Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Probabil NU meritam gradini zoologice

Azi e mare foşnet cu valoarea incomensurabilă (de 50 de lei) pentru un tigru (rasă protejată etc.). Ceea ce mă lasă pe mine cu gura căscată este (din nou) marea noastră problemă: condiţii cretine pentru animalele respective. Ştiu de la Zoo-ul din Timişoara cum erau într-o vreme cuştile: CUŞTI. Adică 2 metri pe 3, unde se înghesuiau urşii, lupii şi ce animale muribunde mai erau.

Nu ştiu de ce dar bănuiesc că şi răposata cu blană avea loc de plimbat câţiva metri. Nu am fost la Sibiu la Zoo, din ce am văzut pe net cam pe acolo ne învârtim. Dacă greşesc, my bad.

Asta e o poză de pe net, că nu ştiu unde soarele răsare am pus cele câteva sute de poze de la Bronx Zoo din New York. Aşa-i când ai prea multe 😀

A se observa că animalul are un întreg HABITAT la dispoziţie, nu o cuşcă. 2-3 locuri de vizionat amplasate strategic şi ‘sticlă’ groasă. Fără zăbrele printre care să-şi bage tâmpiţii mâinile, fără nicio şansă de contact cu animalul.

Veţi spune că nu avem noi bani şi spaţiu pentru aşa ceva. Ok, mergem în ‘satul’ ăsta de pe Costa del Sol, în care stăm noi acum. Fuengirola se cheamă, e la câţiva kilometri de Malaga şi de celebra staţiune de bogătani Marbella. Au un Bioparc (Zoo, cică) un pic mai mare decât habitatul tigrului din Bronx Zoo şi eventual încă unul. Nu vreu să exagerez, dar cred că-i ceva de genul 100 metri pe 100. Un rahat de parc zoologic, pe care-l străbaţi în juma’ de oră, dacă ai chef să faci 300 de poze, câte am făcut eu. Dacă nu, 10 minute sunt arhisuficiente.

Acesta este tigrul lor. Cu un habitat destul de măricel, încât să aibă ‘pisicuţa’ loc de plimbare. Iarbă, o zonă cu apă, diverse chestii specifice zonei din care provide, mai nişte buşteni, un copac etc. Este un limuric de parc, dar fiecare animal are un habitat gândit pentru un minim confort măcar.

Tot ‘geamuri’ te despart de animal, ai zone bune de văzut animalul, ZERO şanse de contact şi mai puţine şanse ca un Gigel să uite uşa deschisă.

Câte grădini zoologice din România au asemenea condiţii pentru animale? Restul: închise. Probabil că nu merităm să avem atâtea parcuri de genul ăsta, dacă înghesuim o asemenea bijuterie de animal între gratii, ca pe un animal de circ. De câte ori mergeam la Zoo-ul din oraş, veneam tristă. Pentru că vedeam cuşca lupilor jigăriţi şi plini de excremente (erau câţiva într-un coteţ mic, de unde atâta curăţenie), vedeam leoaica (parcă din asta aveam pe atunci) vai de steaua ei, vedeam ursul întins în propriile fecale, pe BETON.

S-au făcut modificări şi la noi, eram destul de plăcut impresionată acum 2 ani.

Absolut orice grădină zoologică pe principiul (cuşcă de 2/2) ar trebui să dispară. Nu mi-aş duce copilul să vadă animale muribunde şi ţinute ca vai de ele. Cu a mică a prietenilor noştri am fost de câteva ori deja la Bronx Zoo. Animale curate, îngrijite, cu habitat destul de încăpător, cu iarbă, copaci etc. Leii de mare erau o minune la ora mesei, că îngrijitorii făceau spectacol atunci. La fel la maimuţe.

Oameni cu dragoste de animale, nişte legi serioase şi investiţii adevărate. Nicio clipă nu am stat să mă gândesc ‘vai, bietele animale’, când le vedeam ce îngrijite şi sănătoase erau. Dar, când a fost împuşcat nefericitul ăsta de tigru în Sibiu, toţi am spus undeva în gând ‘măcar a scăpat de chin’.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. La Sibiu lucrurile s-au schimbat mult in bine in ultimii cinci ani. Suprafata gradinii s-a marit considerabil, custile alea vechi si imputite au disparut, in locul lor s-au facut tarcuri asemanatoare unui habitat. Asemanatoare, ca sunt totusi foarte departe de ZOO-urile din tarile civilizate.

  2. Auzisem de un “colecţionar” de animale ce ar vrea să doneze un tigru, dar a fost refuzat pe motiv că cei din conducerea grădinii nu doresc animale noi. Poate e mai bine la “colecţionar” decât într-o cuşcă…

    • era vorba despre un binevoitor care vroia sa faca o fapta buna si sa ajute acea gradina zoo, insa datorita birocratiei nu au putut face acest transfer, Romania, ce mai..

  3. Buna !

    Am constatat cu placere ca lucrurile au inceput sa se schimbe . La parcul zoo Bucov , lei , leopardul , cerbii, ursii bruni , struti , etc au “hectare” ca sa zic asa . Sunt intr-o forma excelenta (va voi posta un mic fimulet cu leii grasani) si nutriile indopate ;-).

