Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un an fara teluri e ca fotbalul fara goluri

‘New year’s resolutions’ li se spune de către vorbitorii de engleză. Acele planuri pe care le formulăm la început de an, pentru a vedea peste 12 luni ce ne-a ieşit. De la ‘mă las de fumat’ până la ‘voi economisi măcar 10% din ce câştig’, trecând prin tot felul de planuri şi ţeluri, după cum ne este stilul. Unii le consideră idioate, alţii sunt incântaţi de ele. Pentru unii schimbările TREBUIE făcute imediat (e până la urmă idiot să mergi luni pe o cale pe care o ştii greşită, doar pentru că vrei să faci mai bine de la 1 ianuarie), alţii simt că anul cel nou le aduce şutul în fund de care au nevoie.

Oamenii de succes nu trec prin viaţă ca gâsca prin apă

Acum 2 ani şi ceva, pe când eram la început cu munca de freelancing, deci prima dată în ingrata poziţie de a ‘mânca’ doar ce produc, eram şi extrem de interesată să prind idei şi să le fur de peste tot. Să-mi caut anumite modele care funcţionează şi să încerc să înţeleg de ce au succes.

Un asemenea model mi-a apărut chiar atunci. Un ‘dinţălog’ care deţine câteva clinici de specialitate în România, Germania şi cred Elveţia. Un ‘workaholic’ şi genul de om care nu acceptă nimic sub ‘perfect’, nici de la el însuşi, nici de la angajaţi.

Cum nu aş visa niciodată să muncesc 20 de ore pe zi, am prins totuşi o idee din modul lui de a-şi organiza viaţa şi afacerea: la fiecare început de an îşi pune pe hârtie câteva planuri pentru viitoarele 12 luni. Cu date clare: ce să mai facă în business-ul lui, cât îşi propune să câştige etc. Faza asta poate fi extrapolată şi pe plan personal, că doar nu e greu.

După ce trece anul, stă cu lista în faţa ochilor şi vede cum stă. Ce a realizat? Unde s-a împotmolit? Care sunt problemele cu care se confruntă?

Poţi şi fără planuri? Sigur că da.

În 2010 (la început) mi-am formulat pentru prima dată nişte ‘resolutions’. Aşa timid, pentru că era prima dată oricum. Şi pentru că peste 30 de ani am trăit de la un an la altul fără planuri măreţe. Şi nu am ajuns chiar rău.

2009 a fost pentru mine unul dintre cei mai răi ani. Probabil concurat de 2003, când a murit bunicul meu. În 2009 am rămas fără job, cu datorii şi cu aproape zero şanse de a mă pune pe picioare. A fost şutul în dos de care am avut nevoie. Şi, dacă stau să mă gândesc la OPORTUNITĂŢILE pe care mi le-a deschis, aş spune că de fapt a fost CEL MAI BUN an din viaţa mea, pentru că atunci am început cu adevărat să ‘trăiesc’ ca mic antreprenor.

La finalul anului am aflat despre micul ‘truc’ al omului de afaceri pentru care clar am niscaiva admiraţie şi pentru 2010 mi-am pus nişte idei în plan.

Nu le-am îndeplinit pe toate, dar am făcut oricum nişte eforturi. La final de an nu eram chiar unde mi-am propus, dar nici chiar atât de ieşită de pe ‘pistă’.

Existenţa unor ţeluri te împinge să le îndeplineşti

Pentru 2011 mi-am propus nişte chestii simple: să re-organizez reţeaua (închis, îmbunătăţit, vândut situri), să lucrez ‘deştept’, să câştig măcar o anumită sumă pe lună, să economisesc 10% etc.

Am călătorit şi anul ăsta ca nebunii (6 luni în New York, acum suntem în Spania), deci am stat la un birou ‘normal’ 5 luni doar. Am muncit însă bine peste tot şi mi-am atins scopurile. Da, TOATE. Am vândut 3 situri, am închis şi redirectat unele, am câteva doar pe care le ţin sus şi pentru care depun eforturi să le scot la ‘lumină’. Raportez cu mândrie patriotică la final de an, că, deşi am început aiurea anul din p.d.v. financiar, am economisit cât mi-am propus. Nu este mult, dar totuşi +10% din ce am câştigat nu e chiar amboulea.

Faptul că am planuri îmi permite să privesc altfel următoarele 12 luni.

