Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bătrânii şi băncile …

Tocmai ce am fost cu ‘a bătrână’ să facem un cont ‘comun’. Ea este titularul, dar vreau şi eu acces, dacă doamne feri’, că a trecut de 80 de ani. Ideea este că, dacă nu mai plătesc rata la maşină, banii respectivi aş dori să se strângă acolo, să punem în toamnă de una-alta prin casă. Aşa, dacă au ei nevoie de un leu, nu aşteaptă să le trimit prin vecini, ci pun direct mâna în bancă. Nu de alta dar e cardiacă şi prin spital, dacă ajungi, fără să ‘ungi’ sistemul nu merge.

Am pus iniţial piciorul în BCR, că tot am conturile acolo şi în general sunt mulţumită de serviciile lor. Sistemul era pe burtă şi nu se ştia când va reveni. Cum mai avem mai puţin de o zi de stat în ţară şi o groază de chestii de rezolvat, e clar că am ales altă variantă. ING. Că tot era în zonă şi lumea e încântată. Ah, nu se poate decât cu card. Şi toate tranzacţiile se vor face prin card.

Bun, bunică-mea e o gagică destul de destupată la creier, dar nici chiar aşa. Dacă în viaţa vieţilor ei nu a stat la butoane de genul ăla, nu pot avea pretenţii acum. Aşa că-mi doream un cont ‘normal’, pe care să-l acceseze de la ghişeu, dacă ‘arde’ cumva sau să-l accesez eu în toamnă, când trebuie investite fondurile respective.

OK, ajungem la Transilvania. Facem acolo cont (apreciez că era gratis de deschis), va primi şi card (pe care nu-l va lua, că nu am poftă să umble 2 km până la bancă pentru un card de care nu are nevoie), fac şi cont de net banking pentru că băncile se pare că nu mai servesc trimiterea de extrase de cont prin poştă (nu doreau nici contra-cost măcar), aşa că vreau să vău eu măcar cum stă contul respectiv. Asta pentru a nu o căra pe femeie lunar la bancă să vadă ce-i cu banii.

După ce am semnat mai multe hârtii decât când am luat maşina pe leasing, am aştepat să se creeze contul, am primit token-ul şi am mai parlamentat chestii pe care ‘titulara’ le înţelegea cam 2%. Oricum sunt încântată că am făcut contul şi că poate lua bani, dacă o arde tare de tot.

Am înţeles că suntem destui din ăştia foarte ‘tehnologizaţi’. Care avem internet banking, conturi mai multe, ştim să setăm un Paypal, să umblăm cu un token, dar mi-e greu să cred că populaţia României (mai ales cea bătrână) e în stare de din astea. Da, la americani bătrânii plătesc prin internet, au iPad şi baga bani prin automat, de zici că i-a născut mama lor cu astea în dinţi, dar oamenii ăia au fost ‘influenţaţi’ de chestiile astea ani buni. Românii noştri nu au experienţa asta, hai să fim serioşi că acum 10 ani erau câteva firme care dădeau salariile pe card.

Plata cu cardul e încă în pruncie, deşi POS-urile sunt tot mai frecvente şi eu cel puţin nu am mai avut probleme în ultima perioadă (de genul nu merge ‘automatul’ sau nu vede nuş’ ce sume). E la fel de adevărat că şi destui operatori economici NU au aşa ceva, deci e sănătos să ai şi ceva cash, în caz că …

Dar nu pot înţelege cum tu, ca bancă să nu mai oferi servicii ‘clasice’, doar pe bază de card. Ah, vrem să atragem doar tinerii ‘fluenţi’ când e vorba de tehnologie, dar asta înseamnă să-ţi rupi din potenţialul de clientelă, mai ales că de obicei ăia bătrânii au pasiunea de a pune ban pe ban, deci cuget că pentru o bancă nu-s chiar clienţi proşti. să nu mai vorbim că tipa de la ING era ÎNCÂNTATĂ că nu ne poate servi, de parcă făcea contul din banii ei. Abia a aşteptat să ieşim, cu toate că veneam să facem un cont în care să depunem LUNAR nişte bani şi, dacă mă ţin de propunerea personală de a pune echivalentul ratei în contul ăla, în 6 luni se adună nişte bani frumoşi. Probabil o bătrână nu era destul de cool pentru ING, cine ştie.

