Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum pierzi bani incercand sa economisesti

Se spune că ar trebui să economisim măcar 10% din ce câştigăm. Dacă se poate, în lunile mai bune, chiar mai mult. Pe lângă nevoile care dau peste tine, că, vorba aia, la omul sărac nici boii nu trag, mai există un viitor ‘îndepărtat’ de care să avem grijă: pensia. Pentru generaţia noastră pensia respectivă e uşor învăluită în umbre, mai ales că în acest moment sistemul este în genunchi. Ce ne face să credem că peste 30 de ani va fi mai bine?

Situaţia economică tot mai proastă plus experienţe ‘recente’ neplăcute, ne fac pe toţi să gândim de două ori înainte de a mai da un ban şi să încercăm să economisim. Şi pentru anul acesta mi-am stabilit un MINIM de economisire, bazat pe faptul că anul trecut am reuşit acest lucru. Partea nasoală a ‘ecuaţiei’ este că m-am încadrat în minim, deci anul acesta sunt chiar mai motivată să cresc acel minim (15%) şi să depăşesc chiar valorile respective în lunile mai bune.

Cu toată atenţia asta există momente când credem că facem o ‘afacere’ bună şi de fapt pierdem mai mult. Încerc să acopăr câteva aspecte, vă invit şi pe voi să veniţi cu propriile experienţe:

Alergi după o rată mai bună, dar pierzi bani alergând

Acum câteva luni observam problema asta la o persoană în etate. A economisit o anumită sumă în lei acasă, apoi a căutat un curs valutar bun, pentru a schimba respectiva sumă în euro şi apoi a depunde banii în contul de economii. A umblat vreo 5 ore prin oraş, pe la diverse case de schimb valutar, până a găsit una bună şi a câştigat câţiva lei. Avantajul persoanei respective este că e în pensie (deci are timp ‘gratis’), că are abonament gratis etc. Dacă eu aş face o chestie similară, aş plăti benzină, aş pierde ore ‘facturabile’, probabil mai plătesc parcare sau cine ştie ce alte chestii.

Câştigul ei a fost cam de 1 euro şi ceva, pentru mine ar fi fost o pierdere sensibil mai mare.

Ai economiile în valuta ‘greşită’

O mare problemă în acest moment este că diferitele ‘monede’ se comportă tot mai ciudat. Devalorizările lovesc puternic în economiile tuturor. Cei care au lei de pildă, acum probabil scrâşnesc din dinţi, văzând că mai ‘scade’ puţin. Cei care au economisit în euro stau stresaţi, la fel ca şi cei care au banii în dolari. Pentru sume mici poate nu se simte, dar, când ai economii de ani buni, aceste fluctuaţii te pot afecta. Soluţia ar fi probabil să ai ‘ouăle’ în mai multe ‘coşuri’ şi să fii mereu cu ochii pe situaţie.

Economiseşti pentru urgenţe, nu ai un plan de pensie

Mai aproape dinţii decât părinţii … cam aşa cu pensia asta. La 30 de ani ţi-e greu să te gândeşti că vei ajunge la 60 de ani, deşi cu toţii ajungem acolo, dacă nu se întâmplă ceva între timp. Şi totuşi ne mişcăm destul de greu, când vine vorba de a avea economii pentru zilele respective, un plan de pensie, ceva.

Cumperi marfă cât mai ieftină

Am avut în familie o perioadă în care banii chiar erau ‘limitaţi’. Şi cădeam cu toţii în ‘plasa’ preţului mic. Dădeam puţini bani pe nişte cizme proaste de pildă, care-mi ţineau frig şi aveau talpa tăiată în câteva săptămâni. Poate treceam iarna respectivă, dar la următoarea o luam de la capăt. Am luat acum aprox. 10 ani o pereche de ghete mai scumpe. Şi acum le pot purta, deşi am început să fac mofturi, că-s prea vechi. Genul de încălţăminte pe care o schimbi de plictiseală, că sunt la fel de bune ca în prima zi.

Au costat de vreo 4-5 ori mai mult decât unele ieftine, dar şi-au scos banii în timp. Am avut picioarele uscate şi calde, iar acum le trec la ‘pensie’ pentru că vreau un model nou.

Sunt ani de când strâmb din nas la anumite produse. Prefer să dau o dată nişte bani, dar să pot folosi produsul respectiv mai mult şi fără probleme. Este clar că o pereche de pantofi de 20 de lei sunt mai ieftini, dar unii mai de calitate te vor costa mai mult. Vor şi dura mai mult.