Este uşor să îţi atingi idealurile stabilite, dacă munceşti pentru ele. Puteam să ‘ard’ gazul mai lejer anul acesta, mai ales în ideea că nu am avut timp aşa cum trebuie pentru mine decât câteva luni, dar acum mă gândesc că stăteam mai rău la capitolul ‘realizări măreţe’. Aşa am ştiut în fiecare ZI ce am de făcut, pentru că 12 luni nu trec chiar atât de greu. Şi, în loc s-o ‘întind’ de la o lună la alta, am fost mereu ‘apăsată’ de ideea că am nişte chestii de făcut.

Chiar dacă acum 1 an nu eram mulţumită complet de realizări, ştiam ce eforturi am făcut şi unde am greşit. Cred că-i exact ca la şcoală. E mai plăcut să nu ai lucrări de control deloc, dar, cu tot stresul lor, ştii la orice oră cam pe unde stai cu ‘materia’.

Am un plan bine stabilit şi pentru 2012 şi ador săptămâna asta de linişte pe care o am (de la clienţi), pentru că-mi permite să studiez ce am făcut şi cum. Pun la punct softul de ‘bugetare’ (pentru a vedea cum şi pe ce ‘dispar’ banii mei, plus că ştiu mereu câţi bani am în total), studiez statistici, fac planificări, stau minute în şir şi mă gândesc la mica mea afacere, ce pot să fac etc.

Am ‘resolutions’ permanente (să lucrez organizat, să fiu mereu la zi cu situaţia financiară) pentru că sunt o mare ‘artistă’ şi nu-mi e în fire să lucrez ca ‘neamţul’. Dar, dacă o iau din nou pe calea ‘trăim cum se poate’, revin la prostiile din 2009 şi chiar nu mă pasionează treaba asta. Pe lângă ele vin cele ‘specifice’, legate de banii câştigaţi, economisiţi etc.

Pentru mine distracţia asta cu ‘new year’s resolutions’ a funcţionat de minune. Recomand deci câteva minute în care să vă luaţi anul ce trece la bani mărunţi şi să planificaţi cum să-l faceţi pe următorul mai bun. ŞTIU că este criză şi nu avem niciodată control pe ce ni se întâmplă, dar, când mergi mai organizat la ‘bătălie’ sunt şanse mai mari să ieşi viu, decât când pleci de ameţit.

Şi, pentru a scurta o poveste lungă cât ziua de apoi, iată pe scurt planurile pe 2012:

  • chestii financiare: să-mi asigur un anumit venit lunar şi să economisesc 15% cel puţin din tot ce ‘intră’. Să fiu mai cumpătată. Îs pe drumul cel bun, dar mai am derapaje
  • să am ZERO datorii (chestie ce se rezolvă prin martie-aprilie)
  • să mă operez la ochi
  • să fac renovări în casă
  • să deleg chestiile ce-mi iau prea mult timp şi să-mi creez o mică echipă
  • să lucrez organizat, să caut modalităţi de a creşte ‘afacerea’ şi mai mult
  • să dezvolt siturile organizat, să investesc, să diversific modalităţile de a face bani din ele

Ştiu că şi anul ăsta planurile mele sunt aproape totalmente legate de ‘bani’, dar este adevărat că aici am avut cele mai mari probleme dintotdeauna.

Să ne citim cu plăcere şi în 2012 şi să vă aducă Anul Nou împliniri şi puterea de a trece peste orice.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

34 Comments

  1. foarte frumos articol!! totusi la ce echipa te-ai gandit? vrei sa iti formezi niste oameni care sa lucreze pentru tine? sau alaturi de tine.. eu inca nu mi-am propus ceva noutati pe anul ce vine, dar mai am 1 zi:D si probabil nu o voi irosi 😉 AN NOU FERICIT SI PLIN DE IMPLINIRI!!

    • Robi, saru’mana de urari 🙂

      Voi avea nevoie in timp de o echipa editoriala, pentru toate minunile pe care mi le planific, asa ca un plan bine facut conteaza enorm.

      Sa ai un 2012 excelent

      • inteleg:D , probabil o sa ne uimesti pe toti care te citim cu planurile tale sa vedem despre ce echipa este vorba:D, iti urez inca o data succes si tot ce iti doresti sa se implineasca!!

  2. Sunt sigura ca vei reusi sa iti indeplinesti toate telurile propuse! Eu iti voi tine pumnii sa-ti mearga toate din plin 🙂
    Iti urez si eu ca nemtii “sa aluneci bine in noul an!” 🙂

    • Misto urarea lor. Si eu iti doresc un an minunat, cu mai multa odihna si cat mai multa fericire. Ca din asta nu avem niciodata prea multa 😉

    • Oana, asemenea. vad ca ai avut un an extrem de plin, sa speram ca si 2012 va fi la fel de ‘activ’. Bafta in toate 🙂

  3. Cu sau fără ţeluri pentru 2012, îţi doresc un 2012 mai bun ca 2011 cu fericire, sănătate, voioşie şi spor la scris pe blog!

