Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sunt bun la engleză. Cum pot face bani pe net?

Mulți români au studiat limba engleză la școală (sau au învățat singuri, din pasiune pentru muzică, jocuri sau filme), ajungând în unele cazuri să o vorbească/scrie la un nivel avansat. Pentru că eu însămi am folosit aceste cunoștințe pentru a mai câștiga un ban în plus (deși sunt web designer, nu „content writer”), astăzi mi-am propus să vă ofer câteva idei de joburi utile. Ca de obicei, aștept cu interes comentariile voastre, idei suplimentare și sfaturi.

freelancing

1. Înainte de toate, vă faceți cont pe PayPal.

Știu că sunt tot felul de povești de groază, că x sau y au pățit diverse chestii. Din fericire sunt cazuri IZOLATE, PayPal este în acest moment unul dintre cei mai mari în lume, când vine vorba despre plăți online și sistemul preferat de MAJORITATEA siturilor de pe care veți putea face bani. Am scris un articol detaliat despre cum să vă faceți cont, iată linkul. Nu este o grozăvie de efort și e bine să aveți contul setat.

2. Deschideți un site și puneți reclame pe el.

Un sistem destul de simplu, cel puțin ca idee: pornești un site pe un subiect ce te pasionează, îl crești ca trafic și apoi începi să pui reclame. Există o varietate de sisteme pe care le puteți folosi, de la Adsense la BuySellAds sau marketing afiliat. Singura problemă este că un site care să aducă niscaiva bani nu se face peste noapte, dar NU este imposibil. Dacă alegeți o nișă bună și munciți așa cum trebuie, sunt șanse enorme să-l ridicați la un nivel suficient de decent, încât să vă aducă sume frumoase în fiecare lună.

Puteți discuta în voie cu alți webmasteri de peste tot din lume pe TopAdmin.net și, imediat ce aveți PR și Alexa Rank suficient, puteți folosi și rețeaua de publicitate DojoAd.

3. Lucrați ca freelancer pe scriere de conținut

Este o piață URIAȘĂ pe internațional în ceea ce privește scrierea de cărți, articole, corecturi etc. Nu trebuie decât să intrați pe Elance, oDesk, Guru, Freelancer sau alte situri de specialitate și să treceți pe la sectorul „content writing”. Puteți scrie cărți „în numele” autorului, puteți face corecturi pe text (dacă sunteți foarte buni la gramatică), puteți rescrie articole sau realiza traduceri.

Nu e chiar ușor să pornești de la zero, dar nici imposibil nu este. Imediat ce ați prins câteva joburi de început, totul va fi mai ușor.

4. Paid Forum Posting

Știu că vi se pare ciudat, dar este o piață uriașă pe această specialitate, nu neapărat pe siturile de freelancing obișnuite, cât pe situri dedicate și forumuri de administratori de comunități. Recomand să vă faceți cont pe TheAdminZone.com și pe alte situri de webmasteri din exterior, pentru a prinde cu adevărat pulsul acestor oportunități. Dacă nu aveți cont pe TopAdmin, ar fi util, suntem o comunitate încă mică, dar aveți multe de învățat și de acolo. În secțiunile de „marketplace” de pe multe forumuri de webmasteri veți vedea că se cer și oferă joburi de „scriitori pe forum”.

Nu vă aruncați să scrieți sute de mesaje aiurea, lucrați pe joburi mici cu clienții respectivi, până prindeți încredere unii în alții.

Există și situri speciale pentru forum posting: PostLoop, Fiverr și secțiunea de jobs de pe TopAdmin. De ce ați avea conturi în asemenea situri? Pentru că plățile se fac după ce ați muncit și nici clientul nu poate să vă facă bucuria și să „uite” să vă plătească.

Încă un avantaj ar fi că aveți o pagină de profil ce poate fi promovată și folosită pentru a prinde și mai multe joburi. Exemplu: pagina mea de pe topadmin. Nu am prestat multe joburi (nu este prioritatea mea), dar acolo am specificat ce sunt dispusă a lucra, la ce prețuri și clienții pot da rating, după ce am terminat munca. Îmi pot promova pagina peste tot (siturile mele, facebook, twitter etc.) și am siguranța că nu-mi face niciun client bucuria să mă lase neplătită.