Cumperi două, a treia e gratis

Sau orice ofertă de genul acesta. Pare foarte tentant să-ţi umpli casa de hârtie igienică, pentru că este la un preţ greu de ignorat. Sau să cumperi 3 perechi de pantofi la preţ de două. Hârtia igienică oricum se consumă repede, deci vei folosi stocul respectiv. Dar borcanele de magiun luate în plus oare vor mai fi bune? Sau pantofii respectivi. Chiar ai nevoie de 3 perechi? Nu ieşeai mai bine cu o pereche, la un preţ corect, rămânând cu restul de bani pentru altceva mai important?

Ofertele respective sunt foarte bune pentru a economisi, dar e bine să ştii mereu care sunt bune cu adevărat. Iau suplimentar detergent de pildă, că din ăsta avem nevoie sau mâncare pentru câini, că trebuie să mănânce şi gura lor ceva. Ştiu că oricum peste 3 luni trebuie să mai iau un sac de ‘croanţe’. Dar poate că ar trebui să o iau mai uşor cu hainele, chiar dacă este ofertă, în condiţiile în care am destule.

Sari peste diverse consultaţii periodice

Aici sunt vinovată şi eu. Am făcut ultimele analize acum câţiva ani. Cu dinţii cam la fel. Prin ‘juneţe’ am avut probleme cu tot felul de dentişti aiurea, aşa că am ales să tac şi să sufăr. Reparaţiile din ‘cimitir’ m-au costat SALARII întregi, atunci când chiar nu se mai putea. Dacă tot am trecut să-mi îndrept dinţii, am început să fiu mai atentă. O verificare la 6 luni nu e extrem de ieftină, dar clar mai indicată decât să te trezeşti peste 5 ani că ai de plătit sute de euro.

Mănânci produse alterate

Aici am eu o ‘fiţă’: dacă un produs nu este proaspăt şi nu-mi miroase bine, nu-l mănânc. Nu mănânc roşii ‘bătute’, nu mănânc şuncă dacă-mi pare suspect ceva la ea etc. Ştiu că mai scot lumea din minţi, dar riscul este să faci ceva atât de frumos, încât să te coste medicamentele şi spitalul mai mult decât un leu cât ai aruncat la gunoi.

Cumperi produse alimentare multe şi apoi le arunci

Tot pe varianta: e preţ bun. Ajungi să cumperi multe produse, pentru că sunt la un preţ irezistibil şi nu apuci să le mănânci. Dacă le mănânci stricate, poţi da în alte ‘bucurii’, aşa că e foarte posibil ca mâncarea respectivă să ajungă la gunoi. Bani economisiţi într-o parte, aruncaţi la pubelă în altă parte.

Te grăbeşti să ‘economiseşti’ timp, dar plăteşti amenzi de circulaţie

În general NU avem motive să gonim cu maşina. Există puţine ocazii când se impune o asemenea ‘aventură’, în rest o facem pentru că suntem nerăbdători şi agresivi. O amendă de circulaţie nu e o groază de bani, dar e păcat să plăteşti aiurea sumele respective, când, conducând cu atenţie, rămâi cu banii în buzunare.

Maşină întreţinută prost sau aproape deloc

În momentul în care ai maşină, vin tot felul de ‘bucurii’. Iar costurile nu sunt dintre cele mai mici. Alegând să ignori inspecţiile tehnice şi să iei doar ce este mai ieftin (deşi ştii că este de calitate inferioară) te va costa la urmă destul de mult. Când mi-am luat maşină, mi s-a spus clar: pune benzină de calitate, pune filtre bune, ulei de motor foarte bun. Nu-ţi bate joc de ea. O maşină întreţinută cu grijă te poate servi destul de mult, una de care nu ai grijă, se va defecta des şi vei plăti o groază de bani.

Cam asta am adunat eu. Voi cum ştiţi că se mai poate strica planul de economisire?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

37 Comments

  1. Las si eu un exemplu: daca nu am foarte multe chestii de luat, prefer sa le iau de la un magazin din apropiere chit ca sunt mai scumpe. Drumul cu masina pana la un hypermarket, timpul pierdut printre zeci de rafturi si diferenta de pret uneori mica fata de primul magazin inseamna bani pierduti incercand sa economisesti.

