Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sarbatorim cum se cuvine?

Am scris pe creditgreu.ro un articol despre cum am mai putea reduce din măcelul financiar cauzat de intrarea în perioada aia proastă a anului, când ne pierdem minţile şi dăm banii pe tot felul de tâmpenii, doar pentru a sărbători ‘cum se cuvine’. Este clar că mass-media macină serios ideea de a  avea ‘belşug’ în casă, mai vezi şi filme din alea de genul Home Alone şi zici că nu eşti mai bou decât alţii să nu sărbătoreşti ‘ca omul’.

Ca şi copil am iubit Crăciunul, pentru că era o ocazie ‘unică’ să mai văd la culoare o portocală sau o bucată de ciocolată Kandia. Da, a fost ‘frumos’ pe vremuri, îmi amintesc cu mare drag cum băleam după o bucată de ciocolată cu lunile. Ai mei făceau brad, se chinuiau să ‘arate’ a ceva. Dar aveam 6-10 ani. Odată crescută, ne-am dat seama că banii pe care nu-i aruncăm pe brazi şi cadouri serioase, folosesc la altceva. Ca de pildă să-mi plătească rechizite, poate un curs de engleză, o haină nouă.

Am avut încă un ‘puseu’ de cheltuit amboulea după ce am ajuns pe salariul meu, pentru a compensa poate anii de ‘cumpătare’, deşi nu am fost niciodată un om prea ‘festiv’. Apoi m-am calmat de tot.

Ne-am petrecut Sărbătorile anul trecut în linişte, ACASĂ. Am avut mâncare bună pe masă, fără excese şi 10 feluri de diverse, că tot un stomac aveam. Am închinat un pahar de vin bun, bere sau şampanie, ne-am pupat şi ne-am dorit un an mai bun. Cam atât. A fost perfect. Am ieşit din perioada respectivă cu destui bani în buzunare, poate mai mulţi decât au cheltuit cei care se simt obligaţi de societate să aibă o anumită conduită.

Dacă ai un copil în casă, pot înţelege să-i faci sărbătoarea mai frumoasă. Pentru că am fost copil şi tremuram de bucurie când vedeam păpuşi sau ciocolată. La o anumită vârstă un brad împodobit este magic, la 30 de ani .. hai să fim serioşi.

[poll id=”31″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

28 Comments

  1. Asta a fost masa mea de Craciun de anul trecut. Ma rog, de fapt ele stau pe masina de spalat, ca masa propriu-zisa nici macar nu am in casa. Nu-mi doresc sa arate altfel nici anul asta. Nu intentionez sa fac nimic deosebit. O sa agat cateva chestiute prin casa si atat. In rest, nu vreau decat sa fiu lasata in pace sa lucrez…

    Imi plac brazii de Craciun si inca au farmec pentru mine, desi ma apropii de 30 de ani. Imi place beteala deasa. Imi plac globurile mari de sticla pictate manual. Ce nu imi place e ideea de a avea un brad in casa si de al vedea cum se usuca. Si detest brazii artificiali. Si nu-mi place nici cum inteleg toti oamenii pe care ii cunosc sa sarbatoreasca. Adunatul ca sa… fix nimic! in afara de mancat…

  2. si eu, ca si tine, am fost invatat de mic sa nu fac excese, mi se ridica parul pe mine cand ii vad pe confratii nostri de-o natie prin supermarketuri incarcandusi carucioarele cu fel de fel de fleacuri care nu fac nimic altceva decat sa le goleasca buzunarele.Din cauza nechibzuintei cu care sunt tratate sarbatorile de iarna multi ajung ca in lunile ianuarie si februarie sa nu aiba bani nici sa treaca strada, de vina pentru un astfel de comportament, sunt reclamele agresive, filmele americane si mentalitatea noastra de mari petrecareti

  3. Dupa multi ani in care ori nu mi-am permis “si” brad de Craciun, ori nu mai vedeam rostul lui, anul trecut, dupa ce imi schimbasem pentru a nu stiu cata oara locuinta, m-am hotarat sa sarbatoresc “cum se cuvine”. Mi-am luat brad (nu prea mare), globuri si beteala si a fost… magic. Chiar si la 30+. De mancare nu m-am sinchisit niciodata prea mult, asa ca la capitolul asta n-am facut nimic deosebit. Si oricum n-am inteles niciodata de ce se chinuie “gospodinele” zile in sir ca sa faca o tona de mancare…

  4. da’ ce spui, ionut, despre cei care fac IMPRUMUT la banca pentru sarbatori?! si pe urma pling si cer ajutor ca n-au cu ce plati ratele, si ce jecmanitoare sunt bancile ca le iau banii! bine, nu comentez aici dobinzile din romania, ca nu despre asta e postul.

  5. Simt cam același lucru și când îmi sărbătoresc ziua. Invit prieteni, acasă sau la restaurant, cheltuiesc o groază de bani și la final constat că majoritatea cadourilor primite sunt inutile și că mai bine ”salvam” banii cheltuiți și-mi luam ce am cu adevărat nevoie. Bine, unii ar spune că judec mercantil și că nu iau în calcul plăcerea dea mă întâlni cu prietenii. Dar cine zice că trebuie să aștept o ocazie festivă ca să mă văd cu ei? O pot face în oricare zi a anului, când simt nevoia.

