Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Read the f…ing rules!

Sunt câteva chestii care mă scot din sărite, când e vorba de viaţa online, iar indivizii care nu cască ochii la regulamente sau disclaimer sunt prioritari pe listă. Luăm de exemplu un forum. Absolut orice forum mai de doamne ajută are un regulament intern. În care se precizează tot felul de chestii, plus permisiunile pentru semnătură, că până la urmă, dacă tot îţi rupi şalele scriind, să promovezi şi tu un site.

Ca admin de forumuri, permit links în semnătură, normal, dacă asta a fost mereu o metodă excelentă chiar şi pentru mine de a-mi înfige siturile. Există însă şi aici diverse aspecte: nu permit links afiliate, nu permit shortlinks, nu permit mai mult de 3 links pe 2 rânduri sau imagini, că nu este forum de copii de clasa a doua. Toate aceste “guidelines” sunt de obicei specificate încă de la începutul forumului, tocmai pentru ca lumea să ştie ce şi cum.

Ei bine, nu trece zi de la ăl de sus, să nu am de editat o semnătură sau dar un warning, chestie pe care nu o fac chiar lejer, că în general îs o tipă destul de relaxată. Normal, răspunsul este “nu am ştiut că nu e permis”. Cum mama naibii nu ai ştiut, când secţiunea de news este sus în fruntea forumului, plus că există mereu links către reguli? Să nu mai vorbim că orice forumist de doamne ajută ştie că o comunitate are şi reguli.

Eu, înainte de a mă obosi să mă înscriu undeva, studiez regulamentul. Nu că m-aş apuca de înjurat oamenii sau de abuzat comunitatea, dar vreau să ştiu ce pot promova, de la câte mesaje etc. Dacă nu-mi convin condiţiile, nu mă obosesc.

O altă chestie care mă scoate din calmul englezesc este când primesc mesaje “nu vrei să facem link exchange”? Am scris deja în sidebar că nu mă interesează, ce ar trebui să fac să scap de mesajele astea? Să pun un banner roşu de 300 de pixeli înălţime pe blog pe care să scrie cu text roz chiloţiu care “blinkuie” chestia asta?

În general nu fac link exchange. PUNCT! Vrei promovare? Comentează! Vizitez fiecare link şi, dacă e un blog ce-mi atrage atenţia, îl pun în lista mea de citit. Încerc să menţin lista respectivă cu bloguri pe care bântui zilnic. Links pe sidebar sau banner se pun contra-cost.

Mulţam de înţelegere. Şi căscaţi ochii la disclaimer sau regulamente, că de aia se oboseşte lumea să le pună la punct!

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

34 Comments

  1. Inteleg ce zici si trebuie sa existe un sistem de genul asta, dar in toata social media asta (forumuri, bloguri), fiecare are prorpiul set de reguli. E greu sa le urmaresti, intelegi si sa le retii pe toate…just saying.

    • Vlad, mi-s de acord cu tine, dar scrie CLAR SUS IN DREAPTA. Atunci cum mama ciorilor imi trimiti mesaj pe tema asta? Faptul ca nu citesti regulile nu-ti scuza incalcarea lor, asa ca probabil e mai bine sa pierzi 2 minute scanandu-le, nu sa te plangi dupa aia ca altii sunt rai 😀

  2. Cei care apeleaza la eternul “facem link exchange?” au 10-12 formulari si le trimit la absolut toate adresele sau form-urile de contact. Sa-i lamuresti ca TU nu esti interesata e ca si cum ai invata un caine ca nu-i frumos sa nu se stearga pe picioare cand intra in casa. Seteaza filtrarea pe cuvintele astea si baga-le la moderare automat.

  3. Tristul adevar e ca prea putini citesc regulile unui site si prea multi se arunca in a cere link exchange-uri, chiar daca administratorul site-ului (blogului) a mentionat clar ca nu accepta asa ceva. Iar unii care citesc si vad ca nu se practica asa ceva, totusi incearca.

  4. Treaba asta cu links/exchange nu este altceva decat o pacalire a statisticilor.Chiar si ideea de blogroll in multe cazuri este acelasi lucru. Multi isi pun in blogroll bloggeri mari ca sa le atraga atentia acestora sau blogguri provenite din obligatia numita links-exchange. In Ze list, de pilda, exista un soi de clasificare in functie de bloggurile din blogroll. Acand in vedere cele doua situatii expuse mai sus, statistica realizata pe criteriul blogrollului este complet irelevanta si, mai mult decat atat, induce in eroare.

  5. Apoi, intru foarte rar pe blogu asta, dar cred ca ii primu post pe care se vede clar ca esti frustrata, cine anume te-a suparat in halu asta ?

    Ps. Asa ca fapt divers, nu citesc niciodata regulile pentru ca de obicei nu fac nimic special intr-o comunitate si mereu ma retrag si urmaresc discutiile altora.

