Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

To dig or not to dig …

Băi “socialilor”, sper că nu vă gândiţi la digg 😀

Dacă tot a revenit în actualitate lupta pentru aur şi averi mai mult sau mai puţin nemăsurate, mi-ar plăcea să ştiu ce părere aveţi VOI despre Roşia Montană şi ce se întâmplă sau ar trebui să se întâmple acolo. Nu am fost în zonă, am citit despre subiect cam peste tot pe unde am putut, dar nu consider că aş avea o părere avizată. Din pdv-ul meu sunt mai multe posibile rezolvări, cu riscurile şi avantajele respective: se lasă locul cum este (ştim deja care e situaţia), se dă undă verde RMGC (cu avantajele şi riscurile respective), se iau fain frumos oamenii de acolo şi se “relochează” într-o zonă mai decentă, unde să aibă un job şi o gospodărie. Mai sunt oare şi alte variante?

Vă invit să detaliaţi ideile şi să ne păstrăm, normal, calmul englezesc.

[poll id=”23″]

Dacă interesează pe careva, mie mi-ar păsa mai mult de oamenii de acolo, că ei sunt puşi mereu la înaintare, că e nasol prin zonă. Le-aş oferi deci şansa de a continua viaţa într-un loc decent, unde să aibă alte posibilităţi. Ştiu că nu le-ar fi uşor să plece, dar până la urmă, dacă unde locuieşti e nasol de tot, nu văd de ce nu ai încerca un loc mai bun. Acu’ e şi adevărat că eu am 32 de ani şi mi-am plimbat dosul ceva prin lume, deci ideea de a o lua de la capăt chiar într-o ţară nouă nu mă foarte sperie.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Au fost atâtea vorbe că nici nu mai ştiu ce să cred, oricum, varianta exploatării prin ceanură nu mi se pare una avizată. O scurgere, o explozie ar produce un adevărat dezastru, dar cred că până la urmă se va ajunge la exploatare. Banul vorbeşte. Nu omul de rând, nu natura.

    • Subscriu la ce ai spus tu.
      Dupa principiul romanesc “nu lasa la altii ce poti lua tu”, in maxim 2 ani vor incepe “treaba”, interesele sunt prea mari iar aurul … prea valoros sa ramana generatiilor viitoare.

    • de ce să ne gândim direct că o să se întâmple ceva, așa și centrala nucleară – dacă explodează ce o să se întâmple, povestea este asemănătoare și cum barajele artificiale și tot așa, daca se respectă normele nu văd o problemă

  2. Sunt total contra exploatarii,mai ales cu cianura care poate duce la o catastrofa daca sunt scugeri,dar cred ca interesele sunt mult prea mari si pana la urma sfera politica isi va lua comisionul si le vor da voie.

  3. Sincer daca as sti ca tara asta e pe maini bune si cu banii scosi s-ar face treaba, infrastructura, etc…atunci da as fi de acord sa se inceapa extragerea de aur..insa parca vad ca daca incepe treaba acolo statul ia un leu si restul merg in cu totul alte directii!

  4. Am copilarit intr-o zona asemanatoare, intr-un sat la vreo 50km distanta, tot in “Tara Motilor”. Am inceput Facultatea de Chimie din UPT in ideea sa invat sa inteleg suficiente chestii, mai ales in domeniul naturii. Din curiozitate am fost la doua editii FanFest(2007 si 2010) si am observat cum s-a schimbat atmosfera locului intre editii. La prima am plecat echipat “light backpack” si am fost si ghid pentru niste straini intalniti in gara la Alba, am stat cu niste colegi de serviciu la cort si overall a fost o experienta misto. La a doua am mers cu bitza din Alba pana la RM (si cu bitza in tren din TM in AB) am stat la o familie de localnici- ca majoritatea participantilor- si am vorbit cu ei una-alta. Ba chiar inainte sa vizitam galeriile romane am schimbat doua vorbe si cu Arhi, Zoso si Subiectiv (sau daca vrei Cetin, Vali si Alex) -si ei aflati in vizita de documentare. Dupa aia i-am vazut cu Catalin Hossu de la RMGC – cand mergi sa te documentezi asculti ce zic ambele parti. Am fost si la Centrul de Informare RMGC, am ascultat ce au de zis, ce au alti specialisti de zis, m-am uitat la DVD-ul cu filmul facut de Dan Chisu “Un destin de Sisif” si am citit articole online despre RM. Am inceput cu toate astea pentru a putea spune ca am idee ce vorbesc atunci cand vorbesc de posibile solutii.

