Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Friends and Lucas

Pentru “netimişoreni” cele două sunt neşte atracţii nebunie mare în Piaţa Unirii. Friends este un băruleţ pe lângă Palatul Baroc, iar Lucas e super-sandvişăria de vis-a-vis, care rivalizează orice alt producător de sandvişuri şi dă clasă ălora de la SubWay la orice oră. Teoretic, cel puţin.

Am stabilit să mă întâlnesc cu nişte clienţi, deveniţi prieteni, la Friends, să mai punem ţara la cale. Dacă tot sunt în era organizării şi a punctualităţii, nuş’ cum s-a brodit, dar am ajuns cu vreo 10 minute mai devreme. Culmea că ei au intârziat vreo 15. Nicio problemă, eram cu ăla micu la mine, că trebuia să căscăm ochii la ceva pe net. Friends are marea calitate de a putea oferi niscaiva net, este singurul motiv pentru care le-am călcat pragul, după ce acum câteva luni servirea a fost absolut mizerabilă.

Dar deh, decât să tot căutăm aiurea altă dugheană, e bună şi asta, măcar are net. A avut, nimic de zis. M-am plantat la o masă în faţa barului, am pus notebook-ul pe masă şi mi-am făcut plimbarea pe situri. Dacă tot aştept …

După vreo 20 de minute de stat acolo, vine în sfârşit unul dintre barmani. Drăguţel şi (diferit faţă de data trecută) zâmbitor. Cer o ciocolată caldă şi revin la ale mele. Peste 5 minute vine şi comanda, îmi ard botul şi mă mai uit la ceas. Apar şi cei doi “interlocutori” şi ne apucăm de povestit. Suntem ÎN FAŢA BARULUI, deci exagerat de vizibili. Peste alte 20 de minute apare din nou tânărul în cauză şi ia comanda de la prietena mea. Soţul ei rămâne cu ochii în soare.

Ne pregătim să plecăm. Vazând că din nou nu ne bagă nimeni în seamă, plec eu la bar să achit consumaţia. Am fost mare scroafă şi nu i-am lăsat niciun leu bacşiş. Servicii proaste – no tip.

Am plecat de acolo, convinsă că părerea proastă pe care o aveam despre ei s-a confirmat încă o dată. Dacă ştiţi vrun alt birt pe acolo care are net, ziceţi să nu mor proastă. Poate ăia au nevoie de banii noştri, cine ştie.

Dacă tot se laudă lumea cu sandvişurile de la Lucas, m-am gândit că nu strică un test ceva. Aşa că am intrat şi pe acolo. Vreo 3 doamne stăteau după tejghea. Nici dracu înăuntru, doar noi 3 şi ele 3. Mă plasez în faţa lor, dau bună ziua şi o rog pe cea care serveşte să-mi dea un sandviş cu şuncă afumată. Sau ţărănească, după cum scrie la ei. Singurul salut a fost al meu, iar la întrebarea mea “ce îmi recomandaţi”, îmi spune plictisită “păi vedeţi şi dvs.”

Mda, văd şi eu. DIFERENŢA. La Subway, când le-am pus aceeaşi întrebare, mi-au spus “vă recomand carnea de pui cu sos dulce de ceapă, poate vă plac chifteluţele” etc. Chestii pe care le zice un vânzător interesat să facă o vânzare, nu să alunge clientul. Cert este că toate lunile petrecute în ţara aia, de câte ori am mers la Subway (destul de des, că-s înnebunită după mâncarea lor), am comandat exact ce mi-a recomandat acel prim vânzător: Sweet Onion Chicken Teriyaki.

Domna in cauză era prea ocupată pentru a ajuta un client care călca pentru prima dată la ei, aşa că mi-a dat pur şi simplu un sandviş cu carnea cerută.

Bun şi aşa, cică au mâncare senzaţională, orice îmi dă e bun …

Luăm loc la masă şi începem să mâncăm din sandviş. Brioşa e gustoasă, şunca e bună. Şi dau de sos. De hrean. Iute, cu gust de ceva brânză (cred că e amestec de brânză, smântână şi hrean). Oribil. Nu mai simt niciun gust, îmi dau lacrimile de iuţeală şi se duce pe copcă toată ideea de sandviş. Mai e o frunză de salată şi 2 felii de roşie, dar nu mai simt nimic decât hrean. Şunca nu este tăiată cum trebuie, aşa că din primele 3 muşcături o trag toată din sandviş şi rămân să mănânc pâine şi hrean. Nu cred că am mâncat un sandviş mai prost decât ăsta.

