Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ai crede ca un service de calculatoare nu-si mai are rostul

Nu sunt copil crescut cu calculator. Primul meu comp a fost o ‘vechitură’ primită de la iubi, când şi-a făcut un upgrade ţeapăn de sistem. Era pe la începutul lui 2003, eu aveam de aproape un an site (dojo.ro), pe care-l bibileam când aveam timp la radio. Da, eram un webmaster începător, care nu avea calculatorul lui. Pe vremea aia tată-miu începea şi el să înveţe una-alta la comp, dar lucra pe cel de la birou.

Pentru el a fost o pasiune enormă, aşa cum este web designul pentru mine. Chiar râd uneori că împreună facem o echipă de nota 10. Pune-l pe el cu nişte fiare în mână şi-ţi face calculator, îl repară, îi face orice, deschide-mi mie netul şi e treaba aranjată.

Cam pe vremea aia începuse şi el să facă depanări la domiciliu. Mai un prieten, mai un client. Nu câştiga enorm, că nu are fire de afacerist ca fii-sa, dar, vorba lui, de ţigări făcea şi el. Plus că a reuşit să-şi pună la punct un sistem decent, aşa că nu mai era problemă că nu avem comp în casă. La fel de adevărat este că eu nu pot lucra cu altcineva pe comp, deci fiecare-i cu măgăioaia lui, dar asta e altă poveste.

Pe vremea aia nu tot prostul avea comp, deci era normal ca oamenii care ştiau ceva despre ele să aibă mereu de lucru. O instalare de Windows, de Messenger etc. Jocuri, word, toate nebuniile.

După ce a fost ‘redus’ de la locul de muncă, genitorul şi-a mutat interesul şi cariera la un service de calculatoare, care, spre surprinderea mea încă mergea destul de OK. Acu’ este la o firmă de advertising aproape de casă, dar în timpul liber mai repară una-alta.

Sunt încă surprinsă cât de pierduţi în spaţiu sunt mulţi. Pot înţelege să chemi un ‘specialist’ când s-a ars ceva în comp, deşi nu e chiar chestie de fizică nucleară să schimbi o placă de bază sau un proc, dar să ai ŞI ACUM nevoie să-ţi instaleze x sau y un soft sau să-ţi deviruseze calculatorul .. e cam peste puterea mea de înţelegere.

Toţi aproape avem net, se găsesc tot felul de minunăţii pe acolo. Chiar dacă nu eşti pasionat de chestii din astea, ar trebui să ştii măcar să dai next la o instalare (şi skip, să nu ţi se instaleze toate prostiile). Nici eu nu sunt ‘softist’, dar ştiu să instalez o chestie, chiar să deschid laptop-ul cu surubelniţa, să dau un ‘re-flash’ de BIOS sau să înlocuiesc o memorie.

OK, nu vrei să intri cu şurubelniţa în obiectul muncii, dar cum poţi după ANI de când ai calculator, să nu instalezi singur un Messenger şi să ai mereu nevoie de un prostan care să-ţi facă imprimanta să meargă sau să-ţi bage nuş’ ce periferic ÎN PRIZĂ, că a avut ăl bătrân şi dobitoci din ăştia.

Dar suntem nuş’ câte milioane pe Facebook.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

31 Comments

  1. eh…asa ai spune tu 🙂 de ce? vrei sa-mi iei pita de la gura?:P stii care e problema? e plin publitimul de asa zici “specialisti” care isi dau cu presupusul si nu au habar ce si cum sa faca, de fapt. Au invatat si ei niste chestii si le repeta robotic. Si multi dintre ei lucreaza si la firme teoretic de profil (si fac o serie mai mare sau mai mica de tampenii). Exista pentru ca mai au piata si au aparut pentru ca a fost o nevoie neacoperita; e exact cum era mai demult, cand aproape pe fiecare strada era cel putin un service auto 🙂 toti stiau sa repare masini, dar putini o faceau bine. Calculatorul e privit de multi ca o “chestie vrajita” si considera ca mai bine cheama pe cineva sa le repare “vrajitoria” decat sa se uite si ei un pic atent, sa vada ce e; e mai usor sa nu gandesti ci sa chemi pe altcineva s-o faca pentru tine 🙂

