Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

În politică nu există cavaleri pe cai albi

Nu pot să nu mă distrez când văd câtă energie punem, noi românii, în politică. Pe vremuri era la modă să nu mai vorbeşti cu prietenii şi cu rudele, pentru că ei au votat Convenţia şi tu nuş’ ce alt partid. Era probabil setea omului care doar aplauda ca marioneta la al enşpelea congres, era clar ceva nou. Dar au trecut 20 şi de ani, iar apetenţa românului pentru curvăsăria politică nu s-a stins în totalitate.

La fiecare tură de alegeri ne călcăm în picioare, ne batjocorim pentru alegerile făcute, îi luăm ‘pe sus’ pe care care decid să ignore fenomenul. Că nu au dreptul să comenteze, dacă nu aleg. Că îşi bat joc de dreptul lor de vot etc.

În acuş 16 ani de când am drept de vot (pe care în general l-am exercitat), am ales cam tot ce se putea. Partea stângă uneori, aşa zisa parte ‘dreaptă’ deşi to nişte ‘stângişti’ sunt. Am ales preşedinte, am ales primar etc. Şi întoteauna am ales prost. Pentru că absolut fiecare s-a dovedit a fi mai interesat să-şi plătească ‘dările’ faţă de cei care l-au susţinut sau să-şi umple buzunarul. De multe ori simultan.

Nu mai există voievozi cu buzduganul în mână

Imaginea aia de luptător pentru patria lui, care lua paloşul sau ce avea în dotare, s-a cam dus. Nici pe vremea aia nu ajungeai sus doar aşa că erai extrem de viteaz, dar oricum ce făceai pe câmpul de luptă conta. Şi, când îţi puneai viaţa în pericol pentru poporul tău, se cheamă că ai ceva ‘cojones’. Omul politic de acum doarme bine merci noaptea, când e vorba de problemele ţării ‘lui’. Mi se pare absolut fascinant cum toţi, la alegeri, ştiu clar ce merge prost, cum să îndrepte. Şi, când ajung la os, încep să aibă o durere cruntă în zona sacrală.

Nu există binele ţării, există binele susţinătorilor

Cine mai crede că accezi la un asemenea loc fără susţinere financiară URIAŞĂ, este un copil. Dacă mâine Dojo candidează, cine credeţi că o alege. Ok, îs tânără, teoretic deşteaptă, ştiu să vorbesc frumos, vreau să văd ţara asta că e cum trebuie, ca oricare cetăţean ştiu ce nu merge etc. Dar Dojo are nevoie de BANI şi de susţinere pentru a apărea pe televizor de pildă de suficiente ori încât Aglaie din Popârleţul din Deal s-o cunoască. Şi pentru ca un manager de multinaţională să fie destul de familiarizat cu ideile ei, încât să pună ştampila. Şi asta e doar o parte din costuri.

Nu există prea mulţi oameni politici care să-şi permită să susţină o campanie pe banii lor. Aşa că te ajută x, te ajută y. Care x şi y doresc un ROI cât de curând (adică să-şi recupereze investiţia). Că nu te sprijină doar pentru că ai ochi albaştri.

Mi se pare ilar când într-o ţară se ştiu clar nişte probleme uriaşe cauzate de vreo multi-naţională din asta sau de un sistem de sănătate idiot, dar nu se face mai nimic, pentru că respectivii sunt extrem de puternici şi fac ‘lobby’ aşa cum trebuie. Sau când ai o şleahtă de dobitoci la conducere care votază ca vitele, de multe ori fără să ştie ce votează. Dar ei decid soarta a milioane de oameni. Exemplu cretinii care nu ştiu cum să pornească un calculator, dar care decid soarta internauţilor din întreaga Europă.

Binele meu, nu e binele tău

Chiar dacă avem prin absurd un om care chiar vreau să facă şi să dreagă, ‘neatârnat’ de cei care l-au împins (deşi mi-e greu să cred), ce bine poate să facă?

