Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un pic de copilărie, totuşi?

Am fost extrem de leneşă cu ze blog. Lucrez mult pe noul forum, care, la 2 luni de la lansare se ‘mişcă’ excelent. Plus ca incă nu mi-am intrat complet în ritmul de lucru. O fi şi primăvara asta de vină …

Astăzi fetiţa de 6 ani a prietenilor noştri este liberă de la şcoală. Şi săptămâna viitoare, că la ei duminica asta vine Iepuroniul. Acum se joacă şi povesteşte cu bunica din Germania. E probabil una dintre puţinele zile în care apucă să-şi vadă păpuşile.

În rest … de la 8 la 14 are şcoală. E una dintre cele mai bune din oraş, dar şi o şcoală ‘dură’. Este în K1, deci încă nu oficial ‘la şcoală’. Un fel de pregătitoare, cum ar fi la noi. Are ZILNIC 3-4 pagini de scris. Cu litere, PROPOZIŢII etc. Apoi are temă la mate (adunări, scăderi, ceva înmulţiri simple). Chestii pe care le făceam în clasa a doua. De colorat diverse etc. La şcoală au deci 6 ore de cursuri cu  o singură pauză de 20 de minute, când mănâncă. În rest … dă-i bătaie şi studiază.

Vine pe la două juma’ acasă, mănâncă şi trece la lecţii. Asta dacă nu are ‘extra-curiculare’ de genul înot, balet sau pian. La ora 6 şi ceva după-masa începe munca de convingere pentru cină, spălat copilul, băgat la pat. Că dimineaţa la 6 juma’ e în picioare.

Singurele zile mai relaxate sunt în weekend, în rest este mereu în viteză. Nici părinţii nu sunt încântaţi de chestia asta, hai să fim serioşi că toţi ne amintim de copilăria noastră şi înţelegem că JOCUL are o mare importanţă la vârsta asta. Dar ăsta e sistemul şi nu poţi face notă discordantă. E clar ce dezastru s-ar produce, dacă ar duce copilul la şcoală cu temele nefăcute sau dacă a mică nu ar învăţa tot ce are de învăţat.

Verişoara ei este în Atlanta şi la 2 ani mergea la nuş’ ce şcoala lu’ peşte, unde avea ca ‘materie’ biologie. Vă daţi seama că reacţia mea a fost ceva de genul ‘you gotta be f… kidding me’. Abia-şi târâie picioruşele şi are un dram de control sfincterian, dar face biologie. Jesus.

Stau şi încerc să-mi imaginez ce importanţă are dacă la 4 ani învaţă să scrie (ce s-a întâmplat cu a mică) sau dacă la 8 buchiseşte ceva mai serios. Tabla înmulţirii o poate învăţa la 8 ani, ca şi noi, probabil nu-i va da nuş’ ce maxim impuls la 6 ani că începe să o ştie.

Sau poate la cât de supra-tehnologizată este lumea acum, dacă nu învaţă diverse încă din uter, nu mai au când să recupereze?

Chiar s-au dus vremurile când copiii era copii? Şi se jucau cu tot felul de prostii, mai învăţau şi luau coroniţe, dar în general şcoala, deşi necesară, nu le lua 80% din timpul petrecut treji.

Unde e oare idealul? Cum le mai putem oferi măcar o urmă de copilărie?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. da..eu tare sper sa se rezolve odata pentru totdeauna problema cu supra aglomerarea orarului in special la clasele I-VIII, deoarece e jale; astea micii is bombardati cu o gramada de informatii din toate directiile si efectiv is saturati dupa mine..

  2. programul de scoala este cam exagerat si in cazul asta eu as opta pt alte activitati extracuriculare strict cand copilul are chef de ele. dupa 6 ore de scoala, i as da posibilitatea sa aleaga ce vrea sa faca in cele maxim 6 ore ce i au mai ramas. cred ca din cauza unui program prea aglomerat, copiii se plictisesc, se lasa pe tanjeala si renunta..

