Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Turismul nu se face din vorbe …

E o chestie pe care o admir enorm la zăpăciţii ăştia de americani: ştiu să facă bani din orice rahat. Nu discut acum chestii economice, mă arunc pe ce ne este nouă la îndemână – turismul, dacă tot le suntem turişti juma’ de an.

Nu cred că am fost într-un loc aici unde să nu se simtă că ştiu ce fac, chiar dacă locul ăla nu a fost mereu cel mai tare din parcare. Adică am înţeles că nu toată lumea are Empire State Building sau Statuia Libertăţii, dar cine crede că turismul lor înseamnă doar atât, amarnic se înşeală.

OK, pornim de la chestiile “mari”. Statuia, Empire State, Central Park, Times Square, Rockefeller Center, Podurile (Brooklyn şi Manhattan) etc. Pe astea le “fumează” turiştii într-o veselie.Să zicem că nu avem aşa ceva. Cea mai înaltă clădire în Timişoara era Capitala Metropolitană. Nuş’ dacă mai e cazul.

Oricum NU poţi urca în turlă de pildă să vezi oraşul de sus. Eu, ca locuitor (e drept nu mă rup de interes de vizitat oraşul) nu am prea aflat de o locaţie din asta turistică, deschisă prostimii, unde să dai leul şi să ai parte de un “birdseye view”. Nu-i New York sau Atlanta, dar cuget că n-o fi chiar nasol de văzut. Cât e de greu să pui aşa ceva la cale şi să promovezi?

O scară în biserică, un pic aranjat locul şi pus un nenea să dea bilete. Şi GARANTAT se fac bani. Eu, chiar dacă nu-s turist, aş merge de câteva ori să fac chiar doar poze în diverse momente ale zilei.

Ce am mai văzut la nebunii ăştia? Un parc întreg construit în jurul unei stânci mai speciale. Vreţi să ştiţi CÂT E DE PLIN? Puteţi bănui ce bani se câştigă?

S-a găsit un nenea bogat (că doar nu eşti sărac, când deţii lanţul Home Depot şi alte hangarale) să făcă un “micuţ” Aquarium. Nuş’ cum s-a brodit, că a ieşit ăl mai tare din parcare. A costat? Mamă, cât a costat. Scoate banii? Cu vârf şi îndesat. Noi 2 am dat pe bilete “basic” 64 de dolari cu taxe. Dacă mergi cu puradelul să vadă spectacol cu delfini, rechini şi alte drăcii scoţi aproape 200 de dolari din buzunar.

Ce să vă mai spun că sudiştii ăştia fac bani şi din faptul că au luat-o-n freză de la yankei. Se fac bănuţi frumoşi şi din Cyclorama, deşi nu au niciun motiv de laudă. Decât poate că acum vin şi “nordiştii”, nu cu muniţie în dinţi, ci cu dolari de cheltuit.

Savannah e un oraş ce ar părea plictisitor, dacă doreşti nebunie şi Manhattan lifestyle. Dar până şi acolo e plin de “tramvaie” cum le zic ei, deşi sunt pe roţi normale şi nu-s electrice. Bănuiţi că nu mergi gratis cu ele, dar vezi oraşul. PLIN de parcuri, de “squares” etc.

În NY nu ai doar atracţiile alea pe care le ştie tot prostul. Poţi merge la Muzeul Sexului, care, fie vorba între noi e o praştie, dar produce. Sau te fâţâi pe o linie de tren dezafectată şi transformată într-un parc. Noi am demontat tot şi am vândul la fier vechi, ei au făcut dintr-o ruină o atracţie turistică. Şi, chiar dacă nu plăteşti o intrare, există materiale promoţionale de cumpărat, bani de făcut în alt mod. ŞI ORAŞUL CÂŞTIGĂ. ŢARA CÂŞTIGĂ.

Poţi survola oraşul cu elicopterul. Scump? Sigur dincolo era mai ieftin, că e peste 100 de dolari. Ai ferryboat. Ai “water taxi”. Bani să ai în portmoneu, că ştiu ei să ţi-i pape şi să o facă încât să fii şi tu fericit.

Înţeleg că nu avem clădiri de 100 de etaje, dar nici alea cât de cât înalte nu sunt transformate în obiective turistice. Nu avem o gară ca Grand Central de pildă, unde mergi SĂ O VEZI, chiar dacă nu ai treabă. E plin de staţii împuţite aici, dar Grand Central arată boboc. Şi lumea vine să caşte ochii şi să facă poze. În Gara de Nord din Timişoara miroase a pipi şi e plin de vagabonzi.