Pentru juma’ măcar de popor, bine este să ‘ne dea Statul, să ne facă’, pentru că era bine pe vremuri, când aveai loc de muncă de la Stat, chiar dacă la Poplaca şi când îţi repartiza Statul un frigider Fram. Pentru genul ăsta de oameni viaţa de acum este proastă, pentru că nu sunt obişnuiţi să tragă, nu s-au adaptat vremurilor curente etc. Nu este uşor într-o asemenea ‘orânduire’, când tragi ca animalul pentru tot ce ai şi ziua de mâine poate însemna că eşti şomer şi fără casă.

Pentru partea cealaltă binele înseamnă un climat economic concurenţial, posibilitatea de a lucra pentru afacerea ta, libertatea de a decide cine stă şi cine pleacă în firma ta, nişte taxe de bun simţ etc.

Dar când ai în vedere binele grupului 1., vei călca în picioare binele grupului 2. Pentru că Statul nu dă din buzunarul lui, ci din buzunarul celui care PRODUCE. Iar cel care produce, la rândul lui ‘arde’ interesul celor din grupul 1. pentru că-l doar exact acolo de siguranţa locului de muncă şi poveşti din astea. Patronul are o afacere, aia trebuie să meargă, angajatul are un salariu şi drum bun. Iar când angajatul nu mai e OK, zboară planat din firmă, pentru că altul îi va lua locul.

Dar toţi promit chestii atât de frumoase …

Am prins Revoluţia, am prins o groază de politicieni care promiteau marea cu sarea din ea şi ceva epave pline cu aur. Suntem în anul 2012 într-o ţară pe care mulţi doresc s-o vadă din vederi doar. Pentru că din toate ideile alea măreţe mai nimic nu s-a împlinit. Oameni declaraţi de ‘dreapta’, care cântau ce măsuri economice deştepte vor face, s-au aliat cu ‘oponenţii’ şi au luat măsuri puternic de stânga. Doctrină? Cred că glumiţi. Singura doctrină este cea a ciolanului. Odată ajunşi în ‘scaun’ respectivii au de plătit datoriile către susţinători şi făcut jocuri politice.

Iar noi ne rupem gulerele unii altora

Prostimea, pentru că asta suntem, stă să-şi strice relaţii de o viaţă că x a votat cu unul şi y cu altul. Stăm să ne aruncăm vorbe grele că mergem sau nu la vot. Că vezi doamne, ce chestie mare este politica asta şi ăla care nu e cu noi, e clar împotriva noastră. În peste 2 decenii de ‘libertate’ nu cred că ştiu un politician chiar animat de idei măreţe. Dar nu doar din vorbe, că asta e uşor. Unul măcar dintre cei care au acces la putere şi care să fie ‘curat’, să tremure de stres că trebuie să facă bine în ţara lui.

De fiecare dată suntem minţiţi frumos şi credem totul. Că deh, ăsta va fi mai bun decât ceilalţi, de parcă nu tot din aceleaşi zoaie politice se trage. Apoi ‘aleşii’ îşi arată adevărata valoare. Mizerii, corupţie, cretinism. Dar suntem mândri că am votat, cine e ca noi.

Nu urmăresc politică. Nu mă uit la ştirile de la ora 5, nu ştiu ce bătrână a mai fost violată sau ce dobitoci s-au mai înfipt în pom, crezându-se Schumi. Timpul meu se împarte între munca pentru afacerea mea, familie şi o mână de prieteni. Nu am loc de nimic altceva. Timpul este singurul lucru pe care nu-l mai recuperez vreodată. Banii se mai fac, dar clipa trece şi s-a dus.

