Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu citim pentru că sunt scumpe cărțile

De câte ori mai povesteam cu careva despre citit, mi se spunea că s-au lăsat de „sportul” ăsta, că sunt cam scumpe cărțile. Nu trebuie decât să intri prin librării și să vezi prețuri destul de piperate. Am cumpărat abecedar și cărți de povești pentru fetița prietenilor noștri din NY, să poată să o învețe și românește (scris-citit, că în casă oricum așa vorbesc) și am lăsat cam mulți bani pentru cele câteva cărți amărâte.

În altă ordine de idei, dacă stau să cuget bine, dacă nu doriți chiar ultimele lansări, cărțile respective se găsesc și altfel.

Prin liceu, când citeam cel mai mult, am cumpărat cred o singură carte: TOEFL. Aia mare și scumpă ca naiba. Dar am citit ca la nebuni orice am putut să iau la mână. Și asta fără investiții majore, în afara unui abonament la Bibliotecă. Și mergeam din 2 în 3 zile să mai iau cărți, le citeam, le returnam etc.

Apoi am dat de anticariat și mi-am mai luat câte o carte folosită. Că nu e ca și chiloții, să nu-ți dorești să o fi „purtat” altcineva.

În urmă cu 3 seri, stând pe tron și fără ocupație mai bună, am intrat pe shop-ul de aplicații de la Barnes&Noble (de unde am Nook-ul). Spre deosebire de anul trecut, când nu l-am putut accesa din România, acum pot cumpăra sau descărca gratis de oriunde. Ceea ce și fac. Am intrat pe cărți, așa la plezneală, chestii vechi și aprox. noi (adică până prin ’60) scrise. Majoritatea costă 99 de cenți. Scoți cartea în format epub, ideal construit pentru tableta în cauză. Sunt și destule cărți gratis, deci le poți descărca din shop fără să plătești. Intră aici toată șleahta de „clasici” de la Shakespeare la Dickens, Woolf sau Leo Tolstoy, după cum l-au americanizat ei. De la care chiar mi-am scos War & Peace, că mă plictiseam.

Singura problemă cu aceste cărți este că-s în engleză, așa că e mai distractiv. Dar, cum se știe că românii se pricep la toate, mă gândesc că nu e o problemă pentru unii dintre voi.

Există și resursele „alternative”, de unde scoți pachete de e-books, dacă dorești să ai de citit. Și există pachete de mii sau de zeci de mii de cărți, că nu avem ani câte cărți ar fi de citit. Iar astea vin gratis. Există tot felul de situri care oferă cărțile online – www.gutenberg.org – de pe el mi-am citit cam toată literatura obligatorie la facultate.

Sigur, probabil nu-i plăcut să citești cărți electronice, dar cu tabletele astea șmechere s-a rezolvat problema. Eu cel puțin citesc cu mare plăcere pe Nook. Chiar dacă nu e „carte adevărată”, sistemul este atât de bine pus la punct, că e chiar agreabil.

Tot în seara respectivă, după ce am căutat prin „librăria” Barnes&Noble după niște cărți pe care le-am savurat în liceu, îl anunț pe „soare” că probabil voi descinde la o librărie și mi le iau așa frumos. Că-mi sunt dragi și merită banii. Și se pune omul pe okazii și le ia: Giovanni Papini – Un om sfârșit (15 lei pentru că e edițe din 1920 cred) și Mircea Eliade – Romanul adolescentului miop (3 lei). Mai plătim transportul, dar oricum sunt ca și cadou.

Așa că spaima asta a noastră, că vom muri necitiți la cât de scumpe e toate, nu prea este fondată. Putem împrumuta de la bibliotecă, le găsim „pe nașpa” online, le putem plăti pe diverse situri de e-books la prețul unei pâini.

