Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nimic nu se compara cu o carte …

.. pana nu ai un e-reader 🙂

Am fost prin tinereÅ£uri mare consumatoare de cărÅ£i. Pe vremea pe când alÅ£ii făceau ÅŸi desfăceau iubiri adolescentine, eu aveam o relaÅ£ie stabilă cu biblioteca din sufragerie. Åži cea JudeÅ£eană, unde ‘acriturile’ zâmbeau cu gura până la urechi, când vedeau că apar. Se calmaseră când am început să cer ÅŸi altceava decât MoromeÅ£ii ÅŸi ne tocmeam mereu pentru câte o carte ce se găsea într-un singur exemplar ÅŸi teoretic nu ar fi trebuit să-l împrumute. ÃŽmi ofereau chiar ele sfaturi de cărÅ£i similare ÅŸi bune, neuitând să-mi spună a mia oară ‘ai grijă să aduci repede cartea, că nu e decât un exemplar’. O aduceam repede, că-mi lua o zi s-o citesc.

Iubesc mirosul de carte şi de bibliotecă. Mirosul ăla de vechi şi stătut, liniştea de mormânt din sala de lectură, unde auzeai doar fâşâitul unei pagini, iar zgomotul traficului era puternic estompat. Deh, vremuri şi ocupaţii de tocilar.

Primele cărÅ£i citite pe “format electronic” au fost în facultate. Aveam tot felul de lecturi obligatorii ÅŸi biblioteca studenÅ£ească era asaltată de sute de tineri ce doreau aceleaÅŸi cărÅ£i. ColecÅ£ia din sufragerie nu era chiar atât de cuprinzătoare, iar biblioteca judeÅ£eană nu făcea mereu faţă. AÅŸa am dat de Project Guttemberg pe net, de mi-am citit până ÅŸi nuvelele de Cehov în engleză. Cum englezoii ăştia au prostul obicei să ÅŸi ‘americănească’ numele, să vezi ce atentă am fost, când am dat examenul în cauză, să evit cât mai multe nume. Nu era vina mea că nu apucasem un exemplar în româneÅŸte.

Cartea citită pe comp nu are deloc farmecul celei pe care o răsfoieÅŸti fizic. Nu are mirosul specific, nu are o istorie atât de lungă ÅŸi mii de degeÅ£ele ce au atins-o în zeci de ani. Este impersonală, scrisă cu un font perfect, fără mici pete sau suprapuneri, cum are cartea scoasă din ‘presă’. Nu are textură, nu are nimic din ce o face ‘vie’.

Dar are informaÅ£ia necesară, aÅŸa că m-am educat să ignor impersonalitatea ei ÅŸi să mă bucur că am acces la respectiva informaÅ£ie. Este la fel de drept că sunt mereu distrasă de la citit. Cred sincer că am un deficit de atenÅ£ie ceva, iar computerul aduce problema spre noi culmi. Citesc destul de anevoios, pentru că mereu intru ÅŸi pe net, îmi aduc aminte că am de modificat ceva în Photoshop etc. Plus că tractorul cel mare e greu de Å£inut pe burtă, iar ‘ăla micu’ e plin ÅŸi de filme, dacă înÅ£elegeÅ£i unde bat. Nu-s perfectă, păcatele mele …

De câteva zile, de când am Nook-ul, sunt în stare de ‘beÅ£ie’. Sunt tot mai încântată de jucărie, am grijă să spun asta măcar din oră în oră, ÅŸi mi-am redescoperit bucuria cititului. Am net ÅŸi pe el, deci pot să fac afurisitul ăla de multi-tasking, dar, odată ce am deschis o carte ÅŸi am pus-o pe orizontală, pur ÅŸi simplu nu mai vreau altceva. O măresc să acopere totul pe lăţime, pun jucăria pe burtă (stă singură, că e într-o copertă din aia ce se închide, aÅŸa că se sprijină singură de ‘boiler’) ÅŸi citesc. Dau pagina cu o miÅŸcare elegantă de deÅŸti în sus ÅŸi hai-hai, până se termină cartea.

Ieri am citit o carte întreagă în câteva ore. Nu am simÅ£it nevoia să fac nimic altceva. Nu mi-a venit să verific email-ul sau să mă trambalez pe situri. Am lucrat juma’ de zi, că refac design-ul la un site de-al meu, apoi pe la 6 după-masa am luat jucăria în braÅ£e. Åži am citit până la 11, când am ÅŸi terminat cartea respectivă. Sunt ani de când nu am mai făcut asta. O altă carte am citit-o în 2 seri consecutive (am avut prea mult de lucru să-mi permit să iau pauză la 6). Două cărÅ£i în 3 zile. Mai că sună intelectual.