Prefer să privesc un show simpatic, să mă amuz la un sitcom sau să admir talentul unor bucătari excepţionali sau dansatori care sfidează toate legile fizicii. Asta dacă simt nevoia să casc ochii la ceva. Prefer în rest să călătoresc, să fotografiez, aşa prost cum o fac. Să stau cu omul meu la poveşti şi să-i sorb fiecare cuvânt, că-i la fel de talentat la povestit ca şi Creangă.

Mă declar deci total dezinteresată de politica noastră. Voi salva ore bune de viaţă în afara minunatului ‘fenomen’, nu voi consuma benzină pentru a merge la vot, vă las PE VOI să decideţi, pentru că pe voi vă mai interesează şi voi mai credeţi în CINEVA.

Vă invit deci la o discuţie extrem de civilizată despre cei care credeţi VOI că pot face mai mult pentru România. În cine aveţi încredere?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. In nimeni 🙂 Mi s-a parut interesanta miscarea initiata de Mihail Neamtu, “Noua Republica”, dar cand am vazut ce oameni se invart in jurul ei…am zis pas. Si partidele…sunt niste grupari axate strict pe servirea interesului unui grup restrans de oameni, fara nici o grija fata de restul lumii.
    Iar pe plan local…mi-e groaza ca inca 4 ani vom mai sta cu acelasi primar, din simplul motiv ca nu apare nimeni catusi de putin credibil. Robu? E o gluma; el trebuie sa recite poezii si sa cante la chitara. PDL-ul se agita in jurul cozii si nu fac nici o propunere (am citit in ziare niste zvonuri cum ca profesorul Tabara ar fi nominalizat candidat la primarie din partea PDL – asta spun eu ca ar fi o propunere interesanta, pe omul asta l-as vota). PSD nu sunt hotarati ce sa faca, sa il sustina pe baladist sau pe barbos…

  2. Nu mai exista cavaleri sau cai albi? Chiar nu stiu ce sa cred, nu sunt oare o mana de ei, corecti , cinstiti, cavaleri care sa vrea sa faca ceva, sau chiar li se fura caii albi si nu au cum sa faca ? Sa zicem ca as vrea, cu intentii curate, de slujitor , nu de slujit sa intru in politica; pot face acest lucru, voi fi lasat, voi fi promovat, ma voi scufunda pe parcurs? Sau voi avea demnitatea ca de la inceput sa spun: daca o sa vad ceva necurat, o sa plec, contati pe mine!
    Eu inca mai sper ca o sa se schimbe mentalitatea romanului, si a alesului si a alegatorului si o sa ne trezim! Sper sa nu fie prea tarziu

  3. Cred ca acest lucru este valabil si in viata de zi cu zii …sau dus caii albi si cavalerii sunt pe cale de disparitie..onestitatea, omenia, binefacerea sunt de mult virtuti pe cale de disparitie …sa nu mai zic de politica ca …acolo vorba celebra “lupii nu mai vin in haite se aduna in partiede”!

  4. No, PNL fu la putere cu PDL. Au făcut fix nimic. PSD fu la Guvernare cu PDL. Au făcut fix nimic. Acum PNL s-a aliat cu PSD. Cum să votez nişte panarame de oameni ce nu au pic de coştiinţă şi dorinţă de a face ceva pentru ţara asta şi numai şi numai pentru ei şi partidul lor?

    Mda, şi mie mi se par destul de deplasaţi cei care zic că nu am dreptul să comentez despre Băse pentru că nu am fost să votez în al doilea tur de scrutin. Dar cu cine să votez? Geoană?

  5. Eu nu mai am de multa vreme incredere in nimeni. Poate mi-as fi dorit la un moment dat sa vad niste “tehnocrati” la putere, dar sunt sigur ca si ei ar ajunge corupti sus cand trebuie returnate favorurile diferitilor sponsori. De la clasa politica nu mai am absolut nici o asteptare.

