Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Coca cola si copiii

Aici este aproape 10 dimineaţa. Abia m-am trezit, sunt umflată la ochi, de parcă am coborât din ringul de box, nu din pat. Bine măcar că nu sunt vânătă, că intram la bănuieli 🙂

Am adormit greu, contrar obiceiului. În general adorm în 2-3 minute, azi-noapte m-am fofilat prin pat de nebună. Înainte să mă întreb ce fierbe la mine între urechi, de nu pot dormi, mi-am amintit că după-masă am băut Cola. Nu mult, un pahar de 100-150. Sunt ditai dihania de peste 30 de ani şi totuşi, dacă scufund un Cola, chiar şi câteva guri, seara mi-am aranjat programul de somn.

Nu beau cafea deloc, deci nu am rezistenţă la din astea.

Mi-am amintit că am văzut destui părinţi în ţară (şi aici) care le cumpără copiilor Cola. Iubi a văzut chiar o tâmpită în metrou care montase un biberon pe un flacon mai mic de cola şi ‘hidrata’ un bebeluş cu porcăria asta. Nu mai vorbesc de copii d 5-6 ani care beau Cola în mod obişnuit.

Asta mică a prietenilor noştri are interdicţie. Ştie că e ‘băutură’ pentru oameni mari şi nici nu are probleme. Primeşte ‘soda’ de fructe, dar rar, în rest apă plată, minerală şi suc stors în casă. Nu văd să aibă puştoaica prea multe probleme cu asta, dacă ştie că nu-i de nasul ei, nici nu-şi face iluzii. La fel ca şi cu mâncarea de porci de la Mac. Acolo merge să se joace (au nişte dispozitive din alea de jucat la una dintre sutele (sau miile) de ‘restaurante’ din NYC. Dacă ştie că nu mănâncă de acolo, a mică trece ca glonţul printre mese, direct la ‘playground’.

Mi se va spune că nu sunt părinte, deci habar nu am ce e bun pentru un copil, dar mă gândesc că, dacă eu la 33 de ani nu dorm noaptea 2-3 ore pentru că am băut după-masa Cola, probabil pe un copil l-ar da mai serios pe spate. Dacă unui părinte i se pare ciudat să dea copilului cafea, oare de ce i se pare normal să dea copilului Cola, că doar ‘ingredientul activ’ e acelaşi. Pe lângă problema în cauză nu cred că-i nimic sănătos în poşirca asta, în afară de apă, motiv pentru care şi eu scap mai rar la un pahar.

Sunt eu prea sărită de pe fix sau chiar e normal ca un copil să aibă acces şi de la vârste mai fragede la ‘minunata’ licoare? Din punctul meu de vedere (şi ‘soarele’ e pe aceeaşi lungime de undă), când voi considera că e normal să bea cafea cu noi (deşi eu nu beau deloc, iar omul meu a băut vreo 4 cafele anul ăsta), atunci probabil voi cumpăra şi Cola pe care să o bea.

Ce ziceţi? Copiii voştri beau cola? De la ce vârstă?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

27 Comments

  1. si eu sunt la fel, daca beau cola/pepsi (un pahar de 150-200 ml) dupa 3-4 dupa-amiaza, adorm greu si dorm prost.
    o prietena mi-a povestit ca la aniversarea fetitei ei de 4 ani a intrebat invitatii-copilasi de varste apropiate daca vor suc de portocale. au vrut toti, iar ea, mama responsabila, a adus suc din portocale si alte fructe, preparat in casa, in robotul de bucatarie. n-a baut niciunul-voiau cumparat, cu exceptia fetitei ei. (ca sa nu mai spun ca povestea mama logodnicei fratele meu, ca i-a povestit un fost coleg, acum angajat intr-o “fabrica de sucuri”, ca nici macar sucul ala pe care il credem noi “cu pulpa” nu e din fruct. cica exista diverse procede ca sa se formeze acea “pulpa”)
    stiu un alt caz, copilul de 12-13 ani al amici de-ai parintilor obisnuia sa bea cola, circa 2l/zi. pana parinti s-au lumitat si au decis sa spuna stop. copilul a facut sevraj. ca la droguri, ca la bautura, cu frisoane, cu voma, cu tremuraturi, cu crize de nervi, cu tot tacamul. acum refuza el sa mai bea asa ceva.
    nici eu n-am copii, dar nici eu nu i-as da copilului meu, daca as avea. si cand mi-o spune “da’ si cutatica bea”, oi vedea cum o dreg.

