Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Merita sa faci situri in romaneste?

De câte ori scornesc o idee de site (am luat-o mai lejer în ultima perioadă, dar încă produc diverse) îmi pun problema: în româneşte sau în engleză? Chiar dacă pe a noastră limbă ca o comoară e teoretic mai simplu să trocereşti diverse (mai ales când eşti pe o nişă specializată), dacă foloseşti decent şi limba lu’ Shakespeare, chiar ai o decizie de luat.

Trafic şi expunere

Un site nou trebuie şi promovat. Pentru piaţa noastră încă mică (spre deosebire de cea internaţională), să-ţi înfigi situl e destul de uşor, dacă ai conţinut de bun simţ şi eşti cât de cât prietenos. Am prins links şi recomandări dinspre oameni mult mai vechi (gen Bobby Voicu sau Alex Negrea) la vreo 2 săptămâni după ce am deschis dojoblogul de pildă. Am intrat în contact (pe net doar sau şi în faţă) cu Arhi, Zoso sau Visurât, nu mă pot plânge de asta.

Pe internaţional e mult mai complicat să atragi vizitatorii “corecţi” şi să te promovezi. Este o diaree de sploguri, deci cauţi ceva până dai de nişte bloguri pe nişa ta, pe care să te promovezi prin comentarii, pe forumuri depui niscaiva efort. E o piaţă uriaşă, deci e ceva de muncă, până să devii “cineva”.

Vizitatori – comentatori

În general românii se cred cu mai multe pereche de “bile” decât alţii, chestie ce se traduce prin comentarii “superioare” şi în general agresivitate online. Despre gestionarea unui forum am mai scris acum aproape 4 ani. Deşi sunt multe chestii mai complicate în acest sector, cea mai mare problemă o reprezintă atitudinea unor membri. Da, am fost amenintaţă cu bătaia, am fost ameninţată că voi fi dată în judecată, s-au construit diverse alte forumuri “clonă”, doar să-mi mi se demonstreze ceva. Încă nu am înţeles ce, dar e altă discuţie.

Pentru siturile în engleză din reţea problemele au fost mai puţine. În majoritatea lor oamenii sunt politicoşi si simpatici, spammerii îi scoţi prin pluginuri specializate sau diverse limitări la înregistrare.

Bani

Da, orice muncă trebuie remunerată cumva. Chiar şi un hobby e indicat să “producă” măcar nişte bănuţi de îngheţată. Munca depusă pe un site NU este deloc uşoară şi nici de scurtă durată, deci mi se pare normal să ai şi banii în vedere. Chiar şi faptul că o reţea de situri costă aprox. 40 de dolari pe lună (domenii şi hosting) susţine ideea de a produce măcar nişte bani, încât să nu doar munceşti şi să aduci bani de acasă.

Interesant este că din reţeaua mea cele mai mari situri în acest moment ca trafic sunt cele româneşti. Dau exemplu doar dojoblogul şi forumul de webmasteri. Pe internaţional am Wtricks, Orthodontics Today şi Martial Art Links, să dau doar 3 exemple. La fel de interesant este că situl de ortodonţie face mai mulţi bani din adsense decât TOATE siturile româneşti la un loc.

Ştiu că adsense e aiurea, teoretic cel puţin. Lucrez cu un client ce produce bani în special cu adsense şi face destule mii de dolari pe lună. Hai să spunem că al doilea site din reţeaua lui face cam 300-400 de dolari PE ZI. “Mamutul” din reţea face sigur de 3-4 ori mai mult. Ca orice om care nu are tot timpul chef să tot caute advertiseri, pun şi câte un banner adsense, că nu strică un leu nici de acolo. Siturile cu conţinut în engleză, chiar dacă sunt mai slabe ca trafic de câteva ori, fac mai mulţi bani din Adsense. Pe lângă asta poţi folosi un textlinkads, buysellads, linkworth etc. Sunt destule sisteme care nu acceptă situri ce nu sunt în engleză, deci ţi-ai limitat deja ocaziile de a face bani doar prin alegerea de conţinut “naţional”.

Normal, orice om doreşte să aibă advertiserii săi, aşa că scapi de comisioane şi de bătăi de cap. Da, advertiserii străini AU MAI MULŢI BANI şi sunt mai interesaţi să-i cheltuie pe situl tău.

O altă metodă este să lucrezi cu agenţiile. Am lucrat până acum pe diverse proiecte. Preţurile sunt decente pentru un blog mic-mediu, partea proastă este că plăţile se fac cu întârzieri şi de 6 luni. Da, bani pe care teoretic trebuia să-i primeşti de hăt bine se încăpăţânează să apară. Nu, bloggerii mari NU au problema asta. Din ce discutam cu Sebi, ei sunt plătiţi în general la “secundă”, ferească ăl de sus să troznească un articol “binevoitor”. Restul prostimii nu contează, să aştepte, că pot trăi din aer şi dragoste de scris.

