp de toate.
    Mi-am facut blog pentru ca pe forumuri , fiind nusate, nu puteam abera ceea ce aveam in sfecla …Imi plac forumurile , sunt o sursa de inspiratie uneori, si de informare , alteori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.