Dezavantajul este că siturile de acest gen au un comision (Fiverr are 20%, eu pe TA am de la 7% la 15%), dar siguranța „locului de muncă” probabil că merită. Chiar aveam un membru ce se plângea zilele trecute de un freelancer ce i-a luat banii și a dispărut, dar, atât timp cât nu a rulat jobul prin sistem, nu am putut decât să-i urez succes cu PayPal, dacă vor fi dispuși să-i dea banii înapoi.

5. Blog Posting

Veți observa că există și joburi de scris articole pe bloguri. Dacă vă pasionează scrisul și vă pricepeți la câte o specialitate ce-l interesează pe client, puteți câștiga bani și din asta. Chiar dacă „scriitorii” nu câștigă atât de mult ca designerii sau programatorii, sunt și destui care au un preț orar ce mă face pe mine să cad de pe scaun. Secretul este să oferiți servicii excelente și să fiți perseverenți, nu toți clienții doresc articole imbecile scrise de indieni aproape analfabeți.

6. Vindeți e-books

În această eră oricine poate deveni un nou Balzac, chiar dacă doar online. Dacă aveți timp și inspirație, puteți scrie cărți pe care să le vindeți online. Dacă sunt foarte bune, vor fi cumpărate de mulți cititori, iar costurile de „producție” sunt clar minuscule, comparativ cu publicarea offline. Sunt destui scriitori care câștigă bine de tot din vânzări de e-books.

Cam acestea sunt ideile mele de a câștiga bani pe net, punându-ne la muncă talentul și cunoștințele de limba engleză. Ce ați încercat voi? Ce idei mai aveți?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. Partea de “bani pe net” cu engleza nu am încercat-o, doar chestii offline gen meditații sau traduceri.
    Așa că singura recomandare pe care pot s-o fac e ca oricine vrea să facă asta să se pună întâi la punct cu gramatica.
    Pentru că, deși mulți zicem că știm bine engleză, aproape întotdeauna există lacune pe partea de gramatică

    • Ai mare dreptate, insa sunt persoanea care folosindu-se de engleza fac banii.
      Fac seo,linkbuiling(inscriere in directoare), postari de link-uri.
      Sau se ocupa de desing insa nu are neaparat treaba cu cunoasterea completa gramaticii, desi este recomandat.
      Eu am inscris site uri in limba germana si franceza fara sa stiu aceasta limba.
      Am facut unele task uri de tip data entry si nu sunt bun la engleza.

      Referitor la paypal, eu recomand un card ce accepta platile online, precum Ing.
      CU raiffensenken bank am avut ceva probleme in ceea ce priveste acvitarea contului paypal.

    • @FaraSuparare: absolut, e bine sa-ti faci temeinic ‘temele’ cu engleza, desi sunt joburi in care nu-ti e chiar atat de necesara. Cu toate astea, chiar si ca web designer, daca te exprimi ceva mai ‘articulat’ vei avea un avantaj clar fata de altii, pentru ca si clientii prefera sa lucreze cu oameni care inteleg ce se cere de la ei si nu siluiesc engleza prea mult 😀

      Foarte buna ideea cu meditatiile. Am scris si un articol separat despre asta: https://dojoblog.ro/2012/08/07/cum-sa-pui-la-punct-o-afacere-pe-meditatii/

  2. La engleza mea, cred că aş fi bună să scriu doar în “Arici Pogonici”. 😀

    • Doamna draga, pai se poate? Ia treci matale acu’ la niste lectii 😀

      Serios acum, daca te-ar ‘arde’ treaba asta, in cateva saptamani reciti Shakespeare.

  3. Totusi este greu cand noi inca gandim in romana, traim aici, sa putem dezvolta site-uri ok in engleza, cel putin unele exprimari ar trebui adaptate cu ale lor… 🙂

    • Ai fi surprins sa observi ca nu e chiar capat de lume daca mai trantesti o exprimare ‘ruseasca’. Engleza mea NU este atat de minunata incat sa nu se simta ca-s ‘not native’, dar asta nu m-a impiedicat sa scriu in draci. Pana la urma conteaza sa oferi informatii de calitate si sa prezinti niste idei interesante, ti se mai iarta micile scapari. Bun, nu cand esti platit sa scrii carti sau sa faci proof-reading, dar, daca ai tu un site in engleza, e aprox mai lejer.