Am rezolvat problema deci pe jumătate. Ea nu va primit extras de cont acasă, că nu se mai trimite, deci ori merge cât de fapt nici nu poate (e totuşi bolnavă cronic), ori mă crede pe mine pe cuvânt. Eu, ne-titularul de cont, gestionez de fapt contul şi folosesc net banking-ul, pe care clar ea nu-l înţelege, deci iar mă va crede pe cuvânt. O chestie pe care o doream simplă – deschide un cont pe numele ei, eu sunt co-proprietar, primeşte luna extrasul de cont şi nu dă prin bancă decât în caz de urgenţă zero – s-a transformat în cont cu net banking, un utilizator care îl gestionează de peste mări şi ţări, plus un titular care va fi anunţat de utilizator despre cum merge treaba. Bine măcar că, dacă e chiar nevoie, poate scoate banii de la ghişeu, normal, cu nişte comisioane sănătoase.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

27 Comments

  1. Pentru ING e simplu: pierde niște clienți, dar economisește bani neangajând o groază de absolvenți de învățământ superior care să joace Solitaire toată ziua. Se pare că nici pe puținii pe care i-a angajat nu i-a nimerit prea bine, dar asta e.

  2. eu is la BCR la proiectul cu prima casa. Am 28% dobanda, 3% banca si prima de 25% de la stat, mi se pare foarte buna varianta

  3. Cred ca ING ofera totul pe card ca sa scape de functionarii “de treaba”, cum era si tanti aia peste care ati dat. Daca stai sa te gandesti bine, e mai ok asa, pt cei de varsta noastra…chiar ai chef sa te mai enerveze vreo acritura, pe langa vanzatoarea de la colt si tanti de la posta? Bine, pt buni tau e nasol. La CEC n-ati incercat? Am vazut ca cel putin pe dinafara s-au modernizat si ei, dar poate torusi au pastrat putin din vechile obiceiuri.

  4. Eu in schimb am ramas surprinsa in ultima vreme de cate persoane semnificativ mai in varsata decat mine sunt mult mai “americanizate” decat mi-as fi putut imagina… nu mi-a troznit prin cap ca poate n-au avut de ales…

  5. Evitaţi cu orice preţ 2 bănci de la noi: ING şi BRD. De la preşedinte până la ultimul ghişetist sunt o adunătură de jivine răpciugoase. Şi nu de ieri, de azi, ci de la înfiinţare. Întotdeauna vor găsi pretexte să nu facă ceva, să ceară orice, să inventeze ceva, să pretindă că nu sunt bune actele etc.

    Cel mai corect personal e (în ordinea asta) la:

    Carpatica
    Transilvania
    Millennium
    BCR
    Alpha Bank
    cu multe rezerve, CEC Bank.

    ~Nautilus

  6. Mai, oare asa o sa fie si cand o sa imbatranim noi? Pe mine nu ma sperie perspectiva ridurilor, a bolilor sau a reducerii mobilitatii de miscare – astea oricum vin. Dar ma sperie faptul ca s-ar putea sa ma simt desprinsa de lume, sa n-o mai inteleg, sa nu mai pot sa o manevrez! Si cine stie daca cineva va avea atata rabdare cu mine cata ai tu cu bunica-ta – ca sincera sa fiu eu nu prea am rabdare cu batranii mei…

  7. Flosesc mai multe conturi la bcr si pot spune ca sunt multumit ca pot depune si retrage bani in orice zi si imi da extras de cont de la infintarea contului cu toate operatiunile (banuiesc ca este o dovada buna si o poate face si inputernicitul). Si cu toate ca sunt tanar prefer metoda simpla -cont fara card si alte prostii nu de alta dar cand ai de a face cu bani multi nu ma joc cu ei.

  8. Am facut recent prima cumparatura din viata mea folosind cardul. (Da, am avut sentimentul acela de care se sperie Moldoveanca; a intuit bine, e real). Si Ana are dreptate, am procedat asa pentru ca nu am avut de ales. Chiar aveam nevoie de produsele acelea si celelalte variante erau mult mai dificile. Mie BCR si Raiffeisen mi s-au parut ok. La BCR se poate face un cont cu operare atit la ghiseu cit si prin e-banking. Extrasul de cont eu il iau de la ghiseu, la cerere, nu dureaza prea mult. Nu-i nevoie decit de buletin. Succes si … depuneri mari in cont!

