Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Pentru femei: când ți-ai făcut ultima dată testul Papanicolau?

Am observat acum câteva zile că exista chiar o campanie de „awareness” în ceea ce privește cancerul de col, chestie care m-a pus puțin pe gânduri. Nu am participat la respectiva campanie, dar, dacă tot o am ca și clientă exact pe doctorița mea, m-am gândit că nu e un subiect chiar rău pentru noi femeile (și nu doar).

image11

Cancerul de col este încă una dintre bolile care decimează populația feminină, boală care se dorește a se ține „în frâu” chiar și prin atât de controversatul vaccin anti-HPV. Vaccin față de care eu încă mai am niște rezerve. Drept este că-s destul de „bătrână” să-mi mai bat capul cu așa ceva, plus că nu am copii, deci nici gândul „să-mi vaccinez fata?” nu-mi dă târcoale prea des.

Partea „bună” a întregii probleme este că, dacă te ții de consulturile anuale (după cum se recomandă, dar nu multe femei chiar se țin de program) și-ți faci testul Papanicolau (pe lângă că-ți admiră domnul doctor colul, să vadă cât de mândru este), ai șanse ENORME de a prinde orice „anomalie” înainte să se împută treaba.

Acum însă ajungem la marea problemă: că multe femei din România încă ignoră această metodă simplă de a fi în siguranță: controlul ginecologic periodic. Cauze sunt multiple: de la ideea că te duci la medic doar când se strică „instalația” (chestie pe care multe femei o au din păcate în minte și-și sfătuiesc chiar fiicele să nu se ducă la medic că oricum e nașpa și nu sunt bolnave), rușinea/disconfortul unui asemenea consult (totul depinde până la urmă de medic, sunt și ginecologi cu mână ușoară și o atitudine excelentă) până la problema banilor (pentru că un consult la privat nu e chiar ieftin) și a timpului (dacă mergi pe calea normală și apelezi la sistemul de asigurări).

Pentru că și eu predic uneori chestii pe care nu chiar le practic, trebuie să recunosc că am  mai sărit puțin programul indicat de consulturi. Scuza ar fi că în ultimii 4 ani am fost mai mult plecată din țară, deși, dacă nu mergeam pe ideea că „nimic nu se mi se poate întâmpla”, cuget că găseam și ceva timp pentru asta. Pentru că dracu nu doarme, m-am trezit cu o displazie care m-a făcut vreo câteva zile să înghit mâncarea cu sughițuri, că nu ți-e tot una să aștepți rezultate de la o biopsie, tocmai când aveai impresia că ești sănătoasă tun.

Din fericire povestea mea de genul „așa nu” are un final fericit, sunt momentan bine merci și probabil că la următorul consult voi lua nota 10 cu felicitări. Nu-mi pot scoate însă din cap faptul că, dacă aveam niscaiva ghinion, probabil urmau niște articole destul de morbide. Teoretic formațiunilor „suspecte” le ia ani buni să se malignizeze, practic se poate întâmpla să te trezești cu un cancer de col când ți-e lumea mai dragă, pentru că a avut o evoluție rapidă.

Spre deosebire de alte boli din această „serie” neagră, cancerul de col se poate depista înainte să apuce să facă ravagii. Sau, când e vorba de asemenea displazii, intervenția din timp asupra formațiunilor în cauză, te scapă de nopți nedormite, gândindu-te dacă și când se vor maligniza.

Chiar dacă acest articol nu este parte dintr-o campanie oficială de informare, consider că este bun pentru a trage un semnal de alarmă. După cum bănuiți, eu cel puțin voi fi la medic punctuală ca un ceas elvețian și vă recomand tuturor să nu ignorați „instalația”, după cum îmi place să-i spun în glumă. Nu trebuie să ai probleme, poți trăi cu impresia că totul este super OK (chiar, bat în lemn, nu am avut niciodată probleme care să mă ducă la medic) și să te trezești cu surprize.

Deci, doamnele și domnișoarele mele: când v-ați făcut ultima dată un Papanicolau? A ieșit bine? Nu?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. Ultima data la sfarsitul anului trecut, eu oricum merg de 2 ori pe an la doctorul de fete. Ideea cu chestia asta e urmatoarea: pe piele daca imi iese ceva, vad. Daca ma deranjeaza vreun organ intern de obicei se manifesta – stomacul ustura, inima doare, rinichii inteapa. Dar pe “donsoara” nu prea o vad la fata, si nici ea pe mine, deci e mai greu sa ma prind daca e si dansa sanatoasa si fericita acolo unde e ea :))) Deci mergem si facem analize ca nu strica si daca ai ceva mai mult de 15 ani nici nu mai poti spune ca pica cerul pe tine de rusine…

    DAR vaccinul nu mi l-as face, nici mie nici fetei mele. Din cate am citit si m-am documentat pe tema asta, vaccinul ala e ca si cum ai da cu parfum frantuzesc peste putoare de transpiratie. Nici un vaccin nu poate inlocui o igiena personala (si nu ma refer la igiena fizica) si vizitele regulate la doctor.

    • Mda, e nasol cu ‘donsoara’ ca pe col simti daca iti apar chestii. Nu te doare, zici ca esti monument de sanatate. Si te trezesti cu surprize …

  2. Eu il fac o data pe an de cand m-a mustruluit tare bine o doctorita la primul meu consult gine 🙂 M-a facut cu ou si cu otet intr-un mod foarte simpatic si mi-a intrat bine in cap ca trebuie si e musai. Cel putin o data pe an.

