Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Marea Țigănie

Nu am cunoscut niciodată istoria clădirii respective, dar, încă de pe vremea plimbărilor de mânuță cu grădinița, simțeam că este ceva special cu ea. Am crescut și am trecut pe lângă ea de sute, poate mii de ori. Chiar înainte de a pleca din țară, am trecut cu „soarele” pe lângă și glumeam că, dacă am câștiga la Loto, am încerca să cumpărăm clădirea respectivă.

Putem sta liniștiți, nu mai e nevoie. Clădirea e praf și pulbere, mulțumim țiganilor și gunoaielor care teoretic conduc orașul și ajută la respectarea legii.

Încă o clădire de patrimoniu prinsă în gheare de etnia discriminată, încă un exemplu despre cine face cu adevărat legea în oraș. După cum comenta un cititor la articolul inițial, așeptăm cu interes ca și clădirea Primăriei să intre în mâinile vreunui clan țigănesc, doar au acte de proprietate cam pe orice altă clădire mai de doamne-ajută.

Aceasta este România, aceasta este Timișoara. Aceștia ne sunt conducătorii, de la polițiști corupți, la prefecți, primari, judecători. Pentru un BMW second hand o vindem și pe mama. Iar unii dintre cei care se fac acum vinovați de toate mizeriile acestea, mita nu a însemnat doar contravaloarea unei asemenea mașini. Fiecare individ care a acceptat să închidă ochii la câte o mizerie mai mult sau mai puțin țigănească (pentru că nu suntem curați nici noi, ăștialalții) poate acum să se felicite.

Mica Vienă a ajuns un gunoi de oraș, plin de clădiri urâte, ce înlocuiesc pas cu pas monumente arhitectonice care în orice țară cu apă caldă ar fi frumos recondiționate și puse în slujba turismului. Să vadă și alții că nu a trecut istoria peste capetele noastre. Sunt țări în care orice rahat de cocioabă cu iz istoric este recondiționată și pusă în circuit turistic, sunt orașe care se mândresc cu rahaturi de clădiri ce au 50 de ani sau mai puțin, doar pentru că x a stat acolo o noapte sau și-a suflat nasul la ușă.

Am stat în iarnă într-o minunsculă stațiune turistică de pe Costa del Sol. Un sătuleț acum vreo 30 de ani, pus la punct de spanioli, în care un mic delușor este dominat de o cetate. Dacă e să fim jogodii, e un casteluș micuț, din care au rămas niște ziduri și vreo 2 turnuri, plus 2 tunuri vechi. Pare-se că are și o brumă de istorie reală, cert este că edilii l-au pus cât de cât la punct și acum este o atracție pentru cei care nu doresc să stea doar la plajă. Îl vizitezi cam în 20-30 de minute, dacă ai pasul mai rapid, teoretic nu prea ai ce să vezi, practic este un loc superb, frumos întreținut, o bucurie pentru orice turist.

Nu stau să discut despre ce se întâmplă aici, în New York, unde linii vechi de metrou sunt transformate în parc suspendat, unde niște porți vechi sunt lăsate pe locul lor și înconjurate de un parc frumos. Am umblat prin tot felul de locuri prin State și prin țări din Europa. Am văzut atracții turistice recunoscute de toată lumea și locuri pe care nici nu visai să le găsești, care, chiar dacă poate nu au o istorie serioasă, au fost atât de frumos aranjate, încât e păcat să nu le vezi.

Noi avem și istoria necesară și (încă) niște clădiri relevante, dar avem grijă de ele, pentru un pumn de arginți.

Aici se ajunge când justiția se face pe ochi frumoși, aici se ajunge când românul ajuns într-o poziție de conducere uită că este acolo pentru a face orașul lui, țara lui, dacă doriți să trecem la idei patriotice, mai altfel. Aici se ajunge când tot orașul știe ce se întâmplă de fapt, doar cei care sunt puși să reprezinte comunitatea au program de „bișniț” și îmbogățire rapidă.

Sper din tot sufletul că, atunci când voi avea un copil, nu-l voi crește în țigănia asta!

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. Ai dreptate, dar in loc sa scoti in evidenta asemenea lucruri pe care desigur cu totii le observam as prefera sa citesc ceva motivational prin care sa incerci sa ne schimbi mentalitati.