  9. Mama mea e o tipa emancipata, desi are 70 de ani. Are card si a fost sa isi scoata bani cassh de pe el de la bancomat si i-a papat bancomatul cardul…S-a panicat ceva de groaza si de atunci nu mai vrea cardul :))

    Americanii au o alta lume , fa si tu socoteala , adica scade din 2012, 150 de ani si vezi ce iti da 🙂

  10. Mei Ramona, nici n-are rost sa te superi pe ING. E drept ca probabil reprezentanta ce-a vorbit cu voi putea sa nu fie acritura, insa asta-i o loterie. Uneori se intampla sa fie draguti, uneori nu. Maica-mea colaboreaza cu Transilvania, la reprezentanta din Gara au casiera o acritura maghiara de-ti vine s-o saluti cu un levier in gura cand o vezi. Da’ nu-i vina firmei-mama ..

    Cum s-a explicat deja dinsus, ING au politica asta de a rezolva totul cat mai “curat si uscat”, manevrand daca se poate cat mai putin cash. Prin urmare insista sa-ti dea digipass (token), insista sa platesti online, iar daca nu, macar sa utilizezi bancomate. Sincer acu’, n-are nici un sens sa capitalizezi si un numar de X sucursale, cand tu ai deja cashu’ bagat si disponibil prin ATMs (spre exemplu ala din Sagului e accesibil non-stop).

    Acu’ roaga-te sa aiba Transilvania bani lichizi daca are nevoie urgenta mama ta 🙂 In locul vostru as ridica totusi si cardul cand se emite, o persoana binevoitoare o poate ajuta sa-l foloseasca. Daca se intampla ceva la 3 noaptea ce faci? Sau daca o sucursala n-are bani pe moment?

    Numa’ zic, sper sa n-ai parte de astfel de urgente totusi ..

  11. Sa tii minte, pentru cand te intorci, ca banii scosi de pe card la Transilvania nu au comisioane. Poate iti foloseste treaba asta 🙂

  12. Eu sunt foarte dezamagita de ING. Au un sistem execrabil si la ghiseele lor nu poti sa rezolvi aproape nimic. Daca ai card te descurci, daca nu, sa fii sanatos.

  13. Ganditi-vă că acum 50 de ani bunicile care azi vor cont aveau doar o broască la ușă și nu-și puneau problema că o să le intre vreodată cineva în casă. Măsurile de securitate (la casă, la mașină sau la contul bancar) trebuie să evolueze măcar cu un pas mai repede decât cei ce vor să fure. Bunicii (și noi pe lângă ei) au de ales: ori învață să folosească token-ul, ori țin banii sub saltea și își asumă niște riscuri fizice.

    Nu e ușor, dar nici foarte complicat nu e. La urma urmei, învățarea e 10% meritul elevului și 90% meritul profesorului, nu ?

  14. te inteleg foarte bine. mama, care-i cu vreo 25 de ani mai tanara ca bunica ta nu si-a folosit primul card de salariu. a expirat ala si ea nu-l bagase o data in bancomat (ce se mai vorbim de plati facute cu cardul). nu, n-a lasat banii acolo, avea barbat si fecior (fiica-sa era la scoli :)) care-i faceau serviciul asta. acu’ scoate singura bani de la bancomat si face si plati, da’ sa n-o iei repede. (pin-ul e oricum notat pe o hartiuta; cosmarul lucratorilor bancari).
    taica-meu, alt’data, sa lesine si alta nu cand a vazut pe un bon un produs de 3 ori si in cos doar un exemplar. casierul a fost rabdator si i-a explicat cum e cu stornarile. si e prof de mate, daca n-ar fi fost banii lui, sigur vedea semnul minus.
    iar bunica-mea, mai tanara ca a ta nitel, cand i-a dat fratelo telefonului mobil i-am explicat si i-am lasat scris cu toti pasii posibili cum sa sune, sa dea mesaje si sa verifice cine a sunat-o. are mobil de vreo 5 ani cred; si acu’ suna sa intrebe “tu m-ai sunat, ca m-a sunat cineva si nu stiu cine” sau ma trezesc cu sms-uri goale de la ea. cat despre cardul de pensie, bine ca-s oameni draguti in unitatea aia, o ajuta in fiecare luna sa ridice toti banii; iar eu, care dau cu sapa in aceeasi banca (n-ati pomenit-o niciunul 🙂 ), dar prin alte parti, cand vad solicitari din unitatea cu pricina las balta orice lucrare si rezolv. ca doar o ajuta pe bunica-mea, nu?!
    dojo, stiu ca nu mai ai nevoie, dar o sa intreb, dar nu prea mai sunt conturi cu co-titulari.
    si ca ideea, poate vrea sa-l treaca pe tatal tau ca imputernicit. si eventual sa intrebi/intrebe daca poate pune “clauza testamentara” pe contul ala. nu prea stiu ce-au facut restul bancilor cu aceasta noua posibilitate, oferita de noul cod civil. sau ce-au facut notarii-niste reglementari ceva. la noi nu s-aude nika pe tema. (in cazul in care titularul moare, Doamne feri, persoana trecuta la clauza, poate ridica banii din cont, fara a fi necesar certificat de mostenitor si deci, fara a plati comiosoane la notar pt suma cu pricina; asta pe langa rapiditate; imputernicirea inceteaza la moartea titularului; ca imputernicit nu poti sa scoti bani dintr-un cont dupa ce titularul a murit).

