Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sa lingem copiii

N-am idei perverse, dar pornesc de la obiceiul (prost?) al multora de a pupăci copii cunoscuţilor sau rubedeniilor, de parcă nu mai există altă ocupaţie pe lumea asta.

Salut, sunt Ramona şi nu sunt o pupăcioasă!

Adică nu mă trag de la un pupat cu o cunoştinţă bună sau un neam, dar nici nu iniţiez eu ‘ostilităţile’. Dacă între maturi e cum este, când vorbim de copii, ideea mea ar fi că ‘less is more’, vorba românului nostru Goethe.

Caz: mi-am vizitat nişte rude recent şi am dat prima dată cu nasul de nepoţica mea de 8 luni deja. Care este un înger de copil, atât de relaxată şi de prietenoasă, de te gândeşti că nu e ceva normal la ea. Dar este. E un bebe foarte dulce şi cu chef de luat îm braţe şi jucat. Ceea ce am şi făcut, că s-a aruncat aproape la mine în braţe. Nebunie de copil, să le trăiască.

Printre discuţii cu diverse rubedenii, am aflat că sunt mici animozităţi că mama fetei a decis să le mai taie avântul celor care tot sar să pupe copilul. Pe faţă. Chestie cu care eu sunt de acord. Cu mama, adică.

Eu stau departe de pupat copiii altora. Nu pentru că nu mi-s dragi, ci pentru că nu ştiu ce chestii ‘port’ eu şi ce ia copilul. Ultima dată când m-am verificat nu eram purtătoare de nuş’ ce chestii nasoale, dar nu ştii niciodată. Plus că mi se pare idiot să ‘lingi’ copilul altuia, pur şi simplu din principiu.

Am stat 6 luni cu prietenii noştri şi fetiţa lor. Încă 6 luni anul trecut. Ne-am jucat cu ea, am şters-o la fund, când era cu noi, eu i-am făcut şi baie o dată. Am ajutat-o să se îmbrace, a venit la noi în pat, am mâncat împreună, am cărat-o în spate sau pe umeri (soarele mai mult, că io-s nevolnică), ne-a stat în braţe etc. A fost ca şi copilul nostru şi totuşi am pupat-o pe obraz de vreo 2 ori cred. Când s-a întors din Germania şi când am plecat noi ‘de tot’.

Aş fi stat să o pupăcesc? Oh, da. E un copil atât de dulce şi de reuşit, că i-ai închina o statuie. Dar, deşi am trăit în casa lor şi am fost toată ziua cu ea, am preferat să nu o smotocesc atât. Că oricum dragostea ţi-o poţi arăta şi altfel, decât terorizând copilul cu pupături.

Când e vorba de nou-născuţi, mi se pare de bun simţ să nu îţi laşi ADN-ul pe copil. Nu ştiu dacă exagerez, dar nu cred că sistemul lor imunitar e atât de ţeapăn, încât să îl pui la muncă. Plus că mi se pare destul de greţos ca tot felul de adulţi să pună gura pe copil.

Sunt eu ‘dereglată’?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

30 Comments

  1. Măi nu, cam așa e, nici eu nu mor de încântare să o pupe pe aia mică a mea toată lumea. Plus că îmi amintesc de când eram mic că eram terorizat când mergeam undeva, toate neamurile mă luau la pupat.

  2. Nici eu nu-s de acord. Atata timp cat e copilul tau poti sa-i faci ce vrei, dar si eu as muri de nervi sa vad cum toti isi lasa adn-ul pe copilul meu. In primul rand tine de cate boli ii transmit, in al doilea rand tine efectiv de agresiune. Daca e copil nu inseamna ca n-are spatiu personal si nu inseamna ca poti sa intri cu bocancii in el doar pentru ca e prea mic ca sa poata protesta

  3. Si eu sunt total de acord cu aspectul asta. Plus faptul ca e de bun simt sa te speli pe maini cand intri intr-o casa cu bebe (ma rog, eu fac primul drum la spalat pe maini oriunde merg, obicei prins de la o prietena care a avut hepatita in copilarie si saraca ce a mai trebuit sa traga).
    Si mai e un loc unde toti pupa de zor copiii, care mi se pare chiar mai rau decat pe fata: pe maini. am vazut asta de nu stiu cate ori. Copiii mici baga mainile in gura. Si tu ii lasi acolo urme din saliva ta, asa, din mare dragoste.
    eu, daca pup vreun copil, trebuie sa fie peste un an si prefer pentru asta crestetul capului. nu stiu cum o sa fac cu ai mei, sper sa rezist 🙂

  4. Io una mor cand vad ca ii pupa careva pe gura. Nu stiu ce-i in capu’ unora de simt nevoia sa baleasca pruncii in halul ala. Grrrrrrr!