    Mai degraba mi-as dori sa vad oameni cu cap ( de ex. manageri de nationale, specialisti in domeniu), angajati la conducerea unor companii de stat. As dori sa vad un Metrorex/RATB si nu numai, reformat de unul care stie ce sunt alea fluxuri de business si cum sa identifice “plimbatorii de hartii” pentru a-i da afara si a eficientiza costurile, as dori sa vad unul care stie cum sa faca contracte cu furnizori si sa nu iasa in paguba. Daca s-ar putea face asa ceva pentru marile companii de stat, cred ca efectele pozitive s-ar resimti calumea si in economie.

    Din pacate “cancerul” de la putere s-a extins si aici iar numiri de acest gen fara influente politice nu se mai realizeaza la noi in tara.

  6. De cativa ani imi este pur si simplu SCARBA de tot ce de politica/politicienii din Romania. Acestor persoane li se mai spune si DEMNITARI. Unde este demnitatea?

    Am un prieten care este intr-un partid din opozitie. De fiecare data cand aduce vorba de politica ma apuca spumele. E destul de indoctrinat si isi sustine partidul pana in panzele albe. Sa va dau un exemplu. I-am spus ca niciodata nu o sa ma mai duc sa votez. El imi spune ca daca nu ma duc sa votez se vor face manarii cu votul meu si nu rezolv nimic si ca ar trebui sa ma duc sa votez, chiar daca pun stampila anapoda, pentru ca votul sa fie anulat. Ieri s-a votat noul guvern. Culmea, membrii opozitiei au tras chiulul. Deci, prietenul meu imi spune sa fac ceva ce dragul lui partid politic NU FACE. Opozitia, prin acest gest, ne da de intales ca cei care nu voteaza procedeaza corect.

    Nimeni si nimic nu mai poate ajuta Romania, deoarece TOTI sunt cu ochii numai pe furat. Degeaba vin eu cu o echipa si vrem sa facem treaba,ca se vor gasi mii de oameni sub noi care ne vor baga bete in roate si ne vor obliga, fie sa ne retragem, fie sa incepem sa furam si noi. Suntem condamnati pe viata.

  7. Neparticiparea la vot este tot vot! Ofera putere mai mare celuilalt care voteaza… Asta nu este o solutie…

    • Corect, insa la noi e posibil sa “votezi” in dabuleni, chiar daca n-ai fost niciodata acolo, deci daca nu votezi sunt sanse sa voteze cineva ptr tine intr-o alta localitate.

  8. Hehehe, imi amintesc de momentul 2004 cand si eu eram o inflacarata fan-girl. Aveam vreo 20 de ani atunci si ma agitam toata. Si un prieten mai de 35 ne spunea “mai copii nu fiti tantalai, ca asta de vine acum e la fel ca ala care pleaca si la fel ca ala care o sa vina dupa el” Dar noi nu si nu.

    Acum am ajuns sa-mi fie teama sa-mi exprim convingerile politice. Risc sa iau bataie pe strada. Cand am ajuns sa ma cert cu taica-miu din cauza lui base, am stiut ca e momentul sa spun stop.

    Eu cred in mine. Si in iubitul meu. Si atat. Asa ca votati-ma pe mine. Si va promit ca o sa va pun la munca 9 ore pe zi, o sa desfiintez ajutoarele sociale, scot in afara legii expresiile “viata e grea” si “sa ne dea statul” si proclam Piatra Neamtu capitala tarii. Na, poftim motiv de discutii serioase :))))

    • “o sa desfiintez ajutoarele sociale”

      Chiar si alea din Germania?

      Din ce-am mai auzit…dupa ce lucrezi vreo 40 de ani in siderurgie si esti dat afara (cu doar 8 ani de scoala) la vreo 60 de ani viata e grea , mai dureaza ceva timp pana isi va gasi de munca.