Am descoperit acum 2 ani Biserica din Densuş. Genial de frumoasă. Noi şi popa pe acolo. Şi încă vreo 2 oameni. Am fost în toamnă prin zona Semenicului şi am stat ceva timp să admirăm Muzeul Locomotivelor din Reşiţa. Genială idee. Bate vântul pe acolo în perioada aia a anului cel puţin şi prea puţini cunosc atracţia. Şi e ceva ieşit din comun. Pune lângă ăsta 2-3 chestii prin care să atragi copii, eventual 2-3 trenuleţe în care să poată urca etc. Şi un “gift-shop” cu diverse prostioare pe post de suvenir. Şi s-ar face bani.

Timişoara nu are munţi să atragă, dar slavă cerului că avem loc căcălău, că suntem pe câmpie. Nu se poate trânti un “aqua park”? Sau pe ăla-l bagi undeva să aibă legătură cu Bega sau Timiş. Parcul Copiilor e vai de steaua lui. L-am prins când mergea trenuleţul şi erau tot felul de chestii pe acolo. Plăteam bani frumoşi pentru orice şi eram înnebunită de bucurie că mergeam acolo. Pe aici e plin de Six Flags şi Luna Park, dacă nu pui la socoteală parcurile din Orlando sau alte faze din astea monstru de mari.

Vă puteţi imagina ce atracţii sunt astea? Că nu doar copiii s-ar da pe un roller coaster. Şi ce bani s-ar face, plus câţi oameni ar fi atraşi. Mergem la unguri că au făcut un aqua park într-o localitate până acum nişte ani cvasi-obscură, dar care s-a dezvoltat frumos. Că noi nu suntem în stare să facem nimic, doar şmenuri şi ilegalităţi.

Sunt investiţii uriaşe în chestii din astea, dar se amortizează în timp. În loc să aruncăm bani pe tâmpenii, pe frunze de brand, bune de şters la fund, am putea lua pas cu pas atracţiile ce există deja şi le-am putea face decente. Şi am putea inventa chestii noi, că doar nu e imposibil să faci nişte bazine sau un “ringhişpir”. Sau un muzeu al sexului, că tot discutam şi despre el.

Clădirile noastre istorice colcăie de ţigani şi se prăbuşesc peste noi. Vestigiile sunt făcute praf şi alea câteva locuri ce ar putea aduce vizitatori şi interes îşi bat joc de clienţi cu preţuri nesimţite şi durere de dos. Niciunde, pe unde am umblat, nu am fost trataţi cu sictir. Ni s-au deschis porţi, ni s-au dat indicaţii cu zâmbetul pe buze, am fost văzuţi ca nişte turişti. Nu mă interesează că-s un portmoneu pe 2 picioare pentru ei, nu cer tratament special, dar cer să nu-şi bată nimeni joc de timpul şi de banii mei.

Că tot vorbim de bani …

O urcare în observator la EST sau RC e 20 sau 20 şi ceva de dolari. Intrarea la Intrepid Museum (un vechi portavion deschis publicului) e 24 de dolari, la Bodies am dat aproape 30. Să vedem Atlanta din Westin Peachtree a fost 5 dolari. O URCARE CU LIFTUL. Am dat câţiva euro pentru Funkturm, când am fost în Berlin. Absolut orice dugheană are un preţ de intrare şi ceva pentru atracţii suplimentare. Absolut orice dugheană are gift-shop cu chestii aşa de mişto că aş cheltui mia de dolari numai pe ele.

Absolut orice locaţie este pusă la punct, condusă cu atenţie şi populată cu angajaţi zâmbitori şi amabili. Pentru că la final de zi ei fac banul gros. Şi pe lângă locaţiile alea trăiesc oraşe întregi. Trăiesc ţări întregi.

E nevoie de iniţitivă şi fler. Există deja locuri frumos puse în valoare. Există oameni de afaceri cu creier şi pentru asta care înţeleg că banii investiţi în acest domeniu se pot întoarce înzecit în buzunarele lor. Îmi vine în minte Arsenal Park pe care culmea că nu l-am vizitat, dar care mi se pare o idee GENIALĂ. Avem destule zone ce pot fi transformate în atracţii, doar să vrem să facem asta.

