Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Raspunsuri …

M-am mai ‘lăudat’ pe aici că am primit o educaţie din aia bătrânească, în condiţiile în care bunicii au tăiat şi spânzurat când a venit vorba de băgat chestii în capul junei lor. Pe lângă chestiile de genul ‘datoria ta este să înveţi’, pe când eram copil şi apoi ‘să munceşti’ ca adult, fără stat cu mâna întinsă (chiar şi când ne-am fi calificat la subvenţii, acum nişte ani buni, şi-ar fi tăiat o mână înainte să accepte aşa ceva), la loc de cinste în ‘predicile’ lor uneori supărător de dese era şi ‘să nu pui mâna pe ce nu-i al tău’.

Ai mei s-au mândrit mereu cu faptul că un sfert de bloc le lasă cheia de la apartament, când pleacă prin concedii. Să ude florile, să aerisească, să hrănească vreun câine.  Bunica ‘personală’ avea uneori un smoc de chei mai ceva ca Sfântul Petru. Unii vecini chiar lăsau cheia permanent pentru că, dacă se întâmplă ceva, o pot trimite pe Tanti Ana să vadă, până vin ei de la serviciu.

Am detestat mereu oamenii care ‘profită’ mai mult decât este cazul în munca lor. Am rude sau cunoştinţe care lucrau la diverse fabrici şi care se lăudau că, dacă nu puteau lua ceva  mai serios, măcar cu un pumn de şuruburi tot ieşeau la final de program. Că are statul, dă-l încolo. După ce s-a trecut la patron, ăla oricum este vampirul care suge sângele poporului, deci să luăm şi florile din vază, dacă se poate.

Pe când lucram la radio, aveam acces la vreo 2000 de CD-uri. Un perete întreg de ele, de la pop sau country la integralele Mayall, Clapton sau Zeppelin. Deci dădeam pe spate de plăcere de câte ori deschideam dulapurile respective. Ni se permitea să luăm 1-2 zile câte un CD, să-l ‘grabbuim’, că nu erau chiar atâtea moduri rapide de a scoate muzică de pe net, urmând să-l aducem înapoi. Mereu se făcea inventar şi mereu lipseau cu zecile. Pentru că unii ‘uitau’ să le înapoieze, mizând pe faptul că, la 10-15 oameni în redacţie, cine dracu’ mai ştie care l-a ‘sustras’.

Nu mai discut despre ‘poştirea’ imprimantei, că se schimba tonner-ul şi la 3 săptămâni, deşi ştiriştii (marii consumatori de print, că aveau de printat ştiri la fiecare oră) nu ar fi putut consuma atât nici dacă citeau ştiri din 10 în 10 minute, nu la fiecare oră. Nu mai discut despre top de hârtie luat azi care mâine era pe terminate, pentru că x sau y decideau că şi ei au nevoie acasă. Se folosea producţia pentru spot-urile clienţilor lor, multe asemenea chestii nefiind anunţate şefului. Aşa că pe seară ‘tehnicul’ avea de lucru pentru ciubucurile unora.

V-am întrebat ieri ce consideraţi că ar trebui să fac, dacă am un client cu acces la un keyword tool scumpuţ, la teme premium sau de situl căruia m-aş putea folosi pentru un pic de SEO. Majoritatea răspunsurilor au fost extrem de ‘etice’, chestie care nu poate decât să mă bucure.

Astăzi vă prezint decizia mea (pe care o pun în practică de când lucrez cu omul). NU! Ceea ce este al lui NU este al meu. Deschid wordtracker DOAR când am de căutat pentru el ceva, temele premium descărcate pentru el sunt la mine pe calculator, pentru a le utiliza, dacă îi trebuie ceva. Ca ‘desenator’ de teme WordPress,  mi se pare penibil să cumpăr teme premium pentru siturile mele. La ce naiba mai lucrez în domeniu, dacă nu pot să-mi fac eu ceva? Să pui link pe situl omului este iarăşi o chestie urâtă, clar că nu aş face nimic de genul.

Normal, dacă i-aş cere permisiunea să mă folosesc de vreo unealtă din ‘panoplia’ lui, mi-ar da voie bucuros. Este genul de client care plăteşte la timp, este incredibil de onorabil şi chiar are o opinie bună despre adminul său. Aş primi instant voie.

Aleg totuşi să nu apelez la el şi să nu-mi fac ‘obligaţii’. Dacă am nevoie de ceva, îmi cumpăr. Dacă nu, merge şi cu alte variante. Folosesc un tool gratis, mai intru pe ala de la Adwords. Pot să-mi dau subscribe pe SEObook.com şi să am acces gratis la wordtracker pe o lună. Sau, dacă este chiar important pentru munca mea, scot 70 de dolari şi asta este.

Nu-mi place să-mi creez obligaţii. Am făcut din astea, când eram mai tânără şi în general chiar şi pentru chestii minore, orice favor se intepretează. Sau alţii cred că ţi-au oferit mai mult decât era de fapt micul ajutor. Aşa că mă întind cât mi-e pătura şi mă dezvolt în ritmul meu. Mai importantă decât o mică ‘şmecherie’ este încrederea clientului, care nu se sfieşte să-şi pună un mic ‘imperiu’ în mâna unui român. Pentru că primeşte servicii bune la preţuri competitive şi ştie că omul cu care lucrează e interesat să câştige cinstit un ban, nu să se ţină de tâmpenii.

