Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De asta nu trebuie prostimea sa aiba drept de vot

Am scris acum ceva timp un articol pe tema asta: faptul că, din punctul meu de vedere, emisiunile de tip “talent” nu ar trebui să aibă câştigătorii decişi de prostimea care le priveşte. Nu contează faptul că se fac milioane bune de euro de pe SMS-uri, mi se pare tâmpit ca nişte prostani să decidă viitorul unui om talentat.

Bun, faza OK este că în general chiar şi necâştigătorii,”arşi” de prostimea ce votează cu dosul, mai au şanse, în ideea că producătorii le simt potenţialul şi le oferă contracte. Au fost destule cazuri la emisiunile de tip The X Factor, So You Think You Can Dance, sau America’s Got Talent, Britain’s Got Talent etc. finaliştii au prins totuşi contracte, deşi publicul a ales artistul cu mecla mai frumoasă sau povestea mai tristă.

Cel mai tare m-a isterizat o ediţie X Factor, când cel mai ţeapăn artist probabil din toate ediţiile a ieşit pe locul al doilea. Un tip cu 4 ani de canto la activ, cu o voce de a lăsat-o pe Celine Dion cu gura căscată, plasat pe locul doi, pentru că publicul cretin a ales un lache cu mutră mai simpatică, care a falsat cam jumătate de ediţie. Un prostan cu poveste “tristă”, care arăta ca un pui de Gostat. Normal că a atins coarda sensibilă.

Să nu mai vorbim de America’s Got Talent, cred că ediţia a doua sau a treia, nu mai ştiu sigur, unde finalişti au fost un redneck şomer cu ceva talent la cântat şi acompaniat cu chitara şi o damă ce a supravieţuit cancerului şi cânta operă, deşi nu avea nici un sfert de oră de canto la activ. Calităţi vocale? Cât vreo 10 ţărănoi ca şi cel care a câştigat marele premiu. Normal că redneck-ul a primit locul întâi, din fericire şi tipa a muşcat imediat un contract cu o casă de discuri, că oricum cânta divin.

De ce scriu asta?

Pentru că, la 6 ani de când s-a lansat formatul, l-au preluat şi românii. Care copiază “judecătorii” consacraţi (Simon Cowell şi Piers Morgan), că e greu de aşteptat să aibă originalitate, care au 2 prezentatori veniţi parcă din ghetto, dar .. asta e. Mi se pare penibil să foloseşti piesa cântată de Susan Boyle ca fundal sonor (după cum se aude în următorul clip), dar asta e … învăţăm şi noi.

Şi ajungem la clipul în cauză, cu puştiul “minune”, Narcis Iustin Ianau

Şi mi-e milă sincer de copilul ăsta. De ce?

Pentru că jumătate din Romania probabil habar nu are ce înseamnă să aibă o asemenea voce. Da, e ciudat ca un bărbat să “urce” în halul ăsta, nu este însă anormal în lumea muzicală. Sunt puţini oameni care pot acoperi atâtea octave şi o pot face atât de curat, fără nişte ani de canto în spate.

Am făcut cor cam toată perioada şcolară, în liceul am lucrat serios la asta, mers la competiţii, pregătiri intense etc. Am o voce destul de “con cojones”, aşa că am cântat la vocea a treia. Pentru că mă ţinea “ţeava” şi învăţam partiturile tuturor vocilor, la câte repetiţii făceam, de cele mai multe ori mă “plimbam” de la voce la voce, sprijinind grupa care mi se părea că nu se aude. Între cele 60-80 de “coriste” eram o ciudată, pentru că majoritatea nu puteau cânta mai multe voci. Trebuie să ai “lăţime de bandă” să zic aşa, încât să poţi atinge notele alea foarte sus sau foarte jos. Şi totuşi, nici cu 3 ore de vocalize nu cred că pot cânta ca puştiulică ăsta. Probabil dacă mă mai nasc o dată.

Ceea ce poate el nu este interesant, e sublim. Cu şcoală de specialitate şi cineva care să-l îndrume, teoretic cel puţin, copilul ăsta are şanse uriaşe să devină ceva în muzică. Nu sunt chiar sigură că în muzica românească.

Spuneam că mi-e milă de el ..

Cum să nu-mi fie milă, când reacţia prostimii a fost “hă, hă, uite şi la ăsta că are ochelari”, “hă, hă, aşteptam să spui teorema lui Pitagora”, după cum spunea lache ăla din juriu. Deci are ochelari. Ca o parte bună din populaţia lumii. Hă hă ce chestie. Nu e cool, dom’le. E aragaz cu patru ochi şi nici nu e îmbrăcat în trening alb, ca orice manelist sadea. Şi pe cămaşa aia nu are un DG cât casa, să vedem şi noi că e om serios.