    • Deci daca mai e careva care crede ca sucurile cu ‘pulpa’ care stau cu anii pe rafturi is naturale, inseamna ca e ceva stricat la mansarda. Singurul suc pe care eu il consider cu adevarat natural este ala stors in fata nasului meu. In rest .. povesti 😀

      • Si poate ca nici acela nu este natural 100%. Cine stie cu cate chimicale or fi stropite fructele cumparate de prin magazine.

      • Da, clar sucul proaspat stors este cel mai bun si singurul “100% natural”, insa vezi tu, pb e ca sucul astfel obtinut nu tine mult. deja in juma de ora, o ora, trebui sa-l bei, altfel isi schimba culoarea, gustul. Si daca vrei sa mergi undeva, la padure, la plimbare si vrei sa-ti iei o gura de suc cu tine, iti iei storcatorul de fructe? 🙂 Oricum, eu prefer sa mananc fructele intregi, si sa beau Pepsi cand mi-e pofta de suc.. combinatia perfecta :))

  2. Eu beau zilnic aproximativ 4 litrii de cola pe zi si nu am probleme cand trebuie sa ma bag la somn . Pentru unii cola dauneaza , iar pentru altii nu dauneaza

    • Tu doar te-ai adaptat. Dar zi-ne, nu ai deloc probleme cu dintii, cu stomacul, nu te-ai ingrasat?

      • Nu am astfel de simptome si lunar cand merg la analize se mira medicii cum de am tensiune buna , analizele ier super ok cu toate ca sunt si fumator inrait si sparg 2 pachete de tigari pe zi

  3. Eu sunt ceva mai rezistenta.. acum… Dar trebuie sa recunosc ca m-am apucat relativ tarziu de consumarea de produse continand cofeina. Vreau sa spun ca eram de ceva vreme majora in toata legea. Intai inghiteam doar ceai… negru, apoi si verde, dupa care am trecut doar la verde. Dupa cativa ani de ceai in exclusivitate, m-am apucat de cafea. Nu de alta, dar petrecandu-mi timpul mai degraba pe strazi decat pe acasa, nu gaseam aproape deloc ceai prin oras, prin diverse “localuri”; in schimb, cafeaua era relativ la discretie. In prima zi cand am baut vreo 3 cafele mici, dar tari (espresso!), in decursul unei zile intregi, am avut senzatia la finele zilei si la mijlocul celei de-a… treia cafele, ca stomacul imi era plin cu un soi de explozibil. Ca atare, o saptamana nu mi-a mai trebuit cafea. Dar dupa aceea mi-am reluat prostul obicei.
    Poate ca acum mi se pare relativ ciudat sa vad pustanii de liceu (poate si de varste mai mici) inghitind cafea, daca se poate si tare si fierbinte, eventual asezonata cu tigari si alcool, asta picand intr-un stomac adesea mult prea gol. Dar… gastrita si ulcerul sunt la moda, nu-i asa???

  4. Dupa ce am baut intr-o zi 2 litri de coca cola am avut o noapte de cosmar, cu accese de hipotensiune de credeam ca ma prabusec din pat intr-un hau nesfarsit si crize de tahicardie care ar fi da gata un tip mai in varsta. Acum, din fericire m-am obisnuit, dar si consumul este mai moderat. Oricum, hrana pe care o consumam este artificiala, cu o gramada de aditivi in ea, asa incat 2-3 pahare de coc cola nu mai conteaza. Doar nu aveti de gand sa traiti 100 de ani.

  5. Consum cola o data la 3, 4 zile, sau od ata pe saptamana, ca mi se face pofta, dar in rest nu ii duc lipsa. E o chestie de obicei, poate si dependenta, de ex, frate meu bea cola zilnic si nu am ce ii face. Macar e mare, da faza cu copilul mic e prea de tot.

  6. Mi se par niste porcarii imense toate bauturile astea. Cica “ti-e pofta” – ce naiba inseamna asta? Sa-ti fie pofta de o apa cu enorm de mult zahar si o culoare maro?:))

    Nu mi-au placut niciodata, nici macar in copilarie sau adolsecenta, bauturile astea din comert. Iar Cola beau doar in zilele foarte lungi si foarte obositoare cand calatoresc sute de kilometri (deci de 2 ori pe an si in cantitati de genul 250-400 ml/zi, doar o zi:) Lumea habar n-are sau se face ca nu-i pasa, insa zaharul chiar este “moarte alba” si da o dependenta mai grava decat cocaina. Daca iti incepi ziua cu ceva dulce (zahar in cafea, de exemplu) esti predispus sa consumi cantitati mari de “ceva bun” pe tot parcursul ei. De ce sa o faci?