    • @MR. Cabo trebuie sa mergi neaparat cu masina? Iti faci o lista de acasa cu exact ce ai nevoie si cumperi doar ce e pe lista aia.

  2. Sa recomanzi variante de economisire este similar cu a recomanda cuiva un mecanic auto sau un instalator sanitar.Risti ca meseriasul care pentru tine a lucrat impecabil, sa-i de chix persoanei careia i l-ai recomandat si-atunci sa vezi reprosuri. Personal, daca ar fi sa economisesc, as opta pentru aur.Valoarea gramului a crescut constant in ultimii ani (paremi-se ca s-a triplat) datorita faptului ca este folosit pe scara larga in microelectronica. Practic nu exista gadget care sa nu-l includa ca ingredient, in special in procesoare. Nu sunt insa adeptul economisirii. Dupa constituirea unui fond de “zile negre” care sa-mi asigure existenta “la limita” pentru sase luni de zile, am investit intr-o casa la tara. Mai precis in terenul pe care se afla casa. Intr-o zona frumoasa, linistita si in care se poate face agricultura de subzistenta. 3-4 rosii, doi ardei grasi, ceva fructe, gaini, purcel, catel,s.a.m.d. Pentru ca nu pot locui acolo, fapt ce ar duce la devastarea “cosmeliei”, am adunat de pe drumuri (prin concurs, cu interviu, dupa toate regulile care fac o selectie sa fie una de calitate !) o familie care nu-mi plateste nici un fel de chirie dar isi plateste toate cheltuielile de administrare. In schimb,au grija si de “recolta” si “septelul” propriu.Pe langa faptul ca dispun astfel de produse ele sunt si 100% naturale, lucru la care tin foarte mult. Casa am cumparat-o adaugand la suma pe care o economisisem si un credit bancar de vreo 6000 de euro (in total a costat 20.000). Acum tot ceea ce economisesc lunar merge in achitarea in avans a creditului. Cand il voi achita ma voi gandi si la alte investitii. Am in plan o instalatie eoliana si una solara pentru casa respectiva. Cred ca astfel, problema anilor de pensie (pe care insa nu prea cred sa ii apuc) este deja rezolvata. Cam astfel se duc banii care dau,lunar, cu plus peste nevoile unui trai decent.
    Mai tarziu, daca nu e cu suparare, o sa revin si cu ceva despre zilele petrecute la Azuga pentru ca ai parut interesata.

    • Cristian, ma bucur ca te gandesti la pus ‘bani’ in aur. E o idee nu chiar proasta, mai ales dupa ce ti-ai facut un mic provizion pentru ‘zile negre’. Peste 30 de ani, daca ai nevoie de un ban, doar scoti un pic de aur.

      Astept cu drag si povestile din Azuga, clar 😉

  3. La noi planul de economisire se strica cel mai usor cand puneam ochii pe cate o oferta. Intre timp ne-am dat seama ca oferta e doar sa iti ia ochii, poate de produsul respectiv chiar nu ai nevoie, asa ca acum e mai usor sa trec pe langa una si sa inchid ochii.
    La haine si pantofi am economisit si noi, ne-am fi permis sa dam banii pe un pantof original, dar l-am prins la oferta si am iesit in castig. Chiar nu am fi umblat desculti daca nu cumparam papucii respectivi atunci cand i-am vazut la suprapret.
    Dupa parerea mea, secretul economiilor sta in autodisciplina. E usor sa spui “ma apuc sa economisesc” dar sa gasesti tot timpul scuze ca sa cheltui. Asa nu faci nici o branza. E greu la inceput dar cu timpul, daca ai destula vointa, poti invata sa treci cu ochii inchisi pe langa tentatii si SIGUR iti vei multumi tie insuti mai tarziu.

  4. Acum cativa ani si noi luam mancare in prostie si jumate o aruncam. Hai sa iti povestesc o chestie: Eu sunt foarte pretentios la mancare. Nu vreau sa aud de crenvusti de pui. Nu imi plac. Acum vreun an o duceam putin mai prost cu banii. In casa eram eu, tata, mama si sora mea. La un moment dat mama cumpara fix 8 crenvusti de pui. Nu aveam nici macar oua ca sa lungim meniul. Am mancat 2 crenvusti de pui cu mustar si mi s-a parut ca mananc ambrozie. Nu-ti zic ca imi venea sa mananc si masa. De atunci pretuiesc mult mai mult fiecare coltisor de paine. De ceva vreme am inceput sa facem mancare cat mancam de maxim 2 ori. Am ajuns la concluzia ca mai bine ramanem fara mancare gatita si mai facem decat sa facem cat pentru o nunta si sa arnuncam.
    Daca esti cumpatat, in toate situatiile, vei economisi.