Am burduşit jucăria cu cărţi din colecţia de pe laptop, colecţie pe care o am de peste 1 an şi tot nu am sărit să o iau la bani mărunţi. Pardon, am citit vreo 5 cărţi. Într-un an. Mi-am exportat în .pdf cărţile în format .txt sau .doc (ziceam că Nook nu le citeste OK, dacă-s .doc) şi acum le pot citi fără probleme. După 5 ore de citit bateria e undeva la jumătate, deci momentan ne descurcăm bine şi aşa.

Probabil am ajuns în faza aia în care formatul contează mai puÅ£in. Chiar dacă nu are farmecul cărÅ£ii ‘fizice’, un e-reader are alte avantaje ÅŸi le simt deja. Pot căra sute de cărÅ£i pe el (deÅŸi nu aÅŸ avea nevoie). Dacă stau să mă gândesc, am acum pe el juma’ de raft din biblioteca masivă din sufragerie. Åži mai pot pune de vreo 50 de ori mai mult. Cititul e foarte comod ÅŸi îmi Å£ine ÅŸi ADD-ul în joc, că nu mă distrag alte prostii.

Am intrat deci într-o nouă eră a cititului. Probabil că nu mai contează cum citim, atât timp cât ne mai facem timp şi pentru asta.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

35 Comments

  1. Si eu citesc foarte mult, momentan inca citesc cartile clasice (cu pagini din hartie), ma gandesc serios sa-mi achizitionez un ebook reader, adica la cate carti citesc in cateva luni investitia ar fi amortizata, cred ca as iesi pe plus daca stau mai bine sa ma gandesc.
    Pentru o experienta mai placuta citeste cartile pe reader langa raftul de carti 😀

    • He he, buna ideea. Ar fi ceva sa te duci la o biblioteca din asta veche si sa stai cu reader-ul sub nas 😀

  2. In fiecare zi ma convingi cu 5% mai mult sa imi iau si eu un Nook 🙂 Momentan am scuza sa nu imi iau ca am un Samsung Galaxy Tab in teste de vreo 2 saptamani. Sa vedem ce se intampla mai departe 🙂

    Astept primul articol cu feedback negativ la adresa tabletei 🙂

    • Pai nu prea am motive de carait. Bateria tine decent, ma simt foarte OK, transfer fisiere comod de pe comp, netul e bun. Si sa nu uitam ca a costat doar 250 de dolari 🙂

      Daca esti multumit de tableta de acum, e in ordine, nu trebuie sa-ti iei Nook doar ca io-s incantata de el. Am decis sa nu ma intind la prea multe chestii, mai ales ca am iesit nasol in decor cu DSLR-ul. Am zis sa fiu fata cuminte si sa nu mai dau o caruta de bani si pe ‘tableta’.

  3. În primul rând: să-l stăpânești sănătoasă.

    Sunt curios ce ecran are: glossy, matte, e-ink, altceva ? Se poate dezactiva backlight-ul?

    Mă enervează maxim ipadul că nu-l pot folosi afară, iar noaptea este destul de obositor la citit.

    • Glossy, mama ei de treaba. Dar ii dai luminozitate teapana la ecran si se poate. Am citit pe soare afara si era OK. Normal ca, pe cand am intrat in casa, lumina ca un bec. Asa ca am setat din nou luminozitatea pe ceva mai acatarii

  4. Eu citesc foarte mult pe telefon.. aplicatie gratuita de pe android marketplace, background de old paper, ecran de 4,3, 900 de carti in “biblioteca”, 3-4 carti/saptamana. Si un mare plus e ca il am tot timpul cu mine.
    Problema e ca nu pot citi afara doar daca stau la umbra, dar noaptea nu deranjeaza deloc cu setarea de luminozitate pe minim.
    @Staicu incearca sa schimbi background-ul foii pe ipad cu o textura de hartie ingalbenita – poate ajuta, eu nu puteam citi pe fundal alb dar cu schimbarea asta se reduce mult contrastul si nu am probleme nici dupa cateva ore

  5. si eu is o impatimita a cartilor de hartie, mai ales ca am lucrat intr-o tipografie si ador mirosul ala de cerneala proaspat impregnata in hartie, dar tu ma faci acum sa imi doresc o chestie din asta tare de tot, mai ales ca eu ma car cu cartile prin trafic, parcuri si alte nebunii.