  4. Iti doresc dint tot sufletul sa-ti reuseasca 100% operatia la ochi. Restul… ei bine, cu restul m-ai pierdut ! Atata vorbarie pentru 15% in plus si datorii zero ? Fata draga, astea-s automatisme si, vrei nu vrei, vin tavalug peste tine. Cu siguranta vei munci iar daca o vei face si bine, vei avea si impliniri financiare, cu sau fara planuri cincinale. No offence, dar ai o atitudine de PFA corporatist. Daca-ti interziceai si sa injuri in public, puteai chema Germanischer Lloyd sa te auditeze ! Succesuri !

    • Injur destul (drept ca nu in public), deci oricum nu-mi iese 😀

      Faza cu economisitul sa stii ca sta bine in picioare. Imediat ce incepi sa castigi mai bine, iti pica fisa ca ai nevoie de chestii ‘serioase’. Puteam sa economisesc sensibil peste 10%, dar am si cheltuit ca nebuna pe niste chestii care probabil nu erau chiar necesare. Si inca mi-e greu, atunci cand vad o chestie pe care stiu clar ca mi-o permit, sa ma tin sa nu o cumpar, doar pentru ca dintr-o data mi se pare ca mi-e necesara.

      Cea mai usor de realizat este exact operatia in cauza, pentru care am banii pregatiti. Tre’ doar sa revin in tara si sa ma ocup de asta. Restul se bazeaza pe DISCIPLINA financiara si la asta inca am mult de lucru, plus ca este greu mereu sa te tii departe de prostiile pe care le-ai face,doar pentru ca poti.

      Si da, imi asum si imaginea de PFA corporatist. Daca asta ma ajuta ca peste 12 luni sa-mi vad planurile implinite, nu conteaza cum ma percepi. 😀

      • OK. Regret sa vad ca ai perceput comentariul ca fiind al vreunui hater. Crede-ma ca nu e cazul. Sincer, nu pot concepe planuri de viitor, fie ele caligrafiate pe vreo coala roz de hartie sau nu, in care sa nu apara lucruri cu adevarat importante cum ar fi : sa fiu un om mai bun, sa cunosc oameni interesanti, sa-mi fac cu 10% mai multi prieteni, sa fiu mai vesel, mai optimist, mai deschis in relatiile cu cei din jur, sa ajut o batrana sa treaca strada (chiar daca ea se impotriveste !), etc. Pe mine m-a disperat faptul ca, facand abstractie de operatie (inca o data iti doresc o reusita deplina), toate dorintele tale sunt EXCLUSIV materiale. De vina o fi varsta (am vreo zece anisori peste tine), dar chiar si la anii tai nu imi doream ca singurul fosnet pe care sa vreau sa il aud sa fie cel al bancnotelor de plastic. Mai fosnesc si frunzele, toamna, Ramona !

      • Cristian, nu te percep ca pe hater, nu te stresa 🙂

        Am trait cam 13 ani ‘activi’ cu o totala nepasare fata de chestiile materiale. Si ai mei sunt la fel de ‘poeti’ si am ignorat si eu extrem de mult faza asta. Nu ne-a fost DELOC bine cu o asemenea atitudine, pentru ca nepasarea asta nu e nici ea sanatoasa.

        De 2 ani tin totul in mainile mele (cariera mea, banii mei, imi ajut si familia), deci inteleg ca pana la urma e o diferenta intre a avea sau nu bani.

        Plus ca in domeniul asta al meu este foarte usor sa cazi in ‘relaxare’ si sa ti se para ca e bine, cand de fapt nu este. Faptul ca nu am un salariu fix ma ajuta sau nu. Adica e foarte simplu sa cad din nou in ‘poezie’, doar ca asta inseamna ca nimeni nu ma scoate din rahat.

        Asa ca trecerea la ‘feelancing’ a inseamnat si o privire mai serioasa asupra problemelor financiare. Asa cum am precizat deja, INCA nu sunt chiar OK pe tema asta, pentru ca e foarte usor sa cheltuiesti bani, in momentul in care stii ca luna viitoare e acoperita.

