Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Plange careva de mila vamesilor?

Tocmai mi-a picat fisa asta, auzind de la iubi întrebarea “ai văzut ce-i arestează pe vameşi?” şi având exact reacţia unei ţări întregi “dar cui puii mei îi pasă?”

Eu cel puţin am dat O SINGURĂ dată de “cinstea” lor, în 2005, când am plecat cu autocarul spre Munchen. Chestie pe care în viaţa mea nu o mai fac. Maşină sau avion, nu vreau să mai aud de porcării din astea. Ei bine, pe lângă că trebuia să ieşim din România la ora 18 şi am ieşit la 2 noaptea, onorabilii domni de la graniţă aveau mutre în program.

Am stat ore bune până s-a învredinicit un lache din ăsta să vină, după care şoferul ne-a spus că trebuie să dăm fiecare 5 euro, altfel ni se deschid şi bagajele, adăugând ca un român sadea, cu zero respect pentru orice regulă “că doar sigur aţi pus un cârnăcior acolo sau o brânzică pentru rudele de dincolo”. Ei, să mori tu? N-am pus nimic. Era ajunul Crăciunului a doua zi şi m-am dus cu deştele în fund. Că nu era voie niciun fel de mâncare, iar eu, proastă ca de obicei, am respectat regulile.

Cred că până la urmă a trebuit să plătim oricum “atenţia”, aşa că s-au câştigat lejer 300 de euro dintr-un foc. Eu aveam pe vremea aia salariu 200.

Atât am avut “clenci” cu vameşii, pentru că a dat ăl de sus de-am întrat în UE şi le-a mai scăzut nasul, măcar când e vorba de autoturisme mici.

Să te ferească ăl de sus să înceapă iubi cu poveştile lui şi zilele pe care le-a pierdut prin diverse vămi, luat la unşpe metri de indivizii ăştia care sunt acum vânaţi ca nişte şobolani. Ce pretenţii şi mizerii le-au servit nefericiţilor care au pretenţia să circule în şi din ţara asta de poveste. El sigur umple un roman, de-l lasă pe Balzac la categoria nuvele.

Şi de indivizii ăştia trebuie nouă să ne fie milă. Să plângem soarta lor crudă şi cum sunt ei luaţi în colimator, deşi neam de neamul lor n-a pus mâna pe şpagă, ferească ăl de sus. Viloacele din localităţile de lângă frontieră se ştie că sunt puse acolo de extratereştrii, că se pregăteşte o invazie exact din părţile alea.

Bieţii vameşi …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Vestea buna e ca pentru vamesii si politistii de frontiera catusele au ajuns mai mult decat un fetish :))

  2. Prima oara cand am iesit din tara, prin ’97, am fost tot cu autocarul, iar la intoarcere la vama cu bulgarii ne-au pus sa dam cateva marci de fiecare. Am stat o noapte intreaga in vama, de abia dimineata ne-au lasat sa trecem, dupa ce si-au incasat spaga…

    Dupa aia am mai plecat in afara tarii doar cu masina personala si la intoarcere ne intrebau direct: “Cadou? Cadou pentru mine?” 😐 Sau inventau cine stie ce taxe pe loc. Daca nu le convenea ce le dadeai, puteai sa astepti cu orele in vama, ca se apucau si te inspectau la sange ca sa gaseasca ceva in neregula, uitau de tine…

    (toate fazele nasoale le-am patit la Nadlac si Giurgiu)

  3. Mie mi-ar placea sa vad cati mai multi hoti CONDAMNATI (nu mediatizati si apoi eliberati dupa o anumita perioada de timp)

    de la pioni pana la regi si regine.

  4. Raspunsul meu: nu !
    Daca erau baieti destepti, stateau un an-2, isi faceau suma, plecau frumos, nu epatau prin vile, masini s.a.m.d. Dar…s-au lacomit, iar rasplata se pare ca a venit.
    Totusi, nu cred ca va fi vreo condamnare sau, cel putin, nu va fi o condamnare a unui rechin, ci poate doar a unor pestisori.

    • Uite ca de la mentalitatea asta, “faceam suma”, peaca toate relele. De ce trebuie neaparat ca ca cei cu o oarecare autoritate sa “mulga” sistemul, sa faca abuz de pozitia pe care o au, chiar si pentru “un an-2”? De ce sa nu isi faca munca corect, cinstit? Ca doar au fost angajati pe un salariu, nu pe capace de bere. Considera ei ca au salariul prea mic? Pai sa-si caute at job mai bine platit si sanatate!