      • Experienţa forumurilor demonstrează că anglofonul mediu are o calitate a exprimării de 2 parale, comparabilă cu modul în care scriu şi vorbesc cocalarii noştri de uşă de bloc.

  4. Din content writing pe en se castiga binisor daca esti serios si te tii de treaba. Multi de descurajaza crezand ca nu au loc de indieni sau alte natii care scriu cu 3$/500 cuvinte insa in de fapt sunt o gramada de clienti dispusi sa plateasca +3$ / 100 de cuvinte pentru articole de calitate.

  5. Eu stiu bine engleza insa singurul meu job pe engleza a fost offline si era de fundraising!
    Se castiga binisor dar londonezii erau deja satuli de dat bani pt toate cauzele lumii!

  6. Eu lucrez exclusiv pe Elance. Acum doua saptamani nu prindeam nimic. Pana am dat de un american care vroia un mic plan de afaceri in domeniul meu si anume culinar. I l-am facut in doua zile si am luat o suma frumusica. Mi-a dat feedback 5 si astfel m-a scos din anonimat. Am mai prins doua proiecte , unul de traducere la 400 usd si unul in care trebuie sa fac un site de mobila, adica sa scriu in site despre produsele lor. Merge treaba, dar cu munca 10 ore din 24 minim. Si cu noroc.

  7. Salut Dojo, pe cand un articol despre cum sa negociem pretul unui proiect si aici ma refer la noi in tara, cum ne asiguram ca atunci cand luam un job de la un user de pe un forum mai suntem si platiti la final (stiu ca iei prima data jumate si la final cealalta jumate) dar mai multe detalii despre aceasta parte daca se poate din experienta ta sa ne impartasesti si noua.

    Multumesc.

  8. Si pe partea de Seo se pot face bani buni: onpage(titlu pagina, descriere, cuvinte cheie, h1, h2 etc) si offpage(aducerea de linkuri), atat ca seo full project pt a urca site-ul in cautarile din google, cat si ca taskuri separate.

  9. Sa nu uitam ca totul pleaca de multa munca. Degeaba incerci sa faci ceva si-ti doresti sa obtii bani daca nu muncesti, daca nu esti serios si daca nu esti perseverent. Ai nevoie de un punct de pornire si sunt ferm convins ca e imposibil sa dai gres daca te tii de treaba.

  10. Buna, Dojo!

    Consider srticolul tau foarte folositor, mai ales ca vreau sa incep o cariera bazata pe limba engleza. As avea o intrebare, totusi, si iti cer opinia sincera. Sunt eleva la liceu in clasa a 10-a, am o experienta considerabila in folosirea limbii engleze, sunt in clasa de bilingv, cu 5 ore de engleza pe saptamana plus inca o ora specifica profilului (Istoria Angliei si Americii anul acesta) si intentionez sa dau examenele CAE si IELTS anul viitor. Dar ce sanse ar avea o eleva de 16 ani sa i se incredinteze o traducere sau sa i se acorde vreun fel de incredere? Am vreo sansa sa imi folosesc abilitatile si sa castig un ban in plus inainte de majorat? 🙂

    Multumesc anticipat! 😀

  11. Mi.a propus cineva sa traduc o carte religioasa de 800 de pagini din engleza in romana.Care ar fi pretul corect fara a parea exagerat pe care l.as putea cere?

  12. Buna dimineata.
    Am scris de curind o carte, (genul fantasy/51000 cuvinte/100 pagini marimea12), si vreau sa o public pe Amazon in limba engleza.
    Am nevoie ca cineva sa ma ajute cu tradusul pentru ca eu nu cunosc la nivel limba engleza. Daca cineva este dispus(a) pentru o eventuala colaborare, ma poate contacta pe adresa victorashceban1988@mail.ru sau pe facebook Ceban Victor.
    Va multumesc anticipat.

  13. Bună ziua ! Pe site-urile de freelance trebuie să ai o firmă sau PFA ? Sau trebuie doar să îți faci cont. Iar pe site-urile de traduceri, trebuie să ai o autorizație, să fi terminat o facultate de litere sau să ai un PFA. Nu poți să te înscrii doar dacă știi foarte bine o limbă străină ? Eu nu am terminat o facultate de litere, dar știu bine o limbay străină și am și un atestat internațional care dovedește cunoștințele. Mulțumesc pt răspunsuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.