Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum mai calatoreste lumea?

Am circulat cu trenul de două ori în ultimii 15 ani. De la Sibiu la Timişoara, iarna, la -20 de grade. Afară şi în tren. S-a stricat ceva la sistemul de căldură, aşa că tot trenul, clasa întâi şi a doua, s-a bucurat de temperaturi de tundră. M-am jurat atunci că nu mai calc în trenurile lor. Am apucat să încalc promisiunea acum vreo 5 ani, când a trebuit să merg la Guerrilla să facem împreună o emisiune cu moderatorul din Bucureşti.

Pentru că nici directorului nu i se deconta o călătorie cu avionul, iar eu nu-mi permiteam să-mi cumpăr de nebună biletul, am apelat din nou la serviciile CFR. În loc de 8 ore am făcut 12. În rest a fost OK. Oricum era toamnă, deci nu conta dacă se dă sau nu căldură în tren.

Cu autocarul am mers o singură dată. Cu Atlassib, de la Timişoara la Munchen. 17 ore s-au transformat în 24, prin profesionalismul celor de la Atlassib şi al vameşilor. Am revenit în ţară cu avionul şi am pus la naftalină şi ideea de a mai merge cu autocarul vreodată.

Cu maşina am făcut majoritatea plimbărilor în ultimii 8 ani, de când se ocupă soarele de culturalizarea mea prin turism. El conduce, eu casc ochii la decor. Am făcut în toamnă primul meu traseu de om mare la volan, într-o plimbare din Timişoara la Sibiu şi îndărăt. Mişto de tot, mi-a plăcut la nebunie. Sper să mai trambalez dojomobilul şi în alte ocazii.

Avionul e bun pentru curse prea lungi pentru a le face cu maşina, aşa că nu zicem nu, dacă e necesar. Dar pentru mine maşina e “ză şit”, când e vorba de plimbat dosul din punctul A în punctul B. Ferească ăl de sus să mai am de lucru cu vreun tren sau autocar din ţara asta însă, că nu sunt deloc încântată de posibilitate.

Voi cu ce preferaţi să circulaţi? (la poll-ul ăsta se pot selecta 2 opţiuni)

[poll id=”28″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

29 Comments

  1. cfr-ul ma dezgusta maxim, iar cu masina doar daca acolo unde merg nu este aeroport, am avut un accident acum 3 ani cu o caruta nesemnalizata noaptea de mi-a trecut orice chef de drumurile din Ro

  2. Cea mai lunga calatorie cu trenul a fost pe ruta Bucuresti-Timisoara-Bucuresti, cu intarzierile de rigoare si conditii neprielnice pentru cursa lunga. In rest, ultima calatorie cu CFR a fost in decembrie un drum de la Bucuresti la Brasov, care a durat dublu decat era programat, asa ca mi’am jurat ca data viitoare mai bine imi risc viata intr’un maxi taxi.

    Cu autocarul am mers de la Londra la Edinburgh si inapoi, a durat mai bine de 12 ore (pe segment), dar distanta de 600+ km se simte. Avand in vedere ca o cursa cu avionul ar fi costat de cel putin 3 ori mai mult, nu regret alegerea facuta, in ciuda faptului ca e extrem de incomod si obositor.

    Prefer avionul pentru transport din locul x in locul y (cand vreau sa vizitez vreo metropola turistica), iar pentru calatorii de admirat peisajul cred ca nimic nu se compara cu masina – ferice totusi de pasageri 😀

  3. Deocamdata nu am masina, dar voi avea in cel putin 2 ani cand dau de permis. Prin Romania sau chiar in afara tarii as calatori cu masina. Iesi mult mai comod cu masina. Opresti cand vrei. In drum spre destinatie mai poti vziite un munte, muzeu, etc.

    Pentru calatorii lungi, as alege cu siguranta avionul. 🙂

  4. Un top aproximativ ar fi avion > (masina) > tren > autocar (masina doar cand conduce altcineva). In general, nu ma deranjeaza nici un mod de transport in afara de cele care risca sa ma omoare, adica maxi-taxi-urile interurbane de pe la noi. In rest, am mers cu toate mijloacele de transport si, in afara de o calatorie cu trenul de acum 15 ani la 0 grade, n-am avut nici o experienta prea traumatica. Eu aleg in functie de pret, durata si siguranta, mai putin dupa gradul de confort.