    Iar in ceea ce priveste copiii, iti dai seama ce atitudine as avea.

  7. Se dă: scena clasică a familei americane (sic) dimineața, la micul dejun, chiar înainte de a pleca pruncul la școală cu autobuzul cel galben; alternativ e valabilă și cina, obligatoriu însă în același cadru cu toată familia la masă.

    Se cere: numiți 3 (trei) filme produse la Hollywood în care mama să recomande un suc de fructe proaspăt ca alternativă la Coca-Cola.

  8. Parerea mea este ca daca parintii sunt consumatori de “cola” vor da si copiilor la un moment dat (o gurita de suc nu are cum sa strice, nu? 😉 ) Obiceiurile alimentare se transmit foarte usor de la parinte la copil. Daca mama bea apa plata toata ziua, o sa bea si copilul. E simplu.

    Eu am o alta problema: am vazut parinti care dau copiilor Fanta mergand pe ideea ca nu e daunatoare (asa cum e Coca Cola) pentru ca e de … portocale!!!

  9. Nu e e normal sa bea copiii Cola si problema nu tine doar de cafeina, ci si de alte zeci de porcarii din bautura asta.

  10. si eu vad tot mai multi copii ca numa cola cola cola..cand o sa isi dea seama cat rau le face sucul minune poate va fi prea tarziu..eu ca norocul m-am trezit relativ repede si nu mai beau cola,doar foarte rar,desi am baut si eu cate 2 litri zilnic..acuma daca beau mai mult de 2-3 pahare pe zi,gata simt ca deja ma doare ceva si nu e bine..

  11. Sunt mama de 2 ori. Si beau din cand in cand Pepsi sau Coca. Cam orice se poate manca/bea daca nu se face exces. Nu sunt genul extremist sa imi fac cruci in fata unui pahar de Coca sau Fanta. Nu e dracul asa de negru…
    Am copii mici, nu o sa le dau asemenea bauturi decat dupa 10 ani, cand oricum sunt capabili sa decida si singuri ce e bine si ce e rau. In schimb le-am dat si o sa le dau sucuri “naturale”. Stiu ca sunt pasteurizate, nu au acelasi gust cu cel natural, nu au aceleasi proprietati, dar nu am timp sa fac mereu suc proaspat si in plus nu poti sa ii tzii intr-o bula de cristal. Totul se reduce la echilibru.

  12. inca nu-s mamica, dar nici eu nu sunt de acord cu “administrarea” de Coca-Cola copiilor. Si eu am probleme mari cu somnul daca beau seara CC, dar tot e bautura mea preferata;) insa, pentru dezvoltarea armonioasa a copilului meu si pentru sanatatea lui – clar, numai ce e bun. va avea el timp toata viata sa-si distruga organismul, mai bine cand e mic sa aiba o baza healthy.

  13. Eu sunt de-acord sa rasfeti copilu din cand in cand cu o cola..dar nu sa-i dai zilnic…am un prietenc cu care am crescut de mic…si la 28 de ani are diabet….bea apa foarte rar si o inlocuia cu Cola..sa nu mai zic ce contine!

  14. Mie mi-au dat sa beau cafea cand eram mica. Ai mei, parintii tatalui. Intotdeauna imi turnau si mie din cafeaua lor. Nu imi placea gustul, mi se parea oribila, dar ceream mereu pentru ca voiam sa beau si eu ce beau oamenii mari. Tot consumul de cafea din viata mea s-a inregistrat pe la 2-3 ani. Nu m-am mai atins niciodata de atunci de cafea/ ness/ cappuccino/ alte chestii inrudite.

    Am descoperit Pepsi (nu stiam de Coca-Cola pe atunci) cand am fost prima data cu ai mei la mare – aveam vreo trei ani si ceva. Am baut atunci, mi-a placut, dar aia a fost, ca la Brasov nu se gasea “suculet din ala bun, Pecsi” (asa intelesesem eu ca-l cheama). Multi ani mai tarziu, am descoperit si alte natii de cola. Am bagat cantitati industriale de American Cola in liceu (din ala luau ai mei ca de, era mai ieftin). N-am simtit absolut nimic neplacut nici cat am baut in draci, nici dupa ce m-am lasat.

