Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Deci lucram duminica?

Am crescut într-o familie de “creştini”. Ăl bătrân ştia sărbătorile mai ceva ca anualul calendar ortodox, a bătrână se şochează de câte ori mă aude că spăl duminica. Din fericire noi ăştia mai tineri suntem ceva mai lejeri cu ideile bibliei, dar oricum nu exagerat. Adică nu dăm nimănui în cap, nu prea ne încearcă invidii etc. E şi adevărat că nu am aşteptat să ne căsătorim până să “încercăm” diverse, dar în general zic să suntem nişte indivizi destul de OK, chiar dacă nu dăm pe la biserică iar opiniile despre preoţime sunt destul de drastice.

Deci teoretic ar trebui ca în treij’ de ani să mi se bage bine în scăfârlie că duminica e zi de odihnă nu de robotit.

Când e vorba de job, cam greu cu discuţiile astea. Pe când lucram la radio, aveam 4 ore de emisie pe zi (luni-vineri) şi duminica trăgeam o emisiune suplimentară. Se plătea 200% pe vremea aia şi am trecut de la 3 ore la 7. Mda, 6 ore de by-request şi o prezentare de album în ultima oră. La banii ăia aproape că-mi dublam salariul doar cu duminica. Am păcătuit deci? But of course. Vreo 7 ani aşa, până s-a închis postul de radio.

După turele astea m-am mai domnit şi următorii 3 ani de radio au însemnat că ţin cu dinţii de weekend-ul meu. Nu pentru că mă pocnise criza mistică, ci pentru că eram sătulă de sărbători făcute la radio, de weekend-uri buşite pentru “celebritate”. Aveam deja spre 30 de ani şi alte priorităţi cu timpul meu.

Acum lucrez ŞI duminica, pentru că am mereu o groază de chestii de făcut. Munca de freelancer înseamnă că pot trage mâţa de coadă în timpul săptămânii, când alţii sunt la “uzină”, că pot pleca 6 luni din ţară sau face un mic “road trip”, când mi se arată. Înseamnă însă şi că munca trebuie făcută şi, cum nu sunt alţii să mi-o facă, trebuie să ştiu să şi muncesc, când am un deadline. Asta înseamnă că, dacă nu am altceva mai bun planificat, voi petrece 12 ore şi duminica lucrând pentru clienţi sau propria reţea.

Alte munci?

Nu ştiu cum se brodeşte, dar de nu ştiu câte ori mă trezesc că duminica am de spălat 2 ture de haine. Aşa e când nici eu nici soarele nu dorim să purtăm o haină 2 săptămâni. Aşa că trebuie spălate cele “albe” şi coloratele, iar de multe ori faza se întâmplă duminica. Este însă muncă? Acum jde ani să speli hainele era clar o “trudă”. Acum spălatul ăsta înseamnă că iau o tură de ţoale, le bag în “maricica”, pun detergent şi apăs un buton. După ce se termină astea, le bag în maşina de uscat, apăs un alt buton şi eventual golesc cutiuţa ce se umple cu apă. In acest timp maşina de spălat se umple cu restul de haine, punem detergent etc.

Asta e toată munca. În 2 ore scot hainele spălate şi uscate. Am mai făcut şi altele? Normal. Dacă abia duminica am timp să fac curăţenie sau să rezolv alte probleme, le voi rezolva, pentru că altfel aştept alte săptămâni până să am timp. Şi timp nu avem.

Cum stăm deci cu păcatele astea şi duminica, presupusă liberă de muncă?

[poll id=”29″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

38 Comments

  1. Ca sa intelegem notiunea de “duminica” asa cum este ea prezentata in Biblie (si nu numai) trebuie sa pornim de la definitie:

    Duminica = ziua Domnului.

    Intelegand acest aspect, vedem ca recomandarea reala nu este “sa nu muncesti / sa faci ceva”, ci sa “te gandesti, sa meditezi, sa acorzi un timp si o atentie sporita Divinitatii / Allah / Khrisna / Dumnezeu / Manitou MACAR o zi din sapte.