Momentan însă aud doar că suntem noi naşpa că nu facem turism în România. Mda, pe banii şi pe timpul meu, chiar accept comentarii de la nişte dobitoci care nu au fost în stare să aibă un logo decent făcut, de suntem probabil singura ţară din lume cu “brandul” bazat pe o frunză cumpărată cu 12 dolari de pe istockphotos.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. câtă dreptate ai şi cât de trist este când vezi că unii cu o istorie de câteva sute de ani, cum sunt americanii, scot bani pe banda rulanta dint turism, iar noi, urmasii dacilor si romanilor, suntem vai mama noastra cand vine vorba de spirit anteprenorial. Pai daca aveau americanii istoria Romaniei, acum depaseau la incasari din turism toate tarile Europei.
    E trist, poate generatiile viitoare vor realiza ca adevarata comoara a tarii noastre asteapta inca nu a fost exploatata corespunzator

  2. Te rog să mă crezi că mă gândeam exact la Muzeul Locomotivelor din Reşiţa. Când am ajuns cu lectura acolo, m-am bucurat că l-ai pomenit.
    Timişoara e blocată din punct de vedere urbanistic şi asta include şi posibile investiţii de care ai pomenit şi tu şi care s-ar amortiza. Sunt 3 poli, zona centrală care e controlată de un grup şi zona limitrofă controlată de alte două persoane care au tot. Întâmplarea face ca nimeni să nu fie interesat să investească pentru că banul curge numai din chirii chiar şi pe vremurile astea de criză.
    Poate că Mitropolia Banatului s-ar putea preocupa, poate că Primăria ar putea avea un site mai prietenos, cu o pagină de popularizare. Dar marile investiţii sunt făcute de sectorul privat şi ăsta nu e interesat de acest gen de investiţii. Discuţia e foarte lungă şi am cam depăşit cadrul unui comentariu. Nu este de neglijat faptul că în România banul consumatorului mediu de turism e foarte drămuit, chiar inexistent. Consumatorul de vârf n-are taine, o taie la Monte Carlo să joace table.

  3. americanii sunt altfel. dar si au ce, in primul rand ca mentalitate difera foooarte mult de ce e la noi

    mersi mult pentru sfatul legat de vacanta, acu ‘ a fost cam din scurt, dar la anul stiu unde merg 😉

  4. Putin in paralel dar si cu o nuanta de mandrie locala, in Oradea se poate urca in Turnul Primariei si vedea orasul de sus. A fost gratuit o luna si jumatate, acuma s-a introdus taxa si ghid.

  5. Asta este poveste lunga … si fiindca fiecare discuta de ceea ce a batut cu pasul mai mult, eu o sa zic doua-trei vorbe despre Bucuresti, ca pe asta l-am batut cu pasul mai mult decat oricare alt oras.

    Bucurestiul este, in cea mai mare parte, un oras urat si murdar. Sau murdar si urat. In functie de loc, poti sa schimbi pozitia acestor doua adjective dar ele raman, amandoua, in cele mai multe locuri.

    Sunt putine locuri care sa “straluceasca” prin ceva – cateva biserici, cateva cladiri laice, cateva statui, cateva parcuri. Dar problema este ca toate sunt “rafirate” pe o arie relativ intinsa. Iar pentru a junge la una sau la alta (sau de la una la alta) trebuie sa treci prin zone mai putin placute la vedere asa ca ti se cam “taie” pofta. Cladiri darapanate, cladiri anoste, “socialiste”, cladiri de un gri-murdar care poate distruge si cel mai acerb optimism, drumuri urate, prea putina verdeata si, peste toate (la propriu si la figurat) cabluri, cabluri peste cabluri, peste cabluri, traversand sau atarnand jalnic in fire sau colaci ciorchine. Si caini, cati vrei, solitari sau in haite, rasturnand cosuri de gunoi in cautare de mancare, urinand pe masinile parcate pe trotuar …
    Iar problema si mai mare este lipsa unor facilitati care sa te ajute ca, din cand in cand, sa te “eliberezi” de “contrangeri naturale” 🙂 – am ajuns la concluzia ca daca vrei ca orasul sa fie vizitat, este important sa existe toalete publice.