  2. Ei … nu este chiar atat de simplu …
    Da, nu este mare branza sa “dai” “next” – “next” – “next – “ok”, dar de multe ori trebuie sa citesti toate informatiile din ferestrele care apar, trebuie sa intelegi ce setari se vor face automat (si de aici ce setari sa eviti) iar asta o poate face corect un specialist. Vrei sau nu vrei sa-ti tina minte parola ? Vrei sau nu vrei sa ruleze din “start-up” ? Vrei sau nu vrei sa isi faca “update” fara ca tu sa mai fii anuntat ? Vrei sau nu vrei … etc. ?
    E drum lung si uneori anevoios intre a-ti cumpara o imprimanta si momentul in care tiparesti pagina de test. E drum lung de la a desface suruburile carcasei, la a intelege de ce bancul de memorie de abia cumparat nu se potriveste “acolo”, unde ar trebui sa “intre”. Si ar trebui sa stii sa ii spui celui care vinde componente si altceva decat “vreau mai multa memorie” …

    Sunt si “dobitoci” care nu-si baga aparatu-n priza si se mira ca nu “merge” ? Ok, se poate, dar de cele mai multe ori asta este natura lor ! Sunt din cei care ar muri de foame langa o cutie de conserve fiindca sunt incapabili sa-si deschida singuri o cutie de conserve … ei, cat de fraier trebuie sa fii ca sa nu stii sa desfaci o cutie de conserve ? Pai, cam cat unul care uita sa bage in priza aparatul, dar se mira ca nu “merge”. 🙂

    Si unde mai pui ca s-ar putea gasi vreun croitor care sa se intrebe “Mai, cat de fraier trebuie sa fie asta de vine la mine sa-i fac un tiv ca lumea, cu rejansă, la pantalon ?” … si ar avea dreptate fiindca, zic eu fiindca stiu, cu o foarfeca si un ac de cusut, oricine poate sa faca asta si sa si arate bine. 🙂

    • Pai nu e mare branza. Eu is gagica (se zice ca suntem mai proaste la din astea), nu fac ‘depanare’ de felul meu si tot is in stare sa bag un program si de preferat fara jde addon-uri pe care le-ar baga, daca dai next fara sa te uiti. Mi se pare ca, daca folosesti de ani buni un instrument, ar fi indicat sa stii ceva mai mult decat shutdown. Sa nu mai zic de aia care inchid din buton, ca aveam la radio, la stiri, un destept din asta, care nu stia sa dea shutdown din meniu, doar apasa butonul 😀

  3. Cei care au nevoie de “interventie” uneori divina pentru a devirusa, instala etc sunt si cei care gasesc acei virusi, spam, malware pe net :))
    Fara ei, industria Anti-Virus ar da faliment.

    • Nu fara ei industria software antivirus ar da faliment; industria software antivirus e tinuta in picioare de cei care fac virusii; e usor sa pui asa problema, dar ia baga-ti cablul de la rds direct in calculator si dezactiveaza-ti antivirusul (asta daca stai intr-o zona de blocuri, unde toti sunt legati la rds); vorbim dupa ce ai facut asta 😉