    Pana acuma totul a iesit bine si ador senzatia sa mi se spuna ca totul e in regula si sunt bine.

    Problema mea e ca nu reusesc sa o conving pe mama mea sa isi faca papanicolau. Nu vrea si nu vrea, oricat am incercat si am insistat.

    • Buna,

      Nici mama nu a vrut sa mearga la consult dupa indelungi rugaminti, certuri, implorari ca sa descopera in 2011, toamna ca are cancer de col uterin, ca sa treaca prin radioterapie, ca sa ia medicamente cu duiumul, ca sa se opereze in ianuarie 2012, ca sa fim aprope toti morti de grija ei, ca sa simt cum o iau razna cu gandul ca e mai mult de atat, ca sa…….. Mama e bine acum insa zice tuturor, daca ascultam era mai bine.

      Zi-i la mama ta sa citeasca mesajul asta. Durerea unui copil pentru parintele sau, mai ales mama, nu e mai mica decat a unui parinte pentru copil. Eu aproape ca am luat o razna cu gandul ca o pierd. Poate se razgandeste daca intelege cat durere, cata suferinta iti poate provoca.

      succes!

    • Ilinca, ma mira reactia ei. Doar e femeie in toata firea, a nascut. Inteleg sa nu te duci la ginecolog cat esti inca tanara, ca nu-ti place ideea, ti-e rusine etc. Dar de la o varsta ar trebui sa fii imuna la astea 😀

      Ia-o de mana si du-o la medic. 😉

    • Doamna, nu-i de glumit. Ai tema de casa zilele astea sa te programezi la consult si sa vii sa ne dai raportul despre cum ti-a iesit testul. Hai ca nu-i mare branza. Si dupa aia stai linistita ca nu e nimic 🙂

  3. Mama mea a murit de cancer de col, de fapt de uremia determinata de medicamentele care i-au distrus rinichii.
    Am fost anul trecut la control ginecologic si anul acesta îmi voi face un set de analize complete, inclusiv markeri tumorali.

    • Bun venit pe blog. Ma bucur sa te vad aici, ma intristez sa citesc mesajul tau. Sincere condoleante.

      E bine ca-ti faci testele in cauza, mai bine sa stii ca e totul OK decat sa te trezesti cu surprize. Multa sanatate iti doresc si rezultate cat mai bune la toate analizele.

  4. Eu pe subiectul asta am obsesie. Fac anual testul Papanicolau si secretia tot asa cel putin o data pe an. Poate nu mi-am facut testele de sange regulat, insa testele ginecologice nu le-am ratat niciodata. Nu am avut niciodata nimic, insa niciodata nu se stie. De la 18 ani m-am dus si nu mi-a fost ‘rusine’ pt ca stiam ca nu e ca si cum doctorita ar fi vazut prima oara in viata ei o parte intima de femeie.
    Stiu foarte multe femei care nu se duc din pudoare mega exagerata sau pur si simplu pt ca le e frica de ceea ce ar putea afla. Pe mine ma depasesc cazurile astea. Nu as suporta sa suspectez ca am ceva si sa ignor, asa pur si simplu.
    Chiar ma bucur ca ai abordat subiectul!

    • Gabriela, eu cred sincer ca, atunci cand s-a definit cuvantul ‘pudoare’ in dex, la poza mea se uitau 😀

      Dar, asa cum spui, oamenii in cauza au vazut destule ‘maimute’, incat sa nu mai dea pe spate. Si momentul ala de jena trece repede, dar macar stii cum stai.

      Uneori e mai usor sa te gandesti ca ‘mai bine nu stiu’, dar si multe tragedii ar putea fi evitate, daca am stii periodic cum stam cu sanatatea.

      Ma bucur ca prinde bine subiectul si va multumesc voua ca participati la discutie, chiar daca nu e chiar una dintre cele mai ‘relaxate’.

  5. Cred ca sunt persoana cea mai potrivita sa va zic sa il faceti o data pe an..mama mea a pierit din aceasta neglijenta fiind rapusa de cancer…la nici macar 50 de ani!

  6. mama mea nu a facut niciodata. A spus ca costa. Am tacut – eu am primit de la dr de familie trimitere, nu la cel mai tare medic din oras, si am asteptat si 2 luni parca programarea.

    In Be se efectueaza la 2 ani.

  7. despre vaccinare HPV, din experienta mea, am facut testul si aveam 2 tulpini (nu cele riscante). Peste un 1 an am repetat testul si au disparut de la sine.

    Asa ca sa isi bage vanzatorii de vaccinuri pe toate, undeva, ca eu nici mie, nici fiica mii nu o sa il fac vreodata.
    Poate sunt eu ALTFEL, dar nu am gasit niciun test al vaccinului pe termen luni (50 ani) – sa fac unui copil un vaccin care ei nu stiu cum sa evalueze peste nici peste 20 ani, ca nu au testat, e descoperit de cativa ani…

  8. Marti programare la gineco…pt un set de analize complet.Mi-e frica de mor dar imi doresc un bebelus si vreau sa fiu sanatoasa!!!

  9. MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

    • Dan, exista medici care permit accesul sotului.

      Eu nu l-am luat niciodata cu mine, mai ales ca nu ii place sa mearga oricum la medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.