    • Claudiul, asta e bine. La mine acasa inca se gateste mult (nu mai suntem eu si bunicul meu), iar restul inca nu s-au adaptat la juma’ de meniu. Asa ca mereu se plang ca mai si arunca mancare 😉

      • Si inca o chestie…anul trecut am facut muraturi in draci. Jumatate le-am mancat, un sfert am dat si un sfert am aruncat. Anul asta am facut mult mai putine si tot nu le terminam pe toate. Stii cum e …cand ai, parca ti-e scarba. Cand nu ai, atunci ai manca.

    • haha, si la mine gateste soata ca pentru un batalion. Iti dai seama, suntem 4 persoane, de fapt 3 pentru ca cea mica e la meniu de lapte, avand doar o luna si jumatate. Din mancarea facuta, daca am manca la fiecare masa aceeasi mancare cred ca ar ajunge lejer cateva zile. Realizezi ca mai mult de jumate aruncam 🙂 Sincer nu vreau sa ma gandesc cati bani se arunca asa, zi de zi, caci ma ia durerea de cap. Cum de altfel mi-e frica sa calculez cat dau pe tigari (probabil cu banii care i-as economisi daca nu as fuma, mi-as schimba lejer masina 🙂 )

  5. ZIn general nu ce este ieftin este si bun indiferent cati bani ai face tre sa te mai gandesti si la tine….la sanatate si la “dc ai timp sa ii cheltui” cat despre economii mai bine ii tii in aur sau o valuta desteapta ..doar ca nu mai stii care dintre valute mai trece testuls de desteptaciune cand totul este schimbator in zilele noastre!

  6. Deci, clar, total oftopic. Ce imi place mie la Azuga, pe langa partiile cele mai bune din tara, e faptul ca lipsesc, desi nu in totalitate – dar numarul este infinit mai mic, fitele pe care eu generic le numesc, cu toate riscurile de a fi copios injurat, de Bucuresti. Lipsesc maimutoii Predealului sau cei din Poiana Brasov mai ales, stapani pe baza partiilor unde se aseaza intoliti in costume Bognar sau Colmar de cateva mii de euro, si cu barbia rezemata in schiurile de aceeasi valoare dar, de obicei, prost alese. Acest tip de “schior”, apare in jurul orei 11.00 se saluta cu ceilalti “schiori” de la baza partiei, fumeaza tigari de foi si fac posta o sticla de Chivas, bipuind din cand in cand alarmele vreunui Grand Cherokee sau BMW X6. Claparii sunt noi nouti, n-au fost si nici nu vor fi incaltati vreodata pentru simplul motiv ca acesti “schiori” nu… schiaza. Sunt acolo pentru impresie, pentru ca e cool sa mergi iarna la schi, pentru ca ‘mnealor confunda partia de schi cu un podium de prezentare a achizitiilor facute, cum altfel decat, cu bani multi, ca doar au de unde. Ei bine, acestor “domni” Azuga le repugna ! Le miroase urat, pen’ca nu-s prea bagati in seama. Si asta doare ! Totusi, cate unii se mai ratacesc si ajung si aici. M-am amuzat copios tragand cu urechea la un dialog purtat intre o doamna “bine” si monitorul ei de schi. “O sa va fie greu sa invatati pentru ca schiurile nu vi se potrivesc. Sunt cu cel putin 20 de cm mai lungi decat ar fi fost necesar.Ati consultat pe cineva inainte sa le cumparati ?”; “Nu, nu am consultat pe nimeni. Oricum erau singurele din magazin care aveau ceva verde pe ele si se asortau cu costumul si claparii.”
    M-a mai binedispus si fiul meu care, in timp ce eu intrasem intr-un magazin sa cumpar niste ceapa rosie dupa ce in prealabil dadusem o fuga la Busteni dupa un kil de slana adevarata, mi-a povestit ca in timp ce astepta pe trotuar a oprit in dreptul lui un Audi Q6 cu numarul B-nustiucat-VIJ,prin geamul caruia “celebrul” Vali Vijelie l-a intrebat unde este hotelul “Larisa”. “Si ai stiut sa-i spui unde e?” ; “Stiu unde e,mi-a raspuns fiu’miu, dar i-am indicat directia opusa ‘n gura masii de manelist nenorocit!”.
    Ce imi place asadar la Azuga este ca e frecventata de adevaratii pasionati de schi.Am citit ieri ca in Bild a aparut un clasament al partiilor din Europa in care Predealul era prezentat ca fiind ceam mai ieftina statiune de acest tip. Nimic mai fals ! Azuga e cel putin la jumatate. Probabil ca in tara sunt si statiuni mai ieftine decat Azuga dar nici una nu are partii atat de bune si diversificate pe toate categoriile de schiori. Ma opresc aici ca sa nu credeti ca mi-am luat “piscoturi” de la primaria de acolo !