    Eu aplic o solutie eleganta (zic eu): pentru mine in fiecare zi e Duminica, in fiecare zi imi aduc aminte de Viata insasi. Dar pentru cei care nu pot sa faca asa ceva, macar din cand in cand e recomandat sa se gandeasca la Viata.

    Mi-am adus aminte acum de evreii habotnici care nici macar usa nu o deschid sambata – au senzori de miscare =))

  2. La mine duminica e absolut libera dintr-un motiv foarte simplu si total nereligios: daca nu imi iau 1-2 zile libere pe saptamana sunt total impuscata pentru saptamana urmatoare. Poate la programare m-as descurca sa lucrez fara pauza, dar munca de creatie se duce pe copca daca nu las neuronul meu creativ sa respire din cand in cand

  3. De cinci ani de zile, de cand lucrez in presa, am muncit in fiecare duminica. “De vina” sunt cititorii, care luni trebuie sa aiba ziar. Chiar nu cred ca e vreun pacat. Cunosc oameni care duminica muncesc prin casa, aspira, bat covoare, isi bat nevestele :P, duc gunoiul la tomberon sau presteaza orice alta activitate casnica. Pana acum, nici unul dintre ei nu a fost traznit de divinitate. 😉

  4. Mdeci chestia cu spălatul-rufelor-nu-este-muncă încerc şi eu s-o explic .. da’ uneori n-ai cu cine vorbi.

    Din partea mea mi-e egal ce zi este.

  5. Mama nu spala rufele Duminica. Cand i-am spus ca nu spala ea rufele, ci masina de spalat, a spus ca nu conteaza.

  6. Chestia cu spalatul duminica sau la zi de sarbatoare cică ar avea legătură cu nush ce apă murdară, zoaie cum s-ar zice, care n-ar trebui să se facă în ziua cu pricina. Mama mai avea și vorbă: „dacă speli lunea, te urăște lumea”. Marțea nu știu dacă era vreun păcat, miercurea și vinerea sunt zile de post, deci zilele de apăsat pe butonul de la mașina de spălat se împuținează văzând cu ochii.
    Totuși, dacă nu ții post de câte ori scrie în calendar, nu te abții de la sex de câte ori interzice popa și în general respecți toate canoanele, s-ar cuveni să stai cu mâinile împreunate a rugă și duminica. Dacă ți se pare, totuși că lumea a mai evoluat în ultima sută de ani cel puțin, cred că poți să apeși pe butonul ăla cu încredere că nu se vor abate asupra ta și a familiei tale focurile iadului.

  7. Citesc tot ce scrii cu deosebită plăcere.
    Duminica nu fac treburile zgomotoase ale casei.Locuiesc la ţară şi apreciez mult liniştea.Am locuit la oraş, cu vedere la tramvai, lângă un şantier.Am albit.

  8. E interpretabila si treaba asta cu Duminica pentru ca este pacat sa speli, sa cosi, sa muncesti la camp sau sa repari in casa dar nu am auzit pe nimeni sa spuna ca ar fi pacat sa gatesti, sa stai la calculator, sa conduci masini. Cred ca este o problema de credinta si de superstitii.

  9. Nu cred ca are nici o legutura cand speli sau faci orice alte lucruri duminica …ideea este sa respecti oamneii de langa tine….eu daca tre sa spal….spal…nu am retineri indiferent de zi!

    • Lucian, daca insisti cu “fotograf nunta” in comentariile mele iti cenzurez de acum toate comentariile. te rog nu fa SEO pe blogul meu, ca e penibil sa discut cu “adidasi originali” si alte daravele 🙂

