Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

M*A*S*H sau cum se făceau serialele de comedie acum 40 DE ANI

Am prins MASH prin adolescență, nimerind ca orbul Brăila serialul după ce tot îi auzeam pe ai mei că râd ca nebunii. Când mi-au spus „hai, fată, că-i mișto”, ca orice adolescentă cu fumuri, am ignorat, că doar nu aș accepta că au dreptate. Și nu știu cum am rămas într-o seară cu ei la televizor și am prins un episod. Făceam pe atunci celebrii mei hamburgeri (o jumătate de pâine desfăcută ca o chiflă de burger, cu tot ce găseam prin casă) și cred că mi-a cam stat în gât în seara respectivă, de atâta râs. Atât mi-a trebuit, am intrat și eu cu ai mei în rutina de fiecare seară.

Am revăzut serialul așa cum trebuie (în mintea mea) – adică toate episoadele, frumos, de la cap la coadă – în urmă cu câțiva ani. Că tot mă plictiseam acum câteva zile, l-am reluat la vizionat, de-l termin psihic pe „domnul dojo” că râd ca o căpiată.

Mă încearcă însă un sentiment de tristețe, când îi văd pe toți atât de tineri și de frumoși, și mă gândesc că afurisita asta de viață ne ia exact aceste atuuri. Unii dintre ei sunt acum bătrâni, alții au murit. Dar ce au realizat rămâne.

Un serial frumos. Comic, pentru că acesta i-a fost destinul. Trist, pentru că prezintă un război și toate dramele ce decurg din el, un serial plin de tâlc, de umanitate și de farmec. Nu poți sta serios, când vezi oameni în toată firea cum își pierd mințile din te miri ce, pentru că, atunci când îți petreci ziua „reparând” copii cărora abia le-a mijit mustața (asta când nu-ți mor pe masa de operații) sub bombardamente și-ntro țară străină, e cam greu să-ți păstrezi toți boii în staul.

Maioreasa Hotlips, mereu pusă pe iubit, Pierce, cel glumeț și pus pe șotii, Klinger, îmbrăcat mereu în femeie, sperând că-l vor da afară din armată pe motiv că-i nebun, părintele Mulcahy, preot catolic, dispus să se roage pentru oricine, fără să mai conteze religia etc.

Nu cred că există vreun cititor de dojoblog care să nu știe că există acest serial, dar îmi fac datoria să-l menționez.

Este ciudat să vizionezi un serial de acum 40 de ani, mai ales dacă ești obișnuit cu noile producții TV, dar merită efortul. După cum spunea și Mircea ieri seară, nu se mai fac asemenea seriale. Puține dintre cele care apar acum mai au un asemenea umor și atâta profunzime.

Dați-i deci o șansă, dacă nu l-ați vizionat. Cred că merită atenția.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. 🙂 Chiar la asta mă gândeam şi eu acum câteva zile când am revăzut, din greşeala, la televiziunea locala vreo 4-5 episoade.

    Prima dată m-a lovit tristeţea gândindu-mă la cât de mult au imbătrânit actorii dar pe de altă parte m-am bucurat ca un copil că i-am revăzut.

    Sincer, m-am simţit ca şi când aş fi intălnit un vechi prieten de care nu mai ştiam nimic de ceva ani.
    Acum mă duc să caut pe youtube melodia de inceput 🙂

  2. Da, l-am revazut si eu acum. Si mi se pare ca are un umor universal, care e valabil si astazi. Unele episoade mi se par mai triste decat mi le amintesc de la prima difuzare.

    • Asa e, unele sunt incredibil de triste. Dar pana la urma pe un asemenea subiect nu prea poti doar sa razi. Dar mi se pare destul de echilibrat in general. Si iti dai seama ca a avut 11 sezoane (daca nu ma insel), deci s-a muncit ceva 🙂

  3. Am vizionat acest serial cu ani in urmă la prima sa difuzare pe protv. Eram cam mic pe vremea aia si nu am intes mare lucru din el. Dar pentru ca a inceput ProCinema sa-l redifuzeze m-am hotarat ca macar 1 ora pe zi pot s-o sacrific pentru acest serial minunar. Concluzia la care am ajuns m-a surprins chiar si pe mine: MASH nu mi s-a mai parut comedie. Pentru mine este o drama in toata regula cu un puternic accent de comedie. Si spun asta din perspectiva personajelor principale ce folosesc umorul pentru a face fata nebuniei ce-i inconjoara. Si cel mai afectat este Hawkeye.