Momentan opţiunile de muncă prin agenţii sunt încă limitate, nu sunt aşa de mulţi, asta este şi trebuie lucrat la punctualitatea plăţilor. Dacă şi dezideratele astea se rezolvă, parcă începe să arate mai bine viitorul.

Despre cât de lucrativi sunt blogmoney şi profitshare am scris deja. Pierdere de timp şi de nervi.

Pentru mine cel puţin siturile româneşti sunt muncă patriotică. Blogul aduce nişte bani, dar, comparativ cu banii pe care îi pretind de la clienţi pe ora mea de lucru, încă lucrez voluntar o parte din lună. La fel de ciudat este că forumul de webmasteri nu este interesant pentru nicio agenţie, deşi are traficul şi expunere necesare. Nu este cel mai “traficat” mai ales din cauza regulamentului draconic impus, dar este destulă informaţie de calitate. Se pare că lumea ştie doar să lucreze cu bloguri, mai e până aflăm şi despre forumuri ceva.

Concluzia este că momentan mi-a dat cu virgulă activitatea pe piaţa de situri româneşti. Păstrez siturile din pasiune pentru ele şi un fel de încăpăţânare, dar este frustrant să vezi că munceşti de 5-10 ori mai mult decât pentru un site în engleză iar rezultatele financiare sunt slabe, comparativ cu ce s-ar putea întâmpla pe internaţional. De asta probabil cel mai nou site din reţea este în engleză.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

24 Comments

  1. Ramona, dar un plugin, ceva, de tradus blogul în engleză, nu ştii ? Google Translate nu se pune !:D Şi eu încerc să câştig câţiva bani pe net, dar nu aş putea să fac blogurile în engleză, din cauza specificului, ai dreptate cu blogurile de nişă…

  2. @Zina: nu există translator 100% corect. Google translate este destul de ok (bine, mai dă gherle, mai ales dacă scrii despre chestii dubioase 😀 )

    Cât despre siteuri în română: eu am încercat să-mi fac un blog în engleză, pe lângă cel în română. Dar mi-am dat seama că:
    – oricât de englez ar fi blogul, tot românii mă citesc;
    – dacă mă citesc românii comentează în… română. Mi se pare corect, nu? 😀
    – nu pot spune că eram pe o nișă. Există sute de mii de bloguri dev-related în lb. engleză. În lb. română… nu foarte multe
    – cred că sunt mai defect; nu am intenționat niciodată să fac bani cu blogurile personale (dar nici nu am refuzat vreo oportunitate), folosindu-le mai mult ca instrumente pentru brand awareness.

    Dar, dacă probabil aș vrea chiar să fac bani dintr-un site, probabil aș scrie în limba engleză.

  3. site-uri in limba engleza da mis e par profitabile dar si celel in limba romana daca stii sa te duci pe o nisa care crezi tu ca va exploda in 1-2 ani atunci aid at lovitura . Ex : Un cunoscut de al meu avea internet de prin 2000 si atunci a zis omul sa faca un site pe turism , ei bine nu prea ia mers bine si dupa 1 an de zile si l-a inchis , dupa sa vada ca piata in turism a crescut vertiginos si daca se tinea de blog care era primul la cautari in google atunci facea cate 3-4 mii de euro lejer din companiile de turism da , gandul rau ce a dat peste el l-a facut sa il inchida . Deci concluzia este bine sa scrii si in romana numai sa stii pe ce sa te axezi si concurenta pe care o ai 😉

  4. Sunt curios.. altceva in afara de wordpress/vbulletin si putin photoshop… ce mai stii sa faci ? ma rog..nu de facut, ca astea nu le-ai facut tu, doar customizat.

    • Escu, sunt realizator de continut, nu programator. Vad ca nici tu nu te-ai obosit sa faci altceva, ca tot WP folosesti. Atat timp cat din “putin photoshop” sunt in stare sa traiesc, nu vad unde este problema. Sau trebuie toti sa fim programatori la google? 😀

      • Eram doar curios, nu ti-a cerut nimeni sa fii progamator. Da, si eu tot wordpress folosesc pentru blogul meu. Nu am timpul si nici rabdarea sa testez alte cms-uri pentru un blog personal.

      • Pai ar trebui sa-ti faci unul singur 😉

        Imi ajunge atat. daca sunt niste platforme bine facute, ce merg OK, nu are rost sa mai pierd eu 4 ani sa fac una proasta, daca pot in timpul asta sa dezvolt un site pe continut si cu un design al meu. Plus ca se poate trai foarte confortabil si ca web designer.