  10. Cu riscul de a fi considerata invechita si mai stiu eu cum, duminica la mine pe santier nu am dat voie nimanui sa munceasca, la mine in casa nu se face curatenie si in nici un caz nu apas butonul masinii de spalat. Sunt o persoana rationala si stiu ca toate acestea sunt ridicole (?), dar imi este imposibil in acest moment sa trec peste aceste ‘reguli nescrise’ si nu as putea spune de ce. Evit sa ma uit in calendar pentru a nu descoperi cu stupoare ca lunea, cand am eu zi de spalat, e cruce cu rosu. Cateodata am ghinionul sa ma sune mama mea din timp sa imi spuna: vezi sa nu speli luni si ma conformez, ce sa fac. Cred ca intr-o mica masura m-as simti foarte vinovata daca as face asta, desi, repet, nu sunt vreo habotnica, nu tin posturi, fac orice altceva duminica inclusiv munca atata timp cat nu e fizica. Si am renuntat sa imi pun problema de ce nu pot renunta la aceste obiceiuri, oricat de fara sens ar fi ele.

  11. Ziua de odihna a fost a VIIa (deci Sabatul), duminica fiindca PRIMA zi din saptamana. Legea “sa tii Sabatul” (sa il sfintesti) este pentru evrei – “Fiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, tinand Sabatul, ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat. Acesta va fi intre Mine si fiii lui Israel un semn pentru totdeauna; caci in sase zile a facut DOMNUL cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a fost inviorat”. Pastrarea zilei de odihna este a patra porunca din cele zece. Deci : aceasta lege este un legamant intre DOMNUL si poporul Sau, Israel.

    Crestinii sunt liberi de aceasta lege. Crestinii au ales Duminica pentru a fi ziua “de odihna” din mai multe motive, cel declarat fiind ca Duminica a fost aleasa de divinitate pentru a se manifesta.

    Cred ca subiectul ar trebui interpretat din perspetiva celor doua Testamente – cel cel vechi si cel nou fiindca in primul legamant, omul a avut nevoie de odihna trupeasca, in timp ce in noul legamant omul are nevoie de o odihna sufleteasca.

    Eu stiu bine ca Isus a spus : “Cine dintre voi, daca-i cade copilul sau boul in fantana, nu-l va scoate imediat afara, in ziua Sabatului?” si “Cine este omul acela dintre voi care, daca are o oaie, si-i cade intr-o groapa, in ziua Sabatului, sa n-o apuce si s-o scoata afara? […] De aceea este ingaduit a face bine in zilele de Sabat.”. Dumnezeu S-a odihnit in ziua a saptea dar asta nu insemna ca S-a oprit din a face bine. Isus spune ca atunci cand ai ocazia sa faci un bine, fa-l, chiar si in ziua de Sabat.

    Sunt multe “povesti” in legatura cu tot ceea ce inseamna Lege.
    Cred ca este bine sa tinem seama de ceea ce este scris dar este mult mai important sa “ascultam” – sa-L ascultam, sa Il regasim in noi si sa Il intrebam. Cu siguranta ca El va raspunde ! Si atunci vom sti daca este sau nu bine ceea ce facem, fara sa conteze ziua, fie ea luni, duminica sau alta.

  12. să numeşti păcat lucratul duminica e penibil. ziceai ceva de cultură pe alte bloguri. poate ar trebui să te documentezi şi în cazul ăsta.

    • Daca citesti cu atentie articolul, iti vei da seama ca din pdv-ul meu faza cu pacatul e o prostie. Nu am de ce sa ma documentez, discut despre o replica foarte frecventa, mai ales cand e vorba sa discuti cu ai batrani.

      • răspunsul tău înlocuiește articolul în sine

        ți-aș răspunde și la articolul de la maka, dar dacă la o replică de 3 rânduri ai răspuns prin 25, mi-e teamă ce tsunami o să generez cu 5

  13. Lunea nu se spala ca te uraste lumea, miercurea e post, vinerea e tot post, sambata se mai gaseste vreo rubedenie sa faca parastas si tot nu-i a buna ca-i face laturi raposatului. No haidem sa nu mai nici mancam atunci, scapa cine poate.