Deci, de ce nu mai citim? Putem sune că prețul este uriaș sau că noi avem o groază de chestii într-o zi pe cap și mai puțin timp să ne relaxăm cu o carte bună?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

39 Comments

  1. Astea sunt scuze. Cand trebuia sa-mi iau carti din alocatie, ma duceam la anticariat. Acum imi permit ca, atunci cand mi se pune pata, sa dau 15 dolari pe o carte care imi ajunge pe Kindle in 10 secunde. (Si nici cealalta scuza, aia cu “n-am timp”, nu e valabila. Seara sunt obosita, asa ca apuc sa citesc doar vreo 20 de minute, dar citesc in drum spre munca si tot apuc sa termin o carte in maxim 2 saptamani…)

  2. Eu recunosc ca nu banii sunt problema. Am cateva carti care asteapta sa fie citite. Doar ca e foarte greu cu timpul, sunt zile cand nici mancare n-am timp sa-mi fac. Chiar am o carte citita pe jumatate si pe care am cam abandonat-o in ultima vreme. Trebuie sa gasesc un mod de gestionare mai eficienta a timpului. Eu am si rau de masina deci nu pot, din pacate sa citesc pe mijloacele de transport in comun cum fac altii.

  3. Au aparut in ultima vreme reducerile de la Real, unde gasesti de foarte multe ori carti exceptionale iar pretul este cat al unei inghetate.

  4. cine are bani de “tabletele astea șmechere” nu cred ca n-are bani de carti. Ramona, sunt o multime de oameni care chiar nu-si permit sa cumpere carti, nici chiar de la anticariat. asta daca au anticariat in localitate. Iar bibliotecile au cam disparut. nu vorbim de orasele mari, ci de orasele si sate, unde nu mai gasesti asa ceva. In Bucuresti erau, pe vremuri, biblioteci micute de cartier; au disparut.toate scolile aveau biblioteca, chiar si cele de la sate; nu mai sunt decit in scolile de elita. Sunt copii care au doar o pereche de ghete si parintii abia au bani sa le cumpere caiete, de unde bani pt carti? ok, sunt carti gratuite pe scribd sau alte site-uri, dar au copiii saraci calculator? realitatea e trista, din pacate sunt multi care ar dori sa invete, ar vrea sa citeasca dar nu-si permit. iar cei cu posibilitati financiare, in general, nu au niciun chef sa “piarda timpul” invatind sau citind, e mai amuzant sa umbli prin cluburi sau sa pierzi vremea cu prietenii. Nu neg faptul ca internetul iti ofera posibilitatea sa citesti mai ieftin decit daca ai cumpara carti, dar pentru cei saraci nici asta nu e o varianta accesibila.

  5. Nu cred ca aceasta este o problema cand la colt de strada se vand cartile la 1 leu… De fapt cred ca aceasta problema este inexistenta prin faptul ca exista biblioteci.

  6. Ei hai, asta e amuzanta. Si abonamentul TV e scump, si cu toate astea pe orice bordei de pamant vezi cate o antena satelit. Dar totusi sa stii ca unii oameni efectiv nu au pasiunea asta, iar asta nu ii face mai prosti sau mai putin cerebrali. Fiecare om e diferit, mie imi place sa citesc, altuia ii place sa joace sah, iar altuia ii place sa adune cat mai multe experiente de viata.

    Desi, intr-adevar, daca stau sa ma gandesc bine, fiecare om inteligent pe care il cunosc eu a avut in timpul vietii lui cel putin o perioada in care a citit ca apucatul 😀

  7. Da, sunt scumpe cartile si de asta nu citim. Asa zicea si un coleg caruia i-am imprumutat o carte acum 3 luni. Mi-a returnat-o zilele trecute. Citise abia jumatate. Cica nu prea avea timp de citit: nu e casatorit, nu are copii, nu are prea multe hobby-uri si totusi nu e timp de citit. Trist..

