Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nook sau Kindle?

Ca orice geek ce se respectă, nu pot rămâne impasibilă la jde’ minunile ce se tot lansează, drept pentru care mă tot uit lung de ceva timp la un dispozitiv suplimentar faţă de ce am deja (un laptop mare şi greu pe care muncesc şi un notebook mic de “backup” şi vizionat seriale în pat, că “tractorul” e greu ca toate păcatele).

Nu pot spune că dau pe spate la ideea de a da 500+ dolari pe un iPad, deşi e “cul”. Nu sunt fan al produselor Apple, aşa că nu intră în lista mea de priorităţi. Merg pe sistemul că, dacă o jucărie face aceleaşi chestii sau similare şi e la preţ mai bun, prefer să sparg banii altfel, decât să-i investesc în “mere”.

De câteva luni, chiar înainte de a veni aici, tot mă uitam după Kindle. E o jucărie simpatică, bateria ţine sensibil mai bine decât la oricare dintre “leptoapele” mele, ideal de luat într-o călătorie, dacă nu vrei să caşti ochii doar pe pereţi. Faptul că are şi Wi-Fi (la noile modele) mi-l face dintr-o dată chiar şi mai interesant.

Şi uite că acum câteva zile, forţată fiind să stau pe “tron” ceva mai mult, şi având durerile de stomac dublate de prezenţa unei reviste Us (ziceam că doar românii au reviste cretine, dar asta chiar îţi ucide neuronul), am văzut şi o reclamă la Nook, o sculă de citit pusă la punct de cei de la Barnes & Noble, ce are un mare plus (de fapt două): are touch screen şi mai ales ecran color.

Preţul? Juma’ din preţul de pornire de la “iAbsorbant”. Deci cu vreo 250 de coco mi-l şi aduc domnii acasă.

Deci mă foarte împinge necuratul să fac o “investiţie” cât de curând într-una dintre astea 2 jucării şi Nook îmi face ăl mai mult cu ochiul. Nu doresc 3G, nu intenţionez să dau mai mult de 15 lei pe lună ca abonament la Orange, deci nu visez abonamente de date. Un Wi-Fi e OK, dacă prind semnal, dacă nu, vor fi destule cărţi de citit şi prostii cu care să-mi pierd timpul.

Idei? Experienţe?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

26 Comments

  1. Dintre Nook sau Kindle eu aş alege Ipad 2, dacă nu eşti un fan al produselor apple asta nu inseamna ca nu oti deveni

    • Nu dau 500-600 de dolari pe o dracie din asta. Nook are USB “normal” si suport mini sd, deci nu e atat de “inchistat” ca si iPad. Plus ca pretul e de 2 ori mai mic. Am mai mult nevoie de un e-reader, daca imi trebuie ceva mai “profi”, am mini-notebook, cu tot ce trebuie pe el 🙂

  2. Kindle îl folosești pentru citit cărți. Nu-ți imagina că o să poți vedea vreun film pentru că 1) este alb negru 2) are rată de refresh prea mică pentru a vedea ceva.

    Daaaar…
    La versiunea 3g a kindle nu vei plăti nimic pentru a-l folosi. E gratuit peste tot. Nu știu exact cum, dar… așa este 🙂

    Dacă mai ești în US, cred că ar fi bine să te duci prin magazine (între două ședințe de tronat 😀 ) și să faci comparații între ecrane și performanțe.

    Overall, tu vrei un e-book reader sau o tabletă? 😀

  3. Cele două produse sunt în ligi diferite. Nook-ul e o tabletă cu Android (chiar dacă ei îi zic ebook reader, cu foarte puţin efort se poate “sparge” şi instala un ROM complet) şi se va comporta ca şi una.

    Kindle-ul e, însă, chiar un ebook reader. Avem în gospodărie şi unul din ăsta, şi o tabletă cu Android (nu Nook, ci una similară ca hardware) şi diferenţa e ca de la cer la pământ.