Dacă tot am întrebat-o pe duduie ce mi-ar recomanda, putea spune că există mai multe feluri de sos, să pot alege. Că până la urmă, diferenţele acolo sunt. Mi-a pus cu largheţe un sos rău la gust şi iute, de mi-a scos pe nas pofta pentru mâncarea lor.

Cuget că, atunci când le va falimenta dugheana, tot Guvernul va fi de vină. Serviciile proaste, nesimţirea şi lipsa de interes chiar nu contează, mereu alţii sunt de vină.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

25 Comments

  1. Un prieten de-al meu a scris un articol asemanator pe blogul lui despre o astfel de bodega din Bacau. Din pacate, am observat ca s-a format o moda ca toate bodegile de fite sa trateze clientii in cel mai nesimtit mod.
    Daca te intereseaza articolul, este la adresa asta: https://blogdivers.wordpress.com/2011/01/07/bourbon-cocktails-coffee-dugheana-de-fite/
    Daca nu, se poate sterge la moderare, personal nu ma supar. 🙂
    Spre deosebire de tine, se pare ca amicul meu se pare ca a fost mai dur.

  2. Multumesc Ramona ! Este bine de stiut, pentru cand voi trece prin TM.

    O chestie pe care o pomenesti si pe care eu nu o prea inteleg : bacşişu’ … Ce inseamna “Servicii proaste – no tip” ? Adica “Servicii bune – some tip” ? Seamana a ceva ce trebuie facut, fara discutie …
    Ei nu sunt platiti sa isi faca treaba bine ? Eu nu platesc serviciul ? La ce bun, atunci, sa mai las “tip” ? Doar ca sa plec “incarcat” de undele lor pozitive “ce barosan, trăiear” … ? Sau ca sa evit sa imi scuipe in supa data viitoare … ? Sau doar ca sa evit penibilul situatiei in care el (sau ea) incepe sa se “scobeasca” prin borseta de serviciu, buzunare, nas, se duce pana la cassa, se intoarce dupa 5 minute si spune “imi pare rau da’ nam sa va dau restu'” ?

    Care este logica bacşişului ? (poate un subiect de blog ? 🙂 )

    • Daca serviciile sunt de calitate si esti multumit, lasi bacsis. La noi nu exista procente “fixe” ca in alte tari, unde se stie cam cat lasi, dar, daca omul s-a comportat OK, nu vad de ce nu ar primi ceva ca “bonus”. Daca esti insa nemultumit, e si asta o metoda de a semnaliza problema 😉

      • In Bucuresti exista unele restaurante (Bellini e unul) pe al caror meniu scrie ca „serviciile nu sunt incluse”, ceea ce mi se pare cam abuziv. Ca doar nu e autoservire, ca sa ai alternativa. Zici, ok, ma duc sa-mi plimb singur tava, deci platesc doar mancarea la casa. Aici esti obligat sa-i lasi ceva ospatarului, daca nu din multumire, macar din motive umanitare, ca te-a servit si de bine de rau mananca si el o paine. Sau ar fi bine s-o manance…

    • Imi permit sa-ti raspund eu la intrebarea despre “tips”.Cei care lucreaza in servicii de genul sunt platiti de obicei cu salarul minim.Tocmai pentru a imbunatati “customer service-ul”, tips-ul face diferenta.
      De obicei las in functie de servire. Cand servirea este execrabila,nu las nici macar un cent.Cand este foarte buna,las undeva pe la 25%-30% din consumatie(fara taxe).Uneori(party platters de ex) si unele locatii au si “gratuity”,un tips bagat din start in pret.
      Tips-ul nu este obligatoriu,dar este o chestie de…”multumesc pentru serviciile bune”.
      P.S. Spun tips ca sa se inteleaga:)

  3. Daca sunt platiti bine sau nu, vad imbecila ideea sa devina dintr-o data problema clientului. Oferi un serviciu este definit prin o responsabilitate pentru calitate. Nimeni nu contesta ideea de profit, dar dezinteresul angajatilor reflecta “bad management” sau “no management”. In relatia client-furnizor exista decat o singura regula : Platesti calitatea. Si in aceasa calitate exista atitudine pe langa gustul ( in cazul sandvisului ).
    Ceace ce a exprimat Dojo, este des intalnit. Nu numai in Romania. Ergo economia capitalista coerenta are un sistem incorporat de a elimina “bad quality”. Probabil doar in tarile fara fundament (Romania) “bad quality” este doar o vina. Si aceea a statului.