  8. Pentru citit trebuie în primul rând timp. Apoi, dispoziție. Abia după aceea vine restul.
    Din fericire, îmi fac timp să citesc și pot zice că parcurg în medie cam 50 de cărți pe an, fără vreun efort deosebit. Drept îi că și am viteză la citit…
    Surse de cărți: cumpăratul, împrumutatul de la bibliotecă sau de la prieteni, anticariatele; ca și tine; plus că, fiind cunoscută că o cititoare pasionată, există situații când unora le prisosesc cărțile (ale lor sau moștenite) și mi le oferă cadou. Deja nu prea am unde le ține, dar duc prisosul la țară, unde am deja o bibliotecă destul de mare.

  9. nu neg ca ar fi scumpute cartile. mai ales daca vrei ultimele aparitii, dar daca vrei intr-adevar sa citesti, nimic nu te opreste. personal, scot mai usor din buzunar 50 lei pt o carte, decat aceeasi suma pentru ceva de imbracat. si chiar si pe vremea cand traiam din salariul minim pe economie tot luam 3-4 carti pe an. (vorbim de aparitii noi, nu de anticariate) multi ani am fost client fidel, dar pana la urma am completat ce aveam de completat, ca si tata are pasiunea asta si biblioteca lui e destul de bine asortata.
    daca nu te intereseaza cele mai noi aparatii si nici editii smechere, la anticariate gasesti cam tot ce-ti poti dori la pret de maxim un pachet de tigari.
    daca te intereseaza carti mai “moderne”, exista targurile de carte cu reduceri frumusele. (abia astept gaudeamus-ul; e peste doua saptamani si fac salturi mortale si alte figuri ca sa am macar 200 lei pentru asta).
    in plus, in fiecare vara cam toate editurile au perioade de redureri. la polirom, de exemplu, pot sa ajunga si la 5-10 lei volumul.
    si daca totusi n-ai si n-ai bani si pentru carti, exista biblioteca. cel putin in bucuresti, biblioteca metropolitata are foarte multe sucursale (minim 5-6 in fiecare sector) (apropos, cristina, inca sunt biblioteci in fiecare cartier; permisul e gratis) si nu stau foarte rau la noutati. poate n-o sa gasesti aparitii de anul asta, dar sigur veti gasi carti aparute anul trecut. in plus, nici programul nu e prea rau, trei zile pe saptamana au pana la 7 seara, sa ajunga si un corporatist care nu-si doreste statuie in fata firmei si nici nu sta 10-12 ore la firma. am citit in ultimele 12-13 luni carti de la biblioteca de s-ar face un mare si maret maldar.
    spre deosebire de dojo, eu vorbesc de carti in format clasic-foi, coperti, tot tacamul, ca momentan n-am tableta sau alta smecherie electronica.

  10. Dojo, asta e un subiect destul de actual, am scris si eu pe tema asta… Multi se plang ca nu au bani – e o discutie destul de lunga aici, avand in vedere ca multe carti ti le poti procura gratis, second-hand si nici cele proaspat tiparite nu costa o avere daca nu iti iei mai mult de, nu stiu, una pe luna. Altii ca nu au timp – cred ca astia sunt sinceri. E-bookurile sunt inca la inceput de drum la noi. Mie imi e destul de clar ca lumea nu (prea) mai citeste, statistic vorbind. Cauzele sunt multiple. Subiectul merita o dezbatere largita 😀

  11. Nu sunt scumpe cartile, 10-15 lei pentru o carte chiar nu mi se pare o suma extraordinara, bine, mai sunt si carti la care pretul sare destul de mult.
    Degeaba ne batem noi cu pumnul in piept, daca omul nu mai este educat sa citeasca, omul se informeaza pe google si cam atat!

  12. Jen: Scuza cu timpul este extrem de reala. Daca pe langa job mai ai si 1-2 proiecte, psihic nu mai pot intra in “mood”-ul pentru citit. Nu e vorba despre timp fizic, ci despre extenuare efectiva.