  6. Se vede ca ai fost si esti “o mare cititoare”. Pacat ca astazi copii nu mai au placerea de a citi carti tiparite, nu chiar toti, dar aproape.

  7. vulpea care n-ajunge la struguri zice ca sunt acrii. 🙂 tot bomban ca imi place prea mult sa citesc cartile in format fizic (de fapt chiar imi place; plus ca eu sunt dintre ciudatii carora le place sa frunzareasca inainte, sa mai bage un ochi pe ultima pagina; daca nu mai sunt d-astia, imi cer scuze si rectific-sunt o ciudata careia ii place….), dar de fapt nu prea imi permit o jucarie d-asta.
    in plus nu-s fluenta in engleza (de o alta limba straina in care sa fiu fluenta nici nu se pune problema), oricum nu suficient incat sa pot citi cum imi place mie. si nu stiu daca se pot gasi carti pentru jucarie si in limba romana.
    daca as gasi asa ceva, cu multe titluri care sa ma intereseze mai ca m-as stradui sa ma cadorisesc cu o jucarie d-asta. (e un pic cam greu uneori sa citesti in metrou; plus ca, din cauza formatului, nu toate cartile incap in geanta).

    • Ia-ti tu jucaria, ca iti fac pachet vreo cateva sute de carti scrise in romana, daca nu stii tu sa le scoti 🙂

  8. citeam saptamana trecuta ca se inchide borders, cu tot cu cei 10 mii angajati…pe motive de economie+ereader=dezastru pentru cei care s-au trezit cam tarziu…odds are ca sunt multi care injura jucaria asta right about now …

  9. Dojo,

    Am si eu o intrebare, offtopic, dar mi-ar fi de mare ajutor daca as primi un raspuns (de la tine sau de la alti cititori ai tai): unde se mai gasesc in ziua de azi imagini free, pe care sa le poti lua si sa le pui ca featured image la un post pe blog? Fara sa mai ai bataie de cap cu licente, drepturi de folosire, etc. Mai exista asa ceva? Sau ce alternative exista? Voi cum procedati (presupun ca nu toata lumea face propriile poze pentru a le folosi pe blog)?
    Multumesc.

  10. Da, asta e o veste nasoala. Barnes and Noble profita de nebunia cu ereader-ul, ca au scos Nook, se pare ca borders is in faza nasoala. Chiar imi pare rau, ca au un ‘sediu’ langa noi si e mereu misto sa mergi acolo. Poti citi cartile in interior, ai net gratis, poti bea o cafea. Si gasesti carti si la preturi de ‘sale’ foarte foarte bune.

    • He he, pe mine nu ma mai sperie. Prietenul nostru s-a infuriat pe ‘soare’ acum cateva saptamani, ca iar se contraziceau, si i-a zis: “M, acesta este un assumption si este wrong”. Iti dai seama ca ne-a prins rasul si s-a dus naibii toata discutia 😀

      • dojo in discutiile live, cu un om care traieste de ceva mai mult timp in afara, inteleg romgleza.
        Dar, cand e vorba de scris, sa bagi o asemenea fraza, mi se pare infiorator. Mai ales ca se folosesc cuvinte dubioase, nu niste expresii banale.
        nu pot sa inteleg deloc romgleza in discutii.

        ontopic: nu inteleg nici tabletele 😀 Am inteles ca ar fi mai bune pentru pdf-uri. Pentru citit beletristica nu cred ca bate ceva e-inkul. orcum, tu sa ai ochi sa citesti tot

      • nu inteleg ce voiai sa spui cu “mai ales ca se folosesc cuvinte dubioase,nu niste expresii banale”…
        ma rog, e cam arlechino propozitia, asa e…dar ar fi interesant sa vad cum s-ar putea reformula sa fie numai in romana si sa pastreze totusi sensul pe care il are in romgleza

      • odds are ca sunt multi care injura jucaria asta right about now ……………….

        adica nu stii sa spui fraza asta numai in romana? pastrand sensul?
        exista posibilitatea sa fie amuzant raspunsul tau.