  14. Sa fim seriosi! Daca ai animale prin preajma casei, asta nu inseamna ca nu trebuie sa le hranesti si sa le faci curat prin adapost doar pentru ca e duminica.
    Acum, la drept vorbind, singura logica pentru “pacatuirea” de a lucra in ziua de duminica si in alte zile de sarbatoare ar fi ca omul, pe langa faptul ca trebuie sa munceasca pentru a se intretine, mai trebuie sa si stie cand trebuie sa se opreasca pentru a se odihni spre a nu “cadea in bot” de oboseala. Daca la unii ar mai tine “schema”, altora nu prea le poti spune direct in fata “Mai opreste-te si tu din efort, ca o sa clachezi din cauza epuizarii!” in asa fel incat sa-ti mai si urmeze sugestia. Aici, cred, ar putea interveni motivarea mai mult sau mai putin religioasa pentru a opri pentru o vreme munca, pentru refacerea fortelor.

  15. Intrebari existentiale: ce faci daca intr-o duminica deschizi dulapul si iti cade punga de faina in cap, ricoseaza din cap si se duce pe jos? Strangi faina imprastiata peste tot sau o lasi acolo pana luni? Duminica e ok sa ducem gunoiul sau stam sa se imputa pana luni (sau, mai bine, il punem pe casa scarii ca sa imputa si vecinii, pana la urma asta nu se numeste “a duce gunoiul”, deci n-am pacatuit)

  16. La noi in casa nu se face treaba duminica din simplul motiv ca am descoperit de-a lungul timpului ceva important. O zi pe saptamana trebuie sa ne rupem complet de toate treburile pe care “trebuie” sa le facem, sa ne relaxam , sa facem cu totul altceva, desigur lucruri placute. Asta ne ajuta sa ne mentinem echilibrul psihic, sa ne refacem fortele.

  17. Cred ca nu ar fi rau sa readuc “la vedere” ideea ca a fost (si este) nevoie de o pauza care sa iti permita sa te dedici total legaturii tale cu divinitatea. Un moment in care conteaza, mai mult decat orice, sa iti “deschizi canalele” pentru a te reincarca spiritual.
    Este adevarat, munca poate duce la epuizare fizica dar NU asta este problema … problema este “epuizarea” spirituala. De aceea trebuie sa te opresti si sa te gandesti numai la Dumnezeu.

    Ceea ce nu se intelege este tocmai acest lucru : te opresti din lucru pentru a te intoarce catre El. Multi se opresc din lucru pentru ca “asa e obiceiu'” fara sa inteleaga esentialul.

    Poti sa faci asta oricand, dimineata, in mijlocul zilei, seara, important este sa te opresti, sa Ii multumesti si sa Il asculti. Sa te “ridici” din ogor, sa te scuturi de pamant si de grijile lumesti si sa Ii multumesti, sa lasi coarnele plugului (sau tastatura) si sa Ii dai atentia cuvenita. Dar nu oricine poate face asta asa ca s-a instituit, obligatoriu, o zi de pauza in care sa nu muncesti ci sa Il regasesti.

    Nu este vorba despre “refacerea fortelor” ci despre “refacerea sufletului”. Nu pentru fizic este aceasta regula ci pentru spirit.

  18. Spălatul rufelor de sărbători nu face nimănui rău. Și atunci, de ce nu?
    La un anumit punct vorbind, prefer să cred că Dumnezeu, sub orice formă ar fi, preferă oamenii curați, harnici, îngrijiți, care se gândesc la el zilnic cât pot și nu fac rău nimănui (n-am auzit să fi rănit vreun aproape curățenia).
    Apoi… cum e cu unele sărbători… nici nu mai apuci să faci nimic vreo 4 zile… ceea ce ar fi calamitate.
    Iar dacă vărs ceva pe jos, ce fac? Las așa, nu fac treabă, să se împută că e sărbătoare? Să nu exagerăm.

