Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cât de mult contează aparenţele …

Zilele astea se împlineşte un an de când lucrez cu un client american. Ne-am ‘lipit’ pe Elance (i-am făcut ceva modificări la un skin de forum, update de script, chestii din astea de ‘întreţinere’) şi a fost încântat de modul în care am colaborat. Mi-a mărturisit că de 4 ani se chinuia să găsească un web designer pe care să poată pune ceva bază şi că găsise doar şmecheraşi.

Am decis să lucrăm ceva mai mult împreună şi, deşi el promitea marea cu sarea (contract nedeterminat), am căzut de acord să mergem pas cu pas. Dacă-i mulţumit de mine, lucrăm şi sptămâna viitoare.

Tipul ţine un site de imobiliare (forum) şi rulează mai multe alte proiecte. Mereu are idei noi, tot modificăm şi bibilim, aşa că e destul de muncă. Dacă te uiţi la el nu dai doi bani. Este genul de tip cu mutră de ‘nazist’, tatuat, fost puşcăriaş (a crescut nişte ‘iarbă’ nişte ani buni în urmă), foarte iute de mânie. Pe lângă asta e membru în tot felul de organizaţii ‘secrete’ etc. Genul de om despre care nu poţi crede că are toate ţiglele pe casă.

Ca şi client este însă PERFECT. Dacă am zbanghit ceva, mi-am primit comentariile meritate, dacă fac bine, mă laudă non-stop. Este genul de ‘şef’ care nu drămuieşte laudele, dar nici şuturile în dos, când le meriţi. Plăteşte mai punctual decât un ceas elveţian. Singura dată într-un an, când a întârziat plata (teoretic o zi) s-a scuzat cât pentru 2 ani de întârziere şi, deşi i-am spus că nu e problemă nici dacă plăteşte după o săptămână (pentru că ştiu că este corect), a făcut pe dracu-n ‘pi’ şi a plătit a doua zi dimineaţa. Nu trebuie să-i amintesc eu, în datele stabilite mă trezesc cu banii în paypal şi mulţumirile lui pentru  munca depusă.

Stau să mă gândesc la clienţii ‘eleganţi’ pe care i-am avut şi cei care au încercat să mă ‘ardă’. Stau să mă gândesc la destui oameni care par a fi nişte domni şi care se comportă cu partenerii de afaceri ca şi cu nişte gunoaie sau încearcă să-i ‘fure’ cum se poate.

Uite un om pe care nu dai doi bani, un tip care nu-ţi face o primă impresie bună, un fost puşcăriaş şi alcoolic (s-a lăsat de ‘sport’ pentru că ficatul nu mai ‘ţine’), după cum îl poţi vedea, care îşi respectă însă cuvântul dat şi apreciază munca de calitate.

Poate de asta nu-mi aleg clienţii pe bază de cum arată, se îmbracă sau ce învârt. Dacă sunt corecţi, nu contează cine sunt şi ce au făcut. Mai ales dacă, la fel ca şi el, în ultimii ani şi-au pus viaţa în ordine şi încearcă să devină nişte oameni ‘civilizaţi’.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

27 Comments

  1. Mama a fost ani de zile vanzatoare in magazine de confectii si exact asta a observat si ea: doamnele si domnisoarele cele mai bine imbracate, de multe ori erau si cele mai jegoase, murdareau haine, puteau, furau.
    Stii cum e aia cu don’t juge a book by it
    s cover

    • Ahem, in anul II de facultate am fost cu o prietena prin niste magazine de toale. Magazine cu pretentii, din centrul Bucurestiului (ca nu stiam altele). La putin timp dupa, ma suna: “Ana, vazi ca mie mi-au iesit niste chestii pe burta…” – mda, nespalati clienti mai au magazinele de fite…

  2. Ai dreptate : e greu sa gasesti un client care sa plateasca mereu la timp serviciile primite si sa mai fie si bine crescut.
    Eu lucrez de 3 ani pe net si am observat ca ,indiferent de preturile pe care le practici, se intampla mereu 2 chestii:
    1. Clientul face ochii mari cand aude pretul;
    2. Clientul incearca sa traga de timp cat mai mult cu plata ( sau nu trage, dar incearca sa obtina servicii “bonus” pentru ca te-a platit la timp ).