    • Cristian, misto de tot povestea. Si ‘al mic’ e genial. Eu nu merg la ski in general, ca nu am talent la din astea si nici nu-mi place frigul. Dar, daca te duci, atunci faci treaba, nu stai pe ‘podium’. Dar asta is fitele in cauza si nu le schimbi. Macar ai avantajul ca ai gasit un loc in care sa scapi de indivizii astia si sa te poti bucura de partie, fara sa te impiedici prea des de imbecili din astia.

    • @cristian – asta si multe alte povesti pe care le gasesti la mine explicate pe indelete (sper sa nu fie considerata reclama) m-au determinat ca sa schiez doar in Italia/Austria…mai am cateva scapari pe la sinaia dar dupa fiecare astfel de vizita la 2000 imi dau seama cat de desculti suntem in materia turismului montan.

      Ps. Scuze dojo dar am gresit comentariul mai sus…poate il ” moderezi” tu te rog 🙂

    • Nu văd ce e de laudă în faptul că cineva a dat indicații total greșite cuiva doar pentru faptul că respectivul cântă manele.

  7. ai precizat cateva aspecte foarte bune;) citeam aia cu hainele/incaltamintele..sunt de parere ca mai bine iei o pereche de adidasi de calitate cu care sti ca 3 ani de zile nu ai treaba,decat sa iei niste adidasi cu 20 de lei si la fiecare 2-3 luni mergi sa cauti altii.. pe multi nu ii inteleg din privinta asta.o fi mai la moda sa tot iti cauti alti adidasi in fiecare 2-3 luni pe bani putini..

  8. Sunt prima data aici, te-am “cules” de la Tomata Andreea.
    Sunt de aceeasi parere cu ce ai zis mai sus. Ce mai fac eu la capitolul haine-incaltaminte, mi le achizitionez in extrasezon cand se fac reducerile si-mi iau strict ce am nevoie. Mancarea o fac pt maxim 2 zile, cat sa se consume toata, pana si dumurile la serviciu sunt ori cu ratt-ul, ori cu masina, dar cand suntem mai multi, sa impartim benzina :P.

  9. Ca sa-mi pastrez imaginea de Gica/contra : conduita la volan, in trafic, nu trebuie sa aiba niciodata legatura cu aspectul punitiv al unei amenzi de circulatie (Mein Gott ce cuvinte elevate folosesc !). Este obligatoriu sa conducem prudent si fara sa incalcam regulile doar pentru ca ne este draga viata, pentru ca avem parinti, bunici, copii, prieteni la care tinem, pentru ca ne place de noi asa cum suntem, fara placute de argint pe creier si bare si suruburi de titan la coaste, maini, picioare. La faza asta, fuck the money, fuck the savings !

    • De acord cu tine, dar de multe ori lumea cam ignora fazele astea. Ca altfel nu s-a muri atat pe strazi. Eu nu am nicio amenda, pentru ca sunt foarte cuminte in general. Dar, daca nu ai macar disciplina asta, macar gandul la banii pe care-i ‘economisesti’ poate sa te mai tina in frau 😀

  10. Eu incerc de ceva vreme sa economisesc. Sau mai bine spus, sa fiu mai econom, sa nu mai arunc banii pe prostii. Se pare ca nu prea reusesc.
    Intradevar, autodisciplina este importanta, si pana nu ma invat sa o pun in aplicare, ma chinui degeaba sa restrang cheltuielile.

  11. Eu ma zgarcesc la haine. Pe bune, efectiv ma doare sufletul sa dau bani pe carpe. Imi cumper la pret intreg daca-s absolut nevoita, daca nu, vanez reduceri si haine pe net si mi le scot cam la jumate de pret.