      • Pupatul pe gura este un obicei des intalnit intre parinti si proprii lor copii. La fel ca si muiatul suzetei in gura adultului, inainte de a ajunge la copil.
        Pe mine, chestiile astea ma ingrozesc si le combat de cate ori am ocazia! Ma socheaza insa faptul ca sunt privita ciudat, ca si cum eu as fi anormala!
        “Dar e copilul meu!”, mi e raspunde. Tocmai, nu-i arati ca-l iubesti pupandu-l neaparat pe gura!!
        Partea proasta e ca, din cate am observat, obiceiurile proaste nu sunt practicate neaparat la tara sau in familiile cu parinti mai putin scoliti. Din contra!

  5. Ai sa observi ca traditia pupatului se regaseste la persoanele mai in varsta. Este ideal sa te joci cu un copil si sa il faci sa simta ca este prietenul tau, dar prin pupat nu ajungi la aceasta prietenie.
    Poate este vorba si de varsta. Eu am 21 de ani si ca sa scap de pupatul rudelor mai mici am facut cateva lucruri:
    1) Cadourile le dau separat astfel incat sa nu sara toti pe copil si sa ii zica sa imi multumeasca si sa ma pupe.
    2) Chiar daca nu sunt racit totdeauna ma folosesc de aceasta boala ca sa nu fiu nevoit sa ii pupacesc pe altii.
    3) Totdeauna, daca dau pupici de amabilitate ii transmit in aer.

  6. Nu esti dereglata Dojo, si eu sunt de aceeasi parere sa nu tot pupe toata lumea sarmanul copilas,nici lui nu ii place,adica eu stiu cand eram micut tot ma stergeam pe fata de pupaturi ca uram acest lucru..poate am fost mai hater de pupaturi :)) ,dar nu cred..

  7. Nici eu nu pup copii. 🙂 Am noroc: nici ţâncii cunoscuţi nu se întind spre mine, la pupături!
    Mă ia cu bâţu’-bâţu, la ziua de naştere a vre-unui coleg. Îi strâng mâma ( 🙂 în mâna mea, nu în mengnină), iar el întinde guriţa şi gâtul la pupat. Pupăturile între bărbaţi mă… incomodează, în special când eu sunt unul dintre beneficiari!

  8. Pupatul ca pupatul, dar la mine în familie – și am mai văzut și pe la alții – era obiceiul ca mama sau mamaie sau mătușa sau ce altă femeie mă avea pe mine în grijă să mă șteargă pe față cu o batistă pe care și-o înmuia în saliva proprie. Sau cu degetul udat în gură…
    Erau cazuri destul de dese, pentru că evident când trebuia să merg undeva eram mânjită pe față cu diverse sau mai rămâneau urme sau nu mă spălasem bine… E, saliva aia a altuia, întinsă pe fața ta, e… grețoasă. Crede-mă pe cuvant.
    Ah, și mai sunt unii care pupă copiii mici, bebelușii, în unele părți intime. Asta iar mă dă pe spate.

  9. Un NU hotarat pupaturilor pe obrazurile micutilor… iar pupaciosii de copii ar trebui scosi in afara legii :). Cand vei avea copilul tau, Ramona, sa-l tii departe de oameni din astia, chiar si cu forta, daca e nevoie. 🙂 Oricum, pe-aici, pe la irlandezi, nu prea se omoara cu pupatul, deci un motiv mai putin la capitolul ”stres” in viata unui parinte.

  10. Păi, eu tocmai m-am întors după o zi întreagă de stat cu nepoţelile, una de aproape 2 ani şi cealalta de doar 8 luni. Pe aia mică n-am pupat-o pe gură tocmai din teama de a nu o îmbolnăvi cu vreun microb. Vorba ta, nu mă ştiu bolnav cu nimic, dar corpul lor e încă foarte sensibil.

    În schimb, aia mare e tare pupăcioasă, şi chiar foarte des venea să mă pupe, dar evitam pe cât cu putinţă să nu fac contacte dese cu ea, pentru că şi la 2 ani cred că e copilul foarte predispus la microbi.

    În schimb, sunt unii pupăcioşi, de nu mai scapă săracele copchile de pupăceli, dar până acum nu au avut probleme de sănătate.

    • Pavel, voi moldovenii aveti obiceiul asta sinistru sa va pupati pe gura. Uff, scarbos lucru 😀

      Bunicu-miu era moldovean si, cand se intalnea cu rubedeniile de acolo, sa te tii mozol. Ma pufnea rasul. Daca m-ar pupa pe bot altcineva decat ‘soarele’, cred ca s-ar alege cu mutra vinata 😀

      • Pupat pe bot oamenii mari? N-am văzut, nu ştiam de chestia asta. Mie nici pe obraz nu-mi place a fi pupat. Deobicei când se întorc rudele din ţările calde se încep a pupăci pe obraz, eu când m-am întors din Italia am rămas la doar a saluta fără pupături, indiferent de ce s-or fi gândit ai mei când au văzut că nu respect ritualul. 😀

  11. Si aici e vorba tot de gradul de cultură şi civilizaţie al naţiei române. Similar cu adusul dulciurilor la copii când te duci în vizită. Din o sută de persoane, poate unul să aducă nişte fructe, ăilalţi se-ndeasă cu ciocolată şi bomboane. Cum să-l mai convingi să mănânce sănătos ?!