  4. Ramona, fata, unul din motivele pentru care unele tari au atins un nivel inalt de civilizatie si progres (ce de cacao suna asta !) este si faptul ca isi creste specialisti strict pe anumite domenii. Nu e o noutate pentru nimeni ca multi dintre nord americani sunt varza in materie de cultura generala, dar te sparg daca intri pe “felia” lor. De aici si ponderea mare a serviciilor in economie. Noi vrem sa le stim pe toate : ne bagam nasul in instalatia electrica a casei si ramanem apoi surprinsi ca aceasta a luat foc, luam medicamente dupa ureche si ne miram ca ne imbolnavim, ne bagam botul in motorul masinii si injuram apoi ca ne lasa in drum si exemplele ar putea continua la nesfarsit. Tema postului tau implica o discutie, de asemenea interminabila. E bine sa-mi schimb singur pasta termica la laptop ? O fi… Desfac pumnul de suruburi, racai cu surubelnita si aplic noua pasta. Exista riscul sa stric ceva ? Exista. Cat m-ar costa ? Un minim de doua-trei sute de lei, un maxim de vreo doua mii. Am alternativa ? Am. Merg la un specialist (atentie, nu urechist!) si-mi face el operatiunea pentru douaj’de lei.Asta-n materie de hardware. Trecand la softuri, psihoza a inceput atunci cand o serie de neinitiati au inceput sa downloadeze filme de pe dc++ sau alte torente full de virusi. Vestea despre molima care poate rapune computerele s-a intins cu repeziciune iar lumea a inceput sa se teama, mai ales ca, la inceputuri, a achizitiona o astfel de scula nu era la indemana oricui. Imi amintesc ca primul desktop m-a costat peste 1000 de dolari iar pe primul laptop am dat 2300 de “americani”. Desi am pretentia ca ma descurc binisor in domeniu, nu as umbla in viata mea in bios. Am prins frica dupa ce un cunoscut si-a “omorat” astfel laptopul. Un alt aspect deloc de neglijat si care face necesara existenta “doctorilor” softisti este limbajul specific, de multe ori de neinteles pentru un muritor de rand. Exista zeci de tutoriale video pe care autorii le considera “piece of cake” dar dupa vizionarea carora un neinitiat se uita ca omida la sudura.De-aia e bine ca fiecare sa-si vada de “bucatica” lui, in care daca e baiat destept, va excela, si sa apeleze la profesionisti acolo unde nu e cazul sa-si bage organul olfactiv. La urma-urmei, fiecare trebuie sa manance o bucata de paine.

    • Cristian, is de acord cu tine partial. Americanii NU sunt atat de prosti pe cat ii credem noi, nici macar la cultura generala. Dar, daca asta face o natie micuta cat o metropola de-a lor sa se simta superioara, asa sa fie 🙂

      Acolo orice baba stie sa lucreze cu un card, cu un calculator etc. ca platesc ‘bill-urile’ pe net, ca merg cu un card in dinti si sa cumpere rosii. Deci la faza asta iar ne-au spart destul de frumos.

      Nu ma refer aici strict la chestii din astea ‘tari’ de genul schimbat pasta de pe procesor. Ca nici io nu ma bag la asta, de obicei le pasez lu’ tata-miu ca are nervi.

      Am desfacut ‘ala micu’ atunci cand crapase deja, deci, daca il puneam in picioare sau nu, oricum luam altul. Nu-mi place sa ma bazez pe o scula proasta si sa ma trezesc cu mii de poze pierdute de pilda. Atunci, pe hard, ‘soarele’ avea poze facute de el in 5 luni de stat in NYC. Iti dai seama ce fericit era. Dupa ce s-a recuperat totul de pe hard, m-am apucat de ‘chirurgie’ pe el, ca oricum Dell-ul mic era deja pe drum.

      Dar un program se instaleaza ca la prosti. Next, skip, next. Sau rularea unui anti-virus iarasi ia putin. Nu-s mare prietena cu imprimantele, dar acum is chiar pentru prosti ca mine: bagi cablul, porneste instalarea, dai print.

      Io as merge la un specialist pentru chestii mai serioase, nu pentru instalarea de skype. Nu-mi schimb eu uleiul la masina, dar nu ma duc la service sa-mi bage lichid de parbriz 🙂

  5. Ai fi surprinsa sa stii cati nu sunt in stare sa instaleze nici macar Windows 7. Am un amic caruia ii instalez windows-ul de 4-5 ani si nici acum nu a invatat, mai ales ca acum e vorba doar de “next, next … finish”.

