Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sport: dimineața sau seara?

De câteva săptămâni am decis să nu-mi mai plâng de milă că nu pot merge la antrenamentele obișnuite de karate (o ruptură de menisc nu se „tratează” chiar bine cu asemenea antrenamente) și să aleg ceva mai „soft”, care să nu-mi zăpăcească de tot genunchiul (măcar până-l operez și se reface). Așa că merg la înot.

inot-sport

Programul este pe luni și vineri; de ieri am pus în ecuație și ceva TaeBo recomandat de o prietenă (antrenamente destul de intense, încât să simt că mișc ceva, dar pe care le pot duce bine pe genunchiul în cauză). Antrenamentul de TaeBo e programat pe miercuri, deci mi-am cam acoperit săptămâna de lucru în mod uniform.

Pe când încă mai căscam ochii la planurile tarifare pentru antrenamentele de înot, „soarele” tot încerca să mă convingă să merg dimineața la sport. Teoria spune că, dacă faci sport dimineața, ești înviorat pe toată ziua, chestie susținută de mulți eroi (pentry mine așa sunt), care sunt în stare să se extragă din agregatul de dormit la ore inumane și să alerge pe când putorile de teapa mea încă au program de sforăit.

La mine nu prea merg chestiile astea.

Am făcut karate timp de 6 ani, câte 3-4 antrenamente pe săptămână. Mergeam la 7:30 sau 8:00 seara, după muncă/școală (în timpul facultății le aveam pe ambele în program). Ieșeam pe la 9-10 de acolo, făceam duș, eventual mâncam și .. somn. Acum, că merg la înot și minunea astalaltă de sport, vin pe la 10 acasă și am program similar: duș, mâncare (dacă nu-s destul de „chinuită” la stomac, de nu-mi mai pică nimic bine), ceva vizionat de seriale sau citit și nani.

Nu aș putea să fac chestii serioase după antrenamente, nici dacă aș primi RedBull intravenos. Nu știu dacă e faptul că de obicei trag de mine ca nebuna (mi se pare idiot să plătesc antrenamente și să stau să ard gazul) sau doar bioritmul meu suspect, dar, după un antrenament, nu mai vreau decât să lenevesc în pat.

Partea cu dimineața iese oricum din discuție pentru că, la cât de ne-matinală sunt, nu cred că aș fi în stare să renunț la somn pe la o oră din aia mică, decât eventual dacă ar arde casa și ar trebui să evacuăm dormitorul. Altfel .. în puținele cazuri, când trebuie să ies din pat pe la 7 de pildă, sunt atât de „botoasă” și de leșinată, că ar fi record să mă scoată cineva din casă pentru sport, oricât de mult mi-ar plăcea sportul în cauză.

Așa că am refuzat categoric toate argumentele „jumătății” despre cum mă energizez pentru toată ziua și mi-am mutat orele de sport prin zona mea de confort.

E vreunul pe aici matinal, când e vorba de sport? E mai bine dimineața?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

41 Comments

  1. Dojo, asculta-ti ritmul
    Eu trag de fiare, omul meu e mai static, bicicleta si banda…..Dar el are energie dimineata eu seara!
    El nu poate lucra dupa ce a mancat, eu la 20 min dupa masa sunt apta sa imi lucrez toti muschii

    • M-am linistit atunci. 😀

      Nici io nu as putea sa lucrez imediat dupa mancare. Daca as face asta, ar stii toti ce am mancat in ziua respectiva

  2. /offtopic

    @dojo, domnul Prisicean e aur curat pentru copii. Mi-e mai mare dragul sa-i vad batandu-se organizat, mai-mai ca m-as duce si eu ….

    • Pai nu te opreste nimeni. Ori la Gigi, ori la Nagel. Are ore cu studentii (sper ca inca mai e valabil) si niciodata nu a oprit vreunul mai ‘batran’ ca noi sa se antreneze 😉

      Amandoi sunt antrenori de mana intai. Sa vezi peste inca vreo 2-3 ani ce karateka vei avea in casa.

      • Multumesc, fiu-meu cel mare a luat deja un loc 1 la kata, pentru categoria lui de varsta.

        deocamdata ma uit la ei si-mi creste inima, poate pe la toamna ma duc si eu.

  3. Sportul de dimineața nu e indicat, știam asta din manualul de educație pentru sănătate( din clasa a 10-a ), am mai auzit pe undeva că ai și tensiunea ridicată dimineața, deci nu e indicat. 😀

    • Ionut, nus’ ce sa zic. Sunt multi care recomanda sa faci miscare dimineata, ca te invioreaza (plus ca scapi de ‘grija’ in cauza mai devreme). Nu am detalii stiintifice pe tema asta insa …

  4. Depinde foarte mult de bioritm.E fain,la alergat de exemplu, dimineata sa pot prinde rasaritul pe traseu.Dupa aceea am mai multa energie in restul zilei.Recunosc,ca sa ma conving sa fac asta ajung din pat direct cu mecla sub apa rece la chiuveta,dupa aceea e mult mai usor,iar dupa ce ies din casa mi se pare chiar atractiv.