    Partea buna e ca, de cand cu nebunia Smartphone/Tablet/E-Book Reader, putem citi zilnic macar un articol decent, cateva pagini din ceva…o solutie tot se gaseste 🙂

    • Well, dupa parerea mea, daca pe langa job mai ai 1-2 proiecte, ai probleme mai mari decat lipsa timpului pentru citit 😀

  13. Din pacate si in ceea ce ma priveste a trecut ceva timp de cand nu am mai citit o carte….si daca ma intrebi de ce nu stiu …poate ca internetul asta le-a depasit pe toate…sau paote nu!

    • Inca prefer mai mult cartile in format tiparit, iar de cand cu internetul si anticariatele online am reusit sa gasesc carti bune chiar si la 1-2 lei, de erau mai mari taxele postale ca si costul efectiv al achizitiei. Nu vreau sa fac reclama, dar pe okazii spre exemplu, cu ceva rabdare gasesti aproape orice in materie de carti, la preturi destul de modeste.Asta daca nu cauti editii noi si musai hardcover.Iar de cand a aparut si la noi moda inserturilor la unele ziare in print, se pot gasi carti bune si noi, chiar la preturi ok.Mai sunt si reducerile si promotiile pe care fiecare editura care se respecta la are la anumite intervale de timp s.a.m.d. Deci chiar nu tine faza cu sunt scumpe cartile.

      • Site-uri de tip elefant.ro (nu le fac reclama, dar sunt exemplul clasic din ultima vreme) au cam saptamanal oferte. Daca-ti faci un wishlist si astepti suficient, e imposibil sa nu-ti gasesti cartile la un pret decent. Si emag-ul mai facea lucruri de gen.

      • Atentie, ca pe elefant nu sunt cele mai ieftine carti. De multe ori le gasesti mai ieftin pe site-ul editurii.

  14. Daca vrei neaparat sa citesti o anumita carte, e aproape imposibil sa n-o gasesti, ori online ori la vreo biblioteca. Cu investitii minime. Problema oamenilor de azi nu e ca n-au bani, ci ca n-au dispozitia necesara pentru lectura.

  15. Eu, de obicei cumpar carti de la Anticariat. Dar as vrea sa citesc “the hobbit” si online nu am gasit decat varianta in engleza, ma puteti sfatuii unde pot gasi cartea, mai ieftin?

    • a aparut la rao. daca esti din bucuresti, in zona garii de nord, pe str/bd a.i. cuza e un depozit de carte. preturi de depozit: orice cu cca 20% mai ieftin ca in librarie. reducerile sunt inclusiv pt persoane fizice si se poate plati cu cardul. 🙂 au deschis si sambata pana la 1 pm. ii stiu acolo de vreo 13 ani.
      eu am descarcat-o de pe net. nu mai stiu de unde si nu stiu dc e voie sa spun.

  16. 70$ pe un Kindle (dolari, da? si direct de pe Amazon, ca la noi ajung la niste preturi fascinante) si pe urma sa tot citesti, ca au ebooks fie gratuite, fie la niste preturi mult mai ok decat daca le-ai cumpara din librarii (e normal, mai dispar din costurile de productie, distributie, stocare etc).

    Sau optiunea cu cartile de la Adevarul/Jurnalul – sunt la niste preturi incredibil de mici (intre 4 si 10 lei, din cate am vazut) si se gasesc si online, si cam prin toate lanturile mari de hipermarketuri.

    Personal, pe mine inca nu m-a prins moda cartilor electronice, sunt “old school” :)) adorm instantaneu daca-mi dai sa citesc pe tableta. Da’ scuza asta cu lipsa banilor mi se pare vrajeala proasta. Ii vezi pe toti ca’si iau cel mai nou smartphone, ca dau aproape zilnic 12 lei pe un pachet de tigari sau cafea la starbucks, da’ nu reusesc sa stranga la sfarsitul lunii 20 de lei ca sa-si cumpere macar 2 carti? Mai bine recunosc direct ca n-au timp/chef si de asa ceva si aia e.