  6. Aaaaa ! Daca vreodata, la mahmureala, imi da prin cap sa-mi trag si eu blog, sa ma usurez (de ganduri) pe model 2.0 cum ar fi mai bine, draga Ramona, sa-mi sparg singur creierii din cap (oricum destul de vraiste, si asa !)pe considerentul “Ce-o iesi, o iesi!”, sau sa te iau consilier (si fireste, sa te platesc pentru munca ta) ? Vezi, fata, ca-ti tai singurica craca de sub tastatura ?

    • Iti ia 3 minute sa-ti setezi un blog pe wordpress.com (ca nu recomand blogspot). Iti ia mai multe minute (dar nu foarte multe) sa iei un domeniu/hosting si sa ai WP-ul instalat acolo. Pentru asta nu ai nevoie de mine.

      Dar, daca vrei o tema unicat pe blog, aici iti voi fi necesara. Ai putea si tu sa-ti desenezi una, dar, daca nu esti pe felia asta, iti va lua cateva luni de invatat sa o faci. Si tot nu e sigur ca va arata OK.

      Aici zic ca-i distinctia: mergi la chestii mai complexe la un specialist, o instalare ar trebui sa o faci singur 😉

      • Pai cand am spus “Ce-o iesi, o iesi!” m-am referit strict la aspectul comercial si nu la vreun aspect de ordin tehnic, desi, si aici, sunt o sumedenie de de trickshot-uri care fac un blog sa para de zece ori mai inteligent si mai interesant decat posesorul. Oricum nu-mi fac blog ca sunt o loaza lenesa iar ideile mele sunt putine si, asa cum ai constatat si singura, preconcepute.
        P.S. Nu am putut insa sa nu ma admir sase minute in oglinda, deoarece e a doua (sau a treia?) oara cand imi dai, macar si partial, dreptate.

  7. Cunosc multe persoane care ce stiu sa faca pe net fac mecanic, fara sa priceapa, si cum se intampla ceva putin deosebit, e panica mare. Cred ca foarte multi nici ce se intampla pe net nu prea inteleg, nici vorba de programe si alte cele. Plus ca este si problema cu engleza, si multi nu stiu nici cat sa inteleaga bine mesajele.

  8. Cati nu stiu sa instaleze windowsul..?!.dar cati sunt care nu stiu sa instaleze un messenger…am vazut multe service-uri de calculatoare care fac bani pe prostia altora….unele percepand auzi “taxa de diagnostic”…..iti luau bani chiar daca nu stiau sa iti faca calculatorul….iti spuneau ca costa f mult….dar iti luau bani pentru ca ti-au spus “boala”….prostia se plateste…si sincer bravo lor..dc merge ….de ce nu!

  9. Of, of, desi am intrat de ceva vreme in randul lumii bune, desi probabil in orice casa exista cel putin un comp, extrem de multi habar nu au sa instaleze un soft siplu. Si aici nu ma refer la un Windows, desi nici macar asta nu reprezinta o mare incercare, ma refer ca sunt o groaza care nu stiu sa instaleze un office, sau mai stiu eu ce programel. Pentru ca majoritatea si-au cumparat compu’pentru a downloada un film, pentru a trage o joaca in retea… si cam atat.
    Nu mai vorbim de a schimba un slot de memorie. Deja vorbim SF-uri.
    Pana la urma, ma gandesc totusi, ca nu e o chestie tocmai grava. Nu cred ca suntem noi romanii singurii care suntem nepriceputi. Ba chiar, uneori e mai bine sa isi vada fiecare de bucatica lui.
    Si pe mine daca ma pui sa iti fac stiu eu ce naiba piesa la strung, ma uit precum curca’n lemne. Da-mi sa iti ridic un site, si vorbim alta limba.