    • Uite ca avem un matinal aici 🙂

      La mine cred ca e aproape imposibil sa ma bagi cu nasul in apa rece si sa ma scoti din casa la o anumita ora 😀

  5. Depinde ce înțelegi prin “dimineață”.

    Eu, spre exemplu, la 9 mă duc și bag o oră sau o oră și jumătate de role, iar după asta am un chef nebun să întreprind activități care-mi solicită creierul.

    Sigur, majoritatea oamenilor muncitori nu-și permit luxul ăsta.

  6. As vrea sa pot sa ma trezesc dimineata sa alerg, cred ca as avea mai multa energie, dar eu abia ma trezesc sa ma duc la munca :))) si trag de alea 5 min pe snooze de zici ca dorm o ora :)) Imi place prea mult somnul:D Am observat totusi ca in ultima vreme nu mai am chef sa fac nimic seara ..nici alergat,nici abdomene, abia urc scarile.

    • De asta e bine sa mergi undeva la sport, ca ti-e rusine sa nu te duci. Asa ca tragi de tine si tot ajungi acolo 😀

      Nu cred ca as avea atata vana sa fac acasa miscare, is prea lenesa. La antrenament insa, daca ma duc, incerc sa nu ma fac de rahat.

  7. Nici una, nici alta. Prefer sa ma duc dupa-amiaza. Pe la 16 juma ies de la servici si ma duc direct la sala 🙂

  8. Dojo, uite cum citeşte omul şi găseşte tot felul de puncte comune. Cu mine la economii, cu sportul doar cu cel mic, care a început şi el să meargă la karate, de 4 luni. Nu ştiu dacă va fi o treabă la fel de serioasă ca desenul şi nici nu contează. Important este să facă mişcare, să nu fie ca maică-sa, leşinată după doi paşi. El merge cu plăcere, nu a lipsit nicio şedinţă şi când l-am ameninţat că s-ar putea să nu mai meargă dacă mai ia bine la lb. română(de fapt glumeam, că importante sunt şi şcoala şi sportul) a sărit de 7 metri în sus.
    Ce vroiam să îţi spun este că la cât mă pricep eu, antrenorul acela este cam prea dur. Aşa trebuie să fie ei, obligatoriu?
    Din vaaastele mele cunoştinţe teoretice(şi atât), dimineaţa ar fi mai potrivit sportul. Dar poate că nu orice sport. Şi dacă omul nu este în formă dimineaţa, nicio teorie nu îl poate convinge… Sau nu îl poate trezi. Seară plăcută, Dojo!

    • Mihaela, felicitari lui Mihnea si bafta la examenul de centura (cuget ca e pe vine, daca tot se antreneaza de 4 luni).

      Acu’ problema cu instructorul. Karate-ul este un sport FOARTE serios. Daca nu-ti vine copilul in patru labe de la antrenament, inseamna ca nu lucreaza ca lumea, deci o anumita duritate este normala (si binevenita). Oricat s-au ‘diluat’ artele martiale in epoca asta moderna, un antrenor serios stie sa scoata 10 kile de unt din studentii lui.

      Nu stiu daca poti asista sau nu la antrenamente, dar ceea ce trebuie sa vezi este diferenta dintre o duritate normala pentru un sport martial si abuzul verbal sa fizic.

      Este normal ca instructorul sa fie ‘demanding’, este normal sa mai urle la ei, este normal sa le mai corecteze tehnica si fizic (o lovitura CONTROLATA in plex pentru a le demonstra ca au garda prea deschisa, o ‘maturare’ a piciorului de sprijin pentru a le arata cum sa stea in pozitie si sa nu poata fi dati jos etc.) Aceste corectii trebuie sa fie facute cu control insa, nu sa zapaceasca in bataie studentul in cauza.

      El probabil a trecut de la antrenamente bazate pe multa joaca (normale pentru studentii de 3-4 ani) la ceva mai serios, cu sute de repetitii, eventual si serii de kumite (vad pe FB ca pustiul are deja si ‘manusi’ de kumite.

      Seriile in cauza sunt normale intr-un antrenament de karate, dar SUB STRICTA supraveghere si cu mare control.