  15. Uite ex Banc Post , una dintre cele mai vechi bani private din Romania . Are peste 1500 de angajati dar degeaba-i are … Nu au habar de de nimic , proceseza platile inter bancare dupa cateva zile , cand ar trebui sa le proceseze in aceiasi zi … dar ce sa mai bancile din Romania inafara de ING sunt cele mai penibile banci din Romania

  16. nu e chiar asa simpla problema Dojo.
    ING a intrat initial pe piata doar pentru companii mari, apoi a trecut si la mici si mijlocii si doar acum, de cativa ani poti sa iti faci si tu, persoana fizica, cont la ei… Intelegi, ei au inceput invers, asa au vrut, asa si-au facut calculele.
    Extrasele prin posta nu se mai trimit de ceva vreme la Banca Transilvania, si strict din cauza costurilor. Tu zici ca ai fi platit aia 3 lei cat e posta… dar, stii bine ca nu se razuma la atat. Trebuie generate, printate, puse in plic si duse la posta… Chiar aveam un fost coleg de facultate care lucar pe diviza carduri in cluj, si imi spunea ca aveau facturi de un miliard de la posta raomana, doar pe extrasele lunare de carduri… sincer, eu cred ca raportul dintre cei care au nevoie de extrasul prin posta, si ceiilati i-a determinat sa faca acest lucru.

  17. In sistemul bancar din Romania concurenta este destul de mare si noi in calitate de clienti nu avem de unde alege chiar daca avem multe variante !

  18. in Romania cam orice sistem lasa de dorit 🙁 cat despre banci eu am la BCR si pana acum e ok,nu folosesc prea des banca dar e ok,mie imi place sa lucrez cu cash :D.Imi place cum o alinti pe bunica ta “gagica destupata la creier” :))

  19. Nu trebuie sa ai peste 80 de ani ca sa-ti “prinzi urechile”(cum ar zice taica-meu!) in problemele legate de banci. Personal vorbind, cand aud si de cele mai banale cifre mi se ridica parul valvoi de spaima ca m-as putea incurca…

  20. Adica n-ai avut optiunea sa iti trimita extrasul de cont prin email si sa nu te mai incarce si cu Online Banking (pe care nu cred ca ti l-au dat pe gratis, nu?)

  21. Am luat bancile la rand cand am inceput sa-mi strang bani. Am ales Transilvania pentru ca era pe locul 2 la dobanda. Pe locul 1 era Carpatica, dar alea habar n-aveau ca poti avea buletin cand esti minor asa ca n-am avut incredere sa ma las pe baza lor.

    Transilvania inca e singura banca de care sunt multumita pentru ca are foarte putine comisioane. 0 la card, 0 la cont, 0 in magazin, 0 peste tot.

    Cat despre aia care preferau sa nu faci depozit…bancile prefera sa iei credit, ala e baza lor. Depozite accepta ca sa aiba lichiditati, atata tot 🙂

  22. am conturi imprastiate pe la mai multe banci, insa lucrez cel mai mult cu BCR (la care ma gandesc sa renunt, pentru ca ma usuca comisioanele lor). as lucra cu ING, pentru ca e simplu tare sa stai acas’ cu tokenu’ in mana si sa imparti bani. problema este ca o singura sucursala din tot Iasul are casierie, si daca am nevoie de ceva cash, care nu inseamna neaparat lei, m-am lins pe bot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.