Mda, ăsta e publicul care-l va vota (dacă îi va duce creierul). Acelaşi public care crede că Voltaj şi HiQ fac muzică bună şi care râd ca proştii că nu au înţeles şi nu vor înţelege vreodată ce presupune de fapt vocea aia “piţigăiaită”. Hă hă … Fanii Stana Izbaşa puşi în faţă cu o asemenea voce. Mişto combinaţie.

Deci sunt foarte curioasă până la urmă. Nu voi urmări emisiunea, pentru că mă irită moderatorii şi o parte de juriu. Plus că oricum voi pleca din ţară, deci nu voi avea nici tentaţia asta. Ar fi însă interesant de văzut cine va câştiga până la urmă. Sper ca puştiulică să fie observat de cine trebuie. Nu ştiu cât îi va folosi în ţara asta, chiar nu cred că se va omorî lumea să-i cumpere vreun eventual album, pe acelaşi motiv că mulţi habar n-au ce e cu vocea aia şi cu talentul. Poate îl agaţă vreo casă de discuri de dincolo … cine ştie.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

27 Comments

  1. spune ca sunt incult, prost , needucat, etc, nu ma intereseaza dar canto mi se pare o mare prostie (parerea mea)

  2. 🙂 🙂 … poate ca vom apuca vreodata sa discutam concret titlul acestui subiect fiindca, asa cum apare el, mi se pare de o luciditate de invidiat !

    Sa ma intreb care va fi viitorul lui ? “Scala” din Milano, Opera de Stat din Viena, “Metropolitan” din New York. Sper din toata inima ca si d-na Mariana Nicolesco l-a vazut. Meritul emisiunii este ca l-a “scos” la lumina.

    P.S. Imbecila este remarca “Oau, oau, oau, nu ma asteptam sa iasa asemenea sunet din CARCASA AIA” … da’ ce sa ceri de la o muhaia ? Un limbaj pe masura valorii la care tocmai fusese martor ? Ei hai …

    • Singura sansa pentru Narcis Iustin e straintatea… aici, in tarisoara noastra, o sa fie mereu privit ca un ciudat, pe cand, cu vocea lui, chiar cred ca are sansa sa ajung sus de tot. Ne condamnam de unii singuri, ca popor, talentele!

  3. Pai pana la urma ideea asta cu publicul care influenteaza spectacolul este un fel de feature 2.0, nu? :). Ideea in sine de vot e buna, cum e si aia de vot democratic in politica, dar daca publicul este asa cum e, ce sa-i faci?

    Revenind la show, este mixul perfect. Trebuie sa fie o mica ciudatenie ca altfel publicul nu gusta. Daca era un om normal, cu ani de experienta muzicala in spate care canta bine, poate nu aveea nici un impact. Asa unul mai ciudatel in aparente, da bine pe sticla.

    Pe de alta parte, vorbesti de promovarea lui. Chiar nu cred ca suntem in tara in care talentul adevarat se promoveaza in muzica. Cu atat mai mult talentul din muzica clasica si opera. Sincer, nu prea ii prevad un viitor foarte glorios pustiului.

    Cat despre emisiune in sine, sincer, ideea nu este rea. Adaptarea la Romania sigur ca va fi sub cele din afara ca doar deh, este Romania, si asta este argument suficient. Si pe aceiasi idee, imitatorii din juriu nu se dezic. Pana la urma fiecare trebuie sa urmeze un scenariu de comportament. Ala moderatu’, aia sensibila si ala rau’.

  4. Păi, puştiulică deja a uimit internetul, unde te uiţi, pe aproape orice site sau blog intrii, băiatul e şi el prezent cu a lui interpretare şocantă, pot zice.

    Însă, cei mai mulţi şi mai mulţi au criticat prestaţia duduei ce a dansat la bară. Nu erotic, nu provocator, ci ca pe o artă, ca pe un sport. Absolut fantastic. Însă mulţi internauţi au şi sărit în sus că dacă-ţi laşi chiloţii la vedere şi te undueşti la o bară, succesul e garantat. Dar oamenii aceia nu ştiu cât de greu e să faci ce a făcut duduia. Dar… unii au idei preconcepute peste care nu pot trece, se pare.