  6. Asta cu link exchange-ul ma enerveaza si pe mine. Chiar daca nu mi-am pus vreun disclaimer (ca nu-s asa de mare încât să merit 🙂 ) tot primesc periodic mailuri. Ce mă amuză sunt formulările: Stimată doamna Pisica Roz… 😀

  7. links e fratele lui lynx? Sau e pretenul mai american al lui link-uri

    intreb si eu, ca se pare ca au inceput si la noi cuvintele sa primeasca s la plural

    • @animaloo – Link-uri ti se pare ca suna mai natural decat links? Zi-le tu legaturi daca tot vrei sa fii un mic Pruteanu.

  8. Toate forumurile au in mare cam acelasi regulament, bazat pe reguli de bun simt. Diferenta este ca pe unele poti folosi link in semnatura iar pe altele nu. In ziua de azi, aproape nimeni nu mai citeste regulamentul forumurilor, unii cred ca totul li se cuvine si ca-ti fac un serviciu daca posteaza ceva.

  9. ma trebuie sa recunosc: NU CITESC “termenii si conditii”, sau orice altceva tine de “contract” … asa is io … nici conractu’ de la banca de credit nu l-am cetit tot…
    Incerc sa te inteleg, de cea lalta parte a baricadei e frustrant…da aici e destul de simplu, imi dai tu mesaj cu faptu ca nu am voie sa fac chestia aia 😀 …
    In ceea ce priveste schimbu de link… te inteleg si mai tare, ii extrem de viuzibil textul… de obicei cand ceri un schimb de link, te uiti macar dupa sectiunea de contact… da no’, vorba aia: mare’i grtadina lu’ Dumnezo’

  10. cum arata rozul chilotiu? RGB, please 🙂
    [vorbesc foarte serios, chiar is curioasa]

  11. Nimeni nu citeste regulamentul … cred ca e o trasatura specific romaneasca.
    Cat despre link exchange si pe mine m-au innebunit cu cererile. Am scris cel putin 2 articole pe tema asta si tot nu s-a prins nimeni. E greu cu unii !

  12. Tu traiesti din online media deci e normal sa acorzi atentie acestor amanunte. Dar majoritatea nu sint la fel.
    Sa-ti dau un exemplu: Citi dintre cei care au instalat un produs Microsoft crezi ca au citit si inteles End User Licence Agreement? Banuiesc nimeni exceptie poate citiva profesionisti ce cauta chichite.
    Pe de alta parte daca toata lumea ar fi corecta si ar citi totul inainte de a se inregistra undeva atunci cu siguranta numarul cititorilor de pe forumuri/bloguri ar scadea poate sub 50%. Si implicit nu ar mai fi nevoie de atita admini de forumuri iar veniturile celor din online media ar scadea substantial.

  13. La inceputurile mele de bloaga eu eram destul de onorata de cererile de link exchange. Bine, erau rare atunci. In ultima vreme s-au mai indesit, dar e ca un facut ca nu mi se propun schimburi de link-uri cu site-uri in care as fi si eu interesata sa citesc ceva. Iar ultima propunere – venita de la un site … promitator – e scrisa agramat. Nu stiu cum sa-i zic omului ca desi are site-ul de cateva saptamani, tema e de interes, dar cu gramatica sta prost. Iar un link-exchange cu el acuma e doar in avantajul lui. N-as vrea nici sa-i par o scorpie, ceea ce de fapt as fi, spunandu-i asta 🙂

  14. In tara in care regulile sunt pentru prosti tu te astepti sa citeasca cineva niste chestiuni atat de neimportante precum regulamente si termeni de utilizare?
    Corectitudinea? “O fraza de dansii inventata”….

  15. Eu mi-am scris scurt, într-o frază, că nu fac link exchange. Am scris asta fix deasupra adresei de e-mail, deci n-are cum să rateze cineva ce scrie acolo. Pe e-mail nu mai prea primesc acum cereri. Cred că într-adevăr funcționează metoda. În schimb primesc comentarii spam aiurea cu cereri de link exchange. Bineînțeles le blochez și a doua oară nu mai intră.

    Totuși, sunt convinsă ca la tine vin cereri de link exchange din multe părți și nu toți intră pe blog înainte de a-ți trimite ceva. Ești, totuși, unul din bloggerii vechi din țară, probabil că exiști într-o grămadă de baze de date. Care știm cu toții că circulă liber de la unii la alții.

  16. Hai ca prea te-ai “ambalat” la o chestie cotidiana … cred ca te-a prins intr-o pasa proasta. 🙂

    “Chestia cu “poate ţine” este pentru cei care au idee de axioma existentei unui regulament, iar astia sunt putini. Si daca “nu ţine” … aim sori.
    Pe majoritate ii doare in [biiiiiip] de regulamente si altele asemenea, treaba e ca ai au o chestie in cap iar asta este tot ce conteaza in lume. Pentru majoritate, ideea lor este axa in jurul careia se invarte Pamantul si noi toti ceilalti ar trebui sa le fim recunoscatori fiindca, fara ideea lor, Pamantul s-ar pierde in spatiu iar rasa umana ar avea soarta dinozaurilor.

