Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Merită să faci situri româneşti?

Primul meu site a fost făcut pentru români. Articole şi forum de arte marţiale. Am văzut apoi ce bun simţ au românii şi am pierdut nopţi întregi încercând să ţin în frâu nişte bezmetici. Următoarele situri pe care le-am deschis au fost în engleză pentru ‘internaţional’. Am avut forum similar cu cel românesc, am avut forum de webmasteri etc. Altă viaţă, alt parfum.

Dacă pe cel românesc eram poliţist şi aşteptam să mă mai ia vreunul la împins vagoane sau să-mi batjocorească forumul pe alte situri, doar pentru că i-am banat (cu motiv, nu din plăcere), pe cele internaţionale lumea era deja altfel. Atenţi, răspundeau cu bun simţ, respectau regulamentul, ajutau şi nu doar cârcoteau.

Am deschis învăţăm.net acum 5 ani jumate’ aproape, la insistenţele unui membru care considera că ar fi frumos să le oferim românilor şansa de a se bucura de materialele noastre de pe forum. Aşa că am pornit forumul cu ajutorul lui şi al prietenei mele. Am avut destule probleme de comunitate, dar, odată ce au dispărut cei care nu se puteau adapta, treaba s-a rezolvat. Acum chiar este un forum uşor de condus, oamenii sunt foarte calmi şi prietenoşi. Greu de crezut, dar se poate şi în România.

Problema, când reuşeşti totuşi să faci un site cât de cât OK, este că şansele de a face bani din el sunt mici. Există agenţii, dar nu ajungi uşor la ele, plus că ignoră forumurile. Şi marea problemă cu majoritatea este că plătesc cu întârziere. Bun, până la urmă vin banii, asta este clar. Adsense pe România este absolut inutil, majoritatea sistemelor de publicitate din afară acceptă mai nou situri româneşti, dar e greu să vinzi publicitate. Alte agenţii de ‘articole sponsorizate’ apărute aici plătesc prost spre deloc, deci, dacă nu prinzi o agenţie serioasă, cam lucrezi de plăcere.

În 1 februarie am deschis un admin forum. Nu l-am făcut pentru România, pentru că 1. am deja pe forumul de webmasteri categorii de blogging şi de forum management şi 2. nu merită efortul, financiar vorbind, pentru că va fi foarte greu să scot bani de pe el. Există şi alte amănunte …

Imediat ce l-am deschis, am bibilit un pic tema de XenForo, am cerut nişte idei pe situl dezvoltatorului, că încă-mi prind urechea. Am avut imediat oameni care au intrat pe forum doar aşa, pentru că le-a plăcut cum arată şi pentru că ştiu că un forum nou are nevoie de ajutor.

Sunt într-o nişă dominată de un forum FOARTE MARE şi în care mai există nişte forumuri. Unul singur mai mare decât învăţăm, restul mici-medii. Foarte probabil, în vreo 6 luni forumul meu ar trebui să cam întreacă multe din ele. Observăm însă o chestie absolut neobişnuită pentru ţara asta: în momentul în care mi-au văzut forumul, TOŢI adminii de la ‘concurenţă’ au intrat pe el, au făcut conturi şi aduc contribuţia lor.

Nu ştiu să am unul dintre ‘competitorii’ forumului românesc în comunitatea mea, să contribuie la un nou forum. Adminii ăştia, care au forumuri mai mari decât al  meu şi clar niciun interes să intre într-un rahat de forum cu 600 de mesaje (chiar 100, când a intrat primul), AJUTĂ un competitor cu conţinut. Normal că au link în semnătură, dar un link de la un site cu 100 de vizite pe zi e un mare rahat.

Dar există atitudinea asta de întrajutorare pe care NU o vei găsi în România. Suntem concurenţi, intenţia mea este să mă înfig în nişă şi, dacă mă ţine creierul, să ajung locul 2. Că pe locul întâi nu ajungi atât de uşor, dar 2 sau 3 sunt posibil de atins. Cu toate acestea adminii de acolo sunt prezenţi la mine. Scriu mesaje deştepte, deschid subiecte interesante. Mă ajută să trec cu bine de primele săptămâni de forum şi e extrem de posibil ca în 3-4 zile să trecem de mia de mesaje. Nu foarte rău pentru un forum care începe acum.