  5. Cu bicicleta.Puțin probabil să fie utilă la drumuri lungi,așa că aleg mașina,sau trenul.Important este să nu se mănânce mâncăruri mirositoare lângă mine.Nici eu nu mănânc.Îmi aduc aminte când mergeam cu trenul la unitate (eram în armată)nu mâncam nimic pe drum în afară de bomboane.Nici acum nu mănânc,nu pot.Poate bomboane,ciocolată,portocale,nu suport să se mănânce lângă mine în mașină,autobuz,tren…

  6. Cu avionul nu am calatorit, in primul rand pentru ca n-am avut niciodata de facut distante mai mari de 900km.

    Cu trenul. Aici am destul de multa experienta. Si nu sunt asa pornita contra CFR-ului cum sunt multi altii. E drept ca nu prea am folosit alte trenuri decat cele din categoria rapid international (472 Bucuresti-Budapesta si 346 Bucuresti-Viena) si uneori IC (531 Bucuresti-Arad). Pot numara pe degete ocaziile in care m-am urcat in accelerat sau personal. Ce am constatat eu este ca trenurile astea au doua probleme. Una care tine doar de CFR – viteza (pe bune, toate trenurile parca au doar doua viteze: incet si oprit). Parca n-a mai fost asa tragic ultima data, am facut vreo 3 ore fara cateva minute pe Brasov-Bucuresti. Si totusi, daca e drumul liber, cu masina se fac 2 ore si jumatate. Si o a doua problema care nu tine in primul rand de CFR: fauna pe care o transporta. Eu m-am urcat in ele din Bucuresti. Le-am vazut cum sunt cand pleaca de aici de la capat: sunt curate! Mi s-a intamplat sa mi se faca rau la putin timp dupa plecare si sa ajung sa fac cunostinta si cu toaletele: existau doua suluri de hartie igienica, unul din ele pe chiuveta pentru sters pe maini si exista sapun lichid. De cativa ani buni, trenurile astea sunt dotate cu prize pentru laptop. Pana in ultimul an n-am avut nevoie ca ma tinea lejer bateria 3 ore jumate… doar ca acum se pare ca a imbatranit si puiu’ meu. La capitolul conditii de calatorie ar sta deci bine… daca nu s-ar urca in ele tot felul de maimute cu pretentii de oameni. Maimute care sunt prezente atat la clasa a doua, cat si la clasa intai.

    Cu masina. Principalul avantaj fata de tren e viteza. Plus ca poti sa opresti cand iti tuna, unde iti tuna (ma rog, aproximativ 😛 ca in unele locuri ai voie si daca tocmai ai depasit un mastodont nu-ti mai arde de petrecut iar cateva zeci de curbe in fundul lui) daca vrei sa vezi ceva interesant sau daca vrei sa-ti intinzi oasele. Dar trebuie si atentie la drum, uneori cand e aglomerat iti faci draci… Plus ca se mai pot intampla si alte chestii enervante. De exemplu, prima data cand mergi pe un anumit traseu poti constata ca minunatul drum national trece printr-un rau (da, prin apa!!!).

    Cu autocar/ maxi-taxi n-am mai calatorit de 8 ani. Era incomod si unii dintre soferi conduceau intr-un fel de l-as fi strans de gat pe boul care le-a dat permisul.

  7. clar, masina si avion, din aceleasi considerente 🙂
    transport in comun decent in rromania NU EXISTA, atat timp cat nu exista sosele/cai ferate decente si nu exista cineva care sa ii traga serios de urechi (si de bani multi prin amenzi) pe “prestatorii de servicii de transport” cand isi fac treaba dupa ureche.
    e valabil si pentru transportul in comun din Bucuresti (prin alte orase nu am avut de a face cu asa ceva, deci nu pot sa ma pronunt).

  8. cu masina cand nu ai de mers cu avionul 🙂 (cel mai destept comentator ma vad) la cat se face acum benzina mai bine alimentez cu kerosen 🙂

    • Subscriu si eu.
      Cu masina pentru ca imi ofera confort si libertate de miscare, cu avionul cand distantele sunt prea mari si uneori iesi mai bine chiar si la bani, ca sa nu mai zic de timp.