  9. Usoooor, fataaa… Ce te-ai starnit asa ? Ma bucur sa constat ca ai descoperit roata. Si apa calda. Si mersul pe jos. Aveai vreo asteptare de la clasa politica ? Ma doare sa-ti spulber iluziile… Votez de fiecare data, dupa o analiza, zic eu, pertinenta, luand in calcul cat mai multe variabile, de fiecare data urmarind doar sa aleg raul cel mai mic. Si-atat ! Nu-mi fac sperante. Nici macar cand sunt beat. Am incetat de mult sa caut OAMENI printre politicieni. Sunt inruditi cu specia umana, ce-i drept, dar e un soi de rudenie ciudata, bolnavicioasa. Cam cum se inrudeste stomacul cu limbricii.
    Si ca sa nu iti faci sperante pentru viitor, iti mai devoalez o axioma : in toate tarile e la fel ! De cand lumea si cat va dainui lumea ! Stiai, sper, ca Obama a fost clar dovedit ca fiind nascut in Kenya si ca, conform sondajelor, 1 din 4 americani era convins de acest lucru si 4 din 10 aveau indoieli, inainte de a vota. Si, totusi, a fost ales, desi a mintit din start. Intreaba-i, daca ai prieteni in Canada, despre parerea lor vis-a-vis de clasa politica. Vei fi surprinsa !
    Ma uit spre scena politica cu coada ochiului. Nu ii ascult si nu ii bag in seama. Am lucruri mult mai importante de facut. Si viata nu e tocmai lunga…

  10. da…mie mi s-a acrit total de politica lor, deci pe bune, as prefera sa fie ca in jungla cine se descurca, e capabil sa aiba de mancare, sa traiasca bine si cu asta basta; decat asa…lucrezi, esti bun, serios tot ce vrei si tot degeaba!

  11. Prima masura pentru a face ceva pozitiv, este aceea de a nu mai sta pe margine, noi cei care vedem situatia, care simtim mizeria si suntem nemultumiti. Nu trebuie sa ramanem la starea de chibiti , ci sa trecem la a lua atitudine. Doar ca suntem scarbiti si stam pe margine, ii ajuta pe cei care isi fac jocurile in continuare pe neimplicarea noastra.

  12. Eu m-am saturat sa aleg de fiecare data raul cel mai mic, iar a nu ma duce la vot nu este o optiune. Asadar, voi face ca baba din bancul urmator:
    “O babuta statea de 15 minute in cabina de vot. La un moment dat scoate capul de dincolo de perdea si intreaba: Mamaie, futu-va in gura se scrie legat sau cu cratima?”

  13. Eu ma duc la vot fara speranta ca se va schimba ceva (major) intr-un an, in zece ani, douazeci de ani etc, ce sa mai…marea schimbare nu o vom apuca, insa acum 500 de ani era mai diferit ca azi, deci lucrurile tind sa se schimbe lent, deci un vot de azi va schimba viitorul mult mai indepartat.
    Un alt motiv pentru care ma duc sa votez este sa n-ajunga vreun extremist in viitorul apropiat la putere ca sa reinstaureze comunismul (bye bye internet si plecari in alte tari).

  14. In situatia subreda in care se afla majoritatea romanilor, un fat-frumos pe cal alb care sa vina in fruntea tarii (guvern, presedentie, uatever) poate reprezenta singurul orizont.

    Sunt oameni care mai mult nu se pot ajuta singuri, pentru ca atat le permite conditia intr-o tara ca Romania. Ei chiar depind de niste politicieni. De aici probabil si patosul asta care este pus in dezbaterile politice dintre oameni simpli.

  15. politicianul trebuie sa-l reprezinte pe cetatean, politicianul depinde de cetatean. diferenta e ca ordonanta de urgenta se aplica imediat si taie x% din venit

  16. Cand salariul minim trece de mia de euroi, clar nu te mai intereseaza cine-i la guvernare … stanga sau dreapta, albii sau verzii, republicanii sau monarhistii.
    Incepe sa te intereseze cand iti cresc impozitele (de orice fel) sau cand vezi ca nu mai poti sa faci plinul la masina cu aceeasi bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.