    Bucurestiul are nevoie de o finantare serioasa pentru a-si reface frumusetile si a deveni un centru turistic de importanta. Dar in primul rand are nevoie de oameni care macar sa il respecte daca nu sa il si iubeasca. Dar sunt prea putini care sa il respecte si, si mai putini care sa il iubeasca. Vorbesti despre americani si cum fac ei bani … aici este ca si cum Bucurestiul ar fi o vaca de rasa care este doar mulsa, nimeni nu se ingrijeste de ea, nu conteaza decat sa dea lapte, nu conteaza decat sa iasa bani – se construiesc tot felul de dughene oribile, trotuarele se ocupa cu tot felul de tarabe, in parcuri apar cosmelii cu muzica tare si fum de mici, uneori sunt “buldozerite” alteori raman ca niste bube supurande pe faţă. Vorbesti despre initiativa si fler – exista ! Ca sa “mulga” pentru ei, acum ! Maine ? Nu stiu, nu exista, acu’ sa iasa banu’ … vezi ? si la noi se poate scoate un profit frumusel.

  6. intr-una din multele tabere in care am fost in adolescenta am vizitat muzeul de icoane pe sticla taranesti de la sibiel. preotul/curatorul de acolo a fost absolut suprins ca un grup de romani viziteaza muzeul. era obisnuit numai cu straini. romanii nu auzisera de muzeu.

    si as contrazice-o un pic pe margareta. chiar si turistul mediu roman poate plati. turistul mediu roman se ducea sau chiar se mai duce inca in grecia/turcia/bulgaria si in alte parti ale europei. multi dintre ei nu se duc doar sa stea cu burta la soare sau sa se indoape la all-inclusiv. viziteaza obiective turistice, platind intrare si excursii in acest scop, platind suvenirurile, etc, etc.

    subsemnata, turist mediu roman, acum 2 ani am platit fara sa clipesc 10 lei ca sa vad o moara veche de apa, in curtea unor tarani undeva in apuseni. era o cosmelie cu o roata, nici nu se vedea bine de dupa gard. nici macar nu primeam bilet si nici nu aveam voie sa fac poze. pur si simplu am dat banu’. partea naspa a acelei aventuri ca in drumul meu prin sat s-a bagat unu’ in seama, iar eu am fost suficient de proasta sa-i spun unde ma duc. ala mi-a cerut banii (cica pentru proprietarii curtii/morii) si eu i-am dat (v-am zis ca-s proasta). cand am ajuns in curtea cu moara, taranu’ ala mi-a cerut alti bani. atunci mi s-a pus pata, le-am zis ca i-am dat primului, ca sa vad moara nu ca m-a condus pe drum, sa se socoteasca ei si eu am taiat-o de acolo. dar voiam sa vad ceva si eram dispusa sa platesc pentru asta.

    de asemenea, am vizitat muzee pe unde am fost in romania si am platit taxa de intrat si ceva suveniruri (vederi, ca altceva nu prea era). am vizitat tot ce-am putut intr-o jumatate de zi petrecuta in oradea, inclusiv cetatea, unde am platit taxa de intrare. aici, recunosc, primaria are/a avut un site beton unde am gasit toate obiectivele pe care as fi visat vreodata sa le vad, cu pozitie, adresa, etc. nu m-ar si deranjat un ghid, o vizitare in acele cladiri, cineva care sa-mi dea mai multe amanunte, de ce sunt celebre, ce reprezinta arhitectura, etc. chiar dc as fi platit o taxa.

    planuiesc un mic concediu in maramures. am pe lista memorialul de la sighet, borsa, barsana, plimbare cu mocanita. toate vor costa, macar cat o iconita cumparata la manastire. si vor costa si banii pe care ii voi da pe transport din localitatea de cazare pana la obiectivele mentionate. bani pe care sunt dispusa sa-i dau.

    nu, n-as putea da preturile vehiculate de dojo, dar vorbim de romania, de preturile din romania si de veniturile din romania. poate nu toti turistii medii au chef sa vada ceva (in afara de mici si bere), dar aia care vor sunt dispusi si sa plateasca.

    sa-mi dea totusi cineva niste suturi in dos, poate mi-l urnesc si eu sa vad ce e de vazut in bucuresti. ce-o fi in capu’ meu?!

  7. Dupa ce am inceput sa ma mai plimb si eu un pic prin lume, am inceput sa inteleg ca orice alta natie are un talent anume din a face bani ”turistici”, dar nu si Romania. Sunt din Galati, daca mi-as lua grupul de prieteni irlandezi si am merge acolo, nu stiu, zau, cu ce i-as putea uimi. 🙂 Asa ca… long way to go! Ne mai trebuie timp, interes, stiinta, dorinta, putirintza… Si eu, sincer, nu am timp sa astept, prefer sa-mi cheltuiesc banii in destinatii cu adevarat turistice.