  4. Asta vara cand am trecut eu pe la Sibiu, tigrii n-o duceau chiar atat de rau. Bine, nu aveau nici pe departe cat loc ar fi fost ok sa aiba, dar zaceau cu burta la soare pe un tapsan si dintr-o parte nici macar nu observai ca erau acolo.

  5. Pe la noi pe la Bucale, situtia e un pic mai umana. Desigur, nu e ca in filme, dar tigrii, leul, ursul, lupii au oarece spatiu de plimabare, nu sunt chiar inghesuiti intr-o garsoniera. Desigur, ar fi fost loc si de mai bine daca nu se inghesuiau jmecherasii sa isi faca vilute lipide de gradina zoo de la Baneasa.

  6. Parerea mea este ca mai bine s-ar investi multi bani intr-o singura gradina zoologica, astfel incat aceasta sa arate la final precum una dintr-o tara civilizata decat sa se dea bani cu taraita la mai multe. Asa cum au facut cu National Arena, la fel sa faca si in cazul gradinilor zoologice. Una si buna, vizitata de toti, iar cand se strang alti bani, facem inca una la standarde inalte.

    • Chiar ma gandeam la faza asta, cand am scris articolul. Arzi o Gradina Zoo din aia ca-n filme si macar faci o treaba cum trebuie. Poti lua si bani buni, iar animalele ar fi tinute in conditii decente. Dar unde s-o faci? Ar sari de dos in sus restul tarii etc.

  7. La noi ,ziceau ca e Parc Zoo, am fost acolo si am ramas placut impresionat de ceea ce au facut ai nostri edili.Nu se compara cu ce am vazut prin Berlin sau Amsterdam , dar merge, nu mai sunt cuusti, au incerccat un sa faca habitate pentru animalele pe care le au, plus ca prretul biletului este extrem de mic, 3 lei.

    Acum, ce n-am inteles eu din faza de la Siniu:

    1) cum sa uiti usa deschisa la ditai tigrul?
    2? Gradina Zoo nu are gard de delimitare cu orasul, cum naiba sa iasa tigrul sa se plimbe prin ditamai orasul Centrul Cultural bla bla?
    3)i s-au adminitrat 2 (doua) injectii care sa il sedeze…Erau expirate de nu si-au facut efectul?

    La vet cand mergi si cainele primeste o injectie din aia pica instantaneu…deci a eu teoria conspiratiei in sfecla: cred ca cinava a dorit blana acelui tigru sau un vanator a dorit sa aibe in palmares , neaparat , si un tigru…

    Pacat de animal.

  8. nici nu mai are rost sa comparam tara asta cu oricare alta.. cred ca orice sat din strainatate e mai ingrijit decat orice “oras” ce avem in Romania.. din pacate asta e cruda realitate…

  9. În Ploiești e undeva înte Bronx și cușcă 2×2. E o grădină zoologică la 2 km de oraș, la Bucov. Sunt puține animale, dar fiecare are un spațiu suficient de mare ca să se desfășoare. De exemplu ursul (sau urșii, că-s 2), are ceva gen 80×60 cu iarbă și copăcei iar între el și oameni se află un șanț, urmat de un zid gros și înalt, de 15-20 de cm grosime, ceva fire electrificate și plexiglas, pentru ca vizitatorii să-l poată vedea. Foarte frumos 🙂 Mai că aș pufici și eu un ursulică din-acela, când îl văd ce spinten e la kilogramele sale.

  10. Am vazut gradina zoologica de la Hunedoara si s-a zbarlit pielea pe mine …mi s-a facut o mila….si am vorbit cu unu dintre angajati..care imi psunea ca nici nu mai stiu ce sa faca ca sa poata da hrana animalelor..sa nu mai zic de habitat!

  11. Ma gandesc daca o gradina zoo privata ar atrage vizitatori… facuta ca la carte… si la cum stiu eu Romania ma cam indoiesc..

  12. Am vazut pe Animal Planet multe familii de afara care se folosesc de terenurile lor si isi construiesc gradina zoo a lor, cu habitate si tot ce trebuie. In Buc au adus din ce in ce mai multe animale in ultima perioada, iar felinele au un spatiu destul de generos in aer liber in care sa se desfasoare(nici prea prea, dar nici cusca si atat) plus locul de dormit. Imi pare rau ca nu au mai adus elefant, dar cred ca nici nu isi permit si nu aveau cine stie ce conditii nici pt defunct.

  13. Sper ca si noi in ceva ani sa avem macar o gradina cum trebuie in tara. Cu toate conditile necesare.

  14. “cainele primeste o injectie din aia pica instantaneu”

    sunt oameni care nu reusesc sa faca diferenta intre un tigru si un caine de apartament. Funny

  15. […] o directie opusa celei cunoscute pana nu demult. Restul va fi rezolvat de timp si de schimburile de impresii  (din cand in cand ajutate si de ceva metodele de aliniere si repunere pe […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.