      Din ce-mi dau seama, pustiul e incantat, deci probabil se simte in siguranta si nu este abuzat. In cazul asta, lasa ‘mamosenia’ la o parte, ca nu e o problema 😉

      Oricum, ne poti da mai multe amanunte, mai ales daca si stai cu el in timpul antrenamentelor. Ne poti spune ce te face sa te temi ca antrenorul e prea dur si putem sa comentam, bazat pe experientele noastre, daca e normal sau nu 🙂

  9. Eu ma simt super energizata dupa sport, desi fac miscare seara. Ideal ar fi sa ma trezesc si sa imi fac programul dimineata, dar nu reusesc nicicum sa ma conving singura sa fiu sus la 7 cand stiu ca altfel pana la 7:45 minim as dormi dusa.

  10. Eu de vreo luna trag de mine sa fac miscare in fiecare zi. Am incercat toate variantele (dimineata, pranz si seara) si am ajuns la concluzia ca la antrenamentele de la 9-10 seara trebuie sa renunt.
    In schimb, nu am nici o problema sa ma cocot pe bicicleta si sa pedalez o ora in fiecare dimineata (si-asa ma trezesc pe la 7-8, e timp). Dupamasa am programata o a doua tura de sport si chiar ma simt energizata dupa ce termin.
    Sunt ok antrenamentele si seara dar ale mele erau programate intre 10 si 11. La ora aia e prea de tot asa ca am preferat varianta de peste zi.

    • Alea de seara sunt prea tarzii, clar. Asta inseamna ca ajungi in pat la 12-1 noaptea si e deja prea de tot.

  11. Se spune ca dimineata muschii inca sunt “lenesi”. Dimineata e foarte bine sa faci 5-10 minute de gimnastica usoara, un fel de relaxare, nu efort, daca se poate la aer curat. Dar asa cum spune Hapi, ritmul e important. Unii isi intra in forma repede, altii au nevoie de ora aceea de zombi, la cafea. Eu in momentul in care am deschis ochii sunt apt de orice.

  12. Si eu ador inotul, dar nu as putea merge la bazin foarte de dimineata. In forma maxima ma simt abia in jurul orei 11. Cand eram in concediu, plecam la sala pe la 10 si terminam ziua de sport pe la 17. Faceam si fitness, cardio, dar petreceam si minute bune in sauna. Asta pe langa inot. Din pacate, cat timp merg la serviciu, sunt mereu stoarsa de energie, nu se pune problema de sport, cu exceptia plimbarilor in aer liber.
    Deci, eu as alege miezul zilei. 😀

  13. E mai bine s-ao faci cand ai timp.
    Eu fac miscare ori de cate ori imi amintesc. Chiar si cand stau pe scaun sau la stop. Cateva contractii musculare izometrice, si gata inviorarea. Plus gimnastica intima Kegel…

    • Hmm .. interesant kegel-ul asta. Bun, la tine uneori iese cu catarat pe porti, dar tot merge treaba 😀

  14. De peste 2 ani merg la sala dimineata: greutati, cursuri Les Mills (body combat si body pump) si ma simt excelent dupa. Am incercat de cateva ori sa merg si seara, insa nu mai am aceeasi energie si chef. Ce e cel mai misto e ca dupa 1 ora intensa de sala ajung la birou treaz si cu multa energie pozitiva. Cred ca e doar greu la inceput de adaptat 🙂

    • Da, depinde de bioritmul fiecaruia. Uite ca Andrei e raspunsul pe care il cautam pe aici?:) Tot dimineata am ales sa fac efort pentru seara dupa job n-am nici un chef. Le mai schimb in functie de chef, dar seara mai de fiecare data o fac in sila si fara nici o placere. Depinde de programul fiecaruia si de activitatile de peste zi. Deci e discutabil.

  15. Cel mai bine este sa faci sport dimineata. Muschii sunt mult mai relaxati si mult mai plini de o gramada de substante care nu le mai insir aici. Iti recomand sa mananci ceva usor cu vreo 30 de minute inainte de sport, de preferat cereale cu lapte sau un baton cu cereale. Dupa ora 14-15 muschii incep sa intre in regres, ceea ce incetineste arderea de grasimi si o sa incepi sa papi si din masa musculara. Pe scurt, daca ai timp si poti cel mai bine fa sport dimineata.

  16. Nu stiu cum e mai bine, dar eu ajung seara la sala. Daca ma duc si la zumba sau yoga, pe la 8-9, daca doar pentru înot, la 10. E mult mai putina lume si nici nu ma învart in cerc 20 de minute pentru un loc de parcare.
    Dimineata nu e un timp favorabil pentru mine, asa ca evit sa ma trezesc devreme. Daca mi se ridica tensiunea, dupa cum zicea cineva mai sus? Lol
    Chiar asa, cand e mai bine sa faci sport: dimineata sau seara?