Nu este o relaţie patron-angajat, dar este clar că, dacă ‘afacerea’ merge, am o pâine pe masă. Probabil o lecţie pe care trebuie să o înveţe angajatul român. Nu-ţi ‘arzi’ şeful, pentru că mâine s-ar putea să faci coadă la şomaj.

PS: mă întorc în ‘mină’. Sper ca mâine sau poimâine să mă laud cu chestia la care lucrez 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

18 Comments

  1. 😀 Stiam ca asta vei face! Stii ca eu am un dinte impotriva romaniei, dar totusi sunt fortata sa ajung la concluzia ca nu pute chiar asa de tare daca e formata din oameni ca tine. Mai cunosti d-astia ca tine, sa-mi mai adaug la “colectia” de impresii bune?

    • Moldo, saru’mana de apreciere. Ai vazut in comentariile de ieri, majoritatea ma sfatuiau sa NU fac prostii. Deci este clar speranta. Nu suntem o tara de borfasi. Sunt si din astia, asa cum sunt peste tot 😀

  2. Huuoooo !!! Faci romania de rahat ! Dar…felicitari:) Se vede ca ai coloana si nu cazi usor pt niste chestii banale. Cunosc prea bine faza cu sustragerea unor chestii din fabrici, ca deh… life is weird, dar pe bune ca am ajuns sa ma minunez la culme cand mai dau de oameni absolut corecti. De multe ori, romanii nu fura fiindca ar avea nevoie…ci doar de dragu de a lua ceva ce nu-i a lor, ca o razbunare, am impresia. Mi se pare un produs al unei frustrari comuniste, pana la urma…
    Spor la munca 🙂

  3. Dojo nu putea sa-si dezamageasca fanii! Cred ca nimeni nu se astepta sa procedeze altfel de cum a facut. Corectitudinea si moralitatea nu au disparut!

  4. Mai…sunt de acord cu tine sa nu iti arzi seful…dar sunt moemente cand esti corect si realizezi dupa ce ti-ai luat sutu ca mare prost ai fost…eu sunt genu de om foarte corect….si am avut ocazia la unu din joburile mele sa fac un mic comision…de vreo 10.000 e euro…..fara ca angajatorul meu sa afle lucru de care sunt sigur…….dar principiile mele….au spus “nu” acum nu pot spune ca imi pare rau…dar…paote ca imi era mai usor daca facem compromisul….avand in vedere ca eu castigam acolo vre-o 600 de euro!

  5. Imi cer scuze ca ceea ce voi prezenta in continuare nu are legatura cu subiectul discutat, dar pentru mine este o problema importanta si am nevoie de ajutor. Sper sa gasesc aici intelegere si bunavointa.

    Am constatat de curand ca cineva imi preia articolele pe blogul lui, nu unul sau doua, ci tot mai multe, bineinteles fara sa imi ceara acordul.Intrand pe acel blog am constatat ca articolele mele sunt prezentate unul dupa altul, practic blogul acela fiind o copie a blogului meu. I-am scris acelei persoane, dar nu am primit nici un raspuns.

    Intrebarea mea este ce ar trebui sa fac in continuare, cum trebuie sa procedez pentru a rezolva aceasta situatie delicata.Multumesc.

    • Istoricul, in general nu poti sa-i calmezi pe nesimtiti, dar poti incerca. Mai si merge. Uite care is pasii:

      1. contactat individul (vad ca asta nu merge)
      2. vazut unde hosteaza. E pe blogspot? Pe wordpress.com? Da eventual un link, sa vedem cine este si ce vrea de la viata
      3. contactat hostul respectivului. Daca nu e chiar un hosting de trei parale, ii voi cere ei sa scoata continutul respectiv, daca nu, ii suspenda contul.
      4. daca are reclame adsense pe site, contactezi google si isi poate pierde contul

      Tine-ma la curent, sa vedem cum rezolvam 🙂

  6. Multumesc pentru amabilitatea de a raspunde asa de repede.

    Acesta este blogul lui: georgevlaescu.wordpress.com/

    Dupa cum se poate usor constata, toate articolele lui sunt preluate de la mine.

    Ar trebui sa conteactez hostul lui, dar cum?

    • Cu mare drag. M-am ‘intamplat’ pe blog, de asta mi-s atat de rapida 🙂

      Pai e simplu. Domnul este pe wordpress.com, deci calare pe el.
      https://en.support.wordpress.com/contact/

      Asta e pagina lor de support. Se pare ca is in vacanta un pic, dar se rezolva. Poti scrie si pe forum la ei, sigur s-au mai intamplat din astea, ca is destui hoti. eu am ‘sters’ un blog de pe blogspot pe motiv ca-mi fura continut, deci este foarte posibil ca baietii de la WP.com nu se vor juca 🙂

  7. Multumesc mult pentru sfat.
    Mai aveam o intrebare: daca cineva iti copie pagini din site poate fi penalizat de google? Stie google sa faca diferenta intre o copie si original?

    • Se poate raporta ca si continut duplicat. Desi in cazul asta, daca nu se lasa pe tanjeala cei de la WP.com, e posibil sa piarda tot contul. Sa vedem ce spun respectivii, chiar sunt curioasa 🙂

  8. haoleo! ce e bre aici? nu te-am mai vizitat de mult probabil :)))

    inca nu m-am obijnuit cu toata schema de acilea, trebuie sa o iau usor

    • He he, vorba romanului, take your time.

      Bine ai revenit. Sa inteleg ca rezultatele diluviului s-au mai rezolvat? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.