  4. Daca iti spun ca eu l-am vazut de 5 ori, tot de la un capat la altul ma crezi ? Din punctul meu de vedere se bate pe podium pentru locul 1 cu Seinfeld, o alta capodopera.

    Pentru ca nu stiu cat timp il vom mai gasi la “cinemateca din colt” eu mi l-am scris pe dvd-uri sa ma pot uita la el si cand voi fi batran.

    • Eu l-am scris si am aruncat dvd-urile, ca o geniala ce sunt. Acu’ il re-vizionez si probabil il pun la pastrat pe external drive. daca tot mi-am luat 2 terra de spatiu, macar sa-i si folosesc 😀

  5. Cred ca l-am vazut de vreo 4 ori, de vreo 2 la TV si vreo 2 pe PC. Probabil ca secretul succesului e imbinarea perfecta de râsu-plânsu: sa vezi oameni care pot glumi desi sunt intr-un loc in care nu si-ar dori sa se afle.

  6. eu revad acum “Bewitched” (cred ca la noi a fost tradus “Ce vraji a mai facut Samantha”), e “medicamentul” perfect pt. perioada in care ma aflu
    oricum, in ultimii ani, am abandonat TV-ul si m-am mutat pe net pt. seriale, filme, sau muzica, asa pot sa urmaresc ce doresc eu; asa am descoperit filme, seriale sau emisiuni din anii ’50-60′ pt. care eu am o pasiune, am gasit muzica pe care nu as fi gasit-o niciodata pe tv sau la radio

    • Cris, cam la fel si eu. Ignor TV-ul in general, dar imi caut seriale si filme pe comp si le vad acolo. Nu cred ca am pierdut nimic nefiind la curent cu stirile si isteriile din media nationala 😀

  7. In topul personal seriale all times, M.A.S.H. se bate cu Blackadder ( un Rowan Atkinson inainte de Mr.Bean) pentru locul 1.Vazut prima data la TV, ca toata lumea, apoi mai pe indelete, pe DVD, m-a facut sa devin iremediabil si neconditionat fan Alan Alda.Pentru impatimiti recomand cele doua carti cu caracter autobiografic ale lui Alda, publicate recent si in romaneste ” Sa nu-ti impaiezi niciodata cainele si alte lucruri pe care le-am invatat in viata” si ”Sensul vieţii intr-un pahar cu apa”. Sunt multe faze si din timpul turnarii MASH, la care Alda a ajuns sa si regizeze si sa scrie scenariul pentru destule episoade din cele 11 serii.

  8. Ohoho! Văzut și re-văzut și re-re-văzut. Plâns după toți actorii ieșiți din serial, apoi obișnuit cu cei noi și râs din nou.
    Fain serial. Clasic deja. 🙂

  9. MASH a fost si va fi tinut minte ca un serial ce se invarte in jurul lui Alan Alda. Chiar daca toti aveau rolul lor si fiecare episod era (si este) amuzant datorita intregului staff, Alda era sarea si piperul. Cred ca de asta e si singurul care mai joaca in filme si astazi, la 76 de ani.

    • Gagiul era demential, clar. Facea mult din serial si a avut din fericire si un ‘staff’ pe masura in serial, actori si personaje pline de farmec.

  10. Excelent serial! Tocmai ce l-am revazut , difuzat pe AXN , parca…nici nu are importanta , de fapt. 🙂 Cand s-a difuzat prima data , in Romania , nu imi scapa nici un serial , la ora X era motz in fata tv-ului. 😀

  11. Un serial excelent! Din categoria lui, aceea care te face sa spui ca nu se mai fac asa seriale este si Ally McBeal, parerea mea…

  12. E serialul meu preferat..L-am vazut cred ca de cel putin 3 ori pana acuma..eu nu ma pot plicisi de serial…

  13. Vai cat de mult imi placea, ma uitam in fiecare seara cu toata familia la el 😀 Preferatul meu era Radar 😀

  14. Eu l-am revăzut pentru a 3-a oară la începutul anului. E cel mai bun serial pe care l-am văzut. Câteva luni bune am avut pe telefon melodia de la începutul episoadelor.

  15. Off, ce vremuri …! MASH, The Quantum Leap, Seinfeld, Bundy, Columbo, cu cata placere le urmaream. E trist sa vezi decadenta televiziunii, promovarea non-valorilor, a vulgaritatii si a mizeriei. Dar totusi o usurare cand constati ca nu esti singurul razvratit impotriva gunoaielor si nostalgic dupa calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.