  17. Dimineata!
    Cu cat mai dimineata cu atat mai bine.
    Eu alerg in fiecare dimineata in parc(la ora 5) cate 30 de minute. E o adevarata placere! Iarna, recunosc, sunt ceva mai lenesa, nu mai ies afara, alerg pe banda.

  18. Oss DojoBlog !
    Recomandat, dimineata vreo jumatate de ora de mobilitate si daca se poate ceva alergare, atat cat sa te pregateasca super pentru noua zi.
    Seara – antrenamentul de baza, organismul fiind deja pregatit pentru antrenament dupa solicitarile fizice – mentale de peste zi.
    Bafta multa la trezitul cu o jumatate de ora mai devreme, garantat ajuta.
    Putina mobilitate dupa ce te-ai ridicat din pat , ajuta enorm in procesul de reintinerire a intregului organism.

  19. Sotul meu, dupa ani buni de jucat fotbal si de schiat, la o simpla miscare gresita a piciorului (pe strada, nu la sport) s-a trezit cu ruptura de menisc. Analize, bla, bla, recomandare de operatie, bagat in gips trei saptamani, refuz operatie… Dupa ce a vazut cazuri de speriat, cu picioare care nu se vindecau, a decis sa nu se opereze, desi nu putea merge bine nici dupa tura cu gipsul. S-a chinuit vreo lun cu piciorul ala paradit, in care nu putea calca de dureri. De atunci au trecut trei ani, timp in care el nu a mai calcat pe la medic (pentru menisc) si este bine, nu il mai doare, joaca fotbal in continuare, lucreaza 14 ore pe zi (merge 14 ore pe zi).

    • Bine ca s-a rezolvat. Eu nu am dureri mari, dar ma deranjeaza. Si, daca fac ceva efort pe el, il cam simt.

      Am auzit si eu tot felul de povesti despre cei operati, unii au avut probleme, altii s-au pus pe picioare super oK. Chiar am 2 prieteni operati (unul pentru menisc, altul cu niste ligamente facute praf) si merg la ski fara probleme. sa nu zic de antrenorul meu de karate, care acum 8 ani era cu ambii genunchi compromisi iar acum merge la competitii de kumite.

      Vom vedea dupa ce ne intoarcem din concediu ce decizie iau (dupa cum se comporta cotoaiele in concediu, ca avem mult de mers). Poate fac operatia in vara (e mai usor decat iarna oricum)..

      Intre timp incerc sa-mi ‘consolidez’ musculatura cu antrenamentele in cauza.

  20. Pfoai, eu daca nu fac dimineata nu mai fac deloc. La mine e inversa teoria – ma gandeam ca mi-ar prinde mai bine seara ca ma detasez si eu dupa o zi de munca. Am incercat in toate felurile sa ma “stimulez” sa fac seara, dar nu merge
    Bine, eu sunt si pasare de zi, culcatul la 9-10 seara si trezirea la 5-6 sunt ok pentru mine

  21. Nici eu nu prea realizez ca nu mai am 20 de ani…e a doaua oara cand inmi….zapacesc genunchiul….dar seara cand pot ma duc la bazin….si fac miscare ….este recomandat la orice varsta!

  22. Operaţiile la genunchi se fac primavara sau toamna.Se evită vara.Pericol de suprainfecţie şi încă ceva de care nu îmi amintesc.Ligamente praf, menisc rupt, cartilaje roase, ceva apă la genunchi, rotulă jucăuşă…operaţie serioasă…ca 2000 eur, in urma cu vreo 3 ani. Materialele au costat atât de mult, nu plata medicului.Ligamente noi, şuruburi bio, cam aşa ceva, care se resorb…mă rog una peste alta, situaţia este bună în acest moment.Mi-am amintit că am cochetat şi eu cu acest sport,în copilărie, dar am luat nişte curele din cele negre, mai mult băieţii decât fetele luau pe spinare.., şi am mai văzut şi nişte picioare rupte la un examen/concurs, încât părinţii au decis să mă retragă.

  23. E cel mai bine… atunci cand te simti in stare. Ca sa faci sport cand n-ai nici un chef e ca si cum ai face frectie la un picior de lemn… si-ala uscat si putred…

  24. eu nu stiu cum sa ma educ sa fiu constant… nu-mi prea place sportul :-p. Adica ma duc cu colegii de facultate saptamanal la un meci de fotbal dar as vrea sa merg si eu la bazin, dar ma duc o saptamana dupa 2-3 nu ma mai duc, ca sunt obosit, ca n-am timp, ca am alte de facut.
    Ce-i de facut?

    La inot daca e dimineata la 10:00am atunci eu sunt matinal, dar in weekend si vacante :-p

  25. Eu lucrez ca operator pc. Am avut mici probleme legate de faptul ca petrec mult timp la calculator, iar doctorul mi-a recomandat sa fac sport si dimineata si seara…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.