    • Daca stam bine si ne gandim, si gimnastele tot in costum de baie concureaza si se cracesc pe acolo. Si e sport olimpic si e apreciat. Si asa cum nu ni se pare deloc anormal sa vedem la strand tipe facand topless, asa ar trebui sa ni se para normal ca un nou tip de gimnastica, unul chiar greu de practicat, sa devina sport oficial.

  5. Imi pare rau ca trebuie sa spun asta, dar copilul asta este prea bun pentru Romanii au talent, Pro Tv sau oricare alta emisiune de gen. El e facut sa cante pe o scena adevarata, in fata unui public suficient de cultivat cat sa nu se trezeasca spunand lucruri precum hăhă, ia uite-l si p-asta ce voce de fata are, ce aragaz cu patru ochi etc.
    N-o sa zic ca e prea bun pt. Romania, pt. ca sunt convinsa ca si britanicii sau orice alta natie nu ar fi capabili sa-l aprecieze cu adevarat – poate mai mult decat publicul cocalar, dar niciodata asa cum trebuie.
    Poate ca este cea mai buna voce din concurs, dar n-o sa castige in veci. Poate insa cineva care se pricepe o sa-l ajute sa-si continuie studiile acolo unde merita.

    • Avantajul cu emisiunile astea e ca de obicei aia care trebuie sa se uite, casca si ei ochii. Asa ca e foarte probabil ca baiatul sa fie “mirosit” de vreo casa de discuri sau macar de un profesor de canto, interesat sa faca ceva din el.

  6. In primul rand sistemul intregii emisiuni e idiot. Cum poti sa pui in finala 2 oameni carefc lucruri cu totul si cu totul diferite, care nu pot fi evaluate pe aceleasi criterii?? CUm evaluezi ca un copil care canta extraordinar cu un… dansator de exemplu. Cum faci tu criteriile de selectie ca sa obtii un castigator?

  7. Emisiunile astea de tv sint small potatoes. De ce ne agitam cind prostii pot sa decida soarta unui om dar acceptam cu bucurie cind decid soarta unei tari intregi?

  8. Lucrurile controversate cresc audienta si implicit veniturile. Asa ca sint binevenite.

  9. Cred ca respectivele remarci ale lui Mihai Petre de exemplu trebuie privite si prin prisma rolului lui in acest … show! Nu ma omor dupa MP insa eu asa am “citit” replicile lui cu teorema lui Pitagora si “carcasa”. Pe de alta parte nu stiu de ce ma incearca un anume scepticism referitor la aceste “diamante neslefuite”. A mai auzit cineva de Costel Busuioc?

  10. Intamplator am reactionat cu un tweet la partea lui Narcis din prima emisiune. Arhi, reperandu-l, l-a considerat de mare porc. 🙂

    Ideea mea, pe scurt, este urmatoarea: pustiul nu trebuie si nu are de ce sa se opreasca aici. Nu cred ca suntem lamuriti cu privire la rolul celor de la Pro in cazul asta. O merge struna “descoperirea” de talente din colturi nebanuite, insa sunt sceptic ca vor depasi faza de spectacol mediatic creat de pe urma asta.

    Perceptia populara si aspiratia artistica sunt lucruri total diferite. Daca visul lui Narcis este real, nimic nu e cu adevarat inceput, in afara oportunitatii sesizate, a “drumului deschis”. Trebuie sa-si cultive vocea, trebuie sa se tranforme in cantaret-artist, trebuie sa constientizeze ca exista o istorie a celor ca el si un repertoriu potrivit vocii sale. E momentul in care talentul si efortul autodidactic nu sunt autosuficiente.

  11. Băiatul mi s-a părut şi mie incredibil. Şi nu trebuie să ai cultură muzicală ca să-ţi dai seama că are un dar. Trebuie doar să nu fii imbecil. Atâta tot.
    Moderatorii sunt de tot rahatul, juriul însă, în opinia mea, e ok.
    Mihai Petre are nişte ani de muncă în spate, a câştigat concursuri ca dansator, este profesor de coregrafie. Că e o imitaţie nereuşită a lui Simon Cowell… să fim serioşi, Simon Cowell e un zeu. Dar mă gândesc însă că formatul aşa a venit, nu poţi veni cu inovaţii că eşti mai şmecher …
    Andi Moisescu – no comment, iar Andra … păi cine altcineva?
    Cred că remarcile juriului, chiar şi cele mai deocheate ţin mai degrabă de show. Până la urmă, să fim serioşi, e o emisiune de divertisment, nu una culturală, nu-şi propune să concureze cu Pleşu şi cu Liiceanu.