  19. Ce legatura are duminica cu Ziua Domnului? E o mare diferenta intre a fi credincios cu a fi religios. Credinta are legatura cu Domnul, religia cu preotii. Eu cred in Domnul si nu in preotii. Si cred ca tot ce facea Iisus era bine. Si nu am gasit nicaieri ca Iisus avea ceva restrictii legate de ziua de duminica sau ca el tinea vreo zi de sarbatoare. Toate aceste habotnicii sunt lucruri inventate de preotii alaturi de celebra sintagma: CREDE SI NU CERCETA. Orice om care se considera crestin recunoaste BIBLIA drept CUVANTUL DOMNULUI. Si ii rog pe cei care sunt in stare sa-mi gaseasca suport biblic pt toate interdictiile impuse de preoti cum ar fi zilele de sarbatoare, duminica, posturile.

  20. Duminica e ziua Domnului ,deci se cuvine sa fie inchinata Lui si nu noua prin diferite munci chiar si spalat. Mantuitorul Hristos in ziua sabatului mergea la sinagoga -se ruga si facea minuni; caci El era Domnul si stapanul zilei … noi nu suntem stapani dar suntem copii lui Dumnezeu si trebuie sa ne supunem legilor divine, daca tu ca om il respecti pe dumnezeu atunci respectai legea si ziua pe care ti-a dato. desigur este pacat sa speli in zi de duminica …daca tot timpul esti ocupata cu treburi lumesti pentru trupul tau, atunci pt. suflet cand ai timp? de aceea Duminica e lasata sa ne ingrijim si de suflet, sa acordam atentie lui Dumnezeu prin aceasta zi si sai aducem o ofranda de fapte bune in locasul Sau…”ca nu toti cei ce zic Doamne ,Doamne v-or intra in imparatia cerurilor ci cei ce fac voia mea”…. adica cei ce respecta legile Lui. ganditi-va daca nu ar exista legi si reguli in societate ce ar fi? haos si rupere totala moarte la ori ce pas . Domnul a sfintit ziua de duminica si a respectat-o lasand-uo noua , tu ce crezi poti sa o respecti adica sa o inchini lui prin aptinenta totala de la munca . preotii te invata nu te obliga stie ce e bun pt. tine, nu te invata de rau cauta sati curate sufletul si sa faca echilihru in viata de zi cu zi pentru trup. desigur tu decizi ce vei face esti liber, dar orice fapta necugetata atrage dupa sine si pedeapsa.

  21. Duminica zi sfanta – depinde de cum vedem persoana, mediu si altele.
    -cel cu serviciu lucreaza duminica, nu e pacatul lui caci este obligat sa-si pastreze painea, pacat are patronul sau cine il pune sa faca .
    – cel liber care nu lucreaza duminica , aice tu ca persoana libera decizi, deci tu daca vrei nu faci ,s-au daca vrei faci , aici intervine pacatul tau ca nu respecti ceva (duminica).
    – cel ce e lenes – care nu stie sasi coordoneze activitatea -vin de la serviciu si multiu terc la telenovele ,lasand munca pe duminica caci “nu au timp”! gresit – avem timp destul dar nu stim sa-l folosim. pe majoritatea de mai sus ii contrazic cu privire la lucru duminica din casa etc.
    ganditi-va si vedeti ca asa e cei ce spala sau gatesc duminica ,in timpul saptamanii isi perd timpul aiurea.

    • De ce nu sunt deschise magazinele din Germania Duminica? Cei care sunt liberi in weekend dataorita profesiei…nu aveti timp suficient sa mergeti la cumparaturi dupa program (18:00-22:00) sau sambata”” de ce duminica?

  22. Ionut, nu te obosi, ca nu ai cu cine discuta. E pacat sa speli duminica, desi asta inseamna doar sa pui rufele intr-o masina si sa dai ‘ok’. La fel cu alte indeletniciri. Sa nu vorbim ca, daca vii la serviciu cu povesti din astea ‘nu am voie sa lucrez in x zi’ s-ar putea sa ramai fara job. Si atunci fiecare zi e duminica 😀

  23. foarte multi oameni vin sa cumpere diverse chestii Duminica, de ce oare, pentru ca sunt MALL-uri si magazine dschise. Sunt MALL-uri deschise chiar si in ziua de Craciun sau de Paste….pacat mare…..dar sunt PLINE de credinciosi””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.