    Ca in orice alta parte din Romania si la RM infrastructura e problematica. DN74 care pleaca din Alba pe 4 benzi dupa Zlatna se ingusteaza la 2 – e ceva deal mai inalt cu vreo 15 km de serpentine cu 20km inainte de Abrud – prin urmare traficul de camioane e ingreunat. Cale ferata nu exista decat in mine iar cel mai apropiat aeroport e la Cluj. Orice ai vrea sa faci in zona trebuie sa rezolvi intai problema drumului. Apoi, poluarea istorica datorata mineritului trebuie rezolvata. Problema e ca Minvest – compania de stat e cea care trebuie sa se ocupe de problema si evident nu sunt bani. Si dupa asta in zona nu prea exista infrastructura turistica – poti merge sa schiezi la Arieseni, poti drumeti pe coclauri dar la Rosia in afara de Minele romane, ceva case vechi si peisajele naturale cu tauri nu prea ai ce vedea.
    Partea cu mineritul nu e chiar exclusa, in sensul ca multi localnici isi doresc sa extraga in continuare aur, dar varianta cu abataje(exploatare in subteran, fara mutat oamenii si ras dealuri) e exclusa de RMGC pe motiv ca nu e suficient de productiva. Poate si pentru ca modelul canadian e mina deschisa, excavatoare mari si camioane de 300t care sa plimbe minereul la statia de tratare – cam ce poti vedea pe Discovery/NG la “Big machines” si emisiuni similare. Sa treci la turism peste noapte nu e chiar posibil din 3 motive – localnicii nu sunt pregatiti pentru a fi gazde, infrastructura turistica e foarte putin dezvoltata si zona e declarata ca monoindustriala de catre autoritatile locale(Primaria a interzis orice activitate care nu e minerit tocmai ca sa nu apara concurenta la RMGC).

    Solutia mea/scenariul meu:incepi cu un drum pe 4 benzi Alba-Abrud-Campeni cu tunel pe sub Dealul Mare (sau cum ii zice la namila cu serpentine) si modernizarea/extinderea soselei existente. Santierul asta ar da de lucru localnicilor in urmatorii 3-5 ani. In timpul asta o firma/un consortiu de firme straine cu subcontractori locali se ocupa de curatenia poluarii istorice ca dupa multi ani sa poti pescui in Abrudel, Aries si paraiele din zona. Totodata sustii amenajarea de locuri de cazare si de atractii turistice in zona si educarea tinerilor din zona in domeniul asta. Dupa astia 5 ani o parte din probleme is rezolvate si mai departe poti continua cu atragerea investitorilor – productie automotive ca la Brad, HD sau textile si mase plastice ca la Zlatna, AB. La Brad dupa inchiderea minei s-a construit o fabrica de volane langa oras iar la Zlatna un investitor privat a transformat platforma de tratare a minereului aurifer intr-un parc industrial.Avantajul lor? DN74 pe 4 benzi-Zlatna respectiv DN76/E79-Brad. Avand stabilitate financiara pe baza de turism si productie, pe termen mediu -10-20 de ani- te poti gandi si la exploatarea zacamantului de aur prin metode mai moderne, mai putin invazive. Cum ar fi cu abataje moderne sau TBM-uri speciale(TBM-tunnel boring machine = masinile alea rotative de sapat tuneluri). Dar nu construiesti o mina de aur in cariera deschisa spunand ca o faci pentru reabilitarea zonei – pur si simplu nu are sens.

    Finantarea proiectelor astora o faci cu bani de la banci straine care investesc in proiecte de viitor sau obligatiuni municipale/guvernamentale. Mai sunt si fondurile pe care le poate atrage includerea in patrimoniul UNESCO si un instrument gen fond de investitii alimentat de cei care sustin variantele alternative pentru dezvoltarea RM. La urma urmei multe comune/orase din RO is intr-o situatie asemanatoare si aia nu stau pe zacaminte de aur si argint – asta inseamna ca aia is condamnati la saracie? Plus ca valoarea adaugata mare e la prelucrare, nu la extractie.