    Nimeni nu “intra” intr-o firma pentru a cersi. Intra pentru a plati.

    P.S.
    Nici eu nu as oferi bacsis pentru asemenea atitudine si calitate.

  4. Mie si sora-mii ne place in Friends. E drept ca avem avantajul ca mergand des, ii cam stim pe barmani (eu ii stiam, ca intre timp s-au mai schimbat) si se poarta frumos cu noi.
    La Lucas… ca in orice afacere de succes mioritica, lucrurile s-au stricat pe parcurs. La inceput erau sandvich-urile calde si super gustoase, tantile macar zambitoare. Acum… deja e a doua oara cand nimeresc unul rece de tot… tantile plictisite ce n-ai pomenit… Deh… a prins la public, acum nu mai tre sa se agite (cred ele!).

    • Crinule, sandvisurile erau inainte calde? He he, ale noastre au fost reci si nici dracu nu ne-a intrebat daca le-am dori calde 😀

  5. Mie imi place la Mac, servicii rapide si internet.

    E mai greu la mancare dar briosele, salata si toastul sunt ok 🙂

    • Auch, la astia mancarea mi se pare de plastic. Imi placea Mac acum ceva ani dar, de cand am mai calcat si prin alte stabilimente de genul, ii cam evit. Nici cu Burger King nu mi-e chiar rusine, dar totusi mancare nu are chiar asa gust de carton. Serviciile in Mac au fost cam mereu bune, asta e drept. Nu cred sa fi existat vreodata cand se se fi comportat aiurea cu noi.

      • Inainte nu faceau atat de multe chifle odata… sau poate aveau mai multi clienti, nu stiu. Chestia e ca era chifla calda, de obicei abia scoasa din cuptor si era delicioasa!
        Si in Eclipse merge netul bine. Pe coltul celalalt al Palatului Baroc.

  6. La Lucas parca a luat si Vis Urat teapa, ceruse un sandvis fara braza si exact cu branza i-a pus.

  7. La Lucas in vara mancarea era ok desi parca tot pe la 700 am mancat cel mai bine (dupa ip iti dai seama ca sunt bucurestean deci experientele cu locatia din Temesvar sunt rare).

    Friends nu am frecventat dar Bierhouse sau Bond, si daca tin eu bine minte sunt chiar in Unirii ambele, au fost de fiecare data ok si cel putin la Bond stiu sigur ca aveau net ultima oara cand am calcat pe acolo cad am fost acolo ca era barmanul semi-ocupat cu un joc de WoW (zic semi-ocupat ca n-am stat mai mult de 2 minute dupa el cand am avut nevoie de ceva si a fost chiar simpatic de vreo 2 ori ca l-au batut aia in raid or something :)) )

  8. E pe barba lor. Eu urez faliment grabnic tuturor magazinelor ce isi trateaza cu sictir clientii.

    Si la noi in Mures se deschisese mai demult un fast food cu pret bun si mancare buna. Pe chelneri zici ca ii loveai la gioale daca le cereai ceva, si dupa vreo luna nu te mai lasa sa intri inauntru sa comanzi, doar sa stai afara la geam si dupa ce comanzi sa intri, desi aveau tejghea si inauntru.

    Am zis pas, si n-am mai calcat pe la ei. Se vede treaba ca la fel au zis si restul, ca dupa vreo 2 luni deja era plin la ei de promotii si prostii, si 0 clienti.

    De atunci e un magazin de haine in locul lor.

    No problem, nu cred ca s-a suparat nimeni.

  9. Can s-a deschis Lucas in timisoara mancam zilnic! sa stii ca la inceput eraus uepr de treaba, fiidnca atunci isi strangeau clienti,…acum s-au prostit de tot, nu mai mananc la ei de vreo 3 luni! Apropo am redescoperit restauranul chinezesc! ieri am mancat dunpa mult timp pui in sos dulce acrisor si pui picant! immm Yammy!

  10. Daca ai nevoie de alt birt in Unirii, majoritatea au net. Ti-as recomanda Cafe Bonjour, e tare dragut, servirea e ok si cafeaua buna. Netul merge brici. E langa Lenau, vizavi de Komodo.

  11. SubWay unde-i in Timisoara? si la Friends pe mine m-au servit foarte prompt si ok. poate pentru fata mea adorabila 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.