  9. Cu avionul n-am fost, dar pe celelalte le-am testat. Aleg trenul de fiecare dată pentru că e mult mai comod decât mașina. În primul rând, multe vagoane au fost modernizate în ultima vreme, în sensul că un compartiment are 6 locuri în loc de 8, cum era pe vremuri. În plus, nu te zgâlțâie ca mașina din cauza drumurilor de toată jena, pot citi o carte fără să mă doară ochii de la hurducăiala nelipsită mașinii. Și mai e și relaxant. Una e să admiri peisajul din tren, alta e să o faci din mașină, când șoferul e exasperat de unele specimene din trafic. Că durează mai mult decât o călătorie cu mașina, nu mă deranjează – nu sunt om de afaceri, pentru mine nu există time is money.
    În ultimul an am mers foarte des cu trenul, și o singură dată a avut întârziere, chiar săptămâna asta, dar numai 10 minute.
    Singurul aspect care mă exasperează de-a dreptul sunt toaletele infecte. După cum spune Ana, toaletele sunt curate când trenul pleacă din prima stație, dar pe parcurs se întâmplă chestii. Spre exemplu, săptămâna asta am luat trenul din Deva și după o oră am vrut să merg la baie. Când am văzut că toată podeaua băltea de lichid (nu vreau să știu dacă era apă sau altceva), mi-a trecut și m-am abținul încă 3 ore până am ajuns la destinație. Ei bine, trenul ăsta venea de la Timișoara și mergea la Botoșani. Dacă de la Timișoara până după Orăștie avea toaletele cum le avea, nu vreau să știu cum arată când ajunge la ultima stație. Pe București-Timișoara, cel care trece prin Craiova, problema toaletei infecte apare imediat ce trenul pleacă din gară, în schimb pe București-Arad, cel care trece prin Brașov, e curat cam o oră (de obicei).
    Cu autocarul am fost doar de 2-3 ori, dar nu mai vreau, că e plin de jegoși transpirați care ascultă manele de pe telefoane, fără căști. Nu zic că la tren nu sunt (am nimerit unii acum vreo 4 luni de le-am zis că ori ascultă la căști, ori le sparg eu telefoanele), dar măcar poți ieși pe culoarul dintre compartimente, pe când la autocar nu ai opțiunea asta.
    Dacă mă enervează vecinii de compartiment, îmi pun și eu căștile, cu condiția să am la mine încărcătorul de la telefon, dar de cele mai multe ori am fost norocoasă și n-am avut parte de maimuțe.

  10. N-am mașină și nici nu prea am călătorit cu ea prea des … ( bine, acum doi ani, în Germania, mi-a plăcut, a condus unchiul meu 😀 ) așa că am votat pentru tren și avion. Nu știu ce experiențe ai avut tu cu CFR-ul, dar pentru mine toate au fost plăcute, mie chiar îmi place să călătoresc cu trenul !!! Și cu avionul, că am niște emoții de mă omoară. 😀

  11. Cu avionul ! Vâââj ! Nici nu te urci bine şi ai ajuns la Viena sau la Paris 🙂 Iar acolo de drag să mergi cu trenul prin ţările lor. Ei, prin România, sigur, maşina…ce să-i faci.

  12. Excursiile reusesc sa le fac cu masina insa atunci cand plec acasa, rabd 6 ore in Rapid. E ok, pentru ca de obicei am bafta: si de caldura, si de oameni faini in jurul meu (aka nu deranjeaza). Eu imi bag laptopul in priza, castile in urechi and I’m happy. 😀

  13. CFR-ul este inca accesibil, nu prea scump, iar pentru studenti mai au si reducere. Daca ar merge si putin mai repede… 🙂

  14. In seara asta calatorim pe o pana de vant visand la roazele calde ale soarelui de primavara. 🙂
    P.S. La multi ani pentru maine! 🙂

  15. Prefer sa merg prin Romania cu masina iar daca este sa plec pe distante mai lungi prefer avionul. Am fost si eu cu autocarul in Italia si am zis ca nu mai merg niciodata cu asa ceva. am facut 2 nopti si 3 zile pana in torino. nu mai puteam. picioarele imi erau intepenite de atata stat pe scaun.

    • Daniela aventura ta am trait-o si eu spre Germania…mai rau ca in detentie cu pipi la program si intepenisem….deci dai un ban da stai in fata …peste hotare cu AVionu sau masina!

  16. Prefer masina de mers prin tara, pentru ca trenurile sunt de kkt in Romania. Cu toate astea cand mai merg in Italia la socrii trebuie sa iau trenul spre Bucuresti (rapidul Iasi – Bucuresti e chiar ok) care dureaza in jur de 6-7 ore. Pentru calatoriile in afara categoric optez pentru tren. M-am riscat prima oara sa merg cu autocarul de la Iasi la Milano, am facut doua zile, nu-mi mai trebuie. A trebuit sa stam in vama la austrieci vreo 5 ore pt ca il prinsese pe unu cu tigari :D. In restu drumetiile prin tara le fac cu masina, e mult mai comod pt noi.

    Offtopic 🙂 PS: La multi ani si o primavara frumoasa pt toate femeile

  17. Unde pot, prefer sa merg cu masina, unde nu se poate , prefer avionul.

    Si pentru ca azi e o zi mai speciala am venit sa iti las o zambila si sa iti spun “La multi ani!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.