  5. Imi place abordarea asta a ta Dojo ,decenta , cu bun simt.
    Cand poti vinde ceva, vinde , mai ales acum cand ai nevoie de bani si te indatorezi de la zi la zi.
    Decat miliarde bagate acolo pe proiecte utopice tot din banii nostri , bani imprumutati si aia , mai bine OK-ul si un control strict de la mediu . Bineinteles , trebuie sa fie de acord motii , doar ei stau cu bomba ecologica la cap.
    @ Ovi uan , Brad -ul cu volanele , textilele si termopanele tot oras mort e.

    • O fi el oras mort da` e mai viu decat Abrudu`(Tot in logica asta nici Zlatna nu se simte prea bine, da` inca mai misca) Si daca ar fi si E79 tot de 4 benzi ar fi inca si mai viu. Si chestia e ca din ambele orase aproape jumate din locuitorii din scripte is plecati la munca in strainatate. Si cred ca si-n RM e asemanator ca n-am prea vazut barbati si femei in putere sa umble prin sat si-apoi is multe comune din Ardeal “infratite” cu altele din Spania si Italia.

  6. Din nefericire, traim in romania unde tot idiotul doreste bani acum pentru el si curvele din dotare. Ziua de maine nu conteaza, la consecinte pe termen lung nu se gandeste nimeni, asa ca e probabil sa vedem in curand un lac de acumulare plin de cianuri.

    Peste X ani cand baietii nu o sa mai scoata bani din aur, o sa isi puna palma’n cur si o sa plece, iar in urma lor va ramane exact zona plina cu cianuri. Vedeti reportaje din Filipine si alte zone asemanatoare. In urma exploatarii nu mai creste nici iarba in acele locuri, apele sunt otrava curata si nimeni nu mai spera ca vreodata o sa se ecologizeze zonele.

    Ce e interesant (ca studiu al comportamentului uman) este ca nimeni nu vrea sa rezolve subiectul localnicilor. Toti vor numai aurul si banii care decurg din exploatarea lui. Viata locuitorilor de azi sau de maine nu conteaza.

    Eu am intrebat odata un mare sustinator: mai X, daca tu zici ca nu o sa fie poluare, am voie peste 10 ani sa te caut si sa te oblig sa bei 1 litru de apa “curata de munte de la Rosia Montana” ? Nici azi nu mi-a raspuns; oare de ce ?

  7. Zona exploatata minier cu cianura = zona distrusa ! Poate ca tara (politicienii care “preiau” fonduri) ar avea de profitat de pe urma exploatarii, dar zona aia s-ar pierde (vegetatie,animale …).

  8. Mai cand ii aud pe astia cu Rosi Montana,cu investitie de 2 miliarde,locuri de munca etc,o vrajeala clasica unu care baga doua miliarde fiti siguri ca socte cel putin zece.Bine ar fii sa ne exploatam singur aurul,si poate de ce nu sa fie chiar sansa iesirii nostre din criza,sau macar un punct de plecare.

    • dacă lăsăm statul să exploateze putem spune pa zonei, a exploatat și înainte iar acum totul e poluat, ape , natură etc … orice ar fi statul nu trebuie să facă asta =)) știm cum se fac lucrurile la noi

      • Solutia este una evidenta de toti cei care gandesc 3 secunde: sa nu se exploateze deloc nici de stat nici de alti dobitoci veniti aici pentru aur !

        Sa se lase zona cum e si in paralel sa se permita oamenilor sa inceapa sa traiasca normal cum vor ei, cu sosele, electricitate, apa curenta si tot asa. Asa cum traieste super ok un austriac in zona de deal/munte asa ar putea sa traiasca si motii.

  9. Este “o mina de aur”Rosia Monatana de ce sa beneficieze strainii de ea cand o putem exploata chiar noi,ar putea fii solutia pentru oameni de acolo sa sapam clasic ca in Valea Jiului nu cu cianura,chir nu exista nici o alta cale de exploatare?! Impuscam 2 iepuri eveitam poluarea dezvoltam zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.