  12. Io imi aduc aminte cat detestam cum toate matusile cu mirosurile lor bizare veneau sa ma smotoceasca si sa ma imbratiseze. Nu suportam nici pe atunci contactul prea apropiat cu persoane care nu imi erau dragi in mod deosebit. Imi era incalcat spatiul personal si detestam lucrul asta

  13. cum viata mea rezisti bre fara sa ii pupi???

    eu sunt lesinata dupa copii si nu ma pot abtine sa nu ii acopar de pupaturi. de cele mai multe ori nu ii pup pe fata , ii arut pe cap sau pe burrtica, insa mi-ar fi foarte greu sa ma tin depate de ei.

    cand o sa il am pe al meu o sa il albesc :D:D:d

  14. Vaaai, bine a zis Oana. Mor cand vad parintii pupandu-si odraslele pe gura. Tati pe fiice si mame pe baieti. Mi se pare atat de intim gestul asta, incat n-are ce cauta intre parinti si copii. Nu m-am gandit pana acuma la faptul ca i-as putea transmite ceva unui copil daca l-as pupa, dar io oricum nu pup copiii, in schimb ma pup (aproape) cu toti cunoscutii cu care ma intalnesc. ;))

  15. si eu mor incet cand vad ca ii pupa cineva pe gura, inafar de…defapt nimeni inafar de future love nu ar trebui, nici ca mama nu mi-ar parea ok sa pupacesc copilul pe gura, dar deobicei cand e un baietel si o fata ..ii pune sa se pupe, poor kids. Si mie imi plac copilasi altora(a se intelege altora, ca inca nu m-am decis daca si cati si cum), dar evit sa ii smotocesc cu pupaceli, sau au maini bune de pupacit.

  16. Eu is o pupacioasa cand e vorba de copii, pe ai mei i-am pupat de i-am albit, acum mi-e mai greu ca-s mari si fug. 😀 Pe ai altora care imi plac ii pup pe umeri sau pe brat, acolo unde mi se par mie pernutele mai atragatoare. Dar nu va ganditi la bale sau chesti de genul asta, uneori nici nu-i ating cu gura, ci doar usor cu obrazul. 😀 Cred ca-s usor nebuna, tineti copiii departe de mine. :))
    A, si un NU hotarat pupatului pe gura. Grrr

  17. Sunt baiat va dati seama cat de mult imi place cand vad pupici pe gura. Dar in schimb imi plac copiii foarte mult. Si eu imi doresc un copil.

  18. Tragerea de obrajiori a fost la putere in cazul meu. Tin minte ca imi era groaza sa merg in visita la rude. Ma trageau de obraji in stil barbar. Chiar nu inteleg de ce simt nevoia sa faca lucrul asta. Am si eu 2 nepotele scumpele foc. 5 si 7 ani dar de cate ori le vad le imbratisez si atat. Ma abtin de la pupaturi 😀 Poate asta e si motivul pentru care ele se feresc de celelalte rude.

  19. […] Gabriela Neagu, Gabriela Savitsky, Gabriela Ilieş, Mihaela Găleţeanu, Maricica, Mirela Pete, Ramona-Dojo, Redsky, Rokssana, Roxana Iordache, Scorpio, Shayna şi oricine mai pofteşte să bucătărească […]

  20. Din nou te aprob DOjo…sunt tampiti cei care “ling” copii altora dar sunt si cei care aproba ma refer la parinti intrucat metabolismul lor , al celor mici este slab si nu cred ca pot creea anticrpi pt un microb purtat de un adult!

  21. Yak… Ce ma enerveaza obiceiurile astea cu lins, pupat cu zgomot… tras de obraji… Cand eram mica fugeam mancand pamantul cand vedeam privirile rudelor apropiindu-se… Grrrr!

  22. Nici eu nu sunt pro pupat copii.Nu se stie ce are un adult si nu stie…sunt alte modalitati de a ne manifesta dragostea,bucuria, placerea de a vedea copilul unui cunoscut.Si pe la noi se poarta chestia cum vad…tanti…un copilas…sa sara la pupat.Sunt si mamici care le spune: stop, nu cu pupatul! si sunt in asentimentul lor. Unele se supara ca nu le lasi sa iti linga copilul…e treaba lor…copilul sa fie bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.