  8. Cea mai frumoasa destinatie turistica la care am fost de curand….am fost in mijlocul unei paduri prin Arges unde am stat 3 zile si am …mancat ce aveam pe la noi cu cortul a fost infiorator noaptea ca se auzeau lupii dar a fost tare/:)

  9. Problema este si la turistul mediu… ala nu are bani de giumusliucuri, sau daca are are o data pe an…

    Nu se dezvolta turismul in Romania pentru ca turistul roman nu are bani de cheltuit.
    Stiu multe persoane care nu au mai fost de ani buni in concedii, si altele care daca s-au dus nu stiau cum sa faca sa iasa mai ieftin.

    E greu cand nu ai bani… e greu sa faci orice De la turism pana la cultura si sanatate…

    • @Soacra sunt perfect de acord cu tine…maestre dar pt ce muncim…..sa facem bani…si speram sa avem si timp sa ne bucuram de bani facuti deci….din cand in cand vreau sa fiu turist in tara asta!

  10. Tocmai m-am intors dintr-un tur al Romaniei. M-am indragostit nebuneste de Timisoara si din tot sufletul mi-am dorit sa o vad de undeva de sus:) In plus, am fost plecata cu un proiect media si am “promis” ca fac panorame din toate orasele… Cum am rezolvat? La Continental nu se putea, evident, era sefu’ plecat in weekend, in biserici sau cladiri oficiale – nici atat. Atunci m-am urcat pe blocuri – anuntand la interfon ca a venit… posta:)))) Am surprins ceva, ceva de sus, insa s-ar fi putut mult mai bine – asa cum zici si tu. Pacat ca nu ne folosim de orice pentru a ne promova, pacat ca nu stim sa apreciem ce avem…

  11. Incearca ca la intoarcere sa iei legatura cu Elena Udrea pe blogul ei si sa-i dai idei sau cu Primarul din Timisoara pentru administrarea site-ului si poate il vad intreprinzatorii si le vin idei de afaceri. esti foarte convingatoare in ceea ce scrii si nu se stie ce va iesi.

  12. Din pacate nu poti compara America cu Romania. Sa zicem ca in Romania s-ar descoperi un templu impresionant undeva sub pamant.
    Bani ca sa il scoata la lumina nu prea sunt, iar licitatile se castiga cu pretul cel mai mic. Asta inseamna deteliorarea lui atunci cand se curata. Urmatorul pas ar fi amenajarea lui pentru turisti: alti bani + ghizi turistici care nu stiu foarte bine limbile internationale. Sa zicem ca totul este perfect si obiectivul turistic ajunge in topurile noilor minuni ale lumii, dar nimeni nu vine intr-un orasel in care ajungi destul de greu si in care ai neplacerea sa experimentezi servicii deplorabile din partea restaurantelor/hotelurilor.
    Lista asta ar putea continua la nesfarsit. Ideea este ca trebuie sa ai toate detalile puse la punct ca sa reusesti sa faci ceva. Adica sa faci show, iar lumea sa se simta bine.
    In ultimul rand sa nu ignoram potentialii clienti. Crezi ca daca eu fac un “aquarium” foarte mare si frumos in Bucuresti am sa-mi scot banii in urmatorii 5 ani, dar in urmatorii 10? Mai degraba investitia se amortizeaza in 30 de ani si ar fi mai rentabil sa imi tin banii la banca.

  13. Superba initiativa de a trezi spiritul turismului la romani. Felicitari.
    Sunt nascut in Timisoara, am locuit pentru ani de zile in Valea Jiului( inconjurata de 5 mari masivi muntosi), studiat in Brasov, cu sportul am calatorit mai peste tot, in studentie am vizitat mult , printre care Sighisoara, Bran, Maramuresul , Clujul , Craiova , litoral, Moldova …
    O tara superba dar neadministrata corespunzator.
    Bineinteles ca scuze se pot gasi cu miile. Exista potential di multa nepasare de care profita smecherii( a se citi politicieni etc.) .
    Aici in America este o vorba: If you see , Talk about it !
    Se refera in mare parte la a vorbi despre marlaniile ce se intampla in jur si care, prin nepasare cresc si astfel edifici nationale ajung sa fie blocate sau intrate in minile unora care nu au habar de valoarea lor.
    Felicitari pentru articol.
    Te urmarim de mult timp si apreciem realitatea cu, care tratezi problemele societatii.
    Da-ne un semn adca ajungi prin zona- COLORADO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.