  10. Ehe…dragii mei…

    Primul calculator l-am avut in 1998. Norocul meu a fost ca am avut doi prieteni buni care se pricepeau la chestii de astea. Cu ocazia asta, chiar daca ei nu citesc acest blog, am invatat 95% din ce se poate sti despre un computer (soft si hard). Mi-e si rusine cand ma gandesc cat i-am frecat la cap. Cu timpul am invatat cum se instaleaza un Windows, orice alt soft, cum se schimba o placa video, care e ram-ul, procesorul etc.

    Prin 2002 mi se dusese vestea in oras (sunt chiar modest cand spun asta) ca ma pricep la chestii din astea. Din 2002 si pana prin 2008-2009 cred ca am reparat peste 200 de PC-uri. Din toata cifra asta am luat bani pentru maxim 5-7. Daca mi-as fi deschis service eram peste Bill Gates :)).

    Confirm ce a spus Shoptimist mai sus (suntem prieteni buni…chiar in seara asta o sa ne vedem la o bere). Cel despre care vorbeste el nu stie sa instaleze un Windows (si pe respectivul il stiu…am baut o bere cu el sambata trecuta).

    Ati fi uimiti sa aflati cate persoane apeleaza la altcineva cand li se strica PC-ul. Cred ca e chestie si de comoditate. Atata timp cat cunosc pe cineva care se pricepe de ce sa ma mai stresez? Nu stiu daca un service ar merge intr-un oras mare, dar intr-un oras mic sigur ar merge.

    Si inca o chestie…de la o vreme incoace si eu am inceput sa fiu delasator in ceea ce priveste compu. Il fac doar in momentul in care nu se mai aprinde, incarca sau imi da eroarea pe fond albastru. Pur si simplu mi-e scarba sa il fac. Chiar daca dureaza maxim 1,5 ore as prefera sa platesc pe cineva sa il faca. Stiu ca suna aiurea…

  11. Apropo…pana in anul nou a venit un copil (are vreo 9 ani) si m-a rugat sa ii fac PC-ul, din nou. Vreo doua zile nu am putut sa il fac pentru ca nu am avut cu cine. La un moment dat striga la noi (ca stam la casa) si intreaba daca e gata PC-ul. Tata i-a spus sa vina in cateva ore. Pret de cateva ore a facut ture pe langa gard, de nerabdare. Am pus-o pe sora mea in tema. Trebuia sa ii reinstalez Windows-ul si toate cele. Ne apucam de treaba. O pun pe sora mea sa mufeze toate cablurile si ii da drumul. Surpriza: piua. Mi-am dat seama ca era de la ram. L-am pus pe tata sa il cheme pe pustiulica si l-am intrebat cate picioare i-a dat. El: “Batman, Batman”. Sigur ca da. L-am pus pe tata sa desfaca unitatea, i-am indicat surorii mele unde este ram-ul si i-am spus sa apese pe ambele placute. Dupa ce a facut asta i-a dat drumul si a mers. Pustiulica mai avea putin si facea tumbe prin camera de bucurie. De la bun inceput nu am avut de gand sa ii iau bani. I-am spus asta si lui si matusii lui. Peste vreo cateva zile se pomeneste mama la poarta cu matusa lui care ne-a adus 20 oua, trei verze si trei sfecle rosii. Mama a refuzat-o, dar femeia i-a spus ca se supara si nu mai indrazneste alta data sa apeleze la mine. Sa vina DNA-ul peste mine :)).

  12. Eu votez pentru specializare ca sa traiasca fiecare. Unul sa asambleze partea hard, altul sa instaleze programe etc. Eu daca as gasi pe cineva care sa se ocupe de partea tehnica a blogului l-as plati.(dar pana la urma mai depinde si de pretul cerut)
    Sa instaleze o tema noua, un plugin, sa faca backup saptamanal.
    Pana la urma majoritatea conducem o masina si am facut scoala de soferi pentru asta dar nu trebuie sa invatam principiile motorului in 4 timpi sau coeficientul de frecare al diferitelor tipuri de ferodouri de la sistemul de franare.