Posibilităţile de dezvoltare sunt altele. Există o întreagă industrie de conţinut (dacă ai nevoie de el), există şanse de schimb de mesaje etc. Există şanse de a face bani repede de pe forum. Odată ce prinde un pic de trafic, poţi încerca din zeci de ad networks, până dai de una decentă. Intenţionez să-l pun cât mai repede ‘la produs’ şi asta probabil se va întâmpla în max. 3 luni de la deschidere.

Diferenţa cred între piaţa românească şi cea de afară este că şansele de a creşte repede o comunitate sunt mult mai mari pe internaţional. Ai acces la mai mulţi oameni şi chiar competitorii, oricât de mari, vor veni să te sprijine, chiar dacă de fapt ajută ‘duşmanul’. Şansele de a ‘monetiza’ sunt clare, ai acces la ad networks, ai acces la clienţi privaţi care au mai mulţi bani şi o atitudine mai OK decât românii.

Stau să mă gândesc la a-listerii noştri şi la cât muncesc pentru siturile lor. Cuget că, dacă ar face asta pe un site în engleză, ceea ce câştigă acum ar fi bani de ţigări.

Deci pentru mine este clar: păstrăm siturile care există acum, dar nu ne aşteptăm la minuni. Şi batem fierul pe un site nou, care în 6 luni probabil va realiza ce n-am realizat în România în ultimii 5 ani.

Voi ce ziceţi? Aţi avut mai mare succes pe ‘afară’? Mai merită să faci situri pentru Ro?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

34 Comments

  1. Dojo, fată, m-ai surprins plăcut. Eu aveam o părere foarte proastă despre adminii români, mai ales că adminul din blogul soacră-mii bagă linkuri umflate la întreţinere. Dar la ea tot e bine, că mi-am dat ad-network cu nişte vecini pe forumuri şi am reuşit să-i corectăm linkurile. În schimb, la câteva bloguri distanţă, adminul a fugit cu banii strânşi pe vreo trei luni şi se pare că şi-a făcut site tot în străinătate, că pe aici prin ţară nu mai poate nimeni să-i mai acceseze contul…

  2. Se merita atata timp cat o faci din pasiune. Daca ai o situatie materiala buna, nu ai pretentii la bani…In rest, nu prea se merita. Ca sa scoti niste bani ori bagi ca migul, ori investesti niste bani.

  3. Am experiementat si eu faza cu forumurile concurente, dar dintr-un alt punct de vedere. Colaboararea cu strainii a mers de minune, dar in momentul in care pe un forum strain (sa zicem si concurent) si-au facut aparitia si romani…aproape totul s-a dus pe apa Sambetei. Nu am sa inteleg niciodata de ce se intampla asa….

  4. Am facut un forum de psihologie cu multi membrii din diaspora, cativa ani a fost okay apoi au inceput romanii sa se certe intre ei si desi am taiat in carmne vie dar degeaba.
    Am inchis forumul si l-am redeschis la cerea lor. Acum nu activeaza pe el…

    In concluzie : NU merita .

    Pui pasiune , pierzi timp si in final ajungi sa fi injurat.

  5. Eu cred ca la noi lipseste un pic si educatia asta, a intrajutorarii cum ii spui tu. Ceva imi spune ca strainii o fac nu doar pentru a te ajuta pe tine, ci pentru ca realizeaza ca din cresterea nisei beneficiaza orice membru al ei, asta pe langa cei 100 de vizitatori, care sa spunem ca inmultit cu 10, daca te inscrii pe 10 forumuri, sunt 1000, ceea ce nici la ei nu-i de colea.
    Dar eu zic ca, usor, usor, se vor misca lucrurile si la noi. Poate la inceput cu oameni care au activat pe extern, pentru ei sau pentru clienti, se pot schimba si mentalitati.

  6. De acord că piața internațională anglofonă îți poate oferi un volum mai mare de vizitatori/membri, agenții de publicitate șamd, dar și concurența este pe măsură. Cine e în stare să concureze cu reddit sau Stack Exchange?