    In facultate am trecut la Pepsi Twist, uneori Coca-Cola cand erau promotiile alea cu pahare, apoi la Schweppes. Apoi m-am lasat de carbogazoase acum 5 ani. La fel, ca in liceu, n-am simtit absolut nimic neplacut. Nici cand am consumat, nici cand m-am lasat. Doar cand am baut iar ocazional chestii cu bule dupa o lunga perioada fara…

    Acum sunt in principal pe apa de la robinet, limonada strecurata, lapte (de multe ori cu cioco) si mai scap pe la sucuri de mere Pfanner sau Becker’s Bester.

  15. foarte rar beau cola, si de fiecare data o patesc cu somnul. beau insa cafea zilnic, dar nu mai tarziu de ora 2 (14). in felul asta reusesc sa adorm la maxim ora 1 noaptea. cat despre copii, nu am inca, dar stiu ca nu e bine sa faca excese de dulce (si cola e dulce, nu gluma); ca sa nu mai vorbim de alte nebunii ce se gasesc in bautura asta, pe langa zahar.

  16. Am un nepotel de 7 ani care in urma cu un an consuma destul de frecvent ‘vin-cola’,apa minerala+10 g de cola.Asta credea el ca exista in acea sticla atragatoare rosie.Acum a eliminat de tot cele 10 g si nici din curiozitate nu mai rosteste cuvantul cola.Cred ca parintii au cel mai important rol in aceasta privinta.Evident intai trebuie sa priceapa si ei ca nu e tocmai in regula sa dai cofeina copiilor!

  17. Exact asa sunt si eu cu Cola. Stiu clar nu dorm jumatate de noapte daca beau vreun pahar dupa amiaza. Ma foloseam de Cola cand invatam in ultimele nopti pentru un examen, iar in rest beau de pofta. Sa le dai pustilor de 4-5 ani sticla de Cola la purtator mi se pare ca suna un pic a ideea acea educationala numita “ia si taci!”.

    Ideea e ca daca parintii nu sunt educati in privinta consecintelor negative ale produsului atunci nici plozii n-o sa aiba de unde sa stie.

    Pana atunci reclamele iti spun ca te face fericit. 😐

  18. Am inceput sa beau sucuri de la o vreme incoace…cam orice fel de suc. Sper sa vina vara si sa trec iar pe apa, nu ma simt ok deloc…

  19. Clar nu as da copiilor mei la varste f fragede asa cv, mai ales ca nici eu nu prea beau (adica maxim 1-2 ori/luna un pahar, uneori nici macar atat). Imi prepar in casa limonada: lamai stoarse si tinut acest concentrat in frigider. Cand mi-e pofta, prepar cu apa minerala si este nemaipomenit. Beau cafea, dar nu in cantittati exagerate; sunt zile in care nu beau deloc. Sa va spun cum sunt pregatite sucurile “cu pulpa”: este de fapt aceeasi compozitie, adica sucul respectiv este refigerat la o anumita temperatura astfel incat sa devina solid ca sa poata si razalit, el figurand apoi ca si masa solida in sucul respectiv…deci sa nu va imaginati ca este fruct, nici pe departe. Din cate am observat la unele familii si din auzite, unii se mandresc ca isi indoapa copiii cu sucuri, ca asa este “la moda”, asa fac toti si nu pot sa faca opinie separata…ma rog, cred ca tine de educatie pana la urma, ca sa nu te lasi “coplesit” de spiritul asta de turma. O zi buna tuturor!

  20. eu nu am probleme cu somnul,beau Cola foarte mult,am castigat vreo 15 doze pana acum si 3 mingi ,mereu la Timisoara,Lunea merg la Kaufland si imi cumpar 4 sticle . Imi place mult,e drogul meu,viciul meu si pana nu-mi plesneste ficatul nu ma las :-d. cafea nu beau deloc,de fumat n-am facut-o niciodata,alcool foarte rar,nu-mi ramane decat sa scap de Cola.. Dar daca nu beau o zi,a doua zi imi cere organismul…si imi cere si imi cere…in 6 ore e gata sticla de 2 litri jumatate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.