    P.S. pe unde mai exista anticariate in Bucuresti? Pe bune intreb. Inainte tin minte ca erau toate alea in zona Universitate. Am imprumutat cateva carti pe cand eram in generala/liceu si “au prins picioare”, nu le-am mai primit niciodata inapoi. acum vreau sa mi le cumpar din nou si nu reusesc sa le gasesc pe nicaieri.

    • Cred ca fostul anticariat din pasaj (ala care avea 3 sedii) inca exista pe Str. Doamnei (iesi din pasaj spre Lipscani si e prima sau a doua strada la dreapta). De altele nu-mi aduc aminte acum, dar sigur am trecut pe langa unul acum 2 zile… numai ca nu mai stiu unde era! (Plus ca acum au aparut si destule anticariate online.)

      Cu Kindle… e cum zici tu si nu e cum zici tu. Daca il comanzi de pe Amazon, tu fiind in Romania, o sa platesti TVA si pretul o sa creasca. Solutia mea a fost sa il cumpar printr-o prietena care locuieste in SUA si vine acasa in Romania din cand in cand. Iar cartile, atunci cand le cumperi din Romania (adica ai card romanesc – sau ma rog, european – setat in cont), sunt mai scumpe cu $2.60. Taxa de ceva… Adica o editie electronica ajunge la pretul unui paperback, caz in care mai bine cumpar de aceiasi bani de pe Book Depository si nu mai dau taxele postale. Unde chiar merita Kindle e ca la cartile mai vechi. Se gasesc foarte multe chestii misto pe la 7-8 dolari, am fost si eu surprinsa.

  17. @krossfire:cumpar destul de frecvent si de la elefant ( e drept ca la ei am prins cele mai mari reduceri),uneori si poliromul si adevarul au promotii interesante.

  18. De multe ori m-am intrebat si eu de ce nu mai citeste lumea carti. Da: pretul lor a devenit prohibitiv. Dar exista “scapari”: carti cumparate la reducere, eventual cu reviste/ziare, carti achizitionate online “la oferta” – reduceri, premii, comisioane… Asa se poate incropi o biblioteca destul de mare. Aici:
    https://cristinascacun.blogspot.ro/2012/10/carti-lectura.html
    am pus cateva poze in care se poate vedea, macar in parte, cartile pe care le am prin casa. Sigur: n-am reusit sa le cuprind chiar din tavan in podea sau dintr-un colt in altul.. Plus cartile ratacite temporar pe diferite mese si masute… In plus, multe carti le-am facut cadou, mai ales cartile de stricta specialitate ale inaintasilor mei, care oricum stateau cam de pomana prin casa, caci oricum nu le citeam decat extrem de rar… Daca… Ca sa nu mai vorbim de cartile mai greu de digerat pentru ai mei parinti, care au fost facute imediat cadou altora sau vandute la pret modic. Aceeasi soarta au avut-o cartile “de consum”, mult prea usoare, asa-zisele carti de duzina. Plus multe dintre cartile copilariei mele care au ajuns rand pe rand la alti copii.
    Sa nu uitam ca, daca problema achizitionarii cartilor pentru a-ti forma o biblioteca clasica te depaseste, fie din cauza efortului financiar, fie datorita lipsei spatiului de depozitare, exista varianta cartilor de imprumut sau a lecturii pe internet. Bunavointa sa fie, ca solutii se gasesc.

  19. O carte costa, sa zicem, 5-100 de lei. In medie, un cost ar fi 20-35 de lei. Plus eventuale taxe postale daca o comanzi de pe net. Asta daca le vrei musai in romana.
    Daca citesti in engleza gasesti pe ebay (sau in alte parti) carti la preturi si mai bune. Sunt second, in stare buna. Asta la ei inseamna ca sunt ca si noi.
    Cate carti poti citi pe luna, daca nu esti un cititor feroce? Sa zicem ca citesti o carte pe luna. Adica vreo 20-50 de lei, cu taxe postale. Cam 15$. Cati bani stricam pe luna pt alte chestii luate aiurea si din care am putea scoate banii astia? Sunt sigur ca cine vrea sa citesca gaseste 15 dolari pe luna.