    • Pai nu concurezi cu ei. Esti pe alta ‘nisa’. Eu am un concurent cu o comunitate URIASA si inca vreo 3 mai sus de mine. Mai sunt vreo 3-4 forumuri atat de prost conduse, incat nu-mi vor face probleme. Deci teoretic ma ‘bat’ cu 3 comunitati, desi, asa cum spune Iulia, de fapt nu ne batem. Suntem prezenti in forumurile celelalte, ne promovam situl prin semnatura, facem ‘link building’ si oferim inca o varianta de pierdut vremea pentru cei care doresc sa discute despre forum management si (cazul forumului meu) blogging.

  7. dar de ce nu-ti faci continutul in engleza pe blogul .ro Sau daca e cu .ro, tot nu ai sucuces fie el scris si in engleza.

    • Sau il pui pe .info sau .org si ai 2 sectiuni (daca ai ip de romania sectiunea implicita va fi in romana daca nu in engleza), vizitatorul are optiunea sa aleaga

  8. eu din pacate nu am avut o experienta inafara de RO, insa pe viitor imi propun chestia asta. Eu am realizat cu site-ul din semnatura 15k trafic pe RO si sincer sunt foarte mandru de asta, multumit de munca mea. Problema este dupa cum imi dau seama si eu, foarte multi injura ca la usa cortului, foarte putini sunt cei care multumesc pentru folosul “articolului” sau asa ceva…
    Asta este, pentru multi romania, pentru multi! internetul este o noutate, nu sunt familiarizati cu chestia asta si dupa parerea mea de aia reactioneaza asa.

  9. Eu zic că merită. Mai ales atunci când te îndrepţi spre o nişă care nu este acoperită şi simţi că ai putea avea un cuvânt de spus. Am observat (de ce să nu spun, cu mare plăcere) că există cititori străini interesaţi de conţinut şi care folosesc Google Translate la greu. Nu mai vorbesc de românii care se află în afară şi care se dovedesc unii dintre cei mai constanţi cititori.
    Asta însă depinde foarte mult de domeniul pe care te poziţionezi, cred eu. Ce este valabil pentru mine, s-ar putea să nu fie pentru alt domeniu.

    • Directoare şi forumuri. Dar cel mai răspândit mijloc este promovarea “din gură în gură”, determinată de conţinutul care lipseşte din alte părţi. Mai asigur în plus suport pentru începători, iar acesta este deosebit de apreciat, pentru că nu îl face nimeni în domeniu la un nivel cât de cât acceptabil. Cel mai apreciat lucru pare a fi semnalarea falsurilor existente pe portalurile de licitaţii online.

  10. daca te referi la castiguri, mai bine te faci altceva..cred ca noi vom mai scrie multa vreme de placere, in materie de bloguri!

  11. Da categoric.Numai asa putem sa schimbam ceva,numai prin lucruri bine facute,cu pasiune si continut.Trebuie sa le aratam celor care injura si isi bat joc de munca unora,ca nu ei conteaza,ca isi pierd timpul aiurea.”Orice invat are si dezvat,fara matura si bat” vorba unui proverb romanesc.Cei de pe extern au o cultura in spate,au mai mult respect pentru munca,dar si la noi se poate,doar trebuie sa demonstram asta.

  12. Nu trebuie să renunțăm numai pentru că publicul nu este educat. Dimpotrivă, trebuie să perseverăm, să promovăm blogurile interesante și de bun-simț și să creem încet-încet o blogosferă românească pozitivă. Nu putem și nici nu ar fi bine să fugim toți pe ”extern”. Am fi ca aceia care pleacă din țară după mai bine, fără să lupte ca în țară să fie mai bine pentru toți românii. E drept că e o luptă cam grea, dar trebuie dusă…

  13. Da, merita sa faci proiecte in .ro, dar nu trebuie sa te astepti la profit in foarte scurt timp (a se citi 2-3 ani). Daca vezi ca nu merge si gata, inchizi, mergi mai departe.