  6. Desi am +30 imi plac luminitele, si un brad impodobit, si o cina festiva pe masa – doar pentru doi:) Anul asta voi avea 26 de grade de Craciun, palmieri, ocean si flori exotice in vaza – nici brazi, nici globuri, ci doar Mosi Craciuni imbatati cu cerveza si sangria. Bucuria nu este chiar la fel, ci mai personala, mai intima. Suntem doar noi doi si Craciunul nostru trasnit:)) Ah, si in legatura cu shoppingul de sarbatori – noua ne place sa mergem la supermarket si sa radem de cei care au cosuri care se revarsa…

  7. Is de acord cu tine cand zici ca nu tb sa cheltuim banii aiurea, dar cu brazii nuuuuuuu :). Pentru mine nu e Craciun fara brad, si ai mei is la fel de obsedati. Si chiar daca ne limitam la bani si luam unul mic si pricajit, bradul nu lipseste :). De mancare si bautura… mi se cam rupe, brad sa fie!

  8. dupa parerea mea,este ca si o zi normala dupa ce inaintezi in varsta..cand esti copil e bine sa vezi un brad,sa primesti dulciuri si dinastea,pentru ca atunci astea te fac fericit.dar hai sa fim seriosi,dupa o anumita varsta daca primesti o ciocolata sau dinastea nu cred ca te face mai fericit. este bine ca de sarbatori sa fi cu familia,la o masa,sa mai vorbiti si sa sarbatoriti in liniste,fara prea mult tam-tam.

    • Mie comuniunea imi provoaca orice, numai bucurie si chestii inrudite nu. Oi fi eu mai salbatica de fel (ma regasesc perfect in “I got more companions when I’m all alone”), dar nu-mi place sa am oameni in jur daca nu facem ceva practic (mers la zoo, sarit cu parasuta, dat cu rolele or geeky activities). Nu imi place sa stau la masa, nu-mi place sa zac la televizor, nu-mi place sa ma uit la filme. Nici singura si cu atat mai putin cu altii.

  9. Niciodata n-am inteles puhoiul de stiri despre oameni care au mancat de Craciun pana au ajuns la spital. De ce? Care e distractia in a te indopa pana ti se face rau? La mine in familie am avut intotdeauna ceva “special” (brad, rudele in vizita si cateva feluri de mancare), dar in limita posibilitatilor si nicidecum cu prostii gen credite. Iar in familia restransa, eu si prietenul meu, probabil ca anul asta n-o sa se intample nimic. El e anti-sarbatori, iar eu ma gandesc ca pisoiul nostru o sa distruga orice brad si decoratiune as reusi eu sa intind.

    (Catalina: De ce e banca jecmanitoare? Ca cineva a fost prost si-a semnat un contract fara se uite sau fara sa se gandeasca?)

  10. Ne prostim si iar ne prostim. Am transformat niste sarbatori frumoase si rezonabile in ocazii numai bune sa ne turnam bautura in cap si sa mancam mai mult decat putem duce.

    Chiar asa, cum am citit mai sus, pe cine intereseaza ce a mancat X in ziua de… sau in ce mod a sarbatorit Y?

  11. Cred că e al cincilea articole care-l citesc săptămâna asta despre sărbători, cadouri, crăciun. Nu-i cam devreme? 😀

  12. Pavel, citesc 100 de bloguri romanesti pe zi. Inca nu am vazut subiectul dezbatut. unde ai citit? 🙂

    Oricum nu e discutia despre sarbatoarea in cauza, incerc sa discut alte faze aici.

  13. Important este sa o sarbatorim impreuna cu familia si prietenii si sa incercam sa fim cei mai buni oameni 1 zi pe an.

  14. Pentru mine sarbatorile de iarna au fost intotdeanua motiv de bucurie . Nu mai sunt copil, intr-adevar (sau cel putin asa ne place unora sa spunem :D) dar cand vine craciunul am intotdeauna un sentiment de liniste, de siguranta si ma napadesc o gramada de amintiri frumoase. In concluzie, pentru mine bradul este ceva special si frumos, consider ca un craciun fara brad e mult prea trist dar atat.
    Mancarea e la fel de mancare ca in timpul anului. Mananc la fel de bine salate cu maioneza la mijlocul lui iulie iar fripturile de porc sunt la fel de bune si in aprilie, de exemplu. Ideea de a face credit, datorii la altii sau de a te da peste cap sa faci mare fast, vezi doamne, mi se pare o porcarie.
    A, sa nu uit, bradul meu e de plastic iar ornamentele nu expira deci toata bucuria si placerea de a impodobi bradul devine pana la urma un ritual.. gratis.

