Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu am fost acolo acum 10 ani

… din fericire, zic.

În 11 septembrie, atunci, făceam tură lungă la radio. Stăteam cu ochii pe televizor şi pe siturile de ştiri şi ieşeam pe post din juma’ în juma’ de oră, pentru a ne ţine ascultătorii la curent cu ce se întâmplă peste ocean. Eram şocaţi că se poate întâmpla aşa ceva. Iubi era pe telefon cu R. şi ‘trăia’ evenimentele prin telefon. Biroul prietenului nostru este peste East River, destul de aproape de zona respectivă. Privea cum cad ‘Gemenii’ şi-i spunea lui iubi ce se întâmplă. Pe atunci iubi nu era al meu 🙂

Am apucat să fac nişte plimbări prin zona fostului World Trade Center, Ground Zero sau cum s-a mai chema. A fost una dintre locaţiile dragi mie pentru că la doi paşi este faleza spre Battery Park şi acolo plimbarea era mereu plăcută. Aer curat, o briză constantă şi, primăvara, mult parful de flori.

Anul trecut am intrat şi în Memorial. Eram cu nişte prieteni din Alabama, aşa că i-am dus acolo. Ne-a pierit zâmbetul de pe buze şi ne-am ‘pleoştit’ imediat. Nu poţi vedea poze, filme sau diverse obiecte de atunci şi să mai şi râzi cu poftă.

În urmă cu vreo lună şi ceva, pe când am mai făcut o plimbare în zonă, am intrat şi în St. Paul, biserica de vis-a-vis de ‘Gemeni’, un loc cheie pentru operaţiunile de salvare de după atac. Aceleaşi priviri triste ale turiştilor în faţa exponatelor. Sunt americani sau străini, aşa ca mine, uniţi de acelaşi sentiment.

Tristeţe.

Departe de toate mizeriile politice, atunci, în urmă cu 10 ani, au murit OAMENI. Ca mine şi ca voi, oameni a căror singură vină a fost că s-au aflat în momentul prost în acel loc. Oameni veniţi la muncă sau implicaţi în operaţiunile de salvare.

În toţi anii aceştia s-au vehiculat tot felul de variante şi de supoziţii. Nu despre ele doresc să ne amintim. Aş dori doar să ne gândim că atunci, acolo, nişte oameni nevinovaţi au fost prinşi în toate mizeriile respective. Şi au plătit cu viaţa.Pentru ei am avut o lacrimă în colţul ochilor, de câte ori m-am plimbat pe la fostul ground zero. La ei şi la familiile lor trebuie să ne gândim acum, la 10 ani după dezastru. Restul sunt mizerii.

Iată şi câteva poze de prin zonă, restul le aveţi pe BWI în albumul World Trade C enter.

Biserica St. Paul

 

Freedom Tower continua sa creasca

 

Un copil imbracat in pompier face furori
Un drapel cu numele celor morti la 11 Septembrie 2001
O cruce construita din 'ruine' de profile metalice
Crucea in cauza ...
.. si tablita explicativa
Vedere dinspre Battery Park
Flori si Freedom Tower
Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

24 Comments

  1. […] că elanul umoristic nesărat v-a fost temperat. Iar dacă tot n-aţi priceput nimic, citiţi la Dojo, un nume respectat în online. 4. De departe cel mai reuşit text al weekend-ului. 5. Felicitări […]

  2. poate amestec putin lucrurile, dar ceva de genul asta gandesc eu despre Revolutia noastra. indiferent ce-a fost, ce se spune si ce s-a intamplat intre timp, atunci au murit oameni cu buna-credita ca lupta/mor pentru o cauza buna, ca mor pentru a fi mai bine celor care raman, ca lupta si mor pentru o Revolutie. pentru a-i onora eu voi numi in continuare Revolutie ceea ce s-a intamplat in decembrie ’89.

  3. este frumos ca ai reusit sa ajungi pe acolo,pozele sunt exceptionale..cred ca foarte multe persoane sunt asa cand trec pe acolo ca se gandesc la persoanele care au murit,la familiile lor si la cata durere a provocat aceasta tragedie..

  4. Foarte frumoase pozele. Eu aveam o cunostinta, ce-i drept mai indepartata, care a fost ranita grav in atacul de pe 11 sept 🙁

  5. Am fost la Ground Zero in septembrie 2002, la un an dupa evenimente. nu stiu cum e acum, dar atunci gardul care imprejmuia locul tragediei era plin de poze, de mesaje, de flori, de amintiri.
    Da, probabil ca memorialul ce e acum acolo iti dau un sentiment de tristete. Dar nimic din ce e acum acolo nu te poate intrista si marca in asemnea fel cum au facut-o in 2002… doi copii care plangeau langa gardul acela. Plangeau pentru ca pe gard era si poza tatalui lor. acum, cand scriu acest comentariu am lacrimi in ochi, ca de fiecare data cand imi amintesc de ei.

    • Groaznic. Acum zona este imprejmuita cu gard si un mesh care promoveaza situl lor oficial. Lumea intra in Memorial sau Visitor Center sa vada ‘exponatele’.

  6. Eu merg pe ideea ca tot serviciile americane au facut asta…si ca terorismul este o himera si un laitmotiv pt artacarea diferitelor zone bogate in petrol si alte resurse!

    • Nu conteaza cine si de ce.
      Nimeni… si pentru nimic… nu are dreptul sa priveze un copil de… dreptul de-a avea parintii langa el!

  7. Este o tragedie ce s-a intamplat acolo…nu vom uita niciodata si mereu ii vom avea in memorie pe cei pierduti…

  8. Am niste prieteni care au fiost acolo in 2002 chiar in luna septembrie si au primit autocolante cu mesajul “Amplify Love dissipate Hate” , cert este ca aceste evenimente au schimbat modul in care privim lumea.

  9. trist , trist ce s-a intamplat acum 10 ani…dar despre cei care au murit in razboaiele duse de americani in diferite colturi ale lumii ? RIP

  10. O tragedie, asa-i. Si cred ca dupa, lucrurile s-au inrautatit, terorismul a capatat noi valente, nu prea s-a reusit o temperare a fenomenului, din contra. Citeam ieri ca un avion transatlantic a facut o cursa Europa-SUA, in ziua de 11 septembrie, incarcat la doar 25 la suta din capacitate. Teroarea naste monstri, asta-i clar!

  11. E tragic ce s-a intamplat acolo. Si dand la o parte conspiratiile, ca a fost mana americanilor, ca au fost teroristii… totusi niste oameni au murit si merita sa ne amintim de ei. Chiar de curand am vazut un documentar despre ce s-a construit acum acolo. O fantana imensa inconjurata de numele tuturor celor care au murit la 11 septembrie.

  12. Bine scris, articolul. Felicitări!

    Şi, de asemenea, felicitări pentru faptul că în ultima parte ai adus aminte şi de victime. Pentru că, din câte am citit pe majoritatea blog-urilor, puţini au lăsat egoismul la o parte şi au scris doar de ce făceau ei pe 11 septemvrie 2001. Big deal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.