    Niste muhaiele pentru care Constitutia este o formatie de hip-hop, Codul Penal este un roman nashpa ca e fara personaje (chiar daca are ceva actiune), semaforul este o orga de lumini de la o discoteca stradala iar abtibildul cu sageata de pe usa unui autobuz inseamna “uite-te in sus” (sau uite-te in jos”, pe partea cealalta) …

    Pai, pentru muhaielele astea iti faci inima rea ? Hai, zau asa … 🙂 … da-i in [biiiiip]-a ma-sii si ia-o usor ca daca te enervezi pentru orice muhaia, nu mai prinzi tulburelul de la toamna.

    • N-au nici o scuza atata timp cat forumul e setat sa afiseze regulamentul pe toate paginile in partea de sus, la loc vizibil. Tine mai degraba de bun simt.

  17. Regulile se cer a nu fi respectate… Glumeam!… Dar cred ca mult mai importanta este replierea dupa o gafa decat persistenta in greseala…

  18. Nici la mine nu prea citește nimeni regulile, bine, trebuie să cam dai vreo două click-uri până acolo, dar e ok, am răbdare să le explic cazurilor excepționale care-i treaba. Cu toate că .. îmi vine să le zic vreo două câteodată. 😀

  19. Dojo..cu respect:)),am sa te intreb ce poti zice insa de cei care te citesc ,te au in blogroll si nu iti cer nimic in schimb?
    Este doar o intrebare,sincer!

  20. problema asta cu link-urile in semnaturi o am si eu pe un forum, asa ca iti inteleg reactia. nu te mai consuma din cauza rahaturilor astora caci nu merita. utilizatorii noi nici nu se sinchisesc sa citeasca regulamentul. isi fac cont pentru ca vor sa faca “spam” sau pentru ca trebuie sa comenteze la ceva ce le-a sarit in ochi.
    sa fim realisti, n-avem cum sa educam mediul online, ne racim “tastele” de pomana. cine are bun simt in offline, il are si in online.

  21. Opinia mea:
    @Glass & Iron : Ce des foloseşti cuvântul “muhaia”…E brandul tău ?!
    Subscriu la comentariul lui scorpio !

  22. […] Dojo Blog: Read the f…ing rules! […]

  23. Da, ai dreptate, Dojo…am “nimerit” intamplator pe blogul tau si marturisesc sincer ca-mi place modul tau de a scrie si nu am vrut sa trec mai departe fara sa completez si eu: nu cred ca exista vreo solutie in sensul de a educa pe unii…al meu blog e unul cat se poate de simplu si ne-profesionist, unde pun cand si cand propriile versuri mai ales, am primit multe “oferte” de link-exchange mai ales de la forumuri, siteuri cu si despre vopsele, usi, etc…asa ca mare e gradina….
    spor in toate! 🙂

  24. Chestia cu „fără poze în semnătură” mi se pare cam aiurea… Părerea mea este că ar trebui să mai reflectezi asupra acestei reguli. Cunosc o mulţime de forumuri serioase (de genul softpedia, roportal etc.) care permit bannere în semnătură. Există chiar şi o chestie specifică semnăturilor numită „userbars”, adică mici bannere în care utilizatorul îşi face cunoscute anumite preferinţe. Sunt amuzante şi nu deranjează cu nimic.

    • Prospero, softpedia nu este forum serios. roportal nici atat. Lumea vine sa citeasca informatia din forum, nu sa-si faca probleme sa caute informatia intre 100 de bannere. Am regula asta pe toate comunitatile de aproape 10 ani si nu o am degeaba. In conditiile in care 90% din mesaje sunt “one liners”, ca lumea nu are chef sa scrie prea mult, asa ca mai mult posteaza monosilabic, sa mai pui si bannere in semnatura e chestie de clasa a II-a. In mod normal INFORMATIA trebuie sa fie mai vizibila decat semnatura. Hai ca la faza cu avatar, titles etc. fac si eu rabat, ca mi se pare normal sa se individualizeze fiecare cont. In semnatura insa au loc sa-si puna links, nu sa transforme forumul in gazeta de perete de la gradinita. Arunca un ochi pe forumuri serioase si vei intelege ce spun.

      • Există un mod numit ceva de genu’ “light browsing” care permite utilizatorilor să seteze din profil dacă doresc să vizualizeze forumul fără semnături şi/sau avatare. Simplu de instalat, simplu de utilizat pentru cei cu conexiune şubredă la net…
        Iar în afară de Cinemagia, nu ştiu alt forum care să nu accepte imagini în semnătură.

  25. Stii mult mai multe despre forumuri decat mine. Adevarul este ca am fost activa doar pe vreo 2-3 si recunosc ca nu am citit de fiecare data regulile. Voi fi mai atenta. Nu mi-am imaginat pana acum ca deranjez pe cineva.

  26. Daca toata lumea ar citi si respecta regulile nu ar mai fi nevoie de politie, procurori si judecatori.

    Si nici de admini sau moderatori de forumuri 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.