    Dacă vrei doar să citeşti, Kindle-ul e foarte, foarte bun – nu are ecran luminat, se vede pe el exact ca pe hârtie, iar bateria ţine, la folosire zilnică, vreo două săptămâni. Are WiFi şi 3G (care e moca în aproape toată lumea – fără abonament, fără nimic, doar “te dai pe net”). Nu oboseşte ochii, e uşor, însă dacă te pune dracu să dai cu el de pământ, va trebui să-l duci la înlocuit 🙂 Mie mi l-au înlocuit tot gratis.

    Problema e că citeşte mai puţine formate decât o tabletă. Nook-ul poate fi făcut să citească de toate, inclusiv formate proprietare Amazon. Oboseşte, însă, ochii, având ecran activ. Merge mai repede decât un Kindle, e color, poţi să-l foloseşti şi la Youtube şi alte treburi.

    Deci: dacă vrei doar să citeşti, ia-ţi un Kindle – cel mai ieftin e 114 dolari, fără 3G şi cu “Special Offers”, iar cel mai scump e 189 dolari.

    Dacă vrei şi să te dai pe net, să vezi un clip, să scrii pe blog, ia-ţi un Nook. Dar mă gândesc că pentru astea ai computer 🙂

  4. Daca vrei un eBook Reader mergi pe Kindle (are si browser, dar este limitat). Nook nu cred ca poate tine locul unei tablete…

  5. Nook touch si atat.
    Eu mi-am comandat Kobo touch, pentru ca zilele astea venea cineva din Canada, unde tocmai s-a lansat.
    Daca puteam sa-mi iau din State, mi-as fi luat Nook touch.
    In momentul asta, e mai bun decat Kindle.
    Iar pretul ar trebui sa fie 139USD dupa cate stiam eu.
    Tare sunt curioasa ce alegi. 🙂

  6. Eu am kindle cu 3G gratuit. Dar nu-l folosesc decat sa.mi vad comentariile de pe blog, cand sunt plecata. Foarte greu as reusi sa scriu un comentariu, despre un articol nici nu poate fi vorba.
    In schimb pentru citit e minunat! Daca il vrei sa-l folosesti pt citit, merita toti banii.
    Daca vrei sa-i folosesti si netul ca lumea, nu merita.

  7. Eu zic sa-l astepti pe Acer Iconia Tab A500 sau pe tableta pe care o scoate google in toamna 😀 De fapt acerul e aparut deja, cred ca poti sa te duci in magazin sa faci o comparatie intre acer si ipad. Eu am facut si acum am pusculita in forma de purcelus unde pun in fiecare luna o suma deoparte pentru cadoul pe care mi-l aduce mos craciun 😀

    Prima data ma gandeam si eu la nook ca am inteles ca e la granita intre tableta si e-book reader, dar nookul nu merge in europa (nu cred ca merge sa-ti cumperi carti pe el sau ceva de genul) deci a picat varianta…

    • Bre, io cu Acer-ul mi-s patita, de cand s-a dus pe copca un notebook de 1 an vechime. Deci in general nu prea doresc sa mai aud de ei 😀

      Pe Nook nu as cumpara carti, is 13 dolari (aprox.) bucata, dar am o groaza de .pdf-ri pe care mi-e tars sa le tot citesc de pe “tractor”.

      Oricum e buna si ideea cu plimbatul prin magazine. Kindle am vazut deja langa noi la Staples, un Barnes & Noble in Manhattan gasesc fara probleme, asa ca macar ma uit la jucarii asa pe bune, incat sa vad ce merita. Oricum is “setata” sa nu dau mai mult de 250-300 pe o jucarie din asta …