  5. google translate e crap.

    cel mai bine e sa faci un site in limba in care te simti cel mai bine

  6. E normal, cred eu sa mearga mai bine siteurile in engleza; chiar daca sunt mai mult competitori sunt si mult mai multi oameni care cauta continutul tau

  7. depinde ce vrei. dpdv pecuniar, clar NU.
    dar daca e un blog doar de funny da.
    am zis sa testez in engleza un blog dewspre un joc.
    am pus 3 poze si am scris 3 posturi.
    unul dil ele nu are nici 500 semne.
    si am pus adesense.
    cel mai mic click face 10 centi…
    in romana: cel mai mare click 10 centi…
    sa amintesc si ca printe cei care platesc mai putin de 1 cent sunt neogen.ro si ejobs.ro

    saituri cu staif! care cica valoreaza muuulti euro pe piata…

  8. Merita poate doar pentru a-ti satisface pasiunea…si hai sa zic ca daca ai avut un blog in limba romana, timp 1-2 ani, ai acumulat ceva experienta in blogging si iti va veni mai usor in caz ca vrei sa-ti faci si unul in limba engleza, pentru profit financiar.

  9. Din experienta mea de 3 ani : NU MERITA!!!Chiar daca pe engleza ai de muncit mai mult si satisfactiile sunt pe masura pentru ca in romana adsense iti plateste 1 cent pe click iar in afara sunt clickuri si de cate 20$.

  10. Te rog frumos sa-mi spui ce conteaza pentru un blog in limba engleza, vechimea lui sau numarul de articole postate? Cat de des ar trebui sa postezi articolele ca sa mearga bine blogul?

    • Conteaza calitatea articolelor si mai ales constanta lor. Nu e foarte usor sa scrii pe o tema extrem de nisata, dar e bine sa ai o anumita cadenta, sa nu fie saptamani de pauza. Oricum parte serioasa de timp vei petrece promovand si comentand la altii 🙂

  11. Si pe mine ma bate gandul sa fac ceva nisat in engleza… oricum Soacra.eu nu cred ca va scoate vreodata bani 🙂

    Apropos de adesense pe un blog mic cu o medie de 150 de unici pe zi… in 3,5 luni am facut fabuloasa suma de 7E. (bine nici nu e foarte vizibila reclama dar na…)

  12. Te rog nu te supara Orthodontics Today este site sau blog – eu nu vad diferenta! Acolo am vazut ca nu ai postat foarte des si totusi spuneai ca merge bine!

  13. Hmmm … păi depinde de ”scopul” site-ului. Nu pot să vorbesc decât din perspectivă personală, deci pentru mine blogușorul actual e un hobby care nu scoate și pe care nu vreau să scot bani ( poate peste ani, cine știe, acum, însă, nu, a fost creat pentru altceva ). Totuși, mi-a trecut prin cap să-mi fac tot un blog, în limba engleză, după experiența de la Predeal de săptămâna trecută, chestii despre România, pentru străini, că mulți au o părere greșită despre țara noastră. Mna, nu știu ce să zic. Poate că dacă aș avea oarecare succes cu ăsta, l-aș trasnforma într-un site ca lumea, dar deocamdată e doar un gând, o inițiativă netransformată în realitate.
    La noi piața-i în floare, ca să zic așa, dar dacă îți place ce faci … eu zic că merită.

  14. In eng ai o mare mare deschidere catre posibili vizitatori

    Nu mai zic de posibilitati de moneterizare … programe afiliate etc

    Am avut situri in RO si desi aveam 6-8 mii traffic/zi … castigurile erau patetice aveam site in eng 2000 viz castigam de 5 ori … mai mult ca cel in romaneste

    Acu nu zic ca nu se pot face bani in ro dar eu unu prefer sa stau departe de jegu asta de popor si posibile contacte cu rromanii ca iti faci multi nervi …

    • @clausweb Si totusi faci bani din gazduire web pe .ro (asta daca reprezinti clausweb)…

  15. Pe engleza se plateste foarte bine. Acum ceva timp (aprox. 2 ani) aveam un blog in engleza pe care erau scrise niste articole despre securitatea casei, nu primeam click-uri multe (1 click la 4-5 zile) pentru ca nu aveam nici prea multi vizitatori (aprox. 8-10 / zi) dar cel mai mic click era de $2-$3 USD iar cel mai mare a fost de $6(AdSense).

  16. Inca nu stiu cat de profitabil e sa ai site in limba engleza dar stiu sigur ca daca nu vi cu ceva nou in mediul online nu ai nici o sansa…

  17. Pe piata internatioanal te promovezi mai greu, dar dupa urmeaza si un profit superior.

    • Pe international CLAR concurenta este mai mare, insa daca scrii bine ai toate sansele sa prinzi link-uri de la forumuri puternice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.