    • La noi in tara trebuie sa cauti foarte mult pana gasesti reduceri “reale”, de obicei se scumpesc preturile constant cu 1-2 luni inainte de “promotie” si apoi in timpul promotiei le vand la pretul normal, in nici un caz redus.

  12. Mi-a placut faza cu 3 bocanci, am luat si eu de 2-3 ori clapa la asa ceva… dar acum m-am invatat:).

  13. Problema e ca in mod special hipermarketurile astea ne manipuleaza si ne baga pe gat tot felul de promotii, tot felul de chestii gen 2+1. Dar daca stai sa te gandesti, daca totul e atat de roz, de ce fac ei atatea promotii? Calar ca undeva e putred…

  14. Sute de euro pe dinti? Esti un caz fericit. Eu nu m-am informat bine la tinerete si acum tb sa platesc citeva mii ca sa fac dantura sotiei, si asta temporar pe citiva ani probabil nota finala o sa fie cit un Audi dar ma amagesc cu idea ca am timp 8 ani sa string banii. Prostia se plateste in viata.( exemplu pe autostrada: ramii fara benzina platesti amenda deoarece nu este eveniment neprevazut, este prostie).
    Nu exista plan de economisire, este ca si cum ai zice ca vrei sa fii bun dar te tipi la partener cind te calca pe coada. Se face un buget realist: chirie, mincare, etc + extra, se plateste cash pe la magazine ca sa fie vizibil cum scand fondurile disponibile si cind se termina bugetul nu mai scoti bani din cont.
    Cind vrei sa cumperi ceva te intrebi daca chiar trebuie sa ai acel lucru, faci la fel precum cu copii: te joci cu obiectul pina iti trece si nu-l mai cumperi.

    • Chiar ieri l-am citit si eu. Excelent. totul e foarte simplu in teorie .. acum numa’sa reusim sa ne tinem de treaba 🙂

  15. În plasa prețului mic am picat și eu de multe ori. Ușor-ușor încep să ies. Și voi reuși 🙂

  16. Buna tuturor

    Ideea de a economisi e importanta , de fapt stiti ca nu e important cat castigi , si cat pui deoparte pe luna

    Pentru inceput 10-15% pe luna e destul de putin daca castigi un salariu mediu (1400 ron in romania, 1750 in Bucuresti ) . in primele luni trebuie sa depui un pic mai mult .Daca nu ti permiti , e totusi ok

    Eu mi am impartit cheltuielile dupa cateva luni , si mi am dat seama ca as putea economisii niste bani din chirie , asa ca m-am mutat si am economisit 50% ( da, in Bucuresti) .

    Ideea de a cumpara aur e gresita , atentie !! Conform studiilor , cine a cumparat aur de la piraeus sau bcr in 2011 , are o crestere max de 4.8% pe an daca a scos banii in ian 2012( chiar daca aurul a crescut cu 28% ) datorita comisioanelor/cotatie de cumparare a bancii etc. E chiar un articol interesant pe zf

    In burse , fonduri , toata lumea fuge de ele momentan. Imobiliare – investesti doar daca nu ai unde sa stai momentan , inca nu au ajuns punctul minim . In forex , efectiv poti pierde banii

    Momentan ce renteaza sunt depozite si joc pe piata valutara .

    Depozitele au 7 % deci ok , peste rata inflatiei . Depozite in euro, usd dobanda mica si doar dca creste cursul castigi

    Exemplu de joc valutar facu de mine : cumparat euro la 4.28 in dec , vandut la 4.34 in ianuarie .1.5% in cateva zile , inseamna dobanda la depozite pe cateva luni . la sume mari se simte foarte bine

    Ca investitii in viitor : depinde ce vreti sa faceti cu banii . Daca strangeti pt o casa noua , economisiti lei ; pt un apartament vechi , in euro ; nu strangeti pt apartament , cumparati USD , euro si leul vor scadea in comparatie cu el , posibil sa fie cat de curand 1 euro=1.15 usd

    Atentie la cheltuielile cu masina personala . Stiati ca o masina costa un bucurestean cam 10.000 ron / an ? asigurari , transport inutil ( exista metrou !) etc etc

    Mai puteti economisi din mancarea comandata la servici . Un minim de 15 lei , inseamna cam 400 ron pe luna , cam 5000 ron /an