    • Ca sa nu mai vorbim de “promotii”… Adicatelea reducerile, incluzand si cartile vandute impreuna cu presa. In cazul acesta, suma platita pentru una sau mai multe carti scade considerabil. In plus, daca mai vrei (si ai ceva timp si bunavointa) sa promovezi vreo librarie online sau vreo editura, s-ar putea sa te alegi cu un bonus de carti gratuite sau la pret redus.
      Nu… Cartile nu sunt exagerat de scumpe (le poti gasi si la anticariate sau biblioteci, plus ca mai poti descarca de pe net sau citi direct pe unele site-uri), doar bunavointa lipseste.

  20. M-am reinscris in vara la Biblioteca :)). Nu mi-a venit sa cred ce senzatie faina a fost sa ma intorc printre rafturile prin care care cautam carti in liceu. Nu m-a tinut decat 6 saptamani, am citit 3 carti dupa care a inceput toamna, a inceput munca si am inceput sa intarzii cu returnatul. Acum deja am lista plina cu carti “profesionale”. Dar asa e, pretul e clar doar o scuza. Sunt atatea carti si in colectii acelea lansate de diverse ziare si reviste, exista anticariate, si pana la urma exista prieteni. Acum imi dau seama ca a trecut mai bine de un deceniu de cand mi-a cerut cineva cu imprumut o carte.

  21. Am avut o vreme in care aproape zilnic imi cumparam cate-o carte. Am adunat asa destul de multe si usor usor am inceput sa le citesc. Daca vrei cu adevarat sa citesti ,atunci se gaseste o posibilitate sa iti iei de undeva cartea dorita. Sincer cred ca scuza asta cu bani se traduce astfel: eu nu citesc, dar mi-e rusine sa recunosc in fata ta..mai bine iti spun ca sunt scumpe si asa ma scot. Daca vrei-citeste! Daca nu vrei-atunci gaseste alta scuza :p Nu te omoara nimeni ca nu vrei tu sa citesti, e alegerea fiecaruia. Sunt inca adepta cititului clasic, dar mi-as cumpara un ebook reader, cred ca m-as obisnui destul de repede cu el.

  22. Eu ma enervez cand aud ca-s scumpe cartile si de asta nu citeste lumea. Exista biblioteci, exista prieteni care au carti, exista cele care se vand cu ziarele, ofertele online, anticariatele, cartile gratuite in format electronic, cartile gratuite din aplicatii de mobil etc.
    Nu citeste lumea ca nu vrea si nu-i place.

  23. Nu sunt cartile scumpe sau ma rog, anumite carti costa insa n-ar trebuii sa fie un impediment. Sunt multe persoane care nici macar nu investesc in carti ci imprumuta si citesc cu aceeasi placere! A citii nu e scump.

  24. cine nu citeste, o face din cauza ca nu are placerea asta in obicei. omul ala nu o sa citeasca nici daca ii dai 200 de lei pe luna buget pentru carti.

    cartile nu sunt chiar asa scumpe. carturesti are un raft cu titluri reduse la 10 lei, toate editurile fac promotii online, unele au ebooks gratis, ziarele pun carti la preturi bune, exista intotdeauna prieteni sau biblioteca pentru imprumuturi…

    anul asta, concret, din 19 carti citite am cumparat 13 si am luat cu imprumut 6.

  25. De obicei doar cartile “La moda” si in format Hard Cover sunt chiar scumpe. Daca te multumesti cu aparitii din anii trecuti, iesi mult mai bine ca pret. Iti spun, fara gluma, ca am peste 50 de carti “noi” in biblioteca (adica cumparate in ultimii 3 ani),in conditiile in care n-am cumparat niciuna mai scumpa de 30 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.