Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vreau cititori mai destepti decat ai lor

Dacă tot e să ne folosim de un slogan mai special de felul lui …

Unii dintre cititorii mei sunt supăraţi că avem un nou editor, care nu scrie la ‘nivelul meu’. Este tânăr (din punctul meu de vedere un copil), trăieşte (din ce ştiu) în altă ţară, iar gramatica lui e uşor ‘ruginită’. Dar vrea să scrie şi de luni bune încearcă să se implice aici. La primul articol a fost absolut linşat de cititori. I-au trebuit câteva luni să prindă iar curaj, acum se pare că e pe punctul să şi-o ia din nou peste bot.

Am spus de multe ori că ne place să ne ţigănim pe net. Am comparat mereu ‘climatul’ de pe siturile mele româneşti şi cele de pe internaţional. Sunt 10 ani de când am deschis primul site pentru noi şi mi-am luat-o-n freză de suficiente ori. Nimic nu este bun, niciodată nu faci corect, mereu e cineva nemulţumit. Dacă faci asta, de ce nu o faci pe cealaltă, de ce nu asculţi de fiecare etc. Am deschis de nici 3 luni forumul de admini şi încep să mă simt din nou bine. Am avut parte de o primire excelentă, deşi sunt într-una dintre cele mai dure nişe posibile. Membrii mei apreciază fiecare chestie ce le este oferită, se implică, promovează, respectă.

Chestiile care nu sunt perfecte sunt discutate civilizat, se dau sfaturi şi se înţelege când sfaturile în cauză nu sunt considerate potrivite de admin.

Gabi este SINGURUL care a avut curajul să se expună pe un blog destul de vizitat şi cu un public, clar, elitist. Alţii probabil se gândesc ‘de ce să fac eu conţinut gratis pentru prosta asta?’ aşa că nu sunt interesaţi să scrie aici. Nu, în acest moment nu-mi permit să plătesc editorii de aici, aşa că Gabi scrie de plăcere. Şi pentru a învăţa ce înseamnă blogging, pentru a vedea ce înseamnă comunitate etc.

Sunt de acord că gramatica lui mai trebuie şlefuită. La fel ca şi a mea, că nu-s dumnezeul scrisului. Şi eu dau cu bâta-n baltă, dar niciodată nu am fost atacată atât de dur. Probabil nu aveţi curaj, nu ştiu? Dar şi eu mai merit unele şuturi şi APRECIEZ criticile constructive şi corecturile şăgalnice pe care le oferiţi.

Cam asta doresc să se întâmple şi cu editorii care probabil în timp vor mai apărea. Puştiul acesta DOREŞTE să scrie. Mă tot bate la cap cu idei, a găsit subiectul pe care ştie că nu-l prea abordez (reţetele, că-s criminal de incompetentă în bucătărie) şi sincer mie îmi plac articolele în cauză şi chiar aş încerca reţetele respective.

Mereu se spune că bloggerii ‘mai mari’ nu ajută. Nu sunt chiar mare, dar am o comunitate care totuşi contează, aşa că un blogger la început de drum se poate ‘şlefui’ puţin cu noi. Vreau să mai existe asemenea copii care ‘pierd’ timp încercând să scrie pentru o audienţă clar destupată la creier, să primească un feedback potrivit, sfaturi şi chiar încurajări. Nu aş dori să frângem aripile unor asemenea copii, aş dori să-i ‘creştem’ aşa cum trebuie. Îl putem îndruma spre situri specializate de photo stock, îl putem sfătui să studieze anumite conjugări care-i fac probleme etc.

Dar hai să nu descurajăm totalmente o iniţiativă pe care eu o admir. Blogul vă este deschis TUTUROR. Că aveţi sau nu blog, că ştiţi cum se postează etc. Dacă simţiţi nevoia să scrieţi ceva, vă fac cont de ‘contributor’ şi îi daţi bătaie. Vedeţi cum funcţionează treaba asta, primiţi feedback direct de la comunitate etc.

Contrar părerii generale, nu e chiar uşor să te expui în aşa fel. Mai ales în faţa unei comunităţi ‘străine’, obişnuite să aibă un anumit autor în prim plan.

Hai deci să fim copii buni şi să ajutăm alţii copii să crească. Nu blochez niciun cont, nu cenzurez nimic. Îmi doresc ca Gabi să scrie când doreşte, să primească sfaturi de la noi toţi şi să crească tot mai mult ca blogger. Nu e muncă uşoară, nu are un public extrem de lejer, dar se poate merge spre mai bine.

PS: nu am dispărut niciunde. Am avut o săptămână de maxim rahat, am stat aproape 4 zile să instalez un script, am pierdut timp cu bovinele de la hostgator care se pare că nu-s în stare să seteze un server pentru un script, plus că am 4 clienţi în acest moment care aşteaptă să le termin nişte lucrări. Revenim la postări zilnice, staţi liniştiţi. 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

8 Comments

  1. si totusi de ce nu retete?! vorba lui gabi: mancam zilnic, odata, de doua ori, de trei ori pe zi,chiar mai multe daca punem si ciugulelile, fructe, chips-urile si floricele la film, fiecare de cate ori poate, are timp, il lasa dieta. mancarea este o parte a vietii noatre. singurii despre care am auzit ca ar putea trai fara mancare, ar 1-2-3 (extrem de putini) yoghini-pusnici pe niste coclauri ascunse prin himalaya.
    nu am observat ca dojo-blog s-ar axa pe un anume subiect. sunt cateva abordate mai des, dar niciunul exclusiv. sunt subiecte de viata, din viata, asa ca de ce nu retete?!
    tocmai vin de la bucatarie unde am facut si mancat paste, sa zicem bologneze; am sarit ciupercile, ca n-aveam in frigider (sau camara) si mi-era lene sa ies si am pus un pic (un pic cam mult pentru papilele mele) sos picant, dar per total au foste paste bologneze. gabi mi-a facut pofta.