  17. Sau renunti la mai toate si destul de multe, dar iti distrugi sanatatea si trebuie sa cheltuiesti mult mai mult incercand macar sa te mentii pe linia de plutire…

  18. Acum poti intalni si ipoteza: bani la banca 1000 lei
    Dobanda/an 5%,
    impozit 16% din dobanda
    Inflatie 6%
    Eur creste cu 4% => ai depus in banca 220 de eur si peste 1 an mai ai 190 eur(dupa impozit, inflatie, pierdere de curs valutar)
    Daca ii tii in casa pierzi mai mult.
    Daca ii bagi in aur, doar in cel cu puritate 99,99%, restul (bijuterii, certificate etc) sunt povesti cu mize pe peirdere.
    Loto e pentru creduli. Bursa pt. cunoscatori cu ani de experienta in spate.
    Asigurarile (la noi in RO) – risti sa ti se intample exact riscul nr. 4783 de la pagina 116 art. 5089 din contract, ghinion ! Nu primesti despagubire.
    Afaceri? Sunt la a doua firma, muncesc de 4 ori cat un salariat, platesc anual cam 12-14 mii eur impozit si TVA si taxe statului. Statul imi da flit, nici copilul la scoala nu il pot inscrie unde vreau, cum vreau etc.

    La noi in RO problema nr.1 este urmatoarea: economia produce sa zicem 15 mld eur (nu am statisticile in fata), din care 50% se duc la buget in zone obscure (regii autonome cu perideri uriase), 20% la armata-de ce dracu’ ne apara astia? + sanatate+educatie+biserici (ohohoooo)etc, restul de 30% intra in buzunare private pe filiera politica.

    Asa ca economisirea se poate face doar daca exista economie. Noi in afara de agricultura, 3-4 combinate cumparate de straini, firme de astupat gropi in drum si companii de telefonie…..pai nu prea mai producem nimic. Consumam.
    Populatia ar incerca sa economiseasca, sa isi faca un plan de viata, dar cand TARA e indatorata in fiecare an cu zeci de mld. de eur, se duce “….de suflet” orice strategie a mea, a ta, a…populatiei.

    Asa ca dragi romani, alegeti ori “politica= circ”, ori economie=munca+cap+curaj.
    Nu merg una langa alta.

  19. As avea si eu o intrebare legata de articolul acesta dar e mai mult legata de imagini decat de ce e scris [am citit tot si e foarte adevarat]. Deci, imaginile ce le folosesti sunt free de pe net , sau cumperi stock photos? Intreb fiindca: 1. sunt foarte bune si 2. tocmai ma apuc de stockphoto

  20. Disciplina financiara, hmmm….
    Casa: schimbat becuri , aparatura clasa A+, degeaba, au scumpit astia kw ana de an, plus cursul de schimb…
    Masina: nu fac rabat la piese si ulei, ca am diesel, dar am gasit un mecanic mai ieftin, conduc mai putin agresiv dupa trei radare(ha!)
    Cumparaturi: clar, hypermarket si pita de legume cea mai mare, lista, cumpar pe mai multe zile…
    Nu fac eu reparatii, caut oameni priceputi si ii platesc, ca daca fac eu mai mult pagubesc.
    S- a stricat camera foto; prefer sa cumpar alta decat sa o repar, ca ma costa cat una noua.
    Computer: am investit in unl din 2003 vreo 6 bete, “upgrade”-uri, programe noi, monitor nou, mose si tast noi, merge “brici”
    Cu grija si cu cap am economisit eu si soata si ne permitem si haine noi, si incaltari scumpe dar care ne tin ceva timp, si mai ales haine si jucarii pentru bebe.
    Daca esti mai chitit cu banii te descurci, daca arunci ca aspersoru’ sa fii sanatos…

  21. decat sa te gandesti cum sa mai economisesti mai te gandesti cum sa faci mai multi bani, ambele cazuri iti mananca timp si energie acum tu alegi cum vrei sa traiesti in economie sau in mai putina economie

    • Cristi, daca nu inveti sa economisesti, faptul ca faci mai multi bani inseamna doar ca vei sparge mai multi. Poti arde 3-4 mii de dolari pe luna, asa cum poti economisi din 600. E clar ca-i indicat sa incerci mereu sa faci un ban in plus, dar, daca nu stii sa tii de ei, degeaba i-ai castigat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.