      • Eu am Kindle si IPad2, una-i una, alta-i alta, stiu. Scriu asta nu ca sa ma laud ci ca sa-ti impartasesc experienta mea(!) nasoala cu Kindle-ul. E placut de citit carti in formatul original de la amazon. Eu de asta il tin: mai cumpar cate o carte de la ei, economisind transportul si hartia:) Cand l-am cumparat ma gandeam la tona de PDF-uri pe care nu totdeauna am chef sa le citesc stand in fund la computer. WRONG idea:(( PDF-urile ca atare se pot vedea DAR uneori au fontul prea mic si necitibil si nu poti face nimic decat sa le convertesti; daca le convertesti in AZW format ca sa poti folosi posibilitatea de increase/decrease size font de cele mai multe ori se duce naibii designul cartii, aratand totul ca un talmes-balmes, fara paginatie, obositor… asa ca, ceea ce s-a intamplat (pentru MINE, repet) experienta de citit a fost foarte neplacuta si m-am trezit preferand sa continui sa stau in fund la computer sa citesc cu tot Kindelu’ pe care-l aveam… De cand IPad… s-a schimbat situatia… e o placere. Spui ca nu esti fan al merelor… eu am fost mereu (datorita si cu ajutorul lor am intrat in design acum 20 de ani:)) dar am fost multi ani suparata pe ei din cazul preturilor si pretentiilor exclusiviste de trib:) Crede-ma ca de cand am IPad (care PAREA inutil scump) i-am iertat de toate pacatele… user experience de necomparat cu nimic, ce-i al lor e pus deoparte. Nook touch nu am experimentat dar pare sa fie prin aceeasi zona de… “traire”. Daca n-am fost destul de clara, nu-i recomand pe Kindle… mai ieftin dar… inutil daca nu vrei sa folosesti carti facute original in formatul AZW.

  8. Nook are o autonomie de doar 8 ore, este destul de gros in comparatie cu Kindle si nu poate face lucrurile pe care le rezolva IPad-ul.
    Pentru citit, alb-gri-negrul este excelent. Pentru restul exista laptopisete si desktopuri.

  9. Mi-am pus si eu intrebarea asta in decembrie 2009 si am ales Sony. Sincer, nu mai stiu din specificatii daca are WiFi si restul de aplicatii, dar cind m-am dus la magazin si am testat la greutate si aspect Kindle, Kobo si Sony mi-a ramas inima la Sony. Il folosesc doar pentru citit carti in format electronic (Sony are o librarie/ biblioteca digitala, dar n-am incercat-o fiindca n-am epuizat stocul personal) si am copiat si muzica pe el (are intrare pentru jack). Nu stiu care mai e diferenta de pret intre ele acum, dar aici e un articol care poate te ajuta:
    https://communities.canada.com/vancouversun/blogs/parenting/archive/2010/09/27/best-ebook-reader-ereader-review-kobo-kindle-sony.aspx

  10. Dacă vrei să citești, e-Ink câștigă hands down în fața tabletelor.

    Dacă vrei să citești PDF-uri, mai bine te orientezi către Kindle DX (e cam la fel de mare ca un iPad). Kindle-ul normal este prea mic și textul devine ilizibil.

  11. Salut.

    Kindle e un device pentru citit cărți în formatul lui nativ și cam atât. În varianta 3G, are și un pseudo browser, dar mare lucru nu e de capul lui.
    Rezoluția mică a lui Kindle și procesorul lent nu îl recomandă cu nimic când vine vorba de citit cărți în format PDF. Nu poți să aștepți 10 secunde să se încarce o pagină PDF. Dacă ai și poze în PDF e crimă. Documentul se scalează f. prost, nu ai touch, să bagi un zoom e dificil. Să răsfoiești un PDF este… imposibil.

    Pe un iPad2 însă, cu dual core… :)))

    Dacă banii sunt o problemă cumpără un iPad2 cu wifi. Este sensibil mai ieftin decât cel cu 3G. Singura diferență e că îi lipsește 3G-ul și GPS-ul intern. Problema iPad2-ului este că nu a fost încă jailbreakuit iar softurile sunt cam toate pe bani (eu am alergie la faza asta).

    Nook-ul este un Android la bază, are avantajul că îl poți roota lejer și instala pe el chestii mișto, ieftine sau eventual crăckuite. Experiența nu este la fel de smooth ca pe un iPad, dar este acceptabilă.

    Deci concluzia. Citești cărți în format mobi sau AZW sau care o fi ăla proprietar Amazon și DOAR cărți din alea atunci poți cumpăra Kindle.

    Citești orice alt tip de cărți, epub, mobi sau PDF atunci un iPad2 sau o tabletă cu android sunt alegeri mai bune.