      • Ionela, tu, in locul lor, ce ai face ?
        Nu cred ca exista roman care castiga sub 1000 euro pe luna si care sa nu se preteze la lucruri de genul, daca ar fi posibil…Mai greu ar fi la inceput, dar apoi, cand treaba merge…why da’ hell not ?
        Eu, personal, nu m-as angaja pe o pozitie platita prost, dar din care “sa iasa spaga”. Prefer sa caut sa fac bani mai multi in mod cinstit. De-asta cred ca am pierdut mult la capitolul “venituri” 🙂

      • In Romania am lucrat ca ospatar in studentie vreo cativa ani la rand la o pizzerie locala si TOTI ospatarii furau (la notele de plata, la comenzi de la cuptor-deci de la angajat, la comenzile de la bar-iar de la angajat). Si desi stiam toate metodele, ca doar le vedeam, NU am furat niciodata. E drept ca ei castigau ‘bacsis’ dublu sau triplu (se patroana imi zicea ca probabil cientii nu ma plac, ca nu fac treaba buna etc), dar eu plecam acasa cu bani cinstiti si valori nepatate. Deci nu, eu as fura si stiu asta pentru ca am avut ocazia dar am refuzat!
        Cumnatul meu e politist la rutiera. De “n” ori a intrat la belele cu seful ca a refuzat spaga de la cunostintele sefului si tot le-a dat amenda, desi stia ca vor apela la pile sa scape.
        Si poate in cercul tau de prieteni toti castiga bine, insa cea mai mare parte a romanilor castiga sub 1000 de euro. Asta insemana ca majoritatea romanilor au o scuza sa fure pe rupte. Fix mentalitatea asta trage in jos o natie intreaga!

      • Ostilule, aici mi-s cu Ionela. Ai mei cred ca-mi taiau mainile daca veneam acasa cu bani facuti “smechereste”. Sau ma repudiau in cel mai bun caz, ca macar ramaneam cu membrele intacte. Depinde mult cum esti crescut. Daca nu ma multumeste salariul, caut ceva mai bun. Nu bag mana unde trebuie.

  5. Imi aduc aminte ca prima data cand am plecat la mama (aveam 17 ani pe vremea aia) ne puneau sa dam cate 5 euro de fiecare. Iti dai seama cati bani faceau si daca nu-i dadeai te luau la controlat pe fiecare in parte. Si dus si intors am dat. NU mai stiu acum cat mai este ca nu am mai circulat cu autocarul. Si nu, nu le plang de mila.

  6. Cand intri in tara din Republica Moldova sunt controale foarte amanuntite.La Ungheni daca nu dai ceva ti se confisca cate ceva.Ca asa e la noi in Romania

  7. Cum sa le plangi de mila cand fac cate 1000 de euro pe zi si cei mai mici dintre ei…oricum nu o sa scapam de flagelul asta poa sa mai aresteze inca pe atati.

  8. pai dupa parerea mea, daca UE nu spuneau verde in fata ca NU intram in Schengen pana nu schimbam obiceiurile astea primitive din vami, ramanea treaba asa mult si bine. Basescu nu a crezut pana in ultima clipa si a tot incercat sa faca lobby (ma rog, o incercare balcanica si penibila, care pusa fata in fata cu arestarile care au urmat nu a facut decat sa le intareasca vesticilor parerea ca au facut bine ca ne-au refuzat deocamdata). Cand am terminat eu facultatea, prin anii 90, s-au dat cativa ani buni examene la vami. Nu conta ce facultate aveai, motiv pentru care avand in vedere ca piata muncii era vai mama ei, o multime de absolventi au intrat acolo. Si in cativa ani s-au imbogatit fabulos: masini, case si … unii dintre ei, puscarie:(. E un job care te tampeste, n-ai nici un fel de provocare intelectuala insa banii se pare ca veneau usor …

    • @Dojo & Ionela:
      nu sunt de cealalta parte a baricadei, probabil asa ati inteles 🙂 sunt de acord cu voi 100%, cum am spus si mai sus, decat sa stau pe salar prost si sa iau spaga, prefer sa merg undeva pe un salar mai bun…
      dar…lumea nu gandeste asa, in majoritate ! majoritatea prefera spaga. nu-i enumar eu aici, ii vedem la televizor mereu 🙂

  9. Nu-i usor sa fii infractor maica, au trecut vremurile alea bune 🙂

    Poate invatam si noi un pic de respect pentru legea penala macar

  10. Eterna poveste cu vamesi…… de inceput doresc sa va spun ca tranzitez Romania de 3 ori pe saptamina, merg in R Moldova pe la vama Sculeni , acolo, trebuie sa dau mita 5 euro , ca daca nu dau stau 14 ore in vama la control, de acolo vin la vama Jimbolia, cu Serbia, aici nu se mai da spaga si vamesii i si cer scuze daca stai mai mult de 1 ora in vama , deci sa recapitulam,,,,,,,,Vama Sculeni , dupa umila mea parere este cea mai imputita vama din comunitatea europeana!A, am uitat sa va spun ca vamesii nostri dragi din Sculeni se cred niste mici dumnezei, daca stam mai multi soferi la un loc , ne trimit la masiniile noastre, comunistii, au uitat ca daca nu am fii noi soferii care caram marfa nu ar mai avea loc de munca! Si ca incheiere , le as da ceva da mincare asa frumos cum se da la noi in romania! Si sa le deie Dumnezeu ce ne da noua soferiilor, parcare lunga in spital. ca nu merita altceva! Sal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.