    • Cum, Doamne iarta-ma, sa scrii chestii motivationale? Iti pier pur si simplu ideile cand vezi cum isi bat joc de orasul tau. Mi s-a intamplat si mie sa vad rosu cand trec pe langa o cladire draga si pe urma sa tun si sa fulger.

      Tu chiar esti optimist tot timpul?

  2. Tocmai pentru a schimba ceva, am pornit pe drumul asta. M-am saturat de orasul asta asa cum e; m-am saturat de jegurile care conduc orasul si nu stiu decat sa sifoneze bani. O sa pun maine un articol despre parcul rozelor, care cica a fost super renovat pe bani publici, sa vezi cum a fost facut numai acolo unde vede soacra; trotuarul, bancile de pe mal nu au fost atinse. Plus ca pusesera si program pe parc, sa nu te poti plimba cand ai chef….mi-e sila! dar vreau sa continuam si ii presez pe toti cu care am pornit impreuna in proiect, sa nu ne lasam, caci numai astfel putem schimba ceva (sau macar murim pe drum, caci in mod sigur mai devreme sau mai tarziu se vor gasi oameni deranjati)

  3. Astazi la Realitatea TV a aparut un reportaj care vorbea despre exact acelasi subiect :))))
    Dati-le subiecte la reporterii fara subiecte :))))

  4. Nu stiu de ce sunt pesimist cand ma gandesc ca incercarea de a face ceva pentru Romania nu va merge. Oricand ne-am stradui sa construim ceva, mereu va darama cineva ”din greseala” tot ce a fost cladit.

    Si bineinteles, asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa facem nimic!

  5. @Roberto: din astia se vor gasi, fara indoiala, dar de noi tine sa limitam dimensiunile daramarii. Incet, prin educatie, prin exemplu personal, prin rusinarea celorlati, se va schimba ceva. Nu se va intampla brusc, nu se va intampla intr-o generatie, dar odata si odata trebuie inceput. Un drum de 1000 de pasi incepe cu primul pas. Eu asta incerc; sa fac primul pas. Daca destui vom face un prim pas intr-o directie, pana la urma si ceilalti vor trebuie sa se incadreze pe directia aia. Dar asta inseamna sa trecem noi peste pesimisme, scarbe, dezgusturi si sa facem ceva

  6. Daca Antoni Gaudi ar fi trait in romania casele pe care le a construit ar fi fost demult daramate,iar Sagrada ar fi ajuns o ruina.Se pare ca in unele orase se poate pastra o istorie si se poate face istorie din orice,plus ca se fac ceva bani.in barcelona vizitele erau intre 15 si 20 euro.trecand peste asta si in Bucuresti sunt o gramada de cladiri frumoase,case vechi din sec 18 si 19 care sunt daramate pt a se construi turnuri din sticla.Consider ca romanii nu sunt uniti si asta este ceea ce face ca toate sa mearga invers in tara asta.

  7. Mda, vezi tu , acesta este motivul pentru care ma plimb cu aparatul in mana si fotografiez cladirile din oras…pana mai exista, adun informatii si scriu despre ele.

  8. mda mare pacat, Romania in general este o tara frumoasa dar pacat ca e locuita de cine nu trebuie 🙁

  9. Sincer, inca de mic am admirat orasul Timisoara, vazandu-l ca poarta Romaniei spre Europa, ca cel mai civilizat oras romanesc. Si sunt sigur ca la vremea respectiva nu m-am inselat. Din pacate nu am apucat inca sa-l vizitez, desi mi-am dorit lucrul acesta. Insa ce se intampla de cativa ani in orasul vostru, este tragic. Aceasta etnie, “discriminata” cum o numesti tu in termeni prea prietenosi, a “reusit” sa distruga frumusetea acestui oras. Vad si eu la televizor cum cladire dupa cladire cade in mana acestor clanuri tiganesti. Chiar nu se gaseste nimeni in Timisoara, in tara asta, care sa puna capat acestor abuzuri si ilegalitati? Chiar nu mai exista curaj si patriotism in noi, pentru a avea puterea sa contracaram actiunile ilegale ale acestor fiinte de cea mai joasa speta? Stiu ca in Europa exista o formatiune ce lupta impotriva lor, la propriu, nu i-am retinut numele, insa as fi tare bucuros daca si-ar face simtita prezenta si pe teritoriul Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.