  13. in special fetele sunt alea care nu stiu sa instaleze nimic..fara discriminare,dar chiar asa e 🙂 ele au probleme dinastea ca nu stiu instala softul X sau sa reinstaleze un windows…desi daca esti atent 2 minute reusesti si tu sa inveti sa instalezi un windows..

  14. O groaza de oameni fac lucru asta, pentru orice porcarie cheama pe cineva sa il faca, si multi sunt tineri, ceea ce mi se pare… ciudat, avand in vedere ca la scoala inveti asa ceva la TIC.

  15. nu, acuma la modul cel mai serios, chiar e nevoie si de un astfel de service. Acolo gasesti totdeauna (sau asa ar trebui sa fie..) un specialist care isi poate da seama daca PC-ul sau laptopul tau este mort sau doar in coma…:)

  16. Eu am renuntat sa mai repar calculatoare pe gratis, am multe alte lucruri de facut cu timpul meu, le spun ca nu am timp la oameni si ii trimit la altii care se pricep la asa ceva.
    Multii folosesc calculatorul pentru mess si manele si nu ii intereseaza sa instaleze sau sa invete sa instaleze ceva.
    Imi amintesc niste replici dintr-un episod din serialul The IT Crowd:
    Roy: [picking up the phone] Hello, IT. Have you tried turning it off and on again? Uh… okay, well, the button on the side, is it glowing? …yeah, you need to turn it on… uh, the button turns it on… yeah, you do know how a button works don’t you? No, not on clothes.
    Roy: No, no there you go, no there you go. I just heard it come on… no, no, that’s the music you heard when it come on… no, that’s the music you hear when… I’m sorry are you from the past?

  17. Daca pe parte de software nu am probleme, pe parte de hardware ma cam depaseste, ca nu am fost eu ala care sa stea cu pistolul delipit in mana sa fac circuite sa se aprinda beculetele

    Si uite asa stau de aproape un an cu unitatea bulita, ma uit la ea ca bou la luna. Ca nu stiu ce sa ii fac. Da si imi e lene sa merg cu el la depanare… Poate se repara singur.

  18. Hai sa-ti spun eu parerea mea personala despre aceasta postare – tu la concret ai ura pe cei care repara una alta sau instaleaza una alta si fac si ei un ban (probabil ai luat tu ceva teapa) si din cauza asta tu ai putina ura pe chestia asta. Ai uitat sa strigi tare in public ca specialistii sunt de mai multe feluri si iti enumar numai doua: care se dau specialisti si care sunt specialisti, ma rog spor la treaba in continuare …

    • DanyChrys, ce scriu si ce intelegi tu. Tata-miu face chestia asta pe langa job, asa ca nu am ura pe aia care fac un ban cinstit. Si nu am cum sa fi luat teapa, daca de peste 20 de ani tot ce inseamna PC in casa e intretinut de tata-miu. 😀

  19. Cred ca intotdeauna isi vor avea rostul service-urile de calculatoare. Eu unul intotdeauna imi sfatuiesc prietenii sa isi duca calculatoarele si laptop-urile la service decat sa umble ei prin ele. Sunt foarte sensibile si daca nu stii ce faci, cine stie ce strici. Nu se merita riscul. Mai bine dai un ban, dar stii ca ti-a facut cineva o treaba buna.

  20. Intr-adevar sunt foarte multi specialisti care nu au habar de ce fac. Ajung in service o gramada de laptopuri care se strica de la o simpla curatare facuta incorect, o pasta termoconductoare ieftina care nu raceste cipurile si termalpadurile care se refolosesc. E destul de greu sa ajungi in service-ul care trebuie, reparatiia sa se faca corect si mai ales sa fii informat despre reparatie : daca laptopul o sa functioneze si dupa cateva saptamani de folosinta (problema cipurilor grafice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.