  3. Sincer? Mi-as fi dorit ca ai mei sa-mi bage activitati extra in program, sa fi invatat si eu niste chestii pentru care ii invidiez de mor pe altii acum si simt ca nu mai exista timp, entuziasm sau creier ca sa mai pot prinde ceva. Si ma blestem ca am fost atat de toanta incat sa pierd atata timp pretios cat am fost mica.

  4. Este de-a dreptul trist. Sistemul de invatamant de la noi (copiat in acest moment dupa sisteme de invatamant care nu dau rezultate notabile nici in alte tari) nu face decat sa ‘oboseasca” copilul, sa il faca sa simta educatia ca pe o pedeapsa, in loc sa stimuleze creativitatea si dorinta de cunoastere.
    @brontozaurel, nu trebuia sa iti bage nimeni extra activitati, trebuia sa ti le doresti si sa intri in ele. Pe mine nu m-a bagat niciodata nimeni… parintii mei nu au stiut niciodata ce fac si pe unde sunt dar am avut noroc de invatatori si profesori care ne trezeau pasiunea de a invatat, de a cunoaste cat mai mult.

    • Unele mi le-am dorit si ai mei n-au fost de acord. Pe restul nu aveam cum sa mile doresc din moment ce nici nu stiam ca exista. Si eu am avut parte de destui profesori buni, capabili sa ma faca sa inteleg si sa vreau sa stiu mai mult (crede-ma, caietele mele de probleme suplimentare din clasa a XI-a la mate sau fizica cantareau mai mult decat mine si nici vorba sa primesc incurajari – ai mei imi luau becul ca sa nu mai pot lucra si la scoala mi se facea scandal ca s-au plans parintii). Dar nu la alte chestii. Mi-am dorit si alte materii decat cele din programa, insa tot ce am primit a fost placa cu nu se poate, voi sunteti oricum clasa cu cele mai multe ore pe saptamana. Si nu, n-aveam chiar asa multe. 36-39 pe saptamana.

  5. Am cititi de trei ori cand ai zis ca e in K1 si ma gandeam la turneul de lupte….la 6 ani….apoi am realizat citind mai departe…dap…cred ca si noi…..suntem copii cei maturi..cat despre invatamant noi cerem unui dascal multe dar ce-i ofera sistemul nostru…800 ron salariu…!?

  6. Nu prea mi se pare ok sa fie stresati asa de mici, ai o viata intreaga sa inveti si sa te perfectionezi, dar de cand e omul, copilarie trebuie traita… ce amintiri o sa aiba pe mai incolo? Ca a luat nu stiu ce “insuficient” la biologie?

  7. Stii ce nu ai scris in aricol, fetita cum e ? E fericita, isi doreste sa ajunga la toate activitatile astea sau …

  8. foarte ciudat la copii..au un orar super aglomerat la scoala, nu stiu ce e in capul celora care fac orarul si incearca sa le bage pe gat tot felul..probabil se gandesc ca daca fac 10000 de lucuri intr-o zi o sa fie mai destepti..dar defapt ei le distrug copilaria si ii fac sa se plictiseasca mai repede de atata materie de invatat..

  9. The answer to your first question is (unfortunately) “YES”. Today we have laptops, tablets, smartphones and of course Facebook. Too bad… Children just don’t know how to have fun anymore.

  10. Da asta chiar e o problema mondiala,Supraaglomerarea orarului! Astia daca ar putea te-ar lua la scoala din maternitate! pacat ca sa dus copilaria aia frumoasa!

  11. Copii din ziua de azi nu mai au copilarie,ei vorbesc limbi straine de la gradinita,stau pe internet inca dinainte sa invete sa mearga si scoala ii omoara cu orarul criminal si materii inutile.Biologie la 2 ani? WTF? ce sa ii spui la un copil de 2 ani despre clorofila sau despre celula si nucleu sau mai rau te pomenesti ca face anatomie! Doamne Da-le minte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.