        Dar se pune problema ca va trebui sa am un ban pentru tot ce am de facut anul asta de vine, ar trebui sa am un ban in ideea ca ar fi indicat sa am si un mostenitor, asta micu, atunci cand o veni, va trebui tinut in scoala, mai am de pus bani pentru pensie, ca oricum nu voi avea asa ceva … si nu mai am nici 20 de ani, sa am toata viata inainte 🙂

        asa ca planurile astea au bunul scop de a ma trage de maneca si de a ma forta sa privesc totul mai serios. Pentru ca stiu ca aici am probleme inca, prefer sa acord atentie si sa fac ‘planurile’ astea, pentru ca ma voi forta sa le ating, asa cum am facut-o si anul asta

        Restul de chestii despre care spui, LE APLIC deja in fiecare zi. Nu am nevoie de un an nou sa fiu mai relaxata, sa savurez fosnetul frunzelor sau (cazul nostru acum) sunetul valurilor care se sparg de tarm. Sunt un om foarte relaxat si optimist in general si lucrez la ‘imbunatatirea’ personala in fiecare zi. Dar cu banii mi-e usor sa ‘alunec’, pentru ca merge impotriva a ce am gandit si trait peste 3 decenii.

        Asta ar fi explicatia ‘materialismului’ din articol.

        Ma bucur ca esti activ in comentarii si apreciez chiar ca nu gandim la fel mereu. Sper deci sa fii mereu prezent aici cu ideile tale. 🙂

  5. Ai dreptate, faptul ca iti faci o hartiuta si o pui undeva la vedere te ajuta sa fii mai organizat si sa ajungi cat mai aproape sau chiar sa-ti indeplinesti dorintele.

  6. Să le bifezi pe toate, la a doua îmi sticlesc și mie ochii, dar degeaba, 2012 nu e anul acela pentru mine 🙂
    La mulți ani și sănătate amândurora!

    • Dollo, va veni si anul ala, niciun stres 😉

      Iti doresc si eu o lista de impliniri cat mai ‘deasa’ peste 12 luni.

  7. Si pentru mine 2011 a fost un an bun. M-am operat de prima escara, s-a vindecat super bine si siteul mi-a mers binisor. In 2012 vreau sa imi operez si a doua escara si, mai mult de atat, vreau sa mai fac un implant cu Celule Stem. Dar cred ca asta e un plan pentru 2013. Daca ma ocup in acelasi ritm de site nu are cum sa nu mearga bine.

    Iti doresc sa iti indeplinesti toate targeturile propuse pentru 2012.
    Un An Nou cu multe bucurii si multa sanatate!

    • Claudiu, de ce te chinui, dom’le, sa gavaresti Romanian? 🙂

      Iti doresc ca planurile sa-ti devina realitati si situl sa mearga din bine in mai bine.Atat timp cat mergem spre mai bine, zic ca e OK.

      Un an nou fericit 😉

  8. K ! Am intrat doar de ieri pe blogul tau , prin alunecare. Ma bucur ca sunt bine primit dar nu pot promite ca voi fi mereu activ in comentarii. Iti doresc “La multi ani!”, petrecere frumoasa si un an nou in care sa bifezi toate rubricile wishlist-ului tau.

    • Cristian, te astept mereu cu drag, chiar si cu idei opuse celor pe care le emit eu 🙂

      Ma bucur ca m-ai descoperit si sper sa te vad aici cat mai des.

  9. @Cristian
    “…….., sa ajut o batrana sa treaca strada (chiar daca ea se impotriveste !)”

    ai oferit exemple bune pana la paranteza, a forta pe cineva e mai rau decat bine

    • @ ionut, Dumnezeule, nu ma dezamagi, acum cand mai sunt doar 7 ore pana la revelion ! Un an mai bun si mai plin de umor iti doresc !

  10. @all: multumesc pentru urari, multumesc pentru prezenta pe dojoblog. Va doresc tuturor distractie placuta la noapte si un 2012 exceptional. 🙂

  11. Crap, am ajuns prea tarziu? 😀
    La multi ani Ramo, distractie placuta cu ‘ai dragi langa malul marii si sper sa ne vedem si live la anu 🙂

    • He he, nu esti prea tarzie, ca tot pe net bantui 🙂

      Si io sper sa ne revedem. Daca nu in Ro, poate vin eu in Macaronia sa te vad. Distractie placuta si un an excelent 🙂

  12. eu am targheturi destul de mari..si incerc sa trag cat mai sus ca mcar pe al jumatate sa ajung…ca …na daca nu tragi sus …cu siguranta nu vei ajunge acolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.