    In ceea ce priveste comunitatile, apar probleme atat in .com cat si in .ro, poate romanii sunt putin mai certareti din fire din spatele unui pseudonim, insa peste tot sunt oameni care nu se adapteaza, fac scandal, injura, spam etc … insa ei sunt cei 1% pentru care nu merita sa te enervezi 🙂

    Chiar daca piata este mica, mentalitatea de rahat si posibilitatile de monetizare modeste, rolul unui proiect nu este doar de a scoate profit ci si de a ajuta/educa nisa pe care o serveste. Daca toti fugim in .com nu putem avea pretentii ca “internetul” in .ro sa fie de calitate. Nu trebuie generalizat, insa pentru majoritatea proiectelor online este greu de crezut ca pot avea success pe piata globala atat timp cat nu au reusit sa se descurce decent pe piata locala ale carei caracteristici le cunoastem mult mai bine.

  14. E foarte greu sa faci un site pe RO mai ales din punct de vedere financiar. Monetizarea este slaba in tara noastra. Dar daca ai o pasiune despre un anume subiect eu cred ca e bine sa iti dedici timpul unui site unde faci treaba din placere

    • @Bogdan depinde de nisa, sunt unele nise foarte “banoase” si la noi. Dar tot trebuie sa muncesti mult, un site cu continut de proasta calitate sau cu concurenta foarte mare e destul de greu sa-l monetizezi.

  15. Poate este banal ceea ce spun, dar cred ca este realitatea actuala a pietei online din .ro: noi suntem cu multi ani in urma pietelor din afara si avem mult de invatat pentru a ajunge la un nivel normal de percepere a internetului.

  16. Eu am un blog personal, cateva bloguri de nisa in Romania si unul singur , tot blog si tot de nisa in lb engleza. Ai dreptate in ceea ce spui, insa eu cred ca asta face parte din nisa forumuri. In Romania, chair si in viata de zi cu zi , daca e sa compari cu alte zone mai occidentale, omul de rand nu stie sa ia regulile ca atare, nu citeste recomandarile sefilor sau celor responsabili cu ordinea – este un utilizator incepator. Online e identic. 98% dintre utilizatorii romani de site-uri cu privilegii , tip forum, tip link-related nu citesc TOS-ul. Sau daca o fac , nu pargurg toate punctele. Pentru roman TOS-ul este ceva ce trebuie sa fie acolo, dar nu prea conteaza.

    Eu imi monetizez diferit nisele , insa am un blog pe ro unde monetizarea este prin Adsense facuta si unde sunt foarte multumit de rezultat. Am reusit sa am si un ctr destul de bun (11%) care imi aduce destul de multi bani. Bine daca ar fi sa comparam valoarea click-ului american cu valoarea unui click de pe teritoriul Romaniei , e evident ca m-as enerva, dar nu mi se pare inutil Adsense-ul cum spui tu.

  17. Merg si siturile pe .ro. Daca iti alegi o nisa monetizabila totul este ok, altfel muncesti in zadar, indiferent ca este adsense, afiliere sau orice alt sistem de monetizare.

    • @Claudiu Constantin se pare ca nu e totusi ca situatia nu a fost chiar asa cum a fost “povestita” in articolul respectiv. Arhi a scris mai detaliat despre “problema”.

  18. Sa speram ca se va schimba ceva, avand in vedere ca tocmai am inceput primul meu proiect si este pe ro. Sunt curios ce va iesi, mai ales ca este pe o nisa monetizabila. Si apropo, te-am adaugat la bookmarks, cu siguranta voi reveni pe blog ori de cate ori am ocazia. Bafta!

  19. […] TopAdmin să fie în engleză, pentru că am şanse mai mari să scot un ban din munca mea. În România nu prea merită să faci situri. La nici 4 luni de când s-a lansat, topadmin face mai mulţi bani pe lună decât învăţăm.net […]

  20. Dupa parerea mea, nu merita sa iti faci site in .ro si nici nu prea poti trai din el. Cazurile care ma contrazic sunt rare.
    Dar si eu am facut si o sa mai fac si altele, daca nimeni nu vrea sa faca unde vom ajungem 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.