    Ai mare noroc va poti vorbi engleza fluent. Eu o vorbesc precum Basescu 🙁

  3. mda! din pacate sunt tot mai multi care mizeaza doar pe prima impresie si cand ajungi sa ii cunosti mai bine iti dai seama ca te-ai inselat in privinta lor.Prima impresie nu conteaza,aparentele sunt inselatoare si interiorul nu ai cum sa il vezi,exteriorul este doar un ambalaj pentru a putea face o diferenta intre noi nu trebuie sa judecam produsul dupa eticheta!Cat despre partenerul tau se pare ca sa schimbat,in anii de petrecuti la “racoare” a reflectat putin si a realizat ca nu e ok.Bafta in continuare!

  4. Aparentele sunt adesea inselatoare,oamenii nu trebuie judecati dupa aspectul lor fizic ci dupa ceea ce stiu sa faca si fac!

  5. Omul se mai schimba si aparentele sunt inselatoare cum zicea si alex,asa ca nu mai trebuie sa judecam produsul dupa eticheta,ar trebuii sa privim in interior sa vedem ce gasim! bafta!

  6. Daca ar fi un lucru pe care sa-l fi invatat de cand lucrez ca freelancer cu clientii este acela ca aparentele inseala si nu de putine ori am fost surprinsa intr-un mod placut de acest lucru.

  7. si eu am mai lucrat cu persoane din afara, care habar nu aveau despre Romania, si doar pentru ca ma vazut ca stiu ce vorbesc si cum ma duce capu, mi-a plasat paypal 20-30 de euro pentru parteneriat, desi nu ii promisesem nimic, doar sa fie sigur ca is omul lui. Cei de afara sunt pe alta mentalitate, aici in Romania daca ii spui unui client ca serviciile pe care ti le cere costa “100” euro, iar pe langa asta tu ii mai dai in plus 20% din munca bonus, se gandeste cum sa ia si aia 20% bonus si sa ajunga cu tine la 80 de euro…

  8. Hehehehehe, e foarte beton gagiul tau! Oamenii cinstiti sunt extrem, extrem de greu de gasit! Cu cati oameni am lucrat eu pana acum, am doar 2 in mainile carora mi-as lasa si ficatul, sa mi-l transporte din punctul a in punctul b! In rest toti ceilalti au incercat sa ma fure. Iar unii (nu spun din ce natie, ca sare lumea pe mine) erau si mai rai, dupa ce ca incercau sa ma fure mai erau si paranoici si ma acuzau pe mine de furt :))))

  9. Aparentele sunt tot, daca e vorba de partea comerciala a problemei (mai ales cand lucrezi in media/imagine/publicitate). La nivel uman, capacitatea si dorinta de a evalua corect tine de fiecare individ. Cu alte cuvinte, n-ar trebui sa te intereseze persoana lui, cat timp munca finala este de calitate.

  10. Exact cum spui tu am avut si eu un soc legat de sefii mei actuali. Unul australian, altul american, nu chiar fosti puscariasi, dar oameni absolut normali care ne-au povestit cum au inceput ei, cum au pierdut o gramada de bani etc.
    Fostul meu sef roman era genul super elegant, dar abia astepta sa bage mana in buzunarele noastre, sperand ca nu vom observa.

  11. Românii sunt atât de obişnuiţi să fie înşelaţi, furaţi şi ţepuiţi de cunoscuţi, colegi, şi mai ales şefi, că atunci când au de-a face cu un om care îşi respectă cuvântul li se pare că ceva nu este normal. Felicitări Ramona, ştiu că ai muncit pentru fiecare bănuţ.