      • mokka: ‘e foarte probabil ca sunt multi care chiar acum injura jucaria asta’ 😉

      • 1) Normal ca stiu cum as fi putut spune acelasi lucru in romana,dar toate “combinarile” imi sunau cam prea serios…asa e dojo, ala e, dar mie tot mi se pare ca “acum” nu are aceleasi nuante ca “right about now” si ca in mod sigur nu bate spre sarcastic
        2)animaloo, inteleg de ce va suna aiurea dar pentru mine, din nefericire/fericire, terciul lingvistic e la ordinea zilei…m-am grabit, le-am scris asa cum mi-au venit..hasta e! 🙂

      • odds are… si ma gandeam, oare ce au oddzi (sau care o firar pluralul lui odds).

        terciul lingvistic are doua scuze:
        1. epatarea
        2. lenea

  11. …mai cam ai dreptate…nu am mai citit o carte de mult timp….din pacate netu……..le cam ilocuieste pe toate….uitam sa mai citim o carte…..ceea ce nu echiar ok!

  12. chiar daca ma descurc destul de bine cu engleaza si citesc in engleza si blamez traducerile cartilor in romana, sunt prea putine carti in romana in format digital (trebuie totusi sa cultivez si aceasta limba)ca sa ma conving sa imi iau un e-reader, pentru moment.ma bucur ca tu il gasesi atat de util 🙂 ce carti ai citit asa de repede?

  13. Eu am iubit si iubesc sa citesc cartiile vechi, cele care au mirosul acela de carte veche. Inca nu m-am acomodat cu noua tehnologie…

    • cand faci rost in 10 minute de download ilegal de carti, cat sa nu prea stii exact cand o sa le termini, cand o sa stai in metrou linistita ca nu trebuie sa te chinui cu cartea de 100000000 de pagini, o sa intelegi ca daca vrei musai miros de carte, pui niste hartii de ziar in coperta 😀

      eu am dat jos Discworld-ul lui Pratchet. Si ma enervez ca ala are 30 si de carti si pe langa ele mai am vreo 2000 🙂

  14. Imi pare rau, dar majoritatea aveti o viziune ingusta despre ceea ce inseamna citit/lectura. Cel mai banal si exemplu si un crunt cliseu e “copiii din ziua de azi nu mai…”
    Multi dintre cei care vorbesc despre citit si carti in general uita care este obiectivul: experientele si/sau informatiile. De ce as citi o carte? Citesc Frida pentru ca…e…o poveste. Pot alege un film in loc, sau un documentar. Poate gasesc povestile in alt loc decat printre paginile unei carti. Citesc zilnic si citesc peste tot. Citesc un normativ de alimentari cu apa, fac o pauza si citesc articole aici pe blog. In loc de blog pot citi despre izotopul C14. Indiferent ce aleg, filtrez informatiile si aleg sa le folosesc sau nu in viitor.

    Pe langa toate astea, dupa ce am vazut un documentar, vreau sa intru in pielea personajelor si sa citesc marturii sau diverse relatari care, se gasesc cam numai printre paginile unor carti. Asta inseamna ca aduc completari prin lecturarea unor carti, nu ca citesc asa, la modul general. Mai mult, exista carti tehnice, despre care nimeni nu vorbeste. Cu alea pot face o lista de lectura pe blog de 500 de titluri?

    Cititul e un alt animal acum. Carti tiparite? Asta e un lux pe care ti-l permiti sau nu. Tine de preferinta. Orice obiect are pentru oameni un farmec aparte. Dar daca rasfoiesc o carte tehnica, nu emai usor sa cut anumite lucruri fiind in format electronic? As aminti din nou, nu toti citim Frida. Asa ajungem la alt cliseu cum ca aia care citesc “mult si bine” aleg totusi cartile tiparite – asta e meniul zilei scos pe usa din dos.

    In concluzie, mi se pare superficial sa spui ca citesti mult sau ca citesti carti. Sunt sigur in proportie de 90% ca oamenii ce au exprimarile astea inteleg maxim 50% din ce citesc. Eu personal nu citesc mult, ci uneori gasesc ceea ce caut in carti, indiferent ca e tehnica sau fictiune.

  15. Eu nu-s o mare fană a cărţilor în format electrnonic, dar sunt unele pe care nu prea am cum să le găsesc la biblioteci sau în librării, aşa că, cu chiu cu vai, reuşesc să le citesc.

  16. Uite de asta eu abia aÈ™tept să îmi iau ceva, un e-reader, o tabletă, orice… numai să citesc de pe ea. 😆

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.