  15. Eu încă vreau brad, poate pentru că m-am obișnuit de mic cu el. Nu am pretenția să fie natural sau să aibă beteală nouă în fiecare an, e ok și eco, mai ales că avum e și aia mică care vreau să rămână cu ceva amintiri de la Crăciun. În rest fără excese, cadouri doar chestii mărunte. Parcă văd că vor apare reclame la Provident pe TV care să ne îndemne la împrumuturi pt masa de Crăciun, că doar o dată-i Crăciunul, right?

  16. Cand eram copil era misto brad, instalatii dus la colindat… Acum ma apuca ‘groaza’ cand ma gandesc ca toata luna lu’ decembrie la tv osa arate numai reclame cu mosii. In rest imi plac sarbatorile se strange tot nemu’ la masa, mancare mai multa ce-i drept, fata de alta zi dar, nu conteaza asta ci ‘reunira’ familiei e importanta!

  17. Pentru mine cel mai important este bradul, chiar daca am trecut de ceva vreme de varsta majoratului.Cu mancarea nu ne-am agitat niciodata mai mult decat de obicei, mai ales pentru ca ai mei parinti sunt vegetarieni (eu nu). Si am avut parte de multe sarbatori frumoase chiar si fara o tona de carne pe masa. Ei chiar daca nu mananca, gatesc carne pentru mine daca am pofta, a nu se intelege ca e interzisa carnea in casa. Dar cel tot bradutul luminat si vinul fiert cu scortisoara inseamna pentru mine un decembrie frumos.

  18. Apropos de ultima ta frază. Copiii azi nu prea mai tremură de emoție la o ciocolată sau la luminițe. La vârsta la care noi tremuram la așa ceva ei se joacă cu tot felul de device-uri pe care mulți oameni maturi nu le au. Și nu mă refer la jucării, ci la tablete, telefoane, laptop-uri &co. Eu am un fin de vreo 4-5 ani și la fiecare sărbătoare din asta părinții lui mă roagă să nu-i duc nimic, pentru că el și sora lui primesc tone de cadouri (de la job-ul mamei, al tatălui, bunicii din ambele părți, grădinițe etc) și evident că nu le mai apreciază.
    E ușor de zis să te extragi din cercul ăsta vicios, eu una ca matur fără copii m-am extras, după ce am trăit la vremea mea furia shopping-ului. Dar pare că pentru un părinte e foarte greu s-o facă în tot timpul anului, nu numai de Crăciun sau Paște.

  19. Intr-adevar, Craciunul are un alt farmec atunci cand esti copil. D-abia astept Craciunul de anul acesta..Am un plan bine stabilit: dimineata (9-10) un mic-dejun special..seriale, ceai, prieteni, cookies, popcorn…Si daca va ninge, o mica plimbare p-afara.

  20. Nu stiu de ce dar parca sarbatorile nu mai sunt ce au fost parca nu mai este bucuria aia de copil…sa fie oare varsta ca am trecut de 30…sau…nu stiu….parca toata lumea…e trista….!

  21. Nu stiu de ce am impresia ca tot tie ti-am comentat la un articol asemenator anul trecut. S-ar putea totusi sa ma insel. Eu inca simt aceeasi bucurie de a impodobi bradul ca si atunci cand eram mica, si ma apropii vertiginos de 30 de ani. Daca nu am brad n-am nimic. E adevarat, nu-mi schimb decoratiunile in fiecare an doar pentru ca anul asta se poata movul. In mare parte am aceleasi globuri de sticla luate de parinti cand noi eram mici, asta si pentru ca am avut mare grija de ele. Mai am inca beteala veche de 20 de ani, care arata la fel de bine. E adevarat, mai completam pe ici pe colo in fiecare an, dar nu schimbari majore. Cat despre mancare, mamei mele intotdeauna i-a placut sa gateasca. Asa se relaxeaza ea si desi am mai potolit-o in ultima vreme, de tot nu pot sa o fac sa renunte. Dar nu se pune problema de credite. Si oricum vizitatori avem multi asa ca nu prea aruncam mancare. Cat despre cadouri, prefer sa iau ceva ce chiar stiu ca-i trtebuie persoanei, nu numai de dragul de a lua

  22. tot romanul va sarbatori cat se poate mai bine doar sunt sarbatorile de iarna si cum e specific romanilor numai la sarbatori pun ce au mai bun pe mesa , eu unul asa voi sarbatori 😉

  23. Noi avem copil mic dar si anii trecuti cand eram destul de mare si fara copil tot bradul e un Must si mancarea buna pe masa (nu si multa). Destul cat sa mancam normal o familie. Cadouri (mai mult din cele necesare) pe care oricum le vom cumpara alta data. Fara mult fast, multe decoruri etc. Am cumparat in fiecare an 1, acum s-au adunat destule. 🙂
    Eu iubesc Craciunul si mai ales perioada dinainte , curatenie, facut covrigei si prajituri cu mama, restraiesc clipe magice si imi amintesc de copilarie.

  24. Sarbatorile sunt speciale si nu merita trecute cu vederea… eu am un copil si ma bucur prin ochii lui de brad, cadouri ,zapada etc. Craciunul, ca traditie, il sarbatorim in familie, iar de Anul Nou plecam la munte sa ne tavalim in zapada si sa mai scapam de Bucurestiul asta gri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.