  12. e alta treaba cu “partenerii” de afara..aia gandesc altfel,nu incearca toti sa te fure si sa scoata un pret cat mai mic pentru o munca cat mai indelungata..in Romania primul lucru este sa scoti un pret cat mai mic,ala sa lucreze cat mai mult si cat mai de calitate.. ca asa-i la noi..dar asta poate fi si din cauza salariilor,nu ne putem compara cu americanii..ce salarii au ei si ce salarii sunt la noi.

  13. E bine ca mai ai clienti si de genul acesta, asa mai ai o speranta ca nu toti sunt la fel 🙂

  14. Asta este o dovada certa ca aparentele inseala…mai ales cand este vorba de clienti…si in general sa te feresti de “gulerele albe” ca astaia-s niste jegosi….mai ales cei care au foarte multi bani,,,eu nu era sa mi-o iau de la unu cu X6….si cu cei la care ma asteptam …nu am avut probleme!

  15. Eu ar trebui sa incep asa :
    Se implinesc deja 3 ani decand am platit echivalentul a 300 euro avans pentru un site, dar care nu s-a miscat deloc, nici banii nu au fost returnati. Fiind totusi un angajament intre firme cu factura, am reusit sa obtin un angajament scris cum ca vor fi returnati banii saptamana ce vine…Exista si oameni seriosi, dar ceva mai rar decat trufele albe..

  16. Mereu imi spun ca aparentele trebuie sa conteze pentru mine din cauza ca ele conteaza pentru foarte multi oameni. Nu e vorba neaparat de a ma conforma, e vorba si de a nu pierde timp pretios ca sa demonstrez anumite chestii. Sunt locuri in care poti sa intri fara sa te intrebe nici dracu’ ce cauti acolo in situatia in care esti la costum, insa ti se cere buletinul la intrare daca esti in blugi. Daca ti se face rau pe strada, ai mai multe sanse sa primesti ajutor daca nu te-ai imbracat ca ultimul boschetar.

  17. uN costum nu face dintr-un om domn, cum multi ar crede, altundeva stau valoriile si principile noastre dupa care ‘ar trebui’ sa fim ‘judecati’.

  18. Daca stau sa ma gandesc bine, daca cineva s-ar uita la mine acum, ar vedea un chip de copil (sau aproape!) zalud, cu parul mereu valvoi, uneori plictisita, alteori cu capul in nori, ori timida, ori “scorpie”sau “vipera”… sau ce preferati… Cine ar putea crede ca sunt un medic banal care lucreaza cu elevii???

  19. Proverbul “Nu haina il face pe om” , cu ghilimelele de rigoare, se adevereste din nou. Intr-adevar, de cele mai multe ori aparentele sunt inselatoare. Nimeni nu e ceea ce pare a fi. Decat cu foarte mici exceptii.

  20. In mod normal aparentele nu ar trebui sa conteze deloc, doar ca noi suntem ghidati de prejudecati.
    De ce unul tauta xu bratari sau cu cercel in nas este mai putin cinstit decat unul fezat si aranjat la patru ace ??

    Caracterul face diferenta , nu aspectul ….

  21. Ai dreptatea ta, Dojo. Dar și când vine un agent imobiliar să-ți vadă casa și arată ca un tâlhar de codru, nu îți vine la îndemână… Cred că tot calea de mijloc e cea mai bună. Exteriorul să fie în armonie cu interiorul și invers.

  22. Am patit si eu de cateva ori, oameni ok, vorbesti cu ei, par seriosi, ba chiar si job-ul lor iti inspira seriozitate, patron de restaurant, administrator de hosting important, si asa mai departe… si parca din partea celor in care ai mai mare incredere, vine si lipsa de punctualitate…

  23. Si in Romania mai gasesti astfel de oameni , dar foarte rar . Eu cer de acum pentru orice serviciul pe care-l ofer in mediul online plata inainte , asa am certitudinea ca nu voi fii tepuit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.