    No, cred că sunt cam virulentă, dar atât de tare m-au iritat reacţiile online la adresa băiatului ăluia, încât încă sunt nervoasă 🙂

  12. Mi-a plăcut foarte mult cum a cântat Narcis, deşi nu sunt neaparat un fan al operetei. Sper să aibă succesul lui Busuioc, chiar daca nu va castiga concursul.

  13. Eu nu m-am uitat la emisiune, dar am văzut, din întâmplare, videoclipul cu băiatul ăsta. Mi s-a făcut pielea de găină când l-am auzit. Chiar îmi doresc să-l remarce cineva … Merită !

  14. eu, daca as putea sa omor pe cineva vreodata fara repercursiuni si dintr-un singur foc l-as omori pe m. petre ala. nu stiu de ce! am pitici pe creier. ala nu-i nici actor, nici coregraf nici nimic – doar bagator de seama. vocea aia a lui ma enerveaza. eu pe pustiul cantaret l-as lua cu mine in cuntzi sa ma apere decat pe m.petre. am mai multa incredere in ochelarist :))

  15. Sunt multi oameni tampiti care nu apreciaza talentul adevarat a unui om ci mai ales prostimea care ne inconjoara. Asta este sustinuta in Romania si in lume. Baiatul acesta chiar are talent si merita sa castige.

  16. Intamplator m-am uitat la emisiune, si cred ca acest copil nerita sa fie slefuit undeva cu niste profesionisti adevarat.
    Per de alta parte am ramas blocat la ce a facut tipa aceea la bara, cat a muncit si fata asta sa aajunga sa poata face ceea ce a facut? Cred ca publicul se astepta la altceva..ca doar edans la bara…Cred ca si baiatul de la noi cu dansul este deosebit.Oare ce a fost in sufletul lui cand a trebuit sa decida daca se autoelima sau isi elimina amicii?

    Cat despre jurriu, Andy Moisescu imi place , restul mai putin , dar nah, bine ca a inceput ProTv sa preia acest show poate vor descoperi si alte talente.

  17. Ce voce are copilul ala .:O e o mare valoare 🙂 … păcat ca aceşti copii nu sunt sponsorizaţi sau ajutaţi sa iţi împlinească visul :(.

  18. ce-i drept este ca englezii au fost foarte optimisti cu Paul. cand a zis ala “opera” juriu era sa lesin de ras.
    Pe pusti nu il ajuta de loc imaginea.

  19. Nu e chiar tragic… Așa cum spui și tu, chiar dacă talentele ’adevărate’ (deși termenul e relativ ca orice în artă) ies pe locul doi, aceștia sunt urmăriți și valorificați de cei care lucrează în industrie.
    Pe de altă parte arta vizuală se bazează foarte mult pe emoție, așa că cel care a falsat jumătate din melodie dar a inspirat milioane de oameni cu povestea lui merită, până la urmă, să inspire și alte milioane de oameni… chiar așa fals cum e el.

    Am învățat o regulă simplă în ultimii 15 ani de muzică: decât un cântăreț perfect și care nu transmite nimic, mai bine un talent neprelucrat dar emoționant.

  20. Poate ajunge si el sa cante pe scenele unde canta acum Paul Potts (castigatorul british got talent din 2008 parca).
    Si el, ca si Iustin a fost privit cu ironie pana a inceput sa cante. Este un baiat exceptional acest Iustin si ca talent muzical si ca simplitate. Cu putin ajutor din partea vreunui specialist in domeniu sunt sigur ca va ajunge mare. Nu stiu ce contra-tenori sunt in Romania in general fiind doar fanul Feliciei Filip in domeniul muzicii de opera, dar poate poate cineva l-a vazut pe acest copil.

  21. Prostia cea mai mare la noi e că fiecare vedem țara asta ca fiind lovita de lepră sau blestemată… Nu ai viitor în ea… Toți s-ar duce de aici cât ar vedea cu ochii și dacă nu ar mai auzi de ea, ar fi și mai bine… Nimeni nu face nimic pentru țara asta…
    Săracii nu au nici o șansă, defapt, nimeni nu are…
    Mei! Treziți-vă și fiți români originali și apreciați câtuși de puțin ceea ce mai e bun în țara noastră! Nu o tot blestemați!
    Face-ți și voi ce…UNIC!

  22. […] Am urmărit cu amuzament ciorovăielile de pe parcurs, aşa cum le prezentau alţi bloggeri mai interesaţi de fenomen. In destule cazuri au câştigat cei cu poveşi lacrimogene, chestie ce se cam întâmplă şi pe la alte case, că doar asta vinde şi publicul e prost pregătit în general. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.