    Nu știu la tabletele cu Android, dar la iPad2 bateria te ține 10 ore exact ca în reclamă. Nu te mint ăia de la Apple.

  12. Si eu care atunci cand am citit titlul articolului, speram sa gasesc edificarea la sfarsti si ce anume ai ales. Coincidenta face ca si eu sa ma gandesc sa achizitionez un kindle si inca studiez piata. Mie si cei 189$ mi se par cam mult (versiunea cu 3G), din moment ce am trait atatea zile mult si bine fara un asemenea device.

    In ceea ce priveste diferite formate, am inteles din review-uri ca la inregistrarea kindle-ului pe amazon, poti trimite la o anumita adresa de mail carti in formate diferite iar amazon le “transforma” in formatul specific ca sa le poti citi pe kindle.

    Eu nefiind genul de entuziast dupa ultimele device-uri, vad ca avantaj al kindle ecranul care il poti citi si in soare, lipsa touchscreen-ului deci fara amprente pe ecran, durata de viata a bateriei si dimensiunile. Plus faptul ca poate arata a carte.

    La orice altceva ecranul mi se pare greoi de citit in soare, magnet de amprente, OS-uri cu batai de cap si autonomie limitata. Intr-adevar avantajul e la conectivitate, dar oare nu prefer ceva simplu care functioneaza pentru ce a fost facut vs ceva super mega complex care poate face de toate, dar nimic clar si bine ?

    Sunt tare curios ce iti iei pana la urma. Keep us posted.

  13. @programare: mobi-urile se citesc perfect si cu kindleu.

    Kindle vs Ipad este o intrebare la fel de corecta ca “sa-mi iau tenesi de fotbal Loto sau geanta de voiaj Samsonite”

  14. Am Kindle cu FREE 3G(l-am folosit gratuit si in strainatate in timp ce prietenii au platit la hotel) si sunt foarte multumit de el. M-a surpins tehnologia care imita foarte bine o pagina reala si din acest punct de vedere este superior unui “iAbsorbant”:)
    Kindle-ul este ieftin, are o baterie generoasa si este la fel de subtire ca o revista.
    Nook-ul are avantajul de a arata mai bine si de a fi putin mai performant.
    In concluzie eu am peste 1000 de carti pe readerul meu si ma bucur ca nu am IPAD. Daca l-as fi avut nu as mai fi citit si m-as fi uitat doar la filme.

  15. Eu am Kindle de aproape 2 ani ( prima serie de Kindle 2 International) Ce pot sa-ti spun despre el:
    E perfect pentru calatorii lungi, cu avionul, trenul , etc . E usor, subtire, nu-ti oboseste ochii.
    Despre pdf-uri, doc-uri sau mai stiu eu ce, exista Calibre un program opensource ( pt mac, Windows sau Linux) care gestioneaza orice fel de e-reader ( printre care si Kindle) . Daca vrei iti converteste pdf sau alte nebuni in mobi/azw ( formate pe care kindle le citeste nativ). Singura hachita e cu cartile tehnice , acolo imaginea conteaza si pdf-urile cu multe poze sunt convertite mai nasol. Dar eu, de cand il am, am citit pe el tone de carti, ( din colectia <>) si am ajuns sa si cumpar carti ( intre 9.99 si 50 de dolari o minunatie de carte tehnica despre data warehousing). Am ajuns asa comoda, incat acum imi cumpar carti fizice doar de la anticariat ( nimic nu e mai ieftin). Chiar de curand stateam intr-o librarie in fata unei editii monstru a G R Martin Game of Thrones ( toate volumele, era ca o biblie) si ma gandeam, hmm mai bine o cumpar de pe Amazon, nu mai ocup spatiul in casa, o am la mine mereu ( functia Archive), nu o car dupa mine cand schimb chiria etc. Eu zic sa te uiti la modelele noi de Kindle. Au contrast foarte bun . In Brasov se gasesc la librarie, presupun ca se gasesc pe unde prin state sa le vezi. Eu n-am avut “mar” dar Kindle e un dispozitiv util si foarte dragalas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.