  2. As putea veni cu o tona de contraargumente la postarea ta dar ma voi limita doar la atat : exista in media un concept extrem de important : orizontul de asteptare. El pleaca de la continut si merge pana intr-acolo incat impune si “restrictii” de paginatie (rubrici consacrate asezate fix in acelasi loc, gen “fata de la pagina 5” sau cursul valutar). Pe baza acestui concept se stabileste si segmentul de audienta. Daca esti multumit de nivelul de audienta, nu umbli neam la “orizontul de asteptare”. Asta ca o chestiune de fond, de teorie. Practic, si la obiect, ne-ai obisnuit cu o deosebita acuratete atat in continutul informatiilor cat si in limbajul cu care le transmiti. Gabi in schimb nu stie melodia asta. Si falseaza, chiar daca, nu ma indoiesc ca intentiile lui sunt bune. Cititorii tai isi vor astupa urechile. Prezenta lui aici le inseala asteptarile, fie ele si “elitiste”. Ceea ce tu numesti “curajul” de a posta pe un blog consacrat si cu audienta este in cel mai bun caz inconstienta, daca nu tupeu de-a dreptul. Baiatul poate incerca sa-si faca mana cu un blog propriu pe una din platformele gratuite. Cand va vedea unde se afla, va sti daca isi poate permite sau nu sa posteze pe un blog cu cititori atat de pretentiosi ca ai tai. Gata, ca m-am lungit cat casa si-am zis ca n-o s-o fac.

  3. Dupa cate imi amintesc, Gabi are un blog personal si mai scrie pe un blog despre tehnologie … sper sa nu-l confund.

  4. Chiar daca nu cenzurezi nimic, parerea mea ar fi ca macar greselile de ortografie sa i le corectezi. E si obrazul tau in joc. Noi avem in sange o anume intoleranta chiar si cu cei care vorbesc engleza cu accent, de parca toti am fi studiat la Oxford. S-a observat asta tocmai din anii ’90, cand toata lumea a facut bancuri pe seama lui Iliescu si a romglezei lui. Iti dai seama ca punand pe blogul tau un text al carui autor comite greseli de ortografie, e clar ca il arunci in gura lupilor.

    In rest, ai dreptate. E destul sa compari balacareala ce se trage la finalul articolelor din ziarele romanesti si discutiile la obiect, chiar daca unele acide, care termina articolele din presa straina, in special din cea de origine anglo-saxona.

  5. Eu semnalizez cand vad greseli, indiferent de cine le face. Partial pentru ca unele greseli ma zgarie pe retina si mi-ar placea sa le vad corectate pe blogurile pe care le apreciez (ca daca e ceva nou descoperit, inchid respectivul tab si nu mai intru pe acolo), partial pentru ca si eu imi doresc sa fiu trasa de urechi atunci cand imi scapa vreo minune.

    A fost atacat mai dur pentru ca a facut niste greseli de limba grave pe care n-ar trebui sa le faca nimeni la nivel de liceu. Scuze, da’ la noi in liceu pana si corigentii scriau mult mai bine.

    A avut o reactie foarte gresita la critici. A reactionat defensiv in loc sa inceapa sa-si puna intrebari. Si daca tot facem comparatia cu blogurile straine, trebuie sa spun ca pe international (cel putin pe blogurile de stiinta si tehnologie, ca pe altele nu prea intru) nu tin minte sa fi vazut pe cineva care sa reactioneze atat de urat atunci cand este corectat.

    Nu este suficient sa vrei sa faci ceva. Trebuie sa si fii in stare sa o faci cum trebuie. Daca totusi te bagi inainte sa fii in stare, recunoaste ca meriti sa-ti iei suturi in loc sa marai… si foloseste-te de suturile alea ca sa-ti ungi cunostintele care scartaie din toate balamalele.

  6. Mi se pare omeneste sa gresesti,sincer.Noi,oamenii,suntem foarte foarte rai.oare ce este mai important cand un om scrie un articol,ceea ce scrie in articol sau cum scrie?eu spun ca ceea ce simte omul respectiv este cel mai important.daca ne respectam reciproc,EU nu am voie sa-ti scot ochii tie ca TU nu ai scris corect gramatical si esti analfabet,prost sau alt lucru urat.. eventual,ti-as spune-o in privat,poate TU te-ai grabit,sau cum e cazul tau,Gabi traieste prin tari straine. Nu am vrut sa supar pe nimeni iar daca am facut-o imi cer iertare dar nu-mi place rautatea si mandria unora. Oameni buni,in fata Lui Dumnezeu TOTI suntem egali,indiferent ca stim carte sau nu stim.Toti avem calitati,nu numai TU ,cel care arati cu degetul.Hai sa fim mai buni,mai